8 i dag 42 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Topp 10 Sci-fi-filmerna du troligen missat I skuggan av "Alien"...
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Sci-fi-filmerna du troligen missat

Det finns gott om gamla goda filmer i sci-fi-genren som aldrig kom upp i samma status som "Alien", "Star Wars" eller "Blade Runner". Med Ridley Scott tillbaka på bioduken med "Prometheus", tar vi en titt på tio förbisedda rullar som förtjänar en extra chans.

Colossus: The Forbin Project (1970)
En variation på temat datorer och robotar med egna sinnen. Här skapar man titeldatorn, en supermaskin som används av militären för att beskydda USA från kärnvapen. Datorn kommer dock i kontakt med sin ryska motpart och snart länkar de sig med varandra för hota världen med förintelse... Producenten Stanley Chase påstod att en dator i teorin faktiskt kunde ta över världen och var även den som valde ett okänt namn för huvudrollen istället för påtänkta Charlton Heston och Gregory Peck.

Hotet (1971)
Ett virus sprids efter att rymdsatellit landar på jorden och några vetenskapsmän undersöker varför två invånare från en drabbad stad överlevt, ovetandes om att viruset sprids i deras laboratorium. Påkostad filmatisering av Michael Crichtons roman som av Universal släpptes tillsammans med katastroffilmen "Airport - flygplatsen" som ett "familjepaket". Det var f.ö. på en Universal Studios-tur under denna inspelning som blivande "Jurassic Park"-författaren Crichton först träffade Steven Spielberg, för tillfället turguide.

Den tysta flykten (1972)
Oscarbelönade specialeffektsmästaren Douglas Trumbull regidebuterade med det här äventyret, en uppenbar inspiration till "Wall-E", om en framtid där all växtlighet på jorden utrotats. En astronaut får samvetskval när han beordras att förgöra den sista existerande plantan som befinner sig på samma rymdskepp som han själv och tre robotar. Filmad på 32 dagar och på så låg budget att regissören bad collegestudenter göra vissa specialeffekter som modellbyggen. Anses vara den första miljöaktivistiska filmen.

Westworld (1973)
Robottekniken har utvecklats så väl att man erbjuder rika semestrare chansen att förverkliga sina fantasier i en nöjespark. När några olyckliga få väljer en Vilda Västern-värld får stordatorn kortslutning och en illasinnad cowboyrobot går bärsäkrargång. Regidebut för Michael Crichton som inspirerades av Pirates of the Caribbean-turen på Disneyland, då han slogs av hur verklighetstrogna figurerna var. Den näst intill oförstörbara cowboyroten inspirerade i sig John Carpenter när han skapade Michael Myers för "Alla helgons blodiga natt".

Dark Star (1974)
Knasig men kult kombination av sci-fi och svart komedi där några astronauter ute i rymden för att spränga instabila planeter själva blir knäppa medan skeppet faller sönder, en utomjording löper amok och en tänkande bomb får hybris. Lågbudgeterad filmdebut för John Carpenter (åtta år innan "The Thing"...) och Dan O'Bannon (som senare skrev både "Alien" och "Total Recall").

Se hela listan och fler filmklipp här!

moviezine.se Film & TV, Nyhet, Topplista, Sci-fi, Ridley Scott Via MovieZine.se
39.8° 0 Alexander Dunerfors Alexander Dunerfors
sön. 27 maj 2012, 16:45
Topp 10 Sci-fi-filmerna du troligen missat I skuggan av "Alien"...
39.8°
0