25 i dag 12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

EU kan tvinga Netflix att visa en viss del europeiska grejer
Oklart om det kommer att ställa till problem

EU kan tvinga Netflix att visa en viss del europeiska grejer
EU-kommissionens byggnad i Bryssel

EU-kommissionen planerar på att göra om reglerna för tv-sändningar i EU vilket skulle kunna innebära att streamingtjänster som till exempel Netflix och Amazon Prime skulle tvingas att ha en viss del av sitt utbud reserverat för europeisk film och tv-program.

Enligt ett utkast till det nya förslaget skulle minst 20 procent av en streamingtjänsts utbud bestå av film och tv-program från europeiska länder skriver Reuters. Huruvida detta skulle ställa till med problem för någon av de streamingtjänsterna som är etablerade inom EU är dock inte säkert. En undersökning visar att tjänsternas utbud redan idag i genomsnitt består av 27 procent av filmer och tv-program från Europa. Kollar men enbart på Netflix så är 21 procent av deras utbud i Europa lokalt producerade grejer.

Förslaget om de nya tv-reglerna ska läggas fram den 25 maj och i förslaget ingår även ett krav på att streamingtjänsterna ska skippa geoblockering inom EU som vi skrivit om tidigare.

Film & TV, Nyhet, eu, juridik, netflix, streaming, europeisk film

Uppdaterad Utkast om geoblockering inom EU pekar på undantag
Netflix-utbud kan fortsätta vara olika mellan länder

Geoblockering på nätet är rätt värdelöst, men EU jobbar för tillfället på att slopa blockeringen inom medlemsländerna. I slutet av 2015 lades det fram ett förslag om just detta, men nu har ett nytt utkast på ett förslag läckt där det står att vissa tjänster kommer undantas från det öppna Internet, vilket betyder att tjänster som Netflix kommer fortsätta vara låsta. I utkastet står det bland annat att en rad olika tjänster skulle behöva undantas från geoblockeringsförslaget och en av dessa är audio-visuella tjänster, vilket kan tolkas som videoströmmar. Audio-visual services, including services the main feature of which is the provision of access to broadcasts of sports events and which are provided on the basis of exclusive territorial licenses, are therefore excluded from the scope of this Regulation. För konsumenter är förstås detta rätt värdelöst, men för företag som tjänar pengar på att licensera diverse videomaterial till olika länder är ju detta toppen. Vi får se om detta utkast blir verklighet och om det läggs fram som förslag så kommer det börja gälla 2017. Uppdatering: Förslaget verkar nu ha tagits fram officiellt och Europeiska kommissionen kommer rösta om förslaget 26 maj. Förslaget beskriver också möjligheten att ha tillgång till sitt hemlands utbud när du är ute på vift i Europa, det vill säga att du ska kunna titta på svenska Netflix om du hänger en vecka i Amsterdam. Tumnagel
11.8°
0
13.9° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
fre. 20 maj 2016, 15:30
13.9°
0

EU kan tvinga Netflix att visa en viss del europeiska grejer

Oklart om det kommer att ställa till problem