10 i dag 11 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Transportstyrelsen säger nej till B-körkort med höjd maxvikt Blir för svårt att identifiera vilka fordon som omfattas av undantaget
Transportstyrelsen säger nej till B-körkort med höjd maxvikt
En lastbil som inte har nollutsläpp
Foto: Piqsels

För snart ett år sedan skrev vi att B-körkort kunde få en höjd maxvikt till 4250 kilo, om bilen som kördes hade nollutsläpp. Nu berättar Transportstyrelsen att de inte rekommenderar att det införs undantag för detta. Anledningen är för att det inte går att identifiera vilka fordon som skulle kunna omfattas av undantaget i Körkortsdirektivet. Rapporten kring detta som ni kan läsa här har man nu lämnat till Regeringen för vidare beslut.

Bil, Nyheter, B-körkort, lastbil, tung, nej, avslag, Transportstyrelsen, utredning
Visa Pressmeddelande Nej till att köra tyngre lastbilar med B-körkort

Transportstyrelsen rekommenderar inte att det införs undantag till att köra tyngre lastbilar som drivs av alternativa bränslen med totalvikt över 3,5 ton med B-körkort. Orsaken är bland annat att det inte går att identifiera vilka fordon som skulle kunna omfattas av undantaget i Körkortsdirektivet.

Transportstyrelsen har utrett förutsättningarna för att kunna köra tyngre lastbilar som drivs med alternativ bränslen med B-behörighet. Rapporten är nu lämnad till regeringen: Foto: Adobe Stock
Transportstyrelsen har på regeringens uppdrag utrett förutsättningarna för att kunna köra tyngre lastbilar som drivs med alternativ bränslen med B-behörighet.

Elfordon kan vara tyngre än traditionella fossildrivna fordon. Det gör att det krävs högre körkortsbehörighet för att köra exempelvis eldrivna lastbilar med en totalvikt över 3,5 ton.

Uppdraget har alltså gällt lastbilar med en totalvikt över 3,5 ton men inte över 4,25 ton, och som drivs med el eller andra alternativa bränslen. Det gäller alltså inte husbilar.

Myndighetens sammanvägda bedömning är att det undantag som finns i Körkortsdirektivet inte kan införas i svensk lag.

För att kunna utnyttja undantaget måste vissa krav vara uppfyllda. Till exempel krävs att man ska kunna kontrollera vissa uppgifter som det alternativa drivsystemets extra vikt och fordonets lastkapacitet i jämförelse med traditionellt fossildrivna fordon av samma storlek.

Men den sortens uppgifter görs inte tillgängliga av tillverkare eller registreras vid typgodkännande i dag.

– Det betyder att varken förare eller polis kan kontrollera om ett fordon uppfyller kraven för undantag, säger Chris Patten, utredare på Transportstyrelsen.

Även om undantaget skulle införlivas ska reglerna för tunga lastbilar ändå följas. Det innebär till exempel att förare ska följa reglerna om kör- och vilotider, krav på färdskrivare, vägarbetstid och lastsäkring med mera.

I stället anser myndigheten att en internationell överenskommelse, till exempel på EU- eller FN-nivå, kan ge bättre förutsättningar för miljövänliga transporter eller nya möjligheter till undantag.
B-körkort kan få höjd maxvikt till 4250 kilo Om bilen som körs har nollutsläpp Idag får du som har B-körkort max ha en totalvikt på 3500 kilo på det fordon du kör. Men detta kan höjas till 4250 kilo, under förutsättning att bilen du kör har nollutsläpp - det vill säga antingen är eldriven eller går på vätgas. Den här veckan kommer Regeringen att ge Transportstyrelsen i uppdrag att utreda om höjningen kan bli verklighet. Reglerna kommer i så fall bara gälla för de som haft körkort i minst två år och som är 21 år eller äldre. Tomas Eneroth som är infrastrukturminister säger följande: "När fordon som väger upp till 3,5 ton blir elektrifierade tillkommer ett batteri som väger ungefär 750 kilo, vilket gör att det krävs en annat typ av körkort för att köra den typen av transporter. Därför ger vi Transportstyrelsen i uppdrag att utreda om man ändå skulle kunna köra fordonet med B-körkort, även om det väger 4 250 kilo. Vi vill inte att elektrifieringen ska försenas på grund av reglerna för körkort." Utredningen ska vara färdig senast november 2021. Tumnagel
49.7°
0
32.8° 0 Bobby Green Bobby Green
mån. 15 nov 2021, 13:30
Transportstyrelsen säger nej till B-körkort med höjd maxvikt Blir för svårt att identifiera vilka fordon som omfattas av undantaget
32.8°
0