37 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Nikola Motors vätgasdrivna lastbil visar upp sig på film Börjar testas på allmän väg nästa år
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Nikola Motors vätgasdrivna lastbil visar upp sig på film

I december 2016 fick vi för första gången se Nikola Motors vätgasdrivna lastbil. Så sent som i augusti förra året fick vi se hur den ser ut på insidan, och nu får vi två färska filmer som visar när den rör på sig. Man kallar den vi ser här för Nikola One och nästa år ska en flotta med bilar ut på vägarna för att genomgå tester.

Enligt företaget ska den här vara bättre än alla andra lastbilar i alla kategorier. Det gäller vikt, acceleration, bromsförmåga, säkerhet och tekniska funktioner. Under skalet finns en vätgasdriven bränslecell, ett lithiumjonbatteri på 320kWh och elmotorer på sammanlagt 1.000 hästar. 0-100 km/h ska gå på strax över 30 sekunder med last. En dieseldriven lastbil behöver ungefär dubbla den tiden. Räckvidden anges till mellan 80 och 160 mil och en tankning ska bara ta 15 minuter.

Ett leasingavtal har tagits fram för lastbilen och i detta ingår fria mil och obegränsat med vätgas. Avtalet är på 72 månader och kostar mellan 5.000 till 7.000 dollar per månad. När kontraktet är över eller bilen har gått 1 miljon miles (1,6 miljoner kilometer) kan man byta den mot en ny.

Fordon, Lastbilar, Nikola, ellastbil, lastbil, eldrift, elbil, Nikola One, vätgas, Nikola Motors
Nikola Motors vätgasdrivna lastbil är presenterad Ska gå i produktion 2020 I somras dök det upp ett nytt företag som kallade sig för Nikola Motor. De sa att de hade en eldriven lastbil på gång. Genast blev folk lite skeptiska, säkerligen mycket eftersom man kallade sig för Nikola - uppfinnaren Nikola Teslas förnamn alltså. Skulle det här bara vara ännu en uppstickare som ville utmana Tesla på något vis? I går drog man skynket av sin produkt - Nikola One, och det här verkar inte bara vara ett luftslott. Den enorma lastbilen tankas med vätgas som i sin tur matar en bränslecell som laddar batteripacket på 320 kWh. Packet matar sedan elmotorerna med kraft - två på framaxeln och två på bakaxeln. Räckvidden anges till max 190 mil innan det är dags att fylla på tankarna igen, något som ska ta 15 minuter. Nikola One har 1 000 hästar och ett vridmoment på 2 700 Newtonmeter. Vid sidan av modellen One presenterades även planerna för den mindre modellen Two som också är en lastbil fast utan sovdel. För tillfället säger företaget att man har fått in förhandsbeställningar till ett värde av hela tre miljarder dollar. Någon fabrik för att kunna tillverka bilarna finns inte än, men plats för detta ska bestämmas i början av första halvan av 2017. Året efter ska man börja bygga egna vätgasstationer runt om i USA och Kanada. När bilarna väl börjar rulla kommer det att finnas ett leasingprogram som löper över 72 månader. I det ska obegränsat med vätgas ingå, garanti och schemalagda servicetillfällen. Allt om den nya bilen och företagets framtidsplaner finns på länken nedan. Klipp nummer två visar hela den officiella avtäckningen. Tumnagel
64.6°
0
Så här ser insidan på den vätgasdrivna lastbilen Nikola One ut Verkar ganska rymligt I december förra året drog man skynket av den vätgasdrivna lastbilen One som tillverkaren Nikola tagit fram. Då fick vi endast se utsidan av bygget men nu får vi även renderingar på hur den ser ut på insidan. Förarhytten verkar vara ganska enkel men tydlig. Instrumentpanelen består av en mindre skärm framför ratten som visar hastighet och liknande och en större pekskärm till höger där navigator, klimatanläggning och infotainmentsystem styrs från. Bakom förar- och passagerarplatsen finns sovdelen och det här utrymmet ser rätt så trevligt och rymligt ut. Här finns en våningssäng, gott om förvaringsmöjligheter, en TV, ett bord och möjligheten att fixa till sig lite mat. Här finns även en kontrollpanel och via den styr man klimatet och ljuset. Vägtester av Nikola One är planerade att dra igång någon gång nästa år. Tumnagel
44.2°
0
48.1° 0 Bobby Green Bobby Green
fre. 26 jan 2018, 17:45
Nikola Motors vätgasdrivna lastbil visar upp sig på film Börjar testas på allmän väg nästa år
48.1°
0