38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Tut i luren - SVT Text-TV fyller 35 år
Internets föregångare?

Tut i luren - SVT Text-TV fyller 35 år

Tidigare idag firade vi att det var 25 år sedan förslaget om WWW presenterades men det är även 35 år sedan SVT startade sina text-tv-sändningar idag.

Text-tv är sannolikt en av de första interaktiva tjänster som svenskarna fick ta del av och vill man så kan man antagligen kalla det för ett internet i miniatyr med sina 800+ sidor. Innan jag fick tillgång till internet stod text-tv för en stor del av min informationskonsumtion då det uppdaterades ofta och man var, precis som med webben, inte bunden till att lyssna eller titta på information vid någon särskild tidpunkt. Idag kan man kolla på text-tv via en traditionell tv-mottagare men tjänsten har givetvis letat sig ut på nätet med [länk].

Jag kollar än idag rätt mycket på text-tv och då är det framför allt sidorna 100, 343 och 377 som gäller. Har du någon favoritsida på text-tv?

Film & TV, Nyhet, svt, text-tv, bäst, 377, 343

Tut i luren - 25 år sedan WWW presenterades
Tim Berners-Lee förändrade världen den dagen

Idag är det 25 år sedan den då 33-årige brittiske programmeraren Tim Berners-Lee lade fram ett förslag på ett system som beskrev hur man skulle kunna visa bilder och text från internet direkt i ett fönster på datorn. Det vill säga man behövde inte ladda ner varken text eller bilder från en server till den egna datorn för att sedan öppna upp dem i ett dedikerat program på datorn. Eller rättare sagt, man skulle göra det men det skulle bli mer transparent för användaren och man skulle använda samma program till allt, en så kallad webbläsare. Denna teknik kallade han för "World Wide Web" eller WWW och det är väl tack vare det, som de flesta av oss idag kallar för "webben" eller rätt och slätt "internet" (vilket i och för sig är fel) , som gjorde att internet fick sitt stora genomslag hos allmänheten. Före WWW var det mest akademiker, geeks och vissa företag som använde sig av internet och då använde man det primärt för att skicka epost, läsa nyheter på Usenet [wiki] och flytta filer via FTP [wiki]. Det skulle dock dröja ända tills december 1990 innan Tim spikade ihop världens första webbsida och hur den såg ut på utvecklingsstadiet kan ni kolla in nedan. Ett stort hurra för webben idag! Tumnagel
55.8°
0
64.2° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 12 mar 2014, 20:19
Tut i luren - SVT Text-TV fyller 35 år Internets föregångare?
64.2°
0