m

Världens roligaste badkar!
Man kliver mer än gärna i nya Porsche Boxster, men sällan ur

Världens roligaste badkar!
Foto: Bobby Green / Feber
Bil / Tester

När det nu var dags att testa nya Porsche Boxster S visste jag nästan vad jag hade att vänta mig. En bra bil som bara blivit bättre. Innan det var dags för nya Boxster att göra entré firades den av med Boxster Spyder, en bil som bjöd på nya skratt hela tiden. Då kan ju knappast uppföljaren göra sämre ifrån sig tycker man. Två hjul fram, två bak och där i mitten en motor som sitter så tajt med föraren att man lätt kan missta den för en ryggsäck. En vattentät ryggsäck för den här bilen påminner om ett badkar till en viss del. Ni vet ett sånt där litet med lejonfötter som man trycker ner ändan i och sen sitter så bra i att man inte vill kliva ur. Lägg till 315 hästar och en ylande boxersexa så kan ni nog föreställa er varför jag rankar det här som världens roligaste badkar.

Världens roligaste badkar!
Foto: Bobby Green / Feber

Lovorden har haglat över nya Boxster och visst förtjänar den det. Porsche har gjort en redan bra och rolig bil ännu bättre och ännu roligare. Bland annat genom att uppdatera den designmässigt till vad jag tycker är den snyggaste Boxstern hittills och pillat ner ännu mer avancerad teknik, som till exempel start/stopp-system som är standard. Och det känns faktiskt inte ens konstigt längre att motorn stannar vid rödljusen i en sån här bil. Det här är en del av framtiden och när förbrukningen visar 0.80 liter per mil bland annat tack vare detta är det inte mycket mer man kan säga än bra jobbat Porsche. En bil måste inte ha 1 000 hästar och accelera till 100 knyck på under tre sekunder för att vara rolig, att ibland kunna brumma på lite och sedan inte behöva sälja sina kläder bredvid bensinpumpen är minst lika kul kan jag lova er. Effektivt nöje kan man väl kalla det. Det är inte alla gånger man är på racinghumör och vill ligga och dra på växlarna, ibland vill man bara att den fantastiska sjustegade PDK-lådan tar över och gör jobbet, medan man låter vinden rufsa till håret samtidigt som man jobbar lite på cab-brännan.

Effekten har höjts med fem hästkrafter jämfört med förra S-modellen och boxersexan som är på 3.4 liter ger numera 315 hästar. Fullt tillräckligt och även om jag inte har kört vanliga Boxster tvivlar jag på att den skulle vara mycket mindre rolig med sina 265. Här handlar det istället om nättheten, att bilen känns som efter ett härligt löppass hela tiden, lätt i hela kroppen liksom. Det känns som att man trär på sig ett skal varenda gång man hoppar in. Och eftersom det finns bagageutrymme både fram och bak så blir det nästan komiskt att tänka att de någonstans där bakom sätena tryckt in en sexa. Det härliga med positionen är ju givetvis viktfördelningen och att bilen aldrig känns varken baktung eller för lätt i nosen. Att luftintagen också bjuder på ett fruktansvärt härligt insugsljud som man direkt får ta del av är ju knappast något minus heller. Ingen knapp för avgasljudet i den här bilen och jag tyckte inte att ljudet förändrades nämnvärt när man aktiverade "Sport" eller "Sport Plus". Men det behöver inte låta så mycket mer. Vill man bara cruisa så är det rätt jobbigt om det brötar hela tiden, så här känns det som att bilen gör helt rätt i att hålla näbben när man inte piskar på den. Ljudet är dock helt fantastiskt när man varvar ut lite mer på ettan och fortsätter på tvåan, och här gör man nästan bäst i att ta över själv med paddlarna bakom ratten om man inte vill att PDK-lådan übersnabbt ska kasta i nästa växel. Vid start från stillastående vid rödljus och liknande när man bara vill jobba upp sig till tillåten hastighet är lådan helt underbar och tar sig till sjunde växeln på bara några sekunder. "Sport Plus" som är det vassaste läget vill givetvis att man ska köra på så låg växel som möjligt för att hela tiden vara redo att attackera, men det här är ämnat för flygfält och racerbanor, inte stadskörning då det tenderar att ibland bli lite jobbigt. "Sport" duger gott om man vill köra lite mer aktivt utan att bilen ska kasta i ettans växel i 50 km/h när man saktar in.

Trots sin ganska tråkiga lack drar bilen inte helt oväntat blickar till sig. En kille med sällskap i förra generationens Boxster körde upp jämsides vid rödljusen och ställde massvis med frågor, och han blev inte besviken när jag berättade att hans "gamla" bil är minst lika rolig som denna. Barn pekar och jag vet att även fast ni män i 20-25-årsåldern försöker att dölja att ni tittar så syns det. Det är inte fult att titta på en bil man gillar, ej heller att göra tummen upp åt den som sitter i som en bekräftelse på detta. Det gör i alla fall alltid jag, för jag gillar bilar.

Tillbaks till designen som enligt mig är klockren. En kompis tvivlade faktiskt på om det var nya 991 när han såg bilen från sidan, vilket knappast är ett dåligt betyg. Mer stående strålkastare än tidigare, härliga veck på sidorna som smälter samman med de större luftintagen och en bak som avslutas på ett riktigt snyggt sätt. De som sagt att designen påminner om Carrera GT har jag tidigare inte förstått mig på, men efter att ha studerat bilen lite hittar jag mer och mer likheter med superbilen. Den djupa insjunkningen på sidorna är det mest uppenbara, men faktiskt även strålkastarna ur vissa vinklar om man har lite fantasi. Knappast heller det ett dåligt betyg. Kisade man och drömde sig bort ytterligare kunde jag för några sekunder även se lite av den ännu ej presenterade 918 Spyder i baklamporna. Vecken i baklamporna går föresten i samma linje som vingen som automatiskt, eller manuellt, fälls ut några centimeter. Riktigt läckert i mina ögon och det hela "döljer" vingen på ett mycket snyggt sätt när den är infälld. Två runda pipor i mitten bak såklart. Suffletten är liten och smidig och har inget skydd över sig som tidigare utan fäller bara ihop sig och ligger där och vilar. Det här ser inte alls konstigt ut och förutom att taket fälls undan på ett kick så sparas det även några kilon. Jag är inget fan av uppfällda tygcabbar men måste väl erkänna att det inte ser helt tokigt ut med den här på faktiskt. Men jag håller fast vid en sak, inget regn = cabben ner. Fryser man är det bara att höja värmen och ta på sig mer kläder.

En ny sak med bilen som man inte kan se är "Coasting Mode", eller möjligheten att kunna segla fram. En slags snålfunktion som kopplar ur växlarna i lådan när man släpper gasen i en nedförsbacke till exempel. Du motorbromsar alltså inte utan rullar bara fram. Som att frikoppla fast du behöver inte flytta växelväljaren. Så fort du nuddar gasen eller bromsen hoppar lådan in och kopplar i rätt växel igen. Sparar såklart några droppar och känns som en smart funktion. Inget man som förare märker av förutom när man tankar då förstås. Porsche förklarar hur det hela fungerar här.

Det absolut roligaste med nya Boxstern är att det är svårt att hitta något att klaga på. Man kan kasta omkring den på vägarna och den svarar alltid blixtsnabbt utan någon som helst tendens till rullningar i chassiet. Låg bil i kombination med tyngden i mitten är helt klart ett bra recept, och stolarna kramar en bra i sidfläsket när man svänger snabbare än vad medpassageraren är beredd på. Det bästa är att man inte behöver hålla särskilt höga hastigheter för att det ska bli spännande. Sen är även inredningen toppen, den numera Panamera-liknande mittkonsolen må se lite avskalad ut kanske, men innehåller precis allt det man kan önska sig. Och grejerna sitter fast! Det finns inte en endaste tendens till skrammel eller knak från något. Knapparna har rätt känsla och rätt motstånd när man trycker på dem. Stolarna är precis lagom skålade och ratten är sådär lagom i storlek, inte för stor och inte för liten. Härliga PDK-paddlar i metall att fingra på om man blir sugen och detsamma gäller för växelväljaren. Varvräknaren är placerad i mitten som sig bör. Inget att klaga på alltså. Fast brukar man inte klaga på priset om man nu ska luska ut något att klaga på, för det kan väl knappast vara bra? Allt är ju givetvis relativt men jag tycker att Boxstern är billig. Väljer du utan S får du en helt ny för 499 000 kronor. Självklart väldigt mycket pengar men sen får man ju se till vad man får för sina slantar också. En bil som du faktiskt kan packa med lite grejer, cab när du vill och det viktigaste, är fruktansvärt kul att köra, året om. Sen får du ju också lägga till att du faktiskt blir Porsche-ägare på köpet. Och allt det där tjafset om att Boxstern skulle vara en frisörbil är bara att lägga ned, det här är en galet rolig bil. En snabb sökning på Blocket i denna prisklass visade endast nya Mercedes SLK. Och utan att ens ha kört SLK:n vågar jag säga att jag hade stått där med Porsche-nycklar i handen om valet mellan de två hade dykt upp. Tveklöst.

Fakta Porsche Boxster S:

Motor: Boxersexa, 3.4 liter, 315 hästkrafter, 360 Newtonmeter.
Växellåda: PDK - sjustegad med dubbelkoppling.
Drivlina: Bakhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 5.0 sekunder (4.8 Sport Plus), toppfart 277 km/h.
Bromsar: Hålborrade skivor i dimensionerna 330 millimeter fram, 299 millimeter bak. Keramiska finns som tillval, mäter då 350 millimeter fram.
Däck: 235/40 ZR 19 fram, 265/40 ZR19 bak. 20 tum finns som tillval.
Mått: Hjulbas 2.47 meter, längd 4.37 meter, bredd 1.80 meter (1.97 med speglar), höjd 1.28 meter, vikt 1 425 kilo, bensintank 64 liter, förbrukning 0.80 liter per mil blandad körning, CO2-utsläpp 188 gram per kilometer.

Pris: 599 000 kronor.

Läs mer
50.4°
0

Världens roligaste badkar!

Man kliver mer än gärna i nya Porsche Boxster, men sällan ur

iPhone 13 väntas få riktigt tjocka kameralinser
Less is more fast tvärtom

Nu börjar de första läckorna av iPhone 13 dyka upp, den här gången i form av CAD-ritningar från ett företag som gör skal. Om läckan är korrekt så kommer kameramodulen att växa rejält i år och Apple verkar tänka att om man kan, varför inte ta i rejält. Även om man kan göra mycket trix med mjukvara så är ju större lins och större sensor något som utan tvekan betyder bättre bilder, framförallt under dåliga ljusförhållanden. Sen är det lite småjusteringar, EverythingApplePro tror bland annat att man kommer att integrera SIM-kortet med moderkortet, alltså inte själva SIM-kortet man stoppar i utan tekniken för att läsa SIM-kortet. Varför har vi förresten inte bara slutet med SIM-kort ännu? Hur svårt ska det vara att komma överens om en eSIM-teknik? Tumnagel
39.4°
+
Roger Åberg
0

NASA väljer SpaceX som leverantör till Artemis-programmet
Som ensam leverantör av månlandare

NASA bestämde sig natten till i dag att endast gå vidare med SpaceX anbud på månlandare. SpaceX alternativ hade enligt NASA flertalet fördelar jämfört med konkurenterna. Bland annat erbjöd rymdskeppet mycket plats för astronauterna, dubbla luftlås och mycket lagringsutrymme för att ta med tillbaka månstenar i. Denna månlandare ska ta två amerikaner till månen som ska spendera runt en vecka på månen innan de beger sig tillbaka igen. Tanken är att allt detta ska ske innan 2024 men om det blir av återstår att se. Hur som helst är kontraktet som NASA nu ger SpaceX är värt 2,89 miljarder dollar. Tumnagel
46.6°
+
Frode Wikesjö
0

Apple är miljövänliga när de inte packar med laddare
Sparar tydligen 861 000 ton koppar, zink och tenn

Som bekant slutade Apple packa med någon laddare när iPhone 12 släpptes i butiker. Många har säkert en laddare eller två övers i någon låga någonstans, men vissa har dåligt med det eller köper sin första iPhone och behöver därför köpa en ny. Men miljömässigt verkar det vara rätt vettigt då Apple nu påstår sparar 861 000 ton av koppar, zink och tenn genom att inte längre packa med någon laddare med sina telefoner. På grund av detta har paketen också blivit mindre vilket innebär minskad användning av kartong samt att de får plats med 70 procent fler enheter på samma utrymme. Apple nämnde också att de reducerade sin CO2-utsläpp från 25,1 miljon ton i 2019 till 22,6 miljon ton under 2020 och minskat sin energiförbrukning med 13,9 miljoner kWh. Tumnagel
48.7°
+
Frode Wikesjö
0

Rykte Battlefield 6 kanske inte släpps till gamla konsoler
Låter vettigt

I veckan började det dyka upp rapporter om att nästa Battlefield-spel inte kommer att släppas till PlayStation 4 eller Xbox One när det väl släpps senare i år. Detta skulle ju innebära att DICE har lite mer frihet att fläska på då man i så fall inte behövde begränsa sig till den begränsade prestandan som förra generationens konsoler har. EA har tidigare sagt att nästa Battlefield-spel kommer vara på en episk skala som ingen tidigare har skådat samt att spelet kommer utnyttja kraften i de nya konsolerna till max. Detta låter ju onekligen som att det inte går ihop med datorkraften som konsolerna från 2013 kör. Men då det fortfarande är rätt svårt att få tag i en ny konsol spekuleras det i att spelet kommer släppas direkt på Xbox Game Pass för att få så stor spelarbas som möjligt samt dra in lite extra para. Tumnagel
51.5°
+
Frode Wikesjö
0

Svenska Ekobot rensar ogräs på egen hand
Ska göra jordbruket mer hållbart

Ekobot är en svensktillverkad autonom ogräsrensare som identifierar ogräs på odlingar och som sedan plockar bort det. Detta görs med hjälp av robotens artificiella intelligens och maskinseende via visionsteknologi. Ekobots AI samlar också konstant in data, data som man sedan kan använda för att optimera ogräshanteringen ännu mer. Genom att låta Ekobot rensa ogräset slipper jordbrukaren använda bekämpningsmedel och på så vis hålla sina odlingar hållbara samt ekologiska. Under årets andra kvartal kommer Ekobots robotar börja användas i kommersiella odlingar ute hos svenska kunder. De har också siktet inställt på den internationella marknaden och kommer efter sommaren genomföra demonstrationer nere i Nederländerna. Ekobot tog sig nyligen också in på Nasdaq-börsen och kommer under hösten vara en av finalisterna i innovationstävlingen Agtech Challange som arrangeras av Hushållningssällskapet. Tumnagel
45.0°
+
Frode Wikesjö
0

Kamerahalsband på varg
Häng med vargen V089

Här får vi följa med på en tur med en varg i Minnesota. Några forskare satte nämligen en Vectronic-Aerospace-kamera på en varg som spelade in 30-sekundersklipp med hämna mellanrum. Trots att en stor del av kameran täcks av vargens päls kan man se hur vargen tuggar på ben, fångar fisk och plaskar i vatten. Tumnagel
39.2°
+
Frode Wikesjö
0

Ny Avatar-serie på väg till YouTube
Trailer släpps nästa vecka

Den officiella YouTube-kanalen för Avatar: Legenden om Aang (Avatar: The Last Airbender) meddelade under gårdagen att en ny Avatar-serie är på gång. Serien kommer sändas på YouTube så man ska nog kanske inte förvänta sig någon ny episk historia utan. Det är nog mer troligt att det blir kortare historier och avsnitt vilket passar plattformen mer. Exakt vad det blir kommer vi dock få reda på på måndag när de släpper den första trailern. Själva serien kommer ha premiär den 24 april. Vad det än blir är det kul att se att Nickelodeon har mer Avatar att bjuda på. I Sverige kan man se samtliga tre säsonger av Avatar: Legenden om Aang på Viaplay. Tumnagel
38.3°
+
Frode Wikesjö
0

Vilken extern hårddisk är bäst för din PlayStation 5?
Digital Foundry försöker reda ut detta

Nyligen fick PlayStation 5 ny funktionalitet vilket gjorde att man kunde lagra PlayStation 5-spel på en extern hårddisk så länge den externa lagringen fyller kravet med att ha överföringshastighet på över 5Gbps. Spelen man lagrar externt kommer dock inte kunna spela direkt, utan du måste föras tillbaka till konsolens interna SSD-lagring när du ska spela. Men vilken hårddisk är bra att köra då? Det är något som prestanda- och hårdvarufantasterna borta på Digital Foundry försökt reda ut. De körde nämligen ordentliga tester med en rad olika hårdiskar och kopplingar. Samsung 870 QVO SATA vekar vara alternativet de gillar bäst och du kan kolla in deras tester i klippet ovan eller läsa det i textform via länken nedan. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

VWs eldrivna prestandabilar döps till GTX
Kommer alla ha fyrhjulsdrift

Nu har Audi och Skoda presenterat lite snabbare versioner av sina motsvarigheter till Volkswagens prestandaversion av ID.4 så då är det dags för Volkswagen. Det har ryktas om att namnet kommer att bli GTX och nu är det officiellt att det blir så. Precis som GTI och GTE så blir det här ett varumärke. Presentation sker 28 april, men några hemligheter finns egentligen inte. Det kommer att bli fyrhjulsdrivet (därav X) och modellen kommer att få 299 hästar. Troligen kommer det precis som hos Skoda även att komma ett fyrhjulsdrivet alternativ med 265 hästar, Skoda har valt att inte döpa den till RS utan överlämnar det till 299-hästarn och det är troligt att Volkswagen följer samma väg. ID.4 GTX har setts på spionbilder och då har bilen en slankare taklinje och är lite mer coupe-inspirerad, så det kommer att bli skillnader även på utseendet. Hur mycket man kommer att göra på chassi och liknande återstår att se. Tumnagel
36.8°
+
Roger Åberg
0

Alfred Molina återvänder Doctor Octopus
I alla fall enligt Alfred Molina

Förra året börjad det snurra rykten om att skådespelarna från de tidigare Spider-Man-filmerna skulle dyka upp i kommande Spider-Man: No Way Home. Bland annat så snackades det om att Alfred Molina skulle återvända till som Doktor Otto Octavius. Nu har ingen mindre än Alfred Molina själv bekräftat detta och man får väl utgå från att han har koll på sin egna situation. Han nämnde nämligen detta i en intervju med Variety att han ska reprisera sin roll från Sam Raimis Spider-Man 2 från 2004. "When we were shooting it, we were all under orders not to talk about it, because it was supposed to be some great big secret. But, you know, it’s all over the internet. I actually described myself as the worst kept secret in Hollywood!" Nu kan man väl mer eller mindre utgå från att Spider-Man: No Way Home kommer bli någon form av historia med Spider-Verse-liknande parallella universum vilket ju onekligen låter lovande. Bonusklipp nedan. Tumnagel
43.2°
+
Frode Wikesjö
0

LG lanserar tre 4K-projektorer
Med laser som ljuskälla

LG har nu lanserat sina 4K-projektorer i Sverige. Dessa inkluderar LG ProBeam Laser 4K (BU50NST), LG CineBeam Laser 4K (HU85LS) och LG HU810P 4K. Samtliga modeller kommer med LG:s smart-tv-system, webOS, och använder laser som ljuskälla. LG lovar att ljuskällans livslängd är betydligt längre än en konventionell projektorlampa på grund av detta. Enligt dem ska källan klara av att visa 6 000 långfilmer innan den behöver bytas ut, vilket skulle motsvara att man spelar upp film åtta timmar om dagen i sju år. LG ProBeam Laser 4K är en mer kompakt modell men kan trots det få till en 4K-upplösning med en bildstorlek på upp till 300 tum. Ljusstyrka ligger på 5 000 ANSI Lumens och kör HDBaseT och kan ta emot fem olika signaler via en enda kabel. Tumnagel
41.1°
+
Frode Wikesjö
0

S04 av Castlevania har premiär nästa månad
Blir också seriens sista

Den fjärde säsongen av Castlevania har premiär på Netflix den 13 maj. Detta kommer tyvärr bli seriens sista säsong dock har Netflix planer på att göra en ny Castlevania-serie som ska följa ett nytt gäng karaktärer. En kort teaser finns att beskåda och den hittar du i tweeten nedan. Tumnagel
44.1°
+
Frode Wikesjö
0

Hyundai släpper pickupen Santa Cruz
Variant av Tucson

För i tiden fanns det en kategori bilar som var hälften personbil, hälften pickup. Kategorin har varit död rätt länge nu men nu gör Hyundai ett nytt, modernt försök där hälften är SUV och hälften är pickis. Låter ju som en helt vanlig pickis tänker du, men nä, det här är lite mer vanlig bil i sin form ändå eftersom SUV-delen egentligen är en Tucson och det inte är någon Land Cruiser direkt utan snarare en crossover. Modellen kallar man för Santa Cruz och här i Europa lär vi inte se den. Faktum är att det nog bara blir USA som den kommer att säljas i. Modellen har fyra dörrar och så klart en pickisbädd och drivs av en bensinfyra på antingen 190 eller 275 hästar. Frågan är om den här bilen kommer att träffa helt rätt i USA eller om de tycker att den är alldeles för liten. Tumnagel
40.4°
+
Roger Åberg
0

Leisure Suit Larry - Wet Dreams Dry Twice släpps till konsol 18 maj
Mer snuskäventyr till folket!

Gillar du äventyrsspel med diverse snusk och en drös sexreferenser? Då har vi goda nyheter då Leisure Suit Larry - Wet Dreams Dry Twice kommer släppas till konsol om en månad. Spelet släpptes till PC i oktober, men från 18 maj kommer vi få ta oss an nya äventyr med den pilske Larry på PS4, Xbox One och Nintendo Switch. Tumnagel
41.9°
+
André Stray
0

Kika på lite bortklippt material från Warcraft-filmen
#ReleasetheJonesCut

Warcraft: The Beginning släpptes 2016 och filmen kritiserades rejält av kritiker samtidigt som den älskades av folk som faktiskt betalade för att se den. Är man en av de som gillade filmen och bara vill ha mer så har Universal släppt en video med ett gäng bortklippta scener från filmen och dessa kan ni kika på ovan. Tumnagel
40.6°
+
André Stray
0

Retrohantverk skapar kuber med speltema
Retrohantverk med pixelkärlek

Instagram-användaren Retrohantverk tillverkar små kuber i akryl med speltema. Kuberna kan vara med motiv från spel som Pokémon, Earthbound och Kid Icarus men här finns också kuber med moderna spel så som Among Us. Retrohantverk tar också emot specialbeställningar om man nu vill ha sitt favoritspel i en kub. Kuberna har ett innermått på 8,5 x 8,5 cm och kostar mellan 300 till 500 kronor. Tumnagel
41.1°
+
Frode Wikesjö
0

Snubbe moddar piano med riktiga hammare
Ger lite mer dunk

Den svenske musikern och Youtubern Mattias Krantz har släppt en video där han visar sitt arbete med att ersätta trähammarna på ett piano mer lite mer rejäla hammare. Tumnagel
36.4°
+
André Stray
0

Kolla in Rocket Labs presentation av sig själva
Rymdföretaget som gör både egna raketer och satelliter

I år är det 15 år sedan det amerikanska rymdföretaget Rocket Lab drog igång sin verksamhet och sedan dess har man hunnit bli ett etablerat företag inom den privata rymdindustrin. Rocket Lab har bland annat utvecklat den egna raketen Electron som sedan 2017 används för att skjuta upp satelliter till rymden. Förutom det har man även tagit fram satellitplattformen Photon med vilken det ska bli billigare att skjuta upp satelliter. Förra månaden presenterade man även planerna på att bygga raketen Neutron, en raket som ska vara färdigutvecklad 2024 och då tros kunna komma att konkurrera med SpaceX trotjänare Falcon 9. Här ovanför kan ni kolla in en tre minuter lång film där Rocket Lab presenterar en del av det man har åstadkommit sedan starten 2006. Tumnagel
38.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

KRISS KYLE CYKLAR I WALES
På MTB istället för BMX

BMX-åkaren Kriss Kyle lämnade sin BMX hemma när han skulle åka till Wales. Väl där kunde han dock inte låta bli att cykla lite men istället för tuffa sig med BMX:en tog han en tur med en enduro-MTB istället. Tumnagel
81kg
+
Frode Wikesjö

Steve-O äter heta kycklingvingar
Och dricker lite sås

Det är dags för Steve-O att gästa Hot Ones och utöver att äta starka kycklingvingar pratas det om hans karriär och liv. Tumnagel
83kg
+
André Stray

Mode-"regler" för japanska kvinnor
Rätt mycket att hålla reda på alltså

YouTube-kanalen Life Where Ix27m From intervjuar här några japanska kvinnor om hur landets rätt strikta mode-"regler". Redan från tidig ålder lär man sig att man måste klä sig och se ut på ett visst sätt i formella sammanhang. Om man inte gör det kan det lätt bli lite problematiskt. Tumnagel
75kg
+
Frode Wikesjö

Nu kommer TipTop i godisform
Hurra!

TipTop är en fantastisk glass där glassen liksom är bonus. För choklad och puffarna i det och det där i mitten är ju det som är godast egentligen. Nu kommer TipTop som godis med bara dessa godbitar och kallas då TipTop Bites. Det är den åttonde godisversionen av glass som Candy People lanserar, tidigare har vi fått 88an Bites, Nogger Bites, Piggelin Drops, Sandwich Bites, Sandwich Bites Pepparkaka, Lakritspuck Bites och Calippo Drop. TipTop Bites kommer 23 april till Hemmakväll och till välsorterade livsmedels- och servicebutiker från vecka 19. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg

Kanye Wests Nike Air Yeezy 1 säljs på auktion
Prototyp tros gå för en miljon dollar

Auktionshuset Sothebys kommer snart att auktionera ut en prototyp av Nike Air Yeezy vilka kan komma att bli de dyraste sneakers som någonsin sålts på en auktion. Prototypen låg till förlaga till den första versionen av Nike Air Yeezy vilka Kanye West visade upp för första gången på Grammy Awards 2008 och som började säljas i butik året därpå. Sothebys själva tror att slutpriset på skorna kommer att landa på över en miljon dollar. Skulle så bli fallet så skulle det slå det nuvarande rekordet för ett par sneakers som sattes i maj förra året när ett par Nike Air Jordan 1 som Michael Jordan själv använt gick för 615.000 dollar. Prototypen av Nike Air Yeezy kommer att visas upp av Sothebys i Hongkong senare den här månaden. De kommer sedan att säljas via en privat auktion till den som kan hosta upp mest deg för att bli ägare till vad Sothebys kallar "one of the most prized and sought-after sneakers in existence". Tumnagel
41kg
+
Wille Wilhelmsson

Amason kör live på Twitch i kväll
Med Esther

Saknar du att gå på konsert? I kväll så kör Amason och Esther live på eventet 3,6h Ingrid och det hela strömmas helt gratis på Twitch. Strömmen öppnar klockan 17.00, sen kör DJ Gustav Ejstes från 18.00. Esther går på 18.40 och Amason går på 19.00 och spelar i en timme. Sedan tar DJ Lång-Kalle över. Nedan ett klipp från när Amason körde på en tidigare version av 3,6h Ingrid. Under det Esther. Tumnagel
86kg
+
Roger Åberg

Stan Smith Mylo är tillverkade av svamp
Adidas visar upp nytt koncept

Adidas har visat upp en ny version av sin klassiska tennisko Stan Smith där lädret i skon delvis är ersatt av materialet Mylo, ett naturmaterial som är framställt från svampmycel. Det hela är en del av Adidas plan att använda så mycket naturmaterial som möjligt i sin skotillverkning, något som man gör för att värna om miljön. Mylo tillverkas av biotech-företaget Bolt Thread men i dagsläget verkar det inte finnas tillräcklig tillgång på materialet för att det ska gå att producera en kommersiell version av Stan Smith Mylo. Det innebär att skon i dagsläget bara finns som ett koncept men förhoppningsvis kanske vi kan få se en lite svampigare version av Stan Smith i butikerna i framtiden. När så kan bli fallet finns det dock än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
99kg
+
Wille Wilhelmsson

Sluta göra olika Oreos, tack!
En fejkhälsning från Oreo-chefen

Oreos är rackarns goda och man kan utan problem klämma en hel förpackning på en sittning. Givetvis är det den vanliga versionen som gäller, men Oreo har ballat ur en aning när det kommer till att erbjuda olika varianter av kakan. Så pass att Oreo-chefen* bestämt sig för att tala ut. *Klart det inte är. Tumnagel
81kg
+
André Stray

Coop lanserar hållbarhetsdeklaration i sin app
Kolla in varans hållbarhetsavtryck

Livsmedelskedjan Coop lanserar nu en ny funktion i sin app med vilken kunder kan ta reda på något som Coop kallar för hållbarhetsdeklaration. Genom att scanna streckkoden på en vara får kunden information om varans avtryck utifrån tio olika områden som rör klimat, miljö och samhälle. Hållbarhetsdeklarationen har en skala mellan ett och fem inom varje område. Ju lägre siffror en vara har – desto lägre hållbarhetsavtryck bedöms varan ha. Hållbarhetsdeklarationen kommer hjälpa kunderna att äta mer hållbart, men också styra utvecklingen av Coops sortiment skriver Coop i ett pressmeddelande. Skulle du själv vilja testa Coop-varornas hållbarhetsdeklaration hittas Coops app gratis till iPhone i App Store här och till Android på Google Play här. I videoklippet här nedanför kan ni kolla in hur det hela går till. Tumnagel
204kg
+
Wille Wilhelmsson

Nu drar årets försäljning av majblommor igång
Köp i butik eller i barnens webbshoppar

Idag drog årets försäljning av majblommor igång, de små pinsen som säljs för att motverka barnfattigdom i Sverige. Traditionellt har majblommor sålts av skolbarn men på grund av pandemin fick detta ställas in förra året. I år har Majblomman förändrat upplägget av försäljningen vilket innebär att skolbarn kan skapa sina egna webbshoppar där de kan sälja de fysiska Majblommor som skulle sålts förra året och samla in pengar till sin skolklass. De fysiska Majblommorna från 2020 kommer även att säljas i ICA-butiker såväl som i Majblommans egna webbshop. I videoklippet här nedanför kan ni kolla in hur skolbarn som vill sälja Majblommor kan skapa sina egna webbshoppar för att sälja dessa. Det kommer även att säljas en digital variant av Majblomman 2021 vilken alla som donerar pengar till Majblommans arbete mot barnfattigdom kommer att få. Det kan man göra genom att bidra till insamlingar som kan startas av företag och privatpersoner på Majblommans hemsida. Ni kan kolla in både förra årets fysiska Majblomma såväl som årets digitala Majblomma på bilden här ovanför. Tumnagel
89kg
+
Wille Wilhelmsson

Le Creuset släpper ny serie med ugnstillbehör
Med nonstick

Le Creuset är kända för sina färgglada köksprylar men nu släpper man en serie med ugnstillbehör som inte är så färgglada. Tillverkade av hårdanodiserat aluminium och med PRFE-beläggning och man lovar att de ska tåla hårda dag så de går att diska i maskin och köras i ugn upp till 260 grader. De olika plåtarna och formarna kostar mellan 409 och 789 kronor och köper man flera så går de att förvaras i varandra. De finns i butik från 1 maj. Tumnagel
90kg
+
Roger Åberg

Patagonia skippar företagsloggor på sina kläder
För att kläderna ska få längre livslängd

Klädmärket Patagonia har beslutat att framöver tacka nej till företag som vill köpa Patagonia-kläder försedda med företagens egna logotyper. Detta är något man gör av miljöhänsyn då man tror att livslängden på ett klädesplagg blir kortare om detta är försett med en företagslogotyp. I ett blogginlägg skriver Patagonia: "What we’ve learned is that adding an additional non-removable logo reduces the life span of a garment, often by a lot, for trivial reasons. People change jobs, and the extra logo makes for an awkward re-gift. People tend not to pass logoed gear down to their kids, and not everyone wants to be an advertisement on weekends, even if they’re proud to go into work on weekdays. The result? Perfectly good gear ends up forgotten in the closet—or worse, gets tossed in the trash." Enligt Patagonia så slängdes bara 2018 11,3 miljoner ton kläder på soptippen, något som man hoppas minska med initiativet att inte längre tillåta företagslogotyper på sina kläder. Tumnagel
184kg
+
Wille Wilhelmsson