2 i dag 45 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Toyota presenterar nya Prius Plug-in Hybrid Den energieffektivaste laddhybriden på marknaden
Toyota presenterar nya Prius Plug-in Hybrid

Teaserbilden Toyota skickade ut för några dagar sedan smygvisade den här - nya Prius Plug-in Hybrid. Laddhybriden har fått solcellsladdning, eldriven värmepump och bränsleförbrukningen som anges till 0,14 liter per mil med ett utsläpp på 32 gram per kilometer gör modellen till den energieffektivaste laddhybriden på marknaden.

Bilen har fått ett större litiumjonbatteri på 8,8 kWh vilket gör att man nu kan köra dubbelt så långt på bara el - omkring fem mil. Man kan även köra i upp till 135 km/h innan på el innan förbränningsmotorn kickar in. Att ladda batteriet fullt ur ett vanligt 230-voltsuttag ska ta 2,3 timmar. Elmotorn samarbetar med en fyrcylindrig bensinmotor på 1,8 liter.

För att hjälpa till med energi­effektiviteten ytterligare sitter det solceller på taket och i grillen sitter det luckor som kan stängas för att hålla luftmotståndet nere. Bilens vikt hålls nere med aluminium och en baklucka i kolfiberarmerad plast. På insidan känner bilen av om det sitter passagerare i baksätet och om det inte gör det undviks det att värma upp eller kyla dessa platser.

Nya Prius Plug-in Hybrid kommer till återförsäljarna i slutet av året, men vad den kostar får vi tyvärr inte reda på för tillfället.

Bil, Toyota, Prius Plug-in Hybrid, Prius, hybrid, plug in, New York Auto Show, laddhybrid
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Toyota presenterar nya Prius Plug-in Hybrid
Visa Pressmeddelande Världspremiär i New York för nya Prius laddhybrid

Laddhybridversionen av nya Toyota Prius visas för första gången på den internatio­nella bilsalongen i New York i slutet av mars. Den har en rad tekniska innovationer, som t ex solcellsladdning och eldriven värmepump. Med en bränsleförbrukning på endast 1,4 liter/100 km blir nya Prius Plug-in Hybrid den energieffektivaste laddhybriden på marknaden.

Nya Prius Plug-in Hybrid delar kaross med den senaste, fjärde generationen av den vanliga fullhybriden Prius. Det innebär bland annat att den bygger på TNGA-plattformen (Toyota New Global Architecture) med en låg tyngdpunkt och mer inspirerande köregenskaper. Den särskiljer sig genom en annorlunda front och bakparti, där ett kluster av fyra LED-strålkastare fram och egna LED-bakljus ger Prius Plug-in Hybrid en egen karaktär och ljussignatur.

Jämfört med förra generationen har nya Prius Plug-in Hybrid ett större litiumjonbatteri på 8,8 kWh, som gör det möjligt att köra oftare och längre på ren el. Räckvidden med bara eldrift är fördubblad – drygt fem mil – och bilen kan också köras i upp till 135 km/tim innan förbrän­ningsmotorn kopplas in. Det innebär att den normerade bränsleförbrukningen vid blandad körning beräknas vara så låg som 1,4 liter/100 km och CO2-utsläppet endast 32 gram/km, lägre än för någon annan laddhybrid på marknaden i dag.

Trots den ökade batterikapaciteten tar det bara 2,3 timmar att fulladda hybridbatteriet från ett vanligt 230-volts eluttag.

Drivlinan har optimerats för att minimera användningen av förbränningsmotorn, även vid snabba accelerationer och i kallt väder. Bland annat används såväl elmotor som generator för att stötta förbränningsmotorn vid både acceleration och normal körning. En uppvärmning av hybrid­batteriet ökar effektiviteten i kyla och en helt ny typ av eldriven värmepump – för övrigt världens första i bilsammanhang – gör att förbränningsmotorn inte behöver starta för att ge värme i kupén eller för att driva luftkonditioneringen.

Förbränningsmotorn är en fyrcylindrig 1,8-liters bensindriven VVT-i Atkinson-motor med en termisk verkningsgrad på hela 40 procent, högre än någon annan serieproducerad bensin­motor.

Bilen är utrustad med en rad tekniska innovationer som också bidrar till den höga energi­effektiviteten. T ex är nya Prius Plug-in Hybrid den första serieproducerade bilen med solcellsladdning inbyggd i taket. Avancerad aerodynamik, som kuperad bakruta och automatisk stängning av grillen är några detaljer som bidrar till att hålla luftmotstånds­koefficienten så låg som Cd 0,24, bland de lägsta i världen. Den totala vikten hålls nere med hjälp av höghållfast stål, aluminiumdetaljer i karosspanelerna och – för första gången i en massproducerad bil – en baklucka i kolfiberarmerad plast. I kupén känner bilens automatiska S-FLOW-system av om det finns passagerare i baksätet, för att undvika att värma upp (eller kyla) tomma platser.

I likhet med fullhybridversionen av Prius är säkerhetsnivån i nya Prius Plug-in Hybrid mycket hög, med säkerhetssystemet Toyota Safety Sense som standard. Det innebär bland annat aktivt krockskyddssystem med fotgängardetektion, aktiv farthållare, körfilsvarning med kör­filsassistans, vägskyltsigenkänning och automatiskt helljus. Döda vinkeln-varnare och varnare för korsande trafik bakom bilen finns också att tillgå.

Nya Prius Plug-in Hybrid kommer till svenska återförsäljare i slutet av 2016.
Toyota släpper teaserbild på ny version av Prius Nya Prius+? Den 23 mars kommer Toyota att visa upp en ny version av modellen Prius på bilmässan i New York. Det här är en första teaserbild på vad som komma skall - kan det handla om nya Prius+ (Prius V utomlands) kanske? Tumnagel
40.1°
0
Toyota presenterar nya Prius Snålare och roligare att köra Frankfurt-mässan närmar sig med stormsteg och så även höstens bilpremiärer. En av modellerna som kommer att finnas på mässan är den fjärde generationen av Prius - en bil som blivit ännu snålare och som Toyota även lovar ska ha blivit roligare att köra. Bilen vilar på en ny plattform och har en helt ny drivlina som ska vara tio procent effektivare än hos föregångaren. Framöver kommer det även att presenteras en Eco-version som ska vara ännu bränslesnålare. Plattformen har en lägre tyngpunkt, är säkrare och gör hela bilen lite större på alla ledder vilket bäddar för bättre innerutrymmen. Tyvärr får vi inte mer information än så här för tillfället utan vi får nöja oss med ett par bilder på hur den ser ut. Tumnagel
24.8°
0
38.1° 0 Bobby Green Bobby Green
ons. 23 mar 2016, 20:15
Toyota presenterar nya Prius Plug-in Hybrid Den energieffektivaste laddhybriden på marknaden
38.1°
0