m
Volkswagen visar lilla ID. LIFE

Volkswagen visar lilla ID. LIFE
Elbil som ska kosta från 20.000 euro

Bil / Volkswagen

Ytterligare en medlem i ID-familjen gör entré och det är ID. LIFE. Den här ska lanseras 2025 och är tänkt att locka yngre köpare som bränner runt i stan. Men unga kanske inte alltid har så mycket pengar så därför ska den kosta runt 20.000 euro när den väl lanseras. Såklart en slant det också, men i alla fall i det lägre segmentet när det kommer till elbilar. Under skalet på konceptet sitter det en elmotor fram som ger 234 hästar. Det ska räcka för att ta bilen från 0-100 km/h på 6,9 sekunder. Batteripacket är på 57 kWh och ska ge en räckvidd på 40 mil. På insidan ska man kunna fälla framstolarna och därefter antingen spela spel eller titta på film på en stor projektorduk. Alla material i bilen är naturliga och tillverkade av återvunnet material. Exempelvis är det avtagbara textiltaket helt gjort av återvunna PET-flaskor.

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Volkswagen visar lilla ID. LIFE
Visa
Pressmeddelande
ID. LIFE: Volkswagen visar upp elbilskoncept för småbilssegmentet

Med sin ”ACCELERATE”-strategi gör Volkswagen morgondagens hållbara mobilitet tillgänglig för ännu fler människor. Redan 2025, två år före den ursprungliga planen, kommer Volkswagen att lansera en ID.-modell för småbilssegmentet. Priset hamnar mellan 20 000 till 25 000 euro. ID. LIFE ger en försmak av hur en bil av den här typen skulle kunna se ut.

ID. LIFE står för hållbarhet, digital teknik, tidlös design och innovativ inredning.
Wolfsburg/München, Tyskland, 6 september 2021: ID.LIFE presenteras på bilsalongen IAA MOBILITY 2021 i München (6-12 september). Denna konceptversion av en kompakt, helt eldriven crossover-modell presenterar hållbarhet, digital teknik, tidlös design och innovativ interiördesign i konkret form. De kraftfulla proportionerna och den avskalade stilen skvallrar direkt om att ID. LIFE är ett futuristiskt koncept för mobiliteten i våra städer.

– ID. LIFE är vår vision om nästa generation av en helt eldriven stadsbil. Studien ger en första hint om en ID.-modell i småbilsegmentet som vi kommer att släppa ut på marknaden 2025. Vi gör därmed elektrisk mobilitet tillgänglig för ännu fler människor, säger Ralf Brandstätter, VD för märket Volkswagen.

– Med ID. LIFE har vi konsekvent inriktat oss på behoven hos unga målgrupper. Vi tror att i framtiden kommer bilen att vara ett ännu starkare uttryck för en inställning till livet. För morgondagens kunder handlar det inte bara om rörlighet, utan ännu mer om vad du kan uppleva med bilen. ID. LIFE är vårt svar, fortsätter Brandstätter.

Snabböversikt:

ACCELERATE: Eldriven instegsmodell redan 2025
Redan två år före planerat datum, kommer Volkswagen att lansera sin första ID.-modell för småbilssegmentet. Pris: 20 000 - 25 000 euro. ID. LIFE ger oss en försmak av hur en bil av den här typen kan komma att se ut. Konceptbilen mixar hållbarhet med digitalisering och matchar på så sätt de krav som yngre målgrupper ställer på en stadsbil.
Crossover i nytolkning
Med sina muskulösa proportioner, skarpskurna former och sin avskalade komplexitet är ID. LIFE en banbrytande, hållbarhetsinriktad nytolkning av en crossover-modell med fyra dörrar, stor bagagelucka, höjd sätesposition och en varierbar interiör. Ett avtagbart ”air-chamber”-tygtak svarar för körglädje som i en cabriolet.
Återvunna material både in- och utvändigt
Det flitiga användandet av naturmaterial och återvunna material bidrar till modellens hållbara karaktär, bland annat med äkta träfaner, ArtVelours Eco-klädsel av återvunnen PET-plast och däck som till stor del består av förnybart och återvunnet material.
Digitaliserad interiör
Smartphone-integrering, beröringskänsliga ytor på ratten, kameror istället för backspeglar – det är intuitiva, digitala funktioner som karakteriserar interiören i ID. LIFE. Sätena kan ställas in på många olika sätt vilket i kombination med den utfällbara skärmen gör att kupén snabbt och enkelt kan förvandlas till en mysig biosalong eller gaming-lounge.
MEB-premiär för kombinationen elmotor – framhjulsdrift
En elmotor på 234 hk driver framhjulen på ID. LIFE och ger den en acceleration från 0 till 100 km/h på 6,9 sekunder. Räckvidden ligger på ca 400 km (WLTP).
Med fokus på människan

ID. LIFE är från grunden konstruerad för hållbar mobilitet, en verkligt givande körupplevelse och mångsidiga möjligheter. Den rena och tidlösa designen gör exteriören mycket tilltalande, interiören sätter användarna och delade upplevelser i centrum, och den digitala tekniken är en perfekt match med de yngre målgruppernas speciella behov och önskemål.

Låssystemet är kopplat till en kamera med ansiktsigenkänning för extra komfort och säkerhet. Tack vare den flexibla säteslayouten kan interiören förvandlas till ett bekvämt utrymme för att bara titta på film eller spela spel. Sladdlösa laddare i dörrfickorna gör det extra praktiskt att tanka sin smartphone.

Ren design

ID. LIFE har en högklassig design som är ren och avskalad – dekordetaljer, påbyggnadsdelar och komplexa materialmixar lyser här med sin frånvaro. Den horisontella skiljelinjen mellan karossen, rutpartiet och taket bidrar också den till den puristiska looken. Ett avtagbart tak av air-chamber-tyg gör att man kan njuta av den fria naturen i ID. LIFE, dessutom gör det bilen lättare.

Naturmaterial och återvunna material

Att ID. LIFE kännetecknas av hållbarhet framgår inte minst av de material och lacker som Volkswagen valt ut. För klarlacken på karossen har man använt träflis som ett naturligt färgämne, kombinerat med ett biologiskt baserat härdningsmedel. Detta avspeglar visionen om att på framtida bilar kunna använda återvunnet material för en kaross som klarar sig helt utan någon ytterligare lackering.

Air-chamber-tyget för taket och framsätena består till 100 % av återvunna PET-flaskor. Bio-olja, naturgummi och risskal hör till de råmaterial som används i däcken till ID. LIFE. I interiören kombineras FSC (Forest Stewardship Council) -certifierat trä på instrumentpanelen med ArtVelours Eco för baksätena och dörrpanelerna och textil i nackskydden. Nedmalda, återvunna däck ger lacken vid instegen en alldeles speciell ytstruktur.

Innovativt digitalt manöverkoncept

Alla backspeglarna har ersatts av kameror. Växelväljaren, blinkrarna, signalhornet och vindrutetorkarna styrs via en pekpanel på den sexkantiga, upptill öppna, ratten. Genom integrering av en smartphone i bilen kan föraren enkelt styra funktioner som hör till navigationen, kommunikationen och infotainmentsystemet. Dessutom gör denna lösning att man har tillgång till alla fordonsdata via nätet.

Stadsbil med crossover-karaktär

Den uttrycksfulla designen, det smidiga låssystemet, den höjda sätespositionen och den extremt anpassningsbara interiören – tillsammans gör de ID. LIFE till den perfekta bilen för morgondagens mobilitet i våra städer. Med sina kompakta yttermått, sin enastående sikt runt om, en markfrigång på 190 mm och en överhängsvinkel på 26° fram och 37° bak, står den också väl rustad för extra körglädje när man vill köra offroad.

Gaming lounge ombord

Samtidigt har ID. LIFE allt som krävs för att man ska kunna njuta av digitala upplevelser. På nolltid kan man till exempel förvandla interiören till en biosalong eller gaming lounge. Spelkonsol och projektor finns ombord, och en projektionsskärm kan fällas upp ur instrumentpanelen. Vid behov kan annan elektrisk utrustning enkelt anslutas till 230 V/16 A-uttaget bak.

För att ordna med denna mysiga miljö för filmfantaster och gamers fäller man först fram de främre ryggstöden som man då kan vila benen på, och sätter sig i tillrätta i baksätet. Ryggstöden vinklas bekvämt bakåt. Och genom att fälla ned både de främre och bakre ryggstöden helt kan man snabbt och smidigt också ordna med en bekväm plats att sova på.

Lastvolym: upp till 1 285 liter

Ryggstöden fram och bak har en variabel nedfällningsmekanism vilket gör interiören verkligt mångsidig. Beroende på vad man vill åstadkomma kan lastutrymmet göras större eller åkkomforten maximeras. Bagageutrymmet i ID. LIFE har en volym på 225 liter, plus ytterligare 108 liter under lastgolvet. Med baksätet och ryggstödet på det främre passagersätet nedfällda, kan bagageutrymmesvolymen utökas till hela 1 285 liter.

Under air-chamber-tyget fram ryms ytterligare 68 liter. Dessutom finns det ett utrymme på 8 liter under en separat panel fram där man kan förvara en laddningskabel. Förutom uttaget för laddning av högspänningsbatteriet, finns det även ett för 230 V (16 A) som man kan använda för att mata externa enheter.

Elmotor med drivning på framhjulen

ID. LIFE är baserad på en mindre variant av Volkswagens elbilsplattform (MEB) som tagits fram speciellt för småbilssegmentet. För drivningen svarar en elmotor på 234 hk (172 kW). Motorkraften läggs ut på framhjulen.

ID. LIFE är först ut med framhjulsdrift bland de de MEB-baserade modellerna. Detta visar hur flexibel MEB-plattformen är och hur den gör det möjligt att utnyttja utrymmena på ett mycket effektivt sätt – med gott om plats både för passagerare och bagage, trots bilens kompakta yttermått.

ID. LIFE klarar accelerationen från 0 till 100 km/h på 6,9 sekunder. Högspänningsbatteriet har ett energiinnehåll på 57 kWh vilket ger en räckvidd på ca 400 km (WLTP).

”Way to Zero”

Volkswagen arbetar kontinuerligt vidare mot helt elektrifierad mobilitet. ID. LIFE är nu den åttonde i raden av konceptbilar som baserats på Volkswagens MEB-plattform. Företaget har siktet inställt på att år 2030 ha ökat andelen helelektriskt drivna bilar till minst 70 % av den totala försäljningen i Europa, och till minst 50 % i Nordamerika och Kina. ACCELERATE-strategin kommer att påskynda omställningen ytterligare.

ID. LIFE visar Volkswagens avsikter att även erbjuda e-mobilitet i högvolymsegmentet småbilar, och på sätt nå ännu fler målgrupper. Volkswagen erbjuder prisvärd e-mobilitet kombinerad med avancerad digitalisering, hållbar tillverkning och höga kvalitetsstandarder.

Tekniska fakta ID. LIFE

Teknisk plattform: Modular electric drive matrix (MEB) – small
Status: Konceptbil
Drivsystem: MEB eco framhjulsdrift
Effekt elmotor (PSM): 234 hk (172 kW)
Maximalt vridmoment: 290 Nm
Batterikapacitet: 57 kWh
Räckvidd (WLTP): upp till 400 km
Laddningskapacitet: upp till 163 km på 10 min
0-100 km/h: 6,9 s
Topphastighet: 180 km/h
Längd / bredd / höjd: 4 091 mm / 1 845 mm / 1 599 mm
Axelavstånd: 2 650 mm
Däck: 235/45 R20
Bagageutrymme: 410 - 1 285 liter
Längd genomlastning: 2 250 mm
Markfrigång: 190 mm
Rampvinkel: fram 26°, bak: 37°
50.6°
0

Volkswagen visar lilla ID. LIFE

Elbil som ska kosta från 20.000 euro

Respawn snackar ändringar i Apex Legends: Escape
Elfte säsongen drar igång nästa vecka!

Nästa vecka smäller det! 2 november kommer den elfte säsongen i Apex Legends dra igång och ge oss tillgång till en rad nya utmaningar, nya skins att låsa upp samt en och annan ändring troligtvis många har väntat på. Speciellt spelare som vill lira med Wattson. Nu har Respawn lyft på locket om vilka specifika ändringar som gjorts med kommande säsong och vi tänkte ta tillfället i akt och dra igenom nyheterna. Tumnagel
37.1°
+
André Stray
0

Teenage Engineering släpper datorchassi
computer-1 är en gullig liten dator

Svenska Teenage Engineering har precis släppt ett gulligt litet mini-ITX datorchassi man kallar för computer-1. Det lilla formatet ska ta upp mindre plats på skrivbordet för att göra mer plats åt annat stök på bordet. Trots det kompakta formatet passar de lika bra till en tonåring som en bankman, iallafall enligt Teenage Engineering. Chassit är gjort av aluminium, med handtag i krom. Handtagen, som är väldigt lika de på Apples Mac Pro, gör maskinen lätt att flytta runt. Finishen är pulverlackerad med RAL 2004. Chassit kostar 1 950 kr på Teenage Engineerings hemsida och är just nu slutsålt. Tumnagel
37.7°
+
Hugo Engström
0

Nya Rolls-Royce Ghost som Black Badge
Går att få i världens mörkaste färg

För ett år sedan rullade Rolls-Royce ut nya Ghost. Nu är det dags för en Black Badge-version av den att göra entré och precis som vanligt handlar det om en bil svart som natten med lite bättre prestanda. Det här är också ett försök till att locka till sig yngre publik, som lite fördomsfullt kanske anses vara de som gillar hela "blacked out"-grejen. Effekten i den 6,75 liter stora V12:an är nu på 600 hästar och 900 newtonmeter vilket är en ökning med 30 hästar och 50 newtonmeter jämfört med vanliga Ghost. 0-100 km/h ska gå på 4,5 sekunder. Vidare får bilen ett nytt avgassystem som ska låta lite vassare, och växellådan har kalibrerats om för att växla snabbare när du trampar på lite extra. Du kan få nya Ghost Black Badge i vad man säger är världens mörkaste färg och den består av inte mindre än 45 kilo färg som sprayas på bilens kaross. Vill du inte ha bilen i svart kan du välja någon av de andra 44.000 (!) stycken färgerna som erbjuds. Annars är grill, Spirit of Ecstasy och mängder av andra detaljer i svart. Fälgarna som givetvis också har mycket svart i sig mäter 21 tum och består av 44 stycken lager kolfiber. Priset för bilen börjar på 249.500 pund, innan skatt. Tumnagel
37.1°
+
Bobby Green
0

Facebook-event börjar klockan 19:00
Blir det ett namnbyte?

Idag klockan 19:00 drar Facebook igång sitt årliga VR/AR-event man numera kallar Facebook Connect. Tidigare har det kallats Oculus Connect. Det ryktas bland annat om att Facebook (företaget, inte tjänsten) kanske byter branding och att det kommer ett nytt "Pro" Oculus VR-headset. Livestreamen hittas på länken nedan. Tumnagel
35.4°
+
Hugo Engström
0

Ett gäng trailers från gårdagens Playstation-show
Lite gott och blandat

Igår levererades det en ordentlig spelfest i form av en State of Play-ström från Playstation. Vi fick en rad trailers från både nya och tidigare presenterade titlar från tredjepartsutvecklare och även om det inte blev allt för mycket att hänga i granen, fanns det ändå några intressanta grejer. Vi har tidigare idag skrivit om Deathx27s Door och nya Star Ocean, men nedan hittar ni resten av trailersen som släpptes under showen. Tumnagel
37.0°
+
André Stray
0

Tut i luren! Idag är det Bilens dag!
Hurra!

28 oktober är den officiella dagen för bilen och den fria rörligheten, och tänk, det datumet är ju idag! De som står bakom initiativet till Bilens dag anser att bilen gör livet friare, rikare och enklare. Så grattis bilen och tack för att du finns! Har du gjort något bilmässigt idag? Själv har jag varit och besiktigat svärmors gamla Peugeot, och den blev godkänd så grattis till bilen, svärmor och till mig som slipper laga den. Tumnagel
38.3°
+
Bobby Green
0

Adobe visar upp Project In-Between
AI skapar animationer av stillbilder

Här kan ni kolla in ännu ett experimentellt projekt som Adobe visat upp på sin Adobe Max-konferens. Man kallar det hela för "Project In-Between" och det är en teknik som kan skapa korta animationer baserat på stillbilder. Project In-Between använder sig av en algoritm som utvecklats till företagets AI-plattform Adobe Sensei och kan skapa animationer baserat på två eller fler bilder. Vad In-betweens gör är att helt enkelt lägga till AI-genererade bilder mellan den första och den sista bilden för att få övergången mellan dessa att se naturlig ut. Project In-Between påminner om tjänsten "Deep Nostalgia" som släktforskningstjänsten MyHeritage använder för att skapa "levande bilder" av anhöriga. Det liknar även Apples så kallade Live Photos som introducerades i iOS 9. Dessa animationer skapas dock redan när iPhones kamera fotograferar ett motiv. Om Adobe planerar att lägga in Project In-Between i något av sina fotoredigerings-program finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Atea börjar skicka mobiler till Apples plockisärrobot
Daisy ska få jobba lite

IT-leverantören Atea levererar ut en massa it-saker till svenska kontor, däribland en massa mobiltelefoner. Men någon gång blir de trötta, telefonerna alltså, och är redo för återanvändning. Nu har man gjort en deal med Apple där man ska använda deras robot Daisy i Nederländerna för att plocka isär och återvinna iPhones. Daisy är framtagen av Apple och ska på en timme kunna plocka isär 200 telefoner. Bland annat tar man tillvara på volfram och tenn. – Det är jätteroligt att vi är först i Norden att signera ett avtal med Apple för att börja använda Daisy. Inom hållbarhet pratar vi mycket om att stänga loopen, det vill säga?återanvända material vid nytillverkning och eliminera svinn i processen, säger Chiara Selvetti som är hållbarhetschef för Atea Sverige. Satsningen med Apple är i linje med Ateas hållbarhetsplan för 2030. Bland annat ska vi nå vårt 1-1-mål; för varje ny it-produkt vi ger ut ska en använd enhet tas tillbaka. Apple har två stycken Daisy-robotar där den ena alltså finns i Nederländerna. Den kan plocka isär 200 telefoner i timmen vilket blir 1,2 miljoner på ett år. Sakerna som återvinns används sen för att tillverka nya telefoner. Tumnagel
42.1°
+
Roger Åberg
0

Mercedes rullar ut nya SL
Kommer som laddhybrid

Så då var det dags för Mercedes att presentera helt nya SL - sjunde generationen. Modellen är inte en roadster längre utan får ett litet baksäte för folk utan ben, och för första gången erbjuds den med fyrhjulsdrift som standard. Även fyrhjulsstyrning är standard. Andra nyheter är förstås utseendet som nu rimmar bättre med övriga familjen och att den kommer att erbjudas som laddhybrid längre fram. Taket fäller man på 15 sekunder och jämfört med föregångaren så är detta nu i tyg istället för i plåt. Ett drag som bland annat sänker vikten med 21 kilo. Mercedes säger att nya SL är sportigare och har mer fokus på körkänsla än tidigare, inte längre bara en fläskig glidarbil alltså. Instegsversionen blir SL 55 och den har en turboladdad V8:a på 4,0 liter som ger 470 hästar. Den ska göra 0-100 km/h på 3,9 sekunder och toppa 295 km/h. På andra delen av skalan hittar vi Mercedes-AMG SL 63 som istället bjuder på 577 hästar ur samma motor. Den klarar 0-100 km/h på 3,6 sekunder och toppar istället 314 km/h. Oavsett vilken du väljer är det niostegad automatlåda som gäller. Vad laddhybriden kommer att bjuda på för uppsättning återstår att se. När bilen lanseras och vad den då kommer att kosta vet vi tyvärr inte just nu. Du hittar allt om bilen på länken nedan. Tumnagel
39.3°
+
Bobby Green
0

Nintendo släpper demoversion av Metroid Dread
Testa spel innan köp

Metroid Dread är det första "riktiga" Metroid-spelet i originalserien på typ 20 år och bara det har fått fans av serien att lägga vantarna på det. Att försöka sälja in ett 20 år gammalt spelkoncept till en ny generation kan vara lite svårt. Därför är det kalas att Nintendo nu släppt en demoversion av Metroid Dread som låter spelare testa en del av spelet för att få en hum om hur fullversionen kommer vara. Demoversionen av Metroid Dread hittar ni i eShopen. Tumnagel
37.8°
+
André Stray
0

Lamborghini Aventador LP780-4 Ultimae slutsåld
Sista med V12:a utan elektrifiering

För tre månader sedan presenterade Lamborghini modellen Aventador LP780-4 Ultimae. Den ultimata Aventadoren. Endast 600 stycken exemplar skulle bli till, och nu är alla dessa slutsålda. Detta markerar även ett slut på en annan sak, för denna version är nämligen den sista från Lamborghini som kommer att erbjudas med V12:a utan elektrifiering. Uppföljaren kommer som vi tidigare har skrivit om att få draghjälp av elektroner. Lamborghini har även en helt eldriven modell på gång, men den kommer inte att dyka upp förrän efter 2025 någon gång. Tumnagel
38.9°
+
Bobby Green
0

Göteborg säger hejdå till nästan 60 år gamla spårvagnar
Idag tas M28-vagnarna ur drift

Idag tas de sista M28-spårvagnarna ur trafik i Göteborgs. Vagnarna är de äldsta som är i drift i Göteborg och är nästan 60 år gamla skriver Västtrafik i pressmeddelande. Det handlar om sammanlagt 48 stycken M28-vagnar och det har varit planerat att dessa skulle tas ur drift de senaste tio åren. På grund av det ökade resandet med spårvagn i Göteborg har dock vagnarna fått fortsätta rulla fram tills nu. På grund av att M28-vagnarna nu försvinner kommer förstärkningslinjen mellan Wieselgrensplatsen och Kortedala dras in. Niclas Olsson, affärschef för spårvagnstrafiken på Västtrafik, säger: "Vi behöver planera om trafiken och kommer köra fler enkelvagnar under en period. Vi tar hänsyn till hur resandet ser ut när vi lägger planeringen och kommer göra allt vi kan för att resenärerna ska påverkas så lite som möjligt." Västtrafiks nya spårvagnar, modellen som kallas M33, har redan börjat levereras till Göteborgs Spårvägar. Trots det kommer spårvagnstrafiken kommer vara påverkad av lägre tillgång till spårvagnar fram till nästa höst skriver Västtrafik. Västtrafik har köpt in totalt 40 stycken M33-vagnar och 40 stycken av den längre modellen som kallas för M34. Tumnagel
37.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Graveyard Keeper byggs ut med Better Save Soul idag
Dags att återvända till kyrkogården!

Graveyard Keeper, den aningen mörkare versionen av Stardew Valley, har tidigare byggts ut med ett tilläggen Game of Crone och Stranger Sins. Nu är det dags för ännu mer virtuellt arbete på kyrkogården! Better Save Soul har släppts till PC-versionen av spelet och kan avnjutas precis nu, medan konsolspelare i vanlig ordning får vänta ett tag. I Better Save Soul får vi bygga ut vår underjordiska verkstad med lite nymodigheter som själsextraherare samt möjlighet att göra vårt hus lite tjusigare. Tumnagel
37.5°
+
André Stray
0

En trailer för True Story
Drama med Kevin Hart och Wesley Snipes

True Story är en kommande serie där vi kommer få se komikern Kevin Hart ta sig an en lite mer dramatisk roll. I filmen spelar han den populära komikern Kid som har ett mörkt förflutet, ett förflutet som hans storebror fortfarande har starka kopplingar till. Efter en natt med brodern samt mycket dricka och många minnesluckor riskerar Kids karriär rasa samman. True Story består av sju avsnitt och har premiär den 24 november. Tumnagel
37.7°
+
Frode Wikesjö
0

Samsung ska bygga molnspelsplattform
Ska rulla på deras smarta tv-apparater

Samsung meddelade häromdagen att man håller på att utveckla en molnspelsplattform som kommer att rulla på deras framtida tv-apparater. Samsungs än så länge namnlösa spelplattform kommer att låta användare av tv-apparater som kör Samsungs egna operativssytem Tizen att streama spel direkt till sina tv-apparater. Så mycket mer är i dagsläget inte känt om Samsungs spelplattform och inte heller när man planerar att lansera den. Under Samsung Developer Conference 2021 som arrangerades i tisdags så sa Yongjae Kim, Samsungs chef för Visual Display Software R&D, om den framtida spelplattformen: "To diversify your game selection on Samsung Smart TVs, we are developing a new Cloud Game Platform. This means that soon you will be able to enjoy games without purchasing high-end hardware, and developers can easily apply Samsung Smart TV’s seamless, immersive experience to new games." Här nedan hittas Samsungs keynote från Samsung Developer Conference 2021. Hoppar ni fram till 25:15 i klippet så kan ni höra den väldigt korta presentationen av Samsungs "Cloud Game Platform" Tumnagel
32.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

McLarens vd lämnar posten
Efter åtta år vid rodret

I ett uttalande meddelar nu McLaren att vdn Mike Flewitt väljer att lämna sin post efter åtta år. Han kom till företaget 2012 och jobbade då som Chief Operating Officer för att ett år senare anta rollen som Chief Executive Officer. MP4-12C lanserades 2011 så Mike har varit med under nästan hela McLarens "nya" resa. Vad han ska göra nu är oklart, men så här säger han i alla fall i uttalandet: "I feel incredibly proud to have led McLaren Automotive through most of its first, highly-successful decade and am privileged to have played a part in the incredible McLaren story. This young company’s success is testament to the many passionate and talented people I have had the pleasure of working with and I look forward to seeing that success continue." Tumnagel
37.5°
+
Bobby Green
0

Adobe visar upp Project Morpheus
Neurala filter appliceras på filmsekvenser

Adobe har visat upp en teknik man arbetar med som framöver skulle kunna användas om man vill ändra detaljer i filmsekvenser utan att behöva redigera varenda filmruta i klippet. Tekniken går för tillfället undre namnet "Project Morpheus" och använder sig av de så kallade Neural Filters Adobe utvecklat till sin AI-plattorm Adobe Sensei. Adobe har redan implementerat neurala filter för enskilda bilder i den senaste uppdateringen av sitt bildredigeringsprogram Photoshop. Project Morpheus gör i stort sett samma sak fast applicerar de neurala filtren på hela filmsekvenser, något som ni kan se några exempel på i klippet ovan. Om eller när Adobe planerar att implementera tekniken i Project Morpheus i till exempel sina videoredigeringsprogram Premiere eller Adobe After Effects finns det inga uppgifter om. Adobe är högst medvetna om att teknik som denna skulle kunna missbrukar för att skapa olika så kallade Deep Fakes-klipp. En talesperson för Adobe säger i ett uttalande om Project Morpheus: "As with all Adobe Max Sneaks, Project Morpheus is a way in which we preview exploratory and forward-looking technologies from our research labs and engineering teams. These proof-of-concept ideas aren’t always destined for inclusion in products. We recognize that we have to balance innovation with our responsibility to ensure our technology is being used for the good of our customers and society. Our development of AI is guided by the principles of Accountability, Responsibility and Transparency." Tumnagel
37.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Raspberry Pi Zero 2 W har släppts
Miniminidatorn kostar 190 kronor

Raspberry Pi har släppt en ny miniddator och den här gången handlar det om Zero 2 W. Enheten kommer med samma formfaktor som tidigare Zero, men med lite nyare hårdvara. Mer specifikt samma systemkrets som första versionen av Raspberry Pi 3 hade, nämligen Broadcom BCM2710A1. Chippet skeppas med 64-bit ARM-processor med fyra Cortex-A53-kärnor klockade till 1GHz samt 512MB SDRAM. Med den nya hårdvaran är nya Zero 2 fem gånger så snabb som första Zero. Fulla specs har ni i faktarutan. Den pyttelilla minidatorn har dykt upp i några webbutiker och kostar runt 190 kronor. Tumnagel
42.6°
+
André Stray
0

Akvavit lagrad på sherryfat i åtta år
Här är nya Gammel Opland Julakvavit

Gammel Opland är en klassisk norsk akvavit som har tillverkats sedan 1872. Den 1 november lanseras Gammel Opland Julakvavit som har lagrats på sherryfat i åtta år. Vanligtvis lagras den bara 26 månader. Detta ska ge en mjuk och komplex akvavit som fungerar lika väl till julbordet som till avec. Artikelnumret är 11190 och för en flaska på 350 milliliter får man betala 149 kronor. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Idag fyller Aviciis Levels 10 år
Firas med DJ-set från 2016

Idag är det tio år sedan som Avicii släppte singeln Levels och hans karriär på riktigt tog fart. För att uppmärksamma detta och minnas honom har Apple Music för första gången släppt DJ-setet "Avicii – Live in Osaka, Japan" från 2016 som du kan lyssna på här nedan. Setet avslutas med just låten Levels. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green

Nu kan du betala med laxläder
Nytt från Tapster

Att skämta om begreppet "en lax" ligger nära när man kollar in Tapsters senaste produkt, en nyckelring av laxläder. Man har tagit fram denna tillsammans med gänget på Sibirien som har tillverkat den för hand. Laxläder är helt enkelt laxskinn som har garvats på Island. Under det lägger man getläder från Frankrike och får en annorlunda produkt med intressant struktur. Tapster är en lösning som gör att du kan betala med fysiska objekt, där ett armband, en ring eller en nyckelring blir till ett kreditkort. Eller som en kopia på ett av dina vanliga kreditkort. Nyckelringen finns i grönt och grått och kostar 1490 kronor. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg

Marvelhjältar dyker upp på Disneys kryssningar
Avengers fixar middagen

Disney kommer att arrangera något som man kallar för "Avengers: Quantum Encounters" ombord på Disneys kryssningsfartyg Wish. Det hela handlar om något som kommer att ta plats i en av fartygets matsalar. Där kommer matgästerna att kunna ta del av något som ska påminna om The Avengers fajt mot Ultron. I ett pressmeddelande skriver Disney om upplevelsen: "The show will follow Ant-Man and The Wasp as they host a presentation of the most powerful Super Hero technologies in the world, including a hands-on demonstration of the latest and greatest Pym Tech. But when Ultron turns up with an army of robot sentries eager to take control of this world-changing technology, Ant-Man and The Wasp will need all the help they can get to save the day – calling on Captain America, Captain Marvel and even the brave diners of the Disney Wish for back-up." Någon gång under nästa sommer kommer det att bli möjligt att uppleva Avengers: Quantum Encounters ombord på Disneys kryssningar med Wish. Vad det hela kommer att kosta finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan hittas ett första smakprov på middagsgästerna kan förvänta sig från upplevelsen. Tumnagel
61kg
+
Wille Wilhelmsson

Guldbastun Solar Egg kommer till Stockholm
Är öppen för allmänheten

Konstnärsduon Bigert och Bergström är skaparna bakom den numera världsberömda och Red Dot Award-vinnande guldbastun Solar Egg. Nu kommer den till Waldemarsudde i Stockholm och kommer där att stå vid vattnet, perfekt att värma sig i efter ett uppfriskande höstbad. Det hela är en del av utställningen "Expedition Konst". Bastun är öppen för allmänheten från den 30 oktober till den 20 mars 2022 och boka plats kan du göra här. Bastun har tidigare varit i bland annat Gällivare, Kiruna, Köpenhamn, Paris och USA. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

Glögg i tetraförpackning
Inspirerad av Åres näst högsta topp

I somras fick David Ekenbäck som är Domaine Wines glöggmästare inspiration till det som nu blivit Åre Glögg. Det är en rödvinsglögg i tetraförpackning som inspirerats av vyerna från Åres näst högsta topp - Totthummeln. Glöggen ska vara lite stramare än vanligt och ha en mörk och intensiv fruktighet, med smak av kardemumma och andra julkryddor. Basen är ett ekologiskt rött vin från Spanien som innehåller druvorna Syrah och Garnacha. Börjar säljas den 1 november på länken nedan. Förpackningen rymmer 75 centiliter, alkoholhalten ligger på 12,5 procent och på prislappen står det 69 kronor. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green

Jackan du bara får köpa om du har en Lotus Evija
Ett måste!

Norton & Sons har tagit fram en racingjacka tillsammans med Lotus som ska matcha den eldrivna superbilen Evija. Jackan beskrivs med orden "unique lightweight luxury driving jacket" och du kan bara köpa den om du redan köpt en Evija. Den skräddarsys efter dina mått och är tillverkad i merinoull och nylon som det italienska klädföretaget Loro Piana har tagit fram. Vad jackan kostar framgår inte, och troligtvis är den inte billig. Men det kanske inte spelar någon roll när du redan spenderat två miljoner pund på bilen. Tumnagel
68kg
+
Bobby Green

Tut i luren! Idag är det potatisens dag!
Gött mos!

Potatis är verkligen en bra uppfinning alltså. Man kan äta den kokt, stekt, friterad, i flytande form och på typ hur många andra vis som helst. Idag firar vi den lite extra då det är potatisens dag. Hur vill du ha din potatis? Tumnagel
110kg
+
Bobby Green

Dave Grohl trummar till Smells Like Teen Spirit
Ackompanjerad av Kurt Cobains röst

Dave Grohl släppte nyligen boken The Storyteller och på releasefesten för denna valde han att lira trummor till Nirvanas låt Smells Like Teen Spirit. Han är ju den som trummar på låten som släpptes 1991 men det är sällan han framför den live nu för tiden, speciellt med Kurt Cobains röst till. Tumnagel
141kg
+
Bobby Green

James Hoffmann lär Tom Scott att dricka kaffe
Kul testning!

Kaffe är gott, det tycker nog de flesta av oss. När man är liten är det däremot tvärtom, då tycker de flesta av oss inte om kaffe. Tom Scott provade kaffe när han var fjorton och bestämde sig för att det där va äckligt. James Hoffmann är en kaffeälskare med en fantastisk Youtube-kanal. Här får han chansen att försöka övertyga Tom om att det visst är gott med kaffe. Tumnagel
99kg
+
Roger Åberg

Mauri bjuder Ed Sheeran på husmanskost
Gott!

Ingen har väl missat att Ed Sheeran var i stan för ett tag sedan. Mauri passade då på att bjuda Ed på mat, klassisk svensk mat. Han får god hjälp och bjuder på toast skagen, köttbullar och princesstårta. Tumnagel
129kg
+
Roger Åberg

Ny cykelfilm med Danny MacAskill
Cyklar på ett vindkraftverk

Cykelkonstnären Danny MacAskill är tillbaka med den här nya filmen där vi får se honom cykla runt vindkraftverk-relaterade grejer för att uppmärksamma miljön och sådant. Tumnagel
85kg
+
Frode Wikesjö