28 i dag 38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Tut i luren Toyota RAV4 fyller 20! Modellen som skapade en ny klass
Toyota RAV4 fyller 20!

1994 lanserade Toyota modellen RAV4. En bil som kom att skapa en helt ny klass med minisuvar och som blev en succé direkt. Första året tvingades företaget att fördubbla produktionen och idag har över fem miljoner bilar sålts totalt. 90 procent av dessa rullar fortfarande.

Bilen stack ut när den kom med sitt kompakta format men ändå hyfsade terrängegenskaper och fyrhjulsdrift. Den hade en självbärande kaross, individuell hjulupphängning och en snål bensinmotor. 1995 kom bilen till Sverige och 1996 utvecklades den första bränslecellsprototypen med RAV4 som grund. 1997 kom modellen som elbil.

Idag är RAV4 inne på generation fyra.

Bil, Toyota, RAV4, suv, tut i luren, grattis, tårta, ballonger, fiskedamm
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Toyota RAV4 fyller 20!
Visa Pressmeddelande SUV-ikonen RAV4 fyller 20 år

Toyota RAV4, bilen som skapade en helt ny bilklass, firar nu 20-årsjubileum. Bilmodellen och biltypen blev en succé direkt. Redan första året fördubblades produktionen jämfört med prognosen. I dag har över fem miljoner RAV4 sålts globalt, varav över 90 procent fortfarande är i trafik.

RAV4 var den första livstils-suven på marknaden och har bildat skola för en rad andra biltill­verkare. (Modellbeteckningen RAV4 står för ”Recreational Active Vehicle with 4 wheel-drive”.)

Den första generationen RAV4 premiärvisades på bilsalongen i Genève i mars 1994 och represen­terade något helt nytt i bilvärlden: Den 3,7 meter korta tredörrarsbilen skilde sig radikalt från alla andra fyrhjulsdrivna bilar på marknaden. Den var inte bara kompakt, utan hade också självbärande kaross, individuell hjulupphängning och en relativt liten tvåliters tvärmonterad bensinmotor.

De första prognoserna pekade på en försäljning av ca 4 500 bilar per månad. Men när 8 000 bilar beställts redan den första månaden fick Toyota fördubbla produktionsvolymen. Första året såldes 53 000 RAV4. Året därpå såldes dubbelt så många, för att sedan trefaldigas. Därefter har försälj­ningen ökat stadigt år efter år. RAV4 lanserades i Sverige på hösten 1995.

RAV4 kan med rätta sägas ha skapat begreppet ”kompakt-SUV”, ett segment där det också har tillkommit allt fler konkurrenter. För fyra år sedan fanns ett 10-tal kompakt-SUV-modeller att välja bland på marknaden. I dag finns det dubbelt så många. Och biltypen är fortfarande en av de få som fortsätter att växa i Europa.

Bilmodellen har också utgjort basen för flera av de modeller med alternativa energikällor som Toyota har tagit fram. Redan 1996 utvecklades Toyotas första prototyp till bränslecellsbil med utgångspunkt från RAV4. Året därpå kom även en elbilsmodell.

Genom åren har kompakt-SUV-segmentet ändrat karaktär. Från att först ha varit ett alternativ till en lite sportigare halvkombi- eller kupémodell, är biltypen i dag mer av ett alternativ till en större familjekombi. RAV4 har förstås följt med i den utvecklingen. Den erbjuder dock fortfarande samma goda manövrerbarhet, mångsidighet och god framkomlighet som den ursprungliga RAV4 från 1994.

RAV4 är nu inne på sin fjärde generation och finns att få med tre olika motoralternativ, varav tre dieslar. Jämfört med föregående generation har nya RAV4 i genomsnitt 11 procent lägre CO2-utsläpp.
40.0° 0 Bobby Green Bobby Green
tors. 16 jan 2014, 11:11
Tut i luren Toyota RAV4 fyller 20! Modellen som skapade en ny klass
40.0°
0