38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Snart kanske vi kan säga hejdå till cykelkedjor på elcyklar
Schaeffler visar upp nytt drivsystem för elcyklar

Snart kanske vi kan säga hejdå till cykelkedjor på elcyklar
Foto: Schaeffler

Det tyska företaget Schaeffler har visat upp ett nytt drivsystem för elcyklar vilket gör att elcyklar inte skulle behöva drivas av en kedja när cykelpedalerna används.

Systemet kallas för "Free Drive" och använder sig av en generator som genererar energi till en motor som sitter monterad på cykelns bakhjul. Överskottsenergi från generatorn lagras i cykelns batteri och kan användas när cyklisten inte känner för att trampa längre. Motorn kan även själv generera energi via en så kallad regenerativ bromsfunktion, vilket även den lagrar den genererade energin i cykelns batteri.

Schaeffler Free Drive-system är dock inte lika effektivt som kedjedrift när cyklisten använder pedalerna. Enligt Schaeffler så krävs det cirka fem procent fler tramptag för att driva en cykel framåt med Free Drive-systemet än om man skulle haft en kedja kopplad direkt till bakhjulet.

Schaeffler har redan byggt in sitt Free Drive-system i en fraktcykel, se bild nedan, som man kommer att visa upp på den tyska cykelmässan Eurobike 2021. När vi skulle kunna få se Free Drive-system på andra elcyklar nämns inte.

Fordon, Cyklar, Schaeffler, elcyklar, drivsystem Via electrek.co
52.1° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 2 sep 2021, 21:00
Snart kanske vi kan säga hejdå till cykelkedjor på elcyklar Schaeffler visar upp nytt drivsystem för elcyklar
52.1°
0