38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Volvos bilar blir nyckelfria
Öppna och starta med en app

Volvos bilar blir nyckelfria

Volvo blir som första biltillverkare i världen först med att erbjuda nyckelfria bilar nästa år uppger man i ett pressmeddelande.

De nyckelfria bilarna kommer istället att låsas upp och startas med hjälp av en app som via Bluetooth kommer att kommunicera med bilen. Appen kommer att ha stöd för flera digitala nycklar så att man kan använda samma mobil för att låsa upp och starta flera bilar.

Volvo kommer att lansera sina nyckelfria bilar 2017 men de som fortfarande vill ha en fysisk nyckel kommer givetvis att kunna få det med. Volvo kommer att demonstrera sina nyckelfria bilar på Mobile World Congress i Barcelona som kickar igång nästa vecka.

Bil, Volvo, bilnycklar, nycklar, nyckelfria, säkerhet, mwc2016
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Volvos bilar blir nyckelfria
Visa PRESSMEDDELANDE Volvo Cars – första biltillverkaren som lanserar en bil utan nyckel

Alla bilförare är sedan länge vana vid att använda fysiska nycklar för att komma in i och köra sina bilar. Men nu behövs de inte längre. Volvo Cars tar ett banbrytande steg i branschen och blir först med att erbjuda nyckelfria bilar från 2017.

Volvos kunder erbjuds ett program till sina mobiltelefoner som ersätter den fysiska nyckeln med en digital nyckel. Den innovativa digitala nyckeltekniken är Bluetooth-baserad och ger kunderna betydligt bättre flexibilitet. De kommer att kunna använda och dela sina bilar på ett helt nytt sätt.

Genom den nya appen från Volvo kan den digitala nyckeln på kundens mobiltelefon göra allt som en fysisk nyckel kan i dagsläget, som att låsa eller låsa upp dörren eller bagageluckan och starta motorn.

Den nya tekniken gör det också möjligt att ha mer än en digital nyckel i appen och kan alltså användas till flera Volvobilar på olika platser.

Med appen går det att boka och betala för en hyrbil var som helst i världen. Den digitala nyckeln levereras till telefonen direkt. Vid ankomst kan kunden enkelt hitta hyrbilen via gps:en, låsa upp den och köra i väg, utan att behöva stå och köa framför en hyrbilsdisk på flygplatsen eller tågstationen.

Volvo Cars digitala nyckel gör det både enkelt och bekvämt att dela bil. Den digitala nyckeln kan skickas till andra personer, till exempel familjemedlemmar, vänner eller kolleger, via mobilen, så att de också kan använda bilen.

– På Volvo använder vi inte teknik för teknikens skull. Ny teknik ska göra livet lättare för våra kunder och spara tid. Vi har andra mobilitetskrav nuförtiden och kunderna förväntar sig att det ska vara enkelt att få åtkomst till bilarna. Den innovativa tekniken med digitala nycklar förändrar hur vi får åtkomst till och delar våra Volvobilar från grunden. I stället för att bilarna ska stå stilla på en parkeringsplats hela dagen kan de användas oftare och effektivare av någon annan som ägaren skickat en nyckel till, säger Henrik Green, Vice President Product Strategy & Vehicle Line Management på Volvo Cars.

Volvo pilottestar tekniken under våren 2016 tillsammans med bilpoolen Sunfleet på Landvetter flygplats. Ett begränsat antal bilar på marknaden kommer att utrustas med den nya digitala nyckeltekniken under 2017.

– Det finns naturligtvis många sätt att använda den digitala nyckeltekniken. Det ska bli spännande att se hur tekniken kommer att användas i framtiden. Vi välkomnar alla typer av idéer, tillägger Martin Rosenqvist, New Car Director, Special Products på Volvo Cars.

Volvo är en pionjär inom digitala nyckellösningar. 2015 var företaget först ut med att erbjuda näthandelsleveranser direkt till bilen genom att ge budfirman tillgång till en digital engångsnyckel. Nu kan kunderna själva använda tekniken med digitala nycklar.

Kunder som vill ha fysiska nycklar kommer fortfarande att erbjudas det.

Uppsala universitet startar utbildning i batteriteknik
Tillsammans med Northvolt och Volvo Cars

I höst kommer Nordens första mastersutbildning i avancerad batteriteknik dra igång på Uppsala Universitet. Utbildningen kommer att utformas tillsammans med olika företag och både batteritillverkaren Northvolt och Volvo Cars finns representerade i utbildningens programråd. Daniel Brandell som är professor i materialkemi och en av initiativtagarna till utbildningen säger till Ny Teknik om den nya utbildningen: "Vi har haft mycket kontakter med industrin. Northvolt, Scania och Volvo, alla påtalar att de behöver mycket fler batteriexperter. Arbetsmarknaden är exceptionellt god både i Sverige och internationellt." Mastersutbildningen i batteriteknik på Uppsala Universitet kommer att ha 30 platser för studenter som tidigare har minst tre års utbildning i kemi eller kemiteknik. Utbildningen kommer att ha två grenar, en som fokuserar på materialteknik och tillverkning av batterier samt en som fokuserar på att integrera batterierna i produkter och system. Ni hittar mer information om utbildningen på länken här nedanför. Tumnagel
57.7°
0

Doug Demuro testar en Volvo S60 R
En svensk klassiker

Förr i tiden byggde Volvo roliga bilar och en av dessa var S60 R som lanserades 2002. R står för Refined och förutom ett lätt piffat utseende jämfört med vanliga S60 hade bilen en turbomatad rak femma på 300 hästar. Denna var också strikt fyrhjulsdriven även om man kunde få det som tillval till vanliga S60. Även bromsarna var kralligare på R och 17-tumsfälgar var det minsta man kunde få över dessa. Valde man den sexpetade manuella lådan kunde man få "Spaceball" vilket var och är en fruktansvärt snygg växelspak med tillhörande kuliss. En annan fräsig grej var att bilen hade aktivt chassi. Four-C (Continously Controlled Chassis Concept) kallades detta och man hade då körlägena Comfort, Sport eller Advanced att välja mellan. Nytt och häftigt när det begav sig. I det här klippet ser vi Doug testa ett exemplar och mitt sug efter en helt i originalskick blev inte direkt mindre. Den i videon har i mitt tycke alla rätt och är precis så som jag vill ha min. Tumnagel
51.1°
0

Snabbare laddning och bättre räckvidd för Volvo VNR Electric
Från 24 till 44 mil

Nu presenterar Volvo Lastvagnar en ny och förbättrad version av den eldrivna lastbilen Volvo VNR Electric som är anpassad för den nordamerikanska marknaden. Det handlar om snabbare laddning och längre räckvidd. Den tidigare tog sig 24 mil innan den behövdes tankas med ny el, denna uppdaterade ska istället klara upp till 44 mil. Den får en smartare batteridesign och har ett nytt batteripack med sex stycken batterier. Dessa går att ladda med upp till 250 kW och då ska man kunna gå från 0-80 procent på 90 minuter. Tumnagel
50.2°
0

Volvo kommer inte att överge sina kombi-modeller
Men de kommer bli mer strömlinjeformade

Alla biltillverkare har suvar i sitt utbud idag och fler är på väg. Hos Volvo står modellerna XC40, XC60 och XC90 för 75 procent av försäljningen. Trots detta lovar Volvo att inte överge kombi- och sedanmodeller och eldrivna nyheter i denna kategori ska vara på väg. Dessa kommer att vara mindre fyrkantiga än tidigare och ha fokus på lågt luftmotstånd. När de nya kombi- och sedanmodellerna kan tänkas dyka upp är oklart. Vad vi vet sedan tidigare är i alla fall att de inte kommer att heta S, V eller XC utan istället fornnordiska namn. 2030 ska Volvo enbart sälja helt eldrivna modeller. Tumnagel
50.0°
0

Volvos oövervakade självkörning har premiär i Kalifornien
Lanseras i nya eldrivna suven

Volvos oövervakade autonoma körfunktion kallas för Ride Pilot och nu får vi reda på att den kommer att ha sin premiär hos kunder i delstaten Kalifornien. När funktionen har verifierats som säker för användning på motorvägar kommer den att erbjudas som ett tilläggsabonnemang i den kommande helt eldrivna suven som presenteras senare i år. Volvo säger att med tekniken aktiverad så kan föraren läsa, skriva, arbeta eller umgås i bilen - man ska alltså inte behöva ha några händer på ratten eller liknande. Den självkörande tekniken har mjukvara utvecklad av Zenseact och hårdvara från Luminar - bland annat deras Iris LiDAR-sensor. Efter Kalifornien kommer Ride Pilot gradvis att rullas ut på andra marknader och regioner runt om i världen. Tumnagel
44.3°
0

Youtube kommer till Volvobilar
Andra videotjänster är på gång

I Volvos bilar med Android Auto kommer man snart att kunna glo på rörlig bild. Första appen blir Youtube och det gör att du kan glo på saker medan du laddar eller har allmänt tråkigt i bilen. Andra videotjänster ska komma, men vilka och när de ska komma berättar man inte just nu. Förutom videoappar är en del annat på gång. Navigeringsapparna Sygic och Flitsmeister, laddningsapparna Chargepoint och Plugshare och parkeringsapparna SpotHero och ParkWhiz är alla på gång inom snar framtid enligt Volvo. Tumnagel
38.3°
0
61.5° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
fre. 19 feb 2016, 10:45
Volvos bilar blir nyckelfria Öppna och starta med en app
61.5°
0