13 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Framtida tunnelbanelinje i Stockholm kan bli förarlös Förväntas börja rulla 2034
Framtida tunnelbanelinje i Stockholm kan bli förarlös
Förarlöst tunnelbanetåg i Sydney

Planerna för Stockholms nya tunnelbanelinje börjar nu bli klara och det verkar som om denna eventuellt kan börja trafikeras av förarlösa tunnelbanetåg. Förarlösa tåg rullar redan idag på flera tunnelbanelinjer runt om i världen så det verkar väl inte helt omöjligt att så kommer att bli fallet även i Stockholm.

Stockholm hade planer på att införa förarlösa tåg på den röda linjen redan 2013. Dessa planer fick dock skrotas när avtalet om ett nytt signalsystemet hävdes på grund av förseningar 2018. Trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M) säger till DN om planerna på förarlösa tåg på linjerna:

"Vi vill bygga en helt ny tunnelbanelinje med mål om självkörande tåg precis som i Köpenhamn, Paris och London."

Stockholms nya tunnelbanelinje ska gå mellan Fridhemsplan och Älvsjö via Liljeholmen och Årstaberg. Den ska enligt planerna vara klar för trafik 2034, 20 år efter London införde förarlösa tåg på en del linjer i sitt tunnelbanesystem.

Fordon, Tåg, tunnelbana, förarlösa tåg, stockholm

Här är Londons nya tunnelbanor
Snygga och förarlösa

London är ju känd för sin tunnelbana och nu ska den få sig en uppryckning med nya vagnar. Även om fronten är coolare än någonsin med sin speciella belysning så verkar det faktiskt som att de bli förarlösa - i alla fall med tiden. Tågen ska få premiär 2020 och då ha förare, men några år senare räknar man med att de ska kunna rulla utan förare. De linjer som först kommer att få de nya vagnarna är Bakerloo, Central och Waterloo & City och när de är på plats kommer de att kunna gå snabbare och med tätare trafik - med andra ord klart bättre för trafikanterna. Jag gillar förutom fronten den gröna och röda färgen när dörrarna öppnas och stängs. Tumnagel
52.1°
0
47.1° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 1 dec 2021, 15:30
Framtida tunnelbanelinje i Stockholm kan bli förarlös Förväntas börja rulla 2034
47.1°
0