m

Duncan Jones om "Source Code"
MovieZine tog en lång pratstund med den nördige filmmakaren Duncan Jones om "Source Code", "Moon" och mycket annat.

Duncan Jones om
Film & TV / Nyhet

Den brittiske filmmakaren Duncan Jones som regidebuterade med science fiction-rullen "Moon" med Sam Rockwell i spetsen har laddat om batterierna och är nu Sverigeaktuell med "Source Code" där Jake Gyllenhaal spelar huvudrollen.

I april fick jag chansen att prata med Duncan om "Source Code", men tog givetvis tillfället i akt att fråga honom om mycket annat. Så här i efterhand kan man snabbt konstatera att den här intervjun är den nördigaste jag någonsin har genomfört, mycket tack vare en extremt nördig regissör.

Duncan bjöd väldigt mycket på sig själv under hela intervjun och berättade många intressanta saker som bidrog till ett och annat skratt. Nåväl, här kommer intervjun med Duncan Jones, en regissör att hålla ögonen på framöver.

Hallå där Duncan! Hur står det till?

Hallå Sverige! Jag sitter i Los Angeles och njuter av morgonsolen. Jag hoppas att vädret är bra hos dig också!

Ja, det är det faktiskt. Nu är det vår så det fina vädret är på ingång. Självfallet inte LA-väder, men solen skiner åtminstone.

Men jag slår vad om att du hellre skulle sitta i en mörk och sval biograf och kolla på en film, eller hur?

Haha, absolut! Jag kommer faktiskt precis från biografen, där jag såg "Thor".

Åh, är det sant? Nu måste du tala om för mig vad du tyckte om den. Jag vill verkligen höra det eftersom jag är väldigt nyfiken på vad en svensk tycker!

Ja, det kan jag förstå. Jag gillar ju Marvelkaraktären och även den fornnordiska mytologin, så jag var ganska nyfiken på att se slutresultatet.

Jag är också ett stort fan av mytologin. Jag kan knappt vänta tills jag får se filmen, jag ser verkligen fram emot det. Men berätta nu vad du tyckte om filmen!

Jag tyckte den var bra. Men jag erkänner att jag hade hoppats på en bättre film. Men din landsman Kenneth Branagh gjorde vad han kunde med det manus han fick att jobba med.

Ok! Jag kan knappt vänta tills jag får se den.

Ok, låt oss börja med intervjun. Din första film "Moon" fick verkligen en drömstart och blev väldigt hyllad av kritiker. Din nästa film "Source Code" har också blivit rejält kritikerhyllad. Så vad är det hemliga receptet?

Haha, jag betalar dem en massa pengar! Jag tror det är en stor fördel om man känner till materialet riktigt bra och fokuserar på karaktärerna och försöker göra en trovärdig film som biopubliken verkligen kan uppskatta. Det är min högsta prioritet och det gillar publiken. När man gör science fiction är det lätt att enbart förlita sig på specialeffekterna för att få publiken nöjd, men jag tycker att en bra film måste ha en bra story och bra karaktärer som reagerar på en viss situation på ett trovärdigt sätt.

När insåg du för första gången att film var din grej och att du borde bli filmregissör?

Jag har alltid varit intresserad av film och att göra dem. Det blev dock en stor omväg innan jag slutligen hamnade där. Min pappa (David Bowie) och jag gjorde 8 mm-kortfilmer och när jag växte upp insåg jag hur mycket jag älskade den omgivningen. Fast det tog ett tag innan jag blev regissör. Jag gick på universitetet där jag studerade filosofi, men gick även på medialinjen. Efter det visste jag att jag verkligen ville göra film, till slut fick jag väcka mig själv och började fokusera på vad jag ville göra och vad jag tyckte att jag borde göra, så jag återvände till filmskolan i London. Det var 12 år sedan och då hade jag intentionen att jobba med långfilm.

Jag arbetade med lågbudgetfilm, reklam och jobbade mig upp och snart fick jag jobb på en reklambyrå. Under hela tiden var mitt mål att göra spelfilmer. Till slut kände jag mig redo och att jag hade tillräckligt med erfarenhet bakom kameran. Så jag skrev ett manus som hette Mute som jag skickade till Sam Rockwell. Han älskade manuset, men ville ha en annan karaktär än den jag hade valt. Vi träffades i New York för att diskutera manuset och vi insåg snart hur mycket vi njöt av varandras sällskap, så vi ville verkligen jobba tillsammans. Vi diskuterade flera filmidéer som vi skulle kunna göra tillsammans. Det blev mycket snack om science fiction och jag sa till honom att jag skulle åka hem igen och skriva ett manus, som skulle bli tillägnat Sam Rockwell och det gjorde jag också!

Och resultatet blev "Moon" som blev ett rejält åsknedslag i filmvärlden. Det var få som var beredda på den fantastiska science fiction-resan du gav oss. Hur upplevde du själv den resan?

Haha! Ja, det var sannerligen en intressant situation. Den var skriven med minsta möjliga tid och behov, så det blev verkligen kreativt. Vi hade en lång lista fylld med begränsningar som vi själva hade bestämt och vi ville ha en liten rollbesättning, det minsta antalet personer man kunde tänka sig. Vi hade inte råd att ha för många skådespelare. Budgeten var endast 5 miljoner amerikanska dollar och vi spelade in hela filmen i England. Sedan ville vi också ha vissa specialeffekter, så vi fick se till att uppfylla alla dessa krav.

Utan att avslöja för mycket så finns det några likheter mellan "Moon" and "Source Code". Jag tror du vet vad jag menar. Hur var dina initiala tankar och ambitioner med "Source Code"?

Haha, ja, jag vet vad du tänker på. Det var ju en ovanlig situation med "Source Code". Det började med att jag skulle träffa de personer som jag själv ville jobba med i framtiden och en av dem på listan var Jake Gyllenhaal. Han är en fantastisk skådespelare! Han var också intresserad av att jobba med mig, då han älskade "Moon". Så vi träffades och han gav mig manuset för "Source Code" som jag läste. Jag blev riktigt förtjust! Jag såg saker och möjligheter i manuset på ett helt annat sätt. Självklart såg jag en action/tågresa framför mig, men blev väldigt fascinerad av det. Men visst har du rätt, det finns starka likheter mellan filmerna.

Om du skulle beskriva "Source Code" med max fem ord, vilka skulle det då bli?

Oj! Hm,.. Mysterium, action, romantik and mycket kul.

Du skrev själv manuset till "Moon", men Ben Ripley skrev manuset till "Source Code". Fast jag tvivlar på att du fick ett komplett manus som inte behövde justeras. Hur mycket ändrade du på Ripleys manus?

Ben Ripley gjorde verkligen ett riktigt bra jobb med manuset. Det fanns både regissörer och skådespelare kopplade till projektet från början. Strukturen var i bra skick, jag älskade hur det startade och att det hade ett rejält tempo. Det jag kunde göra när jag var ombord var att ge manuset min twist och att ge det mer humor och mänsklig känsla. Manuset hade potential att göra Jake till att vara som Harrison Ford när han gjorde den första Indiana Jones-filmen. En burdus, frustrerad tuff kille och rolig som publiken skulle kunna gilla. Jag tror att Jake hade den karaktärstypen i sig. Jag hoppas att det kom fram i filmen.

Jag skulle vilja beskriva dig som en riktigt nördig filmmakare. Är jag rätt ute då?

Haha! Jag uppskattar verkligen det jag jobber med och dess historia. Jag är ett stort fan av några riktigt nördiga saker. Jag älskar science fiction och datorspel. Jag kan faktiskt inte hjälpa att jag blir exalterad över sådana saker, haha.

Med "Moon" och nu "Source Code" är det ganska uppenbart att du älskar sci-fi. Men var det en ren slump att "Moon" blev en sci-fi-rulle?

Med "Moon" var avsikten att det skulle bli en sci-fi, av naturliga orsaker. Mitt tidigare jobb med reklam och specialeffekter ville jag verkligen ha med i min första långfilm. Några av sakerna vi gjorde blev väldigt kostnadseffektiva och vi hade ju också en perfekt vision, så jag ville använda den användbara tekniken i min första film.

Vad är din relation med sci-fi?

Min pappa (David Bowie) var själv ett stort science fiction-fan. En av sakerna han brukade göra när jag växte upp var att ge mig science fiction-böcker som jag läste tills jag somnade och det gjorde han för att hålla uppe mitt intresse för sci-fi. Han introducerade mig till science fiction och var den största orsaken till min kärlek för science fiction.

Du har sagt att du planerar att göra din egen "Blade Runner" framöver. Nu borde du åtminstone ha kommit så långt att du har ett första utkast klart, som jag kan läsa, eller hur?

Haha! Jag gillar din stil! Det är ju så att "Blade Runner" är min favoritfilm och jag skulle aldrig kopiera vad de har gjort. Jag skulle istället skapa en värld som är lika spännande och fascinerande som världen i "Blade Runner". Jag skulle berätta en science fiction-story som utspelar sig i en rymdstad och i framtiden.

Nu vill jag att du räknar upp dina fem favoritfilmer inom science fiction!

Kul! "Blade Runner" är självklart på första plats. Det var Ridley Scotts största ögonblick som filmmakare. Sedan säger jag Terry Gilliams "Twelve Monkeys" och James Camerons "Aliens". En av David Peoples få regiuppdrag var "The Blood of Heroes" som jag vill ha med och slutligen ännu en Gilliam-film, "Brazil".

Vad kommer bli ditt nästa projekt? Ah, nu kan jag minsann känna lukten av ett scoop!

Haha! För att vara helt ärlig, så har jag ingen aning. Just nu fokuserar jag mig på att skriva färdigt några manus. Det är ju så att jag har haft turen att ha två filmer som kritikerna älskade och som faktiskt har tjänat pengar. Nu njuter jag av det och vi får se vad min nästa film blir.

Har du något drömprojekt som du vill göra?

En riktigt bra fråga, men svår att besvara. Jag har självklart några projekt jag vill göra, men vill faktiskt inte avslöja och berätta om dem än. Men jag kan berätta för dig att jag var faktiskt riktigt avundsjuk när Tarantino gjorde "Inglourious Basterds". Jag älskar filmer om andra världskriget och skulle definitivt vilja göra min egen Inglourious-film någon dag.

Du har sagt att du verkligen skulle vilja göra World of Warcraft-filmen som det snackas om. Jag vet att du är ett stort fan av spelet och du skulle helt klart kunna hjälpa mig att få en "epic mount" i spelet om jag frågade dig, eller hur? Tyvärr så accepterar jag inte ett nej som svar...

Haha, menar du allvar? Jag vet vad du menar och det är riktigt svårt att få till. Vi säger så här, om jag träffar på någon som har lyckats med det konststycket hör jag av mig! Man måste verkligen lägga ner många timmar på spelet för att lyckas. Men Mats, jag önskar dig lycka till med det och jag hoppas du lyckas!

Läs mer
38.1°
0

Duncan Jones om "Source Code"

MovieZine tog en lång pratstund med den nördige filmmakaren Duncan Jones om "Source Code", "Moon" och mycket annat.

World of Warcraft: Burning Crusade Classic släpps 1 juni
Officiellt nu

Blizzard råkade avslöja släppdatumet för World of Warcraft: Burning Crusade Classic tidigare i veckan, men nu har gänget berättat officiellt när expansionen kommer släppas. 1 juni drar festligheterna igång och spelare kommer få tillgång till expansionen klockan 23:00. Innan releasen kommer Classic-spelare vara tvungna att ta beslut om de vill stanna kvar i Classic-sfären, eller hoppa vidare till Burning Crusade. Spelare har även möjlighet att både äta kakan och ha kvar den genom att klona sin karaktär och göra denna tillgänglig i båda spelen. Tumnagel
37.0°
+
André Stray
0

Rykte SVT gör realityserie om svenska entreprenörer
Vägen till framgång

Breakit avslöjar att SVT håller på och spelar in en realityserie där tittarna kommer att få följa några svenska entreprenörers vardag. Enligt Breakits uppgifter så kommer serien följa fem entreprenörer som grundat och driver företag i Sverige. Sorosh Tavakoli, som tidigare varit med och drivit videoannonsplattformen Videoplaza och idag pysslar med växtbaserad ost, säger själv till Breakit att han är en av entreprenörerna som kommer att vara med i programmet. Förutom honom tros även Apoteas grundare Per Svärdson och influencern Margaux Dietz medverka i SVT:s tv-serie. SVT:s realityserie om svenska entreprenörer sägs få namnet Vägen till framgång och ska börja sändas i augusti. SVT har än så länge själva inte berättat något om det här projektet. Tumnagel
40.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ubisoft presenterar The Division: Heartland
Ett fristående Division-spel som ska vara gratis att spela

Under gårdagen presenterade Ubisoft en ny grej i The Division-universumet i form av The Division: Heartland. Detta kommer vara ett fristående spel som kommer vara helt gratis att spela och istället finansieras via diverse mikro- samt makrotransaktioner. Tanken är att The Division: Heartland ska släppas till PC och konsoler någon gång senare i år eller under 2022. Det kommer dock inte utvecklas av Massive utan istället av Ubisoft Red Storm som tidigare agerat supportstudio åt de första två The Division-spelen. Utöver detta planerar Ubisoft också att släppa ett The Division-spel till mobiltelefoner inom snar framtid. Tumnagel
37.5°
+
Frode Wikesjö
0

OnePlus-lurar får temabutik med nästa stora uppdatering
Fortsätter bli mer likt Samsung

En gång i tiden kändes det som att OnePlus gick en egen väg och gjorde spännande grejer för deras användare. Nu känns det mest som att företaget går i Samsung fotspår och denna nyhet är väl ett ytterligare tecken på det. Via OnePlus-forumete får vi reda på att OnePlus-telefoner kommer få en regelrätt temabutik och denna kommer läggas till med näst stora OS-uppdatering. Specifikt när uppdateringen släpps är okänt, men release väntas ske någon gång i höst. Vad för grejer vi kommer få lägga vantarna på i temabutiken är för tillfället okänt, men det låter som det handlar om nya färgscheman och bakgrundsbilder. Tumnagel
35.9°
+
André Stray
0

Snubbe hackar ihop en tunnare version av Apples AirTag
Som passar lite bättre i plånboken

Förra månaden presenterade Apple sina spårbrickor AirTags och av surret på nätet att döma har de blivit väl emottagna. Ett problem med AirTags är att de är förhållandevis tjocka, något som gör att de blir lite knöliga att förvara i till exempel en plånbok. En AirTag är 8 millimeter tjock och det tyckte hårdvaruhackern Andrew Ngai var på tok för mycket så han beslöt sig för att se om han kunde konstruera en tunnare version av AirTag. I videoklippet nedan kan ni kolla in hur han gick tillväga för att modifiera AirTag så att den endast blev 3,8 millimeter tjock. För att åstadkomma det fick Ngai montera isär en AirTag och placera spårbrickans batteri och kretskort bredvid varandra i ett nytt hölje. Detta gör givetvis att AirTags längd såväl som bredd blir större men att det hela passade bättre in i en plånbok. Det ska väl nämnas att eventuell garanti på AirTag sannolikt upphör om man ger sig på att göra något liknande som Andrew Ngai gör i klippet nedan. Tumnagel
37.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

LiveLeak har lagts ner
Har istället blivit ItemFix

Den brittiska videosajten LiveLeak har stängts ner efter 15 år på nätet. På LiveLeak kunde man ofta hitta klipp som inte skulle vara tillåtna på de andra större videoplattformarna. Sajten fick bland annat stor uppmärksamhet när de huserade ett videoklipp på Saddam Husseins avrättning. Om man försöker gå till LiveLeak nu kommer man istället till en ny videosajt som heter Itemfix. Där kan man bland annat läsa att LiveLeak-grundaren ansåg att de ansåg att LiveLeak hade gjort sitt och att det var dags att göra något nytt. Det framgår inte helt solklart vad ItemFix är för något men en snabb titt ger ju ett intryck av att det är en sajt där man kan lägga upp och redigera video, audio samt bilder. Det verkar ju inte helt annorlunda än LiveLeak men folket bakom sajten påstår dock att det är något helt annorlunda och nytt. Tumnagel
35.9°
+
Frode Wikesjö
0

Baldur's Gate: Dark Alliance ska släppas igen
I morgon till och med

Det klassiska action-rollspelet Baldurx27s Gate: Dark Alliance från 2001 ska släppas på nytt. Denna version kommer kunna köras på PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One och Nintendo Switch med släpp under morgondagen. Detta är varken någon nyversion eller ambitiös remaster utan bjuder endast på stöd för 4K på de kraftigare konsolerna. Detta nysläpp ska också släppas till Windows och mobiltelefoner senare i år. Tumnagel
38.5°
+
Frode Wikesjö
0

THPS 1+2 kommer till Switch 25 juni
Skate or die

THPS 1+2 är redan spelbart på massvis med olika plattformar, men spelet lyser fortfarande med sin frånvaro på Nintendo Switch. Nu har utvecklarna meddelat att spelet kommer rulla in på Nintendos hybridkonsol nästa månad, mer specifikt 25 juni. Vad Switch-versionen kommer erbjuda är för tillfället okänt, men förhoppningsvis kommer det inte bli en allt för avskalad version av spelet. Det kommer definitivt ske någon form av grafisk nedgradering, men så länge det rullar i 60 fps och känns lika responsivt som sina syskon så kommer i alla fall jag vara nöjd. Tumnagel
39.6°
+
André Stray
0

Vi kollar in nya Kia EV6
Verkar riktigt lovande!

Det är nu de kommer, de riktiga elbilarna. Och med riktiga så menar jag de som bygger på en plattform som liksom är gjord för elbilar och bara för elbilar. Volkswagens plattform MEB har vi tjatat om och nu är det dags för Hyundai/Kias plattform E-GMP att börja leverera på riktigt. Eller leverans blir det i september, men nu finns det en bil att kolla på i alla fall! Kia och Hyundai är verkligen kompisföretag och de släpper varsin bil på plattformen i år, Hyundai med supersnygga Ioniq 5 och Kia med klart annorlunda EV6. Jag måste säga att båda dessa modeller är vågade och Kias version är nog den mest vågade. På bild har jag inte varit så övertygad om snyggheten, men i verkligheten gjorde den sig bättre. Jag är fortfarande lite tveksam till fronten, vad tycker ni om den? Som alltid med elbilar som byggs på plattformar för just elbilar blir det väldigt mycket mer innerutrymmen och så även här. på utsidan är detta inte en speciellt stor bil men på insidan är det väldigt gott om plats. Det är luftigt och härligt både fram och bak och man kan vara riktigt lång utan att det tar i varken vid benen eller huvudet. Plattformen som EV6 bygger på är intressant framförallt för att den har snabbladdning (249 kW) och det är coolt att systemet kör på 800V, något som inte är så vanligt hos konkurrenterna i samma prisklass. Det gör att man kan snabbladda som sagt, men man kan också få till en riktig prestandabil, toppversionen kommer att klara 0 till 100 på 3,5 sekunder. Men då blir det dyrt, GT-versionen med 585 hästar kostar 749.600 kronor men ska ha fått en hel del köpare redan! Instegsversionen har 228 hästar och bakhjulsdrift och kostar 569.900 kronor och mellan dem finns en hög med versioner (scrolla ner här för hela prislistan). Provkörning och leverans väntas till september och det ska bli väldigt intressant att testa denna på riktigt, inte bara kika. För om Kia kan leverera hela vägen och inte bara flådig design och snabba 0-100-tider så har de nog en liten succé med denna. Tumnagel
49.1°
+
Roger Åberg
0

Forskare skapar hologram med hjälp av laser
Får animationer att sväva i luften

Forskare på amerikanska Brigham Young University (BYU) har visat upp något som man kallar för en Optical Trap Display vilken kan visa små animerade hologram i vad man kallar för volymetriska skärmar. Tekniken går ur på att en färgad laserstråle målar upp ett animationer och en annan osynlig laserstråle håller detta på plats vilket ger effekten av ett hologram. Det hela beskrivs som en "3D-skrivare för ljus" och professor Dan Smalleyfrån BYU säger om arbetet: "Most 3D displays require you to look at a screen, but our technology allows us to create images floating in space — and they’re physical; not some mirage. This technology can make it possible to create vibrant animated content that orbits around or crawls on or explodes out of every day physical objects." I klippet ovan kan ni kolla in några exempel på de hologram-animationer som forskarna på BYU än så länge lyckats skapa med sin Optical Trap Display. Tumnagel
44.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

En första trailer för V Rising
Nytt spel från svenska Stunlock Studios

Skövde-baserade Stunlock Studios har ett nytt spel på ingång och nu har gänget släppt en första teasertrailer för spelet. V Rising heter det och i det får vi ta kontroll över en vampyr som nyligen vaknat upp och måste leta rätt på människor att förslava, eller suga blod från, låsa upp nya förmågor och slåss mot, eller samarbeta med, andra människostyrda vampyrfärskingar. V Rising har inget släppdatum ännu, men väntas börja betatestas senare i år. Tumnagel
39.0°
+
André Stray
0

Det blir inte mycket sömn i Awake
Kolla in trailern till ny katastroffilm på Netflix

Här kan ni kolla in trailern till den kommande filmen Awake som kommer att börja sändas på Netflix nästa månad. I filmen har världen råkat ut för någon katastrofisk händelse som gör att ingen längre kan sova samtidigt som alla världens elektriska prylar slutat fungera. Det verkar dock som om exsoldatens Jill (Gina Rodriguez) dotter Mathilda (Ariana Greenblatt) har kvar förmågan att kunna somna, något som gör dottern till ett eftertraktat byte bland världens forskare som försöker lösa världens sömnlöshet. Awake börjar sändas på Netflix 9 juni. Tumnagel
36.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Roccat presenterar nya tangentborden Magma och Pyro
Med RGB överallt

Roccat har presenterat två nya tangentbord vid namn Magma och Pyro. Med Magma slår Roccat hårt på RGB-trumman och kör inte bara med individuellt upplysta knappar, utan har gjort så att hela plattan kan lysa upp i en och annan färg. Magma har mjukare membranbrytare och kommer även med handlovsskydd, vilket alltid uppskattas. Pyro å andra sidan kommer med lite mer ordentliga mekaniska brytare, mer specifikt linjära brytare från TTC som har ett motstånd på 45 gram och slaglängd på 4 millimeter. Brytarna ska hålla för 50 miljoner klick. Båda enheterna kommer dyka upp i butik 30 maj och priset för Magma kommer ligga på 649 kronor medan Pyro kommer kosta 1099 kronor. Tumnagel
36.7°
+
André Stray
0

Domedagen har kommit till Rainbow Six: Siege
Nytt spelläge att leka med

Tidigare i veckan så körde Ubisoft igång ett nytt tillfälligt spelläge för Rainbow Six: Siege. Detta spelläge heter Apocalypse Event och kommer vara tillgängligt fram till den 18 maj. Apocalypse Event utspelar sig på Outback-kartan och där två klaner ska slåss genom att anfalla eller försvara behållare med växter som kan återuppliva växtlivet på jorden igen. De som försvarar kan flytta dessa behållare runt på kartan så de som attackerar måste hålla koll på det. Som så ofta med sådana här event i spelet kommer det med ett gäng nya föremål som man kan slänga på sina favoritkaraktärer. Tumnagel
37.0°
+
Frode Wikesjö
0

Twitter börjar visa hela bilder i förhandstitten på mobiler
Så länge det endast är en bild

Twitter sedan någon månad tillbaka testat att visa hela bilder i förhandstitten på mobiler i stället för att beskära bilden, vilket har visat sig vara lite problematiskt. Nu har Twitter börjat ge samtliga mobila användare tillgång till den nya förhandstitten, vilket betyder att större bilder kommer dyka upp i flödet. De större bilderna i förhandstitten gäller dock endast när en bild laddas upp och om fler bilder laddas upp i ett svep så blir det album med beskärda bilder precis som tidigare. Den nya förhandstitten har blivit tillgänglig för samtliga användare på appen till både iOS och Android. Tumnagel
39.1°
+
André Stray
0

Kolla in X2000 nya bistrovagn
Kommer att börja rulla i höst

SJ har designat om bistrovagnen i sina X2000-tåg och här kan ni kolla in en video som visar hur arbetet med det gick till. SJ skriver i ett pressmeddelande att det enda man sparat från den nuvarande bistrovagnens design är vagnens rostfria skal, allt annat är utbytt. Vagnens caféplatser har bytts ut mot ståbord med eluttag. Detta har gjort att det även går att få in 16 sittplatser i vagnen, platser som SJ skriver kan lämpa sig för till exempel ett lag eller en skolklass som vill kunna umgås under resan. Vidare har SJ:s nya bistrovagn försetts med nya ugnar vilket gör det möjligt att utöka menyn på tågen, det kommer bland annat att bli möjligt att grädda pizzor i de nya ugnarna. Även kassasystemet är utbytt till en snabbare version och det kommer nu även att bli möjligt att betala med Swish. SJ:s nya bistrovagn på X2000-tågen kommer att ha premiär på sträckan Stockholm - Göteborg någon gång i höst. Tumnagel
40.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

NASCAR visar upp nästa generations bilar
Kommer att dyka upp nästa år

Igår presenterade NASCAR några nya modeller vilka kommer att börja användas i NASCAR:s racingliga under nästa år. Det handlar om modifierade versioner av Toyota Camry, Ford Mustang samt Chevrolet Camaro vilka har möjlighet att förses med hybridmotorer. Andra förändringarna jämfört med den nuvarande generationens NASCAR-bilar är att de nya bilarna här bredare däck, större bromsar, en ny bakfjädring samt en kamera som ska hjälpa förarna att se vad som finns bakom dem. De nya bilarna förväntas köra sitt premiärlopp på nästa års Daytona 500 vilket kommer att gå av stapeln 20 februari 2022. I klippet ovanför kan ni kolla in NASCARS egen presentation av bilarna och här nedan hittas bilder på de tre nya modellerna. Tumnagel
37.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
238kg
+
Wille Wilhelmsson

Här är trailern för Dancing Queens
Helena Bergströms danskomedi

Nu har Netflix släppt trailern för Helena Bergströms kommande dramakomedi Dancing Queens där Bergströms dotter Molly Nutley spelar huvudrollen. Filmen handlar om den unga skärgårds-tjejen Dylan (Molly Nutley) som drömmar om en karriär som dansare. När hon väl kommer till Stockholm blir hon upptäckt men för att få medverka i en föreställning måste hon spela man, det är nämligen en dragshow-föreställning hon blivit castad till. Dancing Queens börjar sändas på Netflix 3 juni. Tumnagel
77kg
+
Wille Wilhelmsson

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
80kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
238kg
+
Wille Wilhelmsson

Gör entrecote med sous vide
Alltid Hungrig gör den perfekta entrecoten

Gillar du entrecote så kanske den här filmen från YouTube-kanalen Alltid Hungrig kan ge lite inspiration för hur den ska tillagas nästa gång det är dags att sätta tänderna i en bit entrecote. I klippet får vi kolla in när Mikael Göransson använder både brännare och sous vide för att tillaga vad han anser är den perfekta entrecoten. Tumnagel
83kg
+
Wille Wilhelmsson

Citizen släpper ännu fler Star Wars-klockor
Designade som några av karaktärerna i filmerna

Förra veckan visade Citizen upp några Star Wars-klockor som hämtat sin design från de klassiska Star Wars-filmerna och nu har man visat upp ytterligare sex modeller som följer samma koncept. De nya klockorna är även de försedda med både analogt och digitalt urverk samt en termometer. Designen har inspirerats av Star Wars-karaktärerna R2-D2, C-3PO, Darth Vader, Boba Fett, en Stormtrooper samt BB-8. Klockorna kommer att släppas inom kort och priset landar på 350 dollar styck. Ni kan kolla in respektive modell lite närmare här nedanför. Tumnagel
153kg
+
Wille Wilhelmsson

Adidas 4DFWD ska putta löpare framåt
Med hjälp av 3D-utskrivna sulor

Adidas har visat upp ett par nya skor med en elastisk 3D-utskriven sula som man säger ska putta löparen framåt under löpningen. Dessutom ska sulan göra det enklare att sakta ner farten såväl som gör det bekvämare för fötterna under längre löpningar. Adidas skriver om 4DFWD: "17 år av atletdata och över fem miljoner olika gallerstrukturer har studerats för att skapa en 3D-printad, funktionell mellansula, kodad för att driva dig framåt i varje steg. För smidiga övergångar och en unik löpupplevelse." Adidas 4DFWD släpps 17 maj i en begränsad upplaga och kommer att kosta 2150 kronor. Här nedan hittas ett klipp där Adidas snackar lite mer om skorna. Tumnagel
98kg
+
Wille Wilhelmsson

Idag är det internationella kebabdagen
Åtminstone i Sverige

Idag firas den Internationella Kebabdagen i Sverige vilket gör att det kanske kan vara läge att dra en kebab till lunch eller middag ikväll. Hur internationellt firande av dagens kebabdag är går dock antagligen att diskutera. Enligt Svenska Högtider så firas den Internationella Kebabdagen i Sverige 5 maj på grund av att skaparen av den svenska Facebook-sidan "Internationella kebabdagen" fyller år 5 maj. Hur som helst, en kebab sitter ju oftast rätt fint så oavsett hur internationell kebabdagen kan anses vara så kan det ju vara värt att fira ändå. Tumnagel
109kg
+
Wille Wilhelmsson

Snart kan vi äta mask till middag
EU godkänner mjölmask som föda

EU har nu godkänt att torkade gula mjölmaskar ska kunna säljas som människoföda i EU:s 27 länder. Det innebär att vi snart kanske kan äta dessa direkt som snacks eller som en av ingredienserna i till exempel kakor, pasta och smoothies. Mjölmaskarna innehåller mycket protein och är ett miljövänligare alternativ än proteinrikt kött från många andra källor skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Mjölmaskar och annan insektsbaserad mat säljs redan i flera EU-länder men efter gårdagens EU-beslut ska det vara fritt fram att sälja mjölmask-baserad mat i alla EU-länder. Elva andra typer av insektsbaserad mat väntar på att godkännas i EU och marknaden för insektsbaserad mat spås bli värd runt 4,6 miljarder dollar till 2027. Tumnagel
272kg
+
Wille Wilhelmsson

Idag släpps Test Gods
Nicholas Schmidles bok om virgin Galactic

Idag släpper journalisten och författaren Nicholas Schmidle sin bok "Test Gods" där han har tagit sig en närmare titt på rymdturism i största allmänhet och företaget Virgin Galactic i synnerhet. Virgin Galactic är Richard Bransons rymdföretag som sedan 2004 har arbetat på att skicka turister på väldigt korta resor till rymdens gräns. Under resans gång har man stött på en hel del svårigheter och så här 17 år senare har företaget fortfarande inte kunnat dra igång någon kommersiell verksamhet för rymdturism. Förlaget Henry Holt and Co. skriver om Test Gods: "Working from exclusive inside reporting, New Yorker writer Nicholas Schmidle tells the remarkable story of the test pilots, engineers, and visionaries behind Virgin Galactic’s campaign to build a space tourism company. Schmidle follows a handful of characters - Mark Stucky, Virgin’s lead test pilot; Richard Branson, the eccentric billionaire funding the venture; Mike Moses, the grounded, unflappable president; Mike Alsbury, the test pilot killed in a fatal crash; and others - through personal and professional dramas, in pursuit of their collective goal: to make space tourism a reality." The Guardian publicerade härom dagen ett långt reportage om Virgin Galactic av Nicholas Schmidle, ett reportage som ni kan läsa här om ni vill ha ett litet smakprov på vad "Test Gods" kan ha att erbjuda. "Test Gods" finns tillgänglig som både ebok, ljudbok samt fysisk bok och kostar cirka 15 - 30 dollar beroende på vilket format man är intresserad av. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Även årets Roskildefestival ställs in
Siktar nu mot 2022

Roskildefestivalen meddelade tidigare idag att även årets Roskildefestival kommer att ställas in på grund av pandemin. I ett uttalande på sin webbplats skriver arrangörerna av festivalen: "Finally, we received an official statement about this summer’s restrictions. As expected, we can’t conduct a Roskilde Festival this summer. Let us meet again in 2022.We are devastated by the fact that we can’t get together at our festival and contribute to recreating the communities that the corona crisis has destroyed for so many." Har man biljett till årets nu inställda Roskildefestival går denna att lösa in eller användas för inträde till nästa års festival. Några exakta datum för Roskildefestivalen 2022 är än så länge inte släppta. Tumnagel
78kg
+
Wille Wilhelmsson

Victorinox presenterar Swiss Champ XXL
Med 73 olika funktioner

Victorinox har presenterat en ny modell av sin klassiska så kallade schweiziska armékniv och den här gången handlar det om en ordentlig "fällekniv". Swiss Champ XXL är försedd med verktyg som sammanlagt har 73 olika funktioner, alltifrån knivar av olika storlekar till skruvmejslar och kabelskalare. Multiverktyget har en höjd på cirka 6,4 centimeter och en längd på lite över 9 centimeter. Den väger lite över 350 gram. Skulle ni vara sugna på en Swiss Champ XXL så kostar denna cirka 320 dollar. Ni hittar alla multiverktygets funktioner i faktarutan här nedanför. Tumnagel
-1kg
+
Wille Wilhelmsson

Way out West ställs in
Kommer tillbaka 2022

Arrangörerna bakom musikfestivalen Way Out West meddelade idag att årets festival kommer att ställas in. Tanken var att festivalen skulle arrangeras 12 - 14 augusti men på grund av pandemin har konsertarrangören Luger nu beslutat att blåsa av årets festival. Way Out West meddelar dock redan idag att man planerar att köra festivalen 11 - 13 augusti 2022. Har man köpt biljetter till årets nu inställda festival så gäller de då. Biljetter till nästa års festival börjar annars att säljas 25 maj. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson