m

Intervju med kaptenen på Moderskeppet
Vart är vi på väg, Mattias Karlsson?

Intervju med kaptenen på Moderskeppet
Foto /

Mattias Karlsson är grundare av Moderskeppet.se, lärare på Högskolan i Jönköping och den ende i Sveriges som kan titulera sig Adobe Certified Instructor för Photoshop. Hans nya distanskurs i digital bildbehandling vid Högskolan i Jönköping, som startar till hösten, kommer att ha nära 1000 deltagare. Det ville vi gärna veta lite mer om och gjorde en kort intervju med Mattias.

Porträttbilden är tagen av Eva Sjöberg


Hej Mattias!
1000 deltagare. Det första jag tänker på är att du kommer att få sitta uppe många nätter och rödmarkera inlämningsuppgifter. Hur löser man handledning och examinationen när det är så många deltagare?

Jag har en idé som bygger på Vätterrundan på cykel. Vi släpper iväg studenterna i några startgrupper och sedan låter vi dem läsa i egen takt. Då skapar de klungor ihop med andra som håller samma takt, och samtidigt sträcker klungorna ut sig i ett någorlunda lätthanterligt tåg. Alla dricker ju inte vatten i Gränna på samma gång. Sen blir vi förstås ett team. Antalet studenter motsvarar 3-4 lärare på heltid. Och jag gör ju annat oxå...

Varför tror du att kursen blev så pass populär som den blev? Tror du att den hade lockat lika många för 2 - 3 år sedan?

Nej, kursen hade inte blivit lika populär för tre år sen. Det har varit en våg av intresse för foto sedan digitalkameror slog genom på allvar. Lite likt hur webben slog genom hos gemene man för 10 år sedan. Jag har ju haft liknande kurs fast på campus i fyra år, så nytt är förstås att den går på distans.

Att just jag lyckas samla så många hoppas jag har att göra med att jag är en engagerad lärare. Och att folk har haft chans att få det bevisat innan via min webbplats och mina DVD:er. Marknadsföringen har ju skett främst på min webbplats och gillar man inte mig så ska man ju inte gå kursen.

Hur tror du fotobranschen kommer att utvecklas de närmaste åren med tanke på retuscheringsskandaler inom pressen m.m. som uppdagats de senaste åren? Kommer förtroendet för tidningar och magasin att sjunka?

Vi får se om det kommer någon jätteskandal som påverkar gemene man. Extra rök över Beirut är ju inte ärligt, men det förändrade ju inte sanningen totalt. Israel bombade ju trots allt. Så många förblev oberörda. Det är klart att det blir en extra kontroll-problematik nu när allt mer foto i nyheterna fångas av svensson med mobilkamera.

Vi får se lite vart det tar vägen. En diskussion kring manipulation kommer att vara en del av kursen. Så jag hoppas själv kunna forma en klarare bild av framtiden under hösten. När jag har chans att höra allas input.

Vad tycker du själv om manipulation och Photoshopanvändande i media och reklam? När blir det för mycket?

Jag har svårt att ha en glasklar ståndpunkt faktiskt. Jag kan tycka att det fått en naturlig plats i reklam och mode. Ungefär som "trickfilmat" som vi sa när jag var barn. Vi fattade förstås att Bond inte kunde flyga med sin bil eller att Rambo inte kunde bli knivad 20 ggr och ändå stå upp. Men vi visste ändå inte riktigt vad som var naturligt.

Samma uppfattning tror jag vi har om omslagsfoton idag. Vi vet att de är retuschade, men inte var gränsen egentligen spatserades över. Det blir en skev bild vi alla accepterar och rent av förväntar oss. Men ingen vet hur skev den är.

I nyhetsfoto hör det inte hemma alls. Och jag gör mig ibland ironisk över hur det har uppstått en modell i Sverige där allt är tillåtet, bara det gick att utföra i mörkrum förr. Konstig uppfattning som tillåter medveten manipulation om det hade gått att utföra analogt. När jag diskuterar med andra så verkar vi i Sverige vara mer tillåtande än i andra länder.

Vart tror du att megapixelracet på väg? Kommer vi att använda oss av kameror med 50 megapixel om några år eller kommer tillverkarna och användarna att fokusera på något annat?

Jag är ingen superfysiker (även om jag har 40p fysik från min lärarutbildning). Jag antar att det finns en smärtgräns där även den bästa optiken faller kort. Och att vi slår i den gränsen snabbare än hur många megapixlar som går att bränna dit på en krets.

Om jag själv får gissa så tror jag att morgondagen bär med sig kameror som mer "läser av" omgivningen. Och sedan låter dig manipulera optiska saker så som skärpedjup och fokus i datorn.

Men i närmsta framtiden så är det mindre brus och pris som det konkurreras om. Strax efter det kommer video, ljud, WiFi, Bluetooth och GPS.

Tänker man "publicering" så är det uppenbart vart det är på väg. Du tar en videosnutt med systemkameran på Kreta, knappar in en kort text med knappsatsen på mobilen. Allt läggs upp på din reseblogg: video, bild, text och koppling till Google Earth. Din mamma kan se dig vinka framför en fin utsikt, se din hälsning och kolla hur fint hotellet ligger sett från rymden. Allting minuten efter det att du tryckte på "sänd" på kameran eller mobilen.

Till sist, vad för projekt kommer du att arbeta med härnäst?

Just nu så börjar planeringen av kursen. Parallella projekt är främst en uppdatering av Moderskeppet och lanseringen av vår nya Elements-sajt bildbehandla.se

Läs mer
37.2°
0

Intervju med kaptenen på Moderskeppet

Vart är vi på väg, Mattias Karlsson?

RSS 2 kommentarer till artikeln
dyspol
Diskussionen kring hur mycket man kan manipulera blir nog bara mer och mer aktuell ju fler som kan det. Man ska nog passa sig för lite, det kan kännas "såååå 2000-tal" om man får för sig att framkalla sina retuscherade bilder. Eller så även det en del i åldern på fotot, såsom fula kläder och mer hår på huvudet.

F.ö. gillar jag verkligen moderskeppet, lärt mig det lilla jag kan om PS.
av dyspol, fredag 04 maj 2007 kl 15:50
dyspol
Eller så blir... skulle det ju stå.
av dyspol, fredag 04 maj 2007 kl 15:51
Kommentera artikelnNya iPhone säljer bättre än förväntat
Fler förbeställningar än vad analytikerna trodde det skulle bli

Nu på fredag 20 september släpps iPhone 11, iPhone 11 Pro samt iPhone 11 Pro Max och det verkar redan som om telefonerna kommer att sälja bättre än vad analytiker hade förväntat sig. Åtminstone om man ska ta antalet förbeställningar av nya iPhone som en slags indikation på hur populär modellen kommer att bli när den väl börjar säljas. Det verkar framför allt förbeställningar i Kina som har slagit analytikernas förväntningar. Den stora kinesiska ehandlaren JD.com rapporterade i helgen att det hade förbeställts 480 procent fler iPhone 11- och iPhone 11 Pro-modeller än vad det gjordes när det blev möjligt att förbeställa iPhone XR och iPhone XR i Kina. Den välrenommerade Apple-analytikern Ming-Chi Kuo TF International Securities verkar även han ha blivit överraskad av intresset att förbeställda årets nya iPhone-modeller. Tidigare har Kuo uppgett att han tror att Apple kommer att sälja 65 - 70 miljoner av de nya iPhone-modellerna under återstoden av 2019 men detta höjde han denna veckan till 70 - 75 miljoner sålda enheter. Tumnagel
37.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Groundhog Day: Like Father Like Son ute nu
Måndag hela veckan i VR-format

Den klassiska filmen Groundhog Day har fått en uppföljare i VR! I Groundhog Day: Like Father Like Son får vi ta kontroll över Phil Jr som återvänder till Punxsutawney och lyckas fastna i en tidsloop likt sin far. Vi kommer få ta oss an diverse utmaningar, men vänta dig inte att du klarar allt på första försöket. Groundhog Day: Like Father Like Son finns ute nu till Playstation VR, Oculus Rift och HTC Vive. Bonusvideo nedan med Easy Allies recension av spelet. Tumnagel
37.0°
+
André Stray
0

Mr Robot-skapare jobbar på Battlestar Galactica-reboot
Kommer visas på NBC:s nya streamingtjänst Peacock

Praktiskt taget alla amerikanska kanaler har startat en egen streamingtjänst och NBC verkar inte vilja vara sämre. Gänget har presenterat sin nya streamingtjänst Peacock, vilket för övrigt är ett riktigt risigt namn, och har presenterat lite nya serier som kommer produceras för tjänsten. Bland annat kommer Mr Robot-skaparen Sam Esmail få ansvara för en reboot av den klassiska serien Battlestar Galactica. Utöver Sam Esmails medverkan i produktionen så finns det inte allt för mycket information om den nya versionen av Battlestar Galactica. Peacock kommer släppas i april nästa år, men nya Battlestar Galactica lär inte vara tillgänglig vid release. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

TV-tips Kolla in The Thinking Machine
En nästan 60 år gammal film om artificiell intelligens

Det snackas en hel del om robotar och artificiell intelligens nu för tiden men det var något man gjorde även förr i tiden, om än kanske inte i riktigt lika stor omfattning som idag. Här kan ni kolla in den cirka en timma långa filmen The Thinking Machine som spelades in av CBS med hjälp av det amerikanska universitetet MIT 1961. I filmen får vi kolla in när en skådespelaren David Wayne intervjuar MIT-professorn Jerome B. Wiesner om datorer, robotar och andra maskiner som kan "tänka" själv. Många tror antagligen att artificiella intelligenser och relaterade ämnen som vi ofta läser om idag är någorlunda nya forskningsområden. I den här filmen visar man att så inte är fallet även om AI och robotar tack vare dagens datorkraft faktiskt har börjat bli lite användbara. Och i en del fall antagligen lite skrämmande. Tumnagel
37.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Netflix släpper trailer för Big Mouth
Tredje säsongen kommer 4 oktober

Pubertetsäventyren i Big Mouth fortsätter! Netflix har släppt en ny trailer för seriens tredje säsong och denna kan ni skåda ovan. Tredje säsongen av Big Mouth kommer släppas 4 oktober. Tills dess kan ni dra en kik på de två första säsongerna av serien. Länk till den på Netlix har ni här nere till vänster. Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0

Tinder börjar göra tv
Vill pyssla med annat än dejting?

Dejtingtjänsten Tinder har precis avslutat inspelningarna av sin första tv-serie vilket verkar vara en del av en större satsning inom underhållningsinudstrin rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Exakt vad Tinders tv-satsning ska resultera i är än så länge lite oklart. Källor med insyn i det hela uppger att Tinders ägare, dejtingföretaget Match.com, ser bland annat tv-produktion som en del av större strategisk plan som Match.com planerar att presentera lite närmare någon gång i framöver. Tinders första tv-serie beskrivs som någon slags apokalyptisk historia blandat med lite relationsdrama. Att Tinder och Match.com ger sig in in tv-världen är antagligen inte helt oväntat då Match.com majoritetsägs av IAC Group. IAC startades ursprungligen av Hollywood-legendaren Barry Diller och äger media- och internetföretag i över hundra länder. Bilden ovan kommer från när Tinder lanserads till Apple TV för tre år sedan. Tumnagel
34.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Tesla sägs ha krossat Taycans rekord på Ringen
Intressant

Strax innan Porsche presenterade elbilen Taycan meddelade man att man slagit rekordet för eldrivna sedaner på Nürburgring med modellen. Det gav inte helt oväntat eld i baken på Tesla som sa att man skulle ta ut en prototyp av Model S och se till att visa upp en finare tid än Porsche. Prototypen har en drivlina med tre stycken elmotorer döpt till Plaid och den ska officiellt lanseras nästa år. Men först vill man alltså sätta nytt rekord på Ringen, och nu sägs det att man har krossat det som Porsche satte med Taycan för några veckor sedan. En fotograf på plats har klockat varvtiderna och det snabbaste var då 7:23 minuter. Det är en bra bit snabbare än Porsches tid på 7:42. Rekordförsöken ska officiellt genomföras imorgon och på lördag. Efter det vet vi säkert hur det ligger till. Tumnagel
39.1°
+
Bobby Green
0

Philips presenterar Hue Play
Synka Hue-lamporna med vad som händer på TV:n

Philips Hue är ett rätt trevligt komplement i det smarta hemmet. Speciellt om man också äger en TV från Philips som gör att man kan synka lamporna med Ambilight, vilket ser tjusigt ut när det väl fungerar. Nu har Philips bestämt att samtliga TV-apparater ska kunna synkas med lamporna och har lanserat Hue Play. Hue Play är en liten dosa du kopplar in mellan din TV och diverse spelkonsoler, Blu-ray-spelare samt streaminglådor. Videosignalerna från enheterna granskas och skickas i sin tur ut till lamporna som skiftar färger i takt med vad som visas på skärmen. Enligt Signify, gänget bakom Philips Hue-systemet, ska latensen mellan videosignal och lampor vara så pass låg att det även ska fungera väl när man spelar. Hue Play kommer ha stöd för 4K och HDR 10 i HDMI Passthrough vid release, så om du har enheter med Dolby Vision eller HDR10+ så kommer detta ej fungera om du vill slussa signalen genom Hue Play. Hue Play kommer släppas 15 oktober och priset kommer ligga på 2699 kronor. Ovan har ni en video där Justin_tech tar en titt på lådan. Tumnagel
38.7°
+
André Stray
0

Jorden värms upp snabbare än vad vi hittills trott
Forskarna har tagit fram nya klimatmodeller för att mäta detta

Det snackas en hel del om klimatet och den globala uppvärmningen nu för tiden och nu uppger forskare att uppvärmingen av jorden ser ut att gå ännu snabbare än vad vi hittills har räknat med. Det är efter det att forskarna har börjat använda nya klimatmodeller, modeller som tillsammans går under samlingsnamnet CMIP6 (Coupled Model Intercomparison Project - Phase 6), som man har upptäckt att jordens temperatur kan stiga betydligt mycket mer än vad som förutspåtts fram tills nu. Enligt de nya modellerna kan jordens temperatur ha stigit med 6,5 - 7 grader fram till år 2100 jämfört med jordens temperatur innan den industriella revolutionen. Det är upp till två grader varmare än vad Intergovernmental Panel for Climate Change (IPCC) räknade med 2014 och skulle jordens temperatur stiga så mycket så skulle det innebära en katastrof för många av de människor som kommer att leva på vår planet om cirka 80 år. En av sakerna man underskattat i tidigare modeller är hur mycket våra koldioxidutsläpp kommer att påverka planetens temperatur. Enligt de nya modellerna så kommer detta att bidra mer till jordens temperaturhöjning än vad man tidigare räknat med. Tumnagel
27.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Pete Lau visar upp designen på OnePlus 7T
Rund kameramodul!

OnePlus kommer presentera 7T-serien om några veckor, men chefen Pete Lau har gett oss en första titt på den nya enheten redan nu. I ett blogginlägg skriver Pete om designen av telefonen och levererar även ordentliga bilder som ger oss en ordentlig titt på den nya runda kameramodulen. Utöver kameran verkar det inte skett några större förändringar på designfronten sedan OnePlus 7 Pro. OnePlus 7T kommer presenteras 26 september och 10 oktober kommer vi få information om Europa-releasen. Tumnagel
39.2°
+
André Stray
0

HBO köper Big Bang Theory
Sägs betala en miljard dollar för det

Igår blev det klart att Netflix köper rättigheterna till att visa samtliga säsonger av tv-serien Seinfeld och idag blev ännu en jätteaffär inom tv-världen klart. Flera källor uppger att HBO har köpt rättigheterna att visa Big Bang Theory (BBT) på HBO Max. HBO Max kommer att få rätt att streama samtliga av de tolv säsonger som gjort hittills av den klassiska geek-serien från Warner Bros. Vad HBO betalar för att få rättigheterna att sända BBT finns det inga officiella uppgifter om men det snackas om att det kan handla om runt en miljard dollar, motsvarande nästan 10 miljarder kronor. Det sägs att Netflix betalade runt 500 miljoner dollar för att få sända alla säsonger av Seinfeld medan det sägs ha kostat HBO 425 miljoner dollar att "sno" tv-serien Friends från Netflix, en tv-serie som precis som BBT gjordes av Warner Bros. Både Warner Bros. och HBO ägs av WarnerMedia. Tumnagel
32.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Är det fortfarande värt att spela på en CRT-monitor?
Digital Foundry undersöker

Det är för tillfället rätt dött på CRT-monitor-fronten, men det kanske är värt att leta rätt på den gamla monsterskärmen. Digital Foundry har grottat ner sig i CRT-skärmar och pratar i en ny video om varför dessa oftast levererar en bättre spelupplevelse jämfört med vissa moderna LCD-skärmar. Tumnagel
38.6°
+
André Stray
0

Kontorshotellet WeWork ställer in sin börsnotering
Värderingen landade inte alls där man hade tänkt sig

Den hypade kontorshotell-kedjan WeWork meddelade idag att den börsnotering man planerade att göra inom kort nu ställs in men att man planerar att genomföra den så kallade IPO:n innan årsskiftet. Anledningen till att börsnoteringen ställs in uppger flera källor beror på att företaget inte alls har nått upp till den värdering som ägarna av företaget hade förväntat sig inför en eventuell börsnotering. Det har snackats om att bolaget skulle värders till 10 - 12 miljarder dollar vid en eventuell börsnotering. Det är rätt långt från de 47 miljarder dollar som företagets värderades till vid sin senaste investeringsrunda i januari. Av förklarliga skäl är antagligen varken de som investerade i WeWork då eller som har gjort det tidigare beredda att acceptera att börja sälja ut företaget till en fjärdedel till vad företaget värderades till för bara 9 månader sedan. WeWork är ett amerikanskt företag som drog igång sin verksamhet 2010. Företaget har försökt positionera sig som ett techföretag och ridit en hel del på det senaste årets startup-framgångar. Kritiker har dock påpekat att WeWorks verksamhet i grund och botten är en kontorshotells-verksamhet där man hyr eller köper befintliga lokaler och sedan hyr ut dessa till andra företag, företag som ofta själva är så kallade startup-företag. Det är antagligen en av orsakerna till att en del är lite osäkra på hur företaget faktiskt ska värderas. Tumnagel
38.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Google Assistent finns nu till Sonos!
Äntligen!

Alexa har funnits ett tag till Sonos nu, men det gör ju helt ärligt inte speciellt många glada. Några, men inte alla. Google Assistent har länge varit på gång till Sonos och i dag släpper man äntligen assistenten till Sonos. Om du har en Sonospryl med mikrofoner och stöd för assistenter är det nu alltså bara att säga till Google vad du vill lyssna på istället för att hålla på med appar och annat trams. Uppdateringen kommer alltså i dag, så se till att uppdatera appen och snacka loss! Tumnagel
38.4°
+
Roger Åberg
0

The Verge tycker till om iPhone 11-serien
Det gör även andra techmedier

Troligtvis har ni inte missat att Apple kommer släppa nya iPhone-enheter inom kort och troligtvis har ni även läst Rogers mastodontrecension om de nya enheterna. Även om Rogers åsikter räcker gott och väl för att ta ett beslut om någon av telefonerna ska köpas eller ej så är det även viktigt att höra åsikter från annat håll. Ovan och under har ni åsikter om iPhone 11-enheterna från The Verge, Engadget, CNET samt MKBHD. Tumnagel
37.0°
+
André Stray
0

Regeringen föreslår skatt på plastpåsar
Ska kosta 3 kronor extra per bärkasse

Regeringen har lagt förslag på en ny skatt på plastpåsar som om den går igenom skulle börja gälla 1 maj nästa år. Enligt förslaget så skulle varje traditionell bärkasse i plast beskattas med 3 kronor medan lite tunnare prasselpåsar skulle beskattas med 30 öre styck. Anledningen till att man vill beskatta plastpåsar är för att man hoppas att detta ska kunna bidra till att minska våra utsläpp av mikroplaster. Regeringen verkar ha fått med sig både L och C på tåget så förslaget går antagligen igenom som det ser ut nu. Regeringen, C och L hoppas att beskattningen av plastpåsar ska leda till att Sverige når EU:s krav på högst 40 tunna plastbärkassar per person och år 2025 skriver TT. Tumnagel
26.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Blue presenterar Yeti X
Med LED-indikator

Numera Logitech-ägda Blue har presenterat en ny mikrofon som kan vara rätt användbar för streamers, podcastare och gamers i allmänhet. Den nya enheten går under namnet Yeti X och är en vidareutveckling av deras klassiska USB-mic Yeti. Den stora nyheten i Yeti X är LED-indikatorer på mikrofonens framsida som låter användaren hålla koll på ljudnivåerna under. Yeti X kommer även med ett vridreglage på framsidan som låter dig mer eller mindre göra alla möjliga sorters justeringar på studs. Genom att vrida reglaget justerar du gain och trycker du in reglaget mutear du mikrofonen. Håller du in reglaget i två sekunder skiftar du mellan Gain-reglage och Blend Mode. I Blend Mode kan du vrida på reglaget för att justera om du vill ha mer eller mindre spelljud under inspelningen. Yeti X kommer med en rad olika förinställningar och mjukvaran Logitech G Hub låter dig välja mellan olika inställningar, samt låter dig pilla helt fritt. Blue Yeti X kommer släppas i oktober och rekommenderat pris ligger 2099 kronor. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Mini lanserar "flytande" centrumkåpor
Rolls-Royce-style

Om man vill uppa känslan av lyx på sin Mini kanske det här kan vara något. En av sakerna Rolls-Royce länge varit kända för är att loggan i centrumet på fälgen alltid är still. Så när du parkerar kommer detta alltid att vara i samma läge runt om hela bilen. Väldigt viktigt, för vissa. Via Mini Original Accessory lanseras nu samma sak med så kallade "flytande" centrumkåpor. Finns med den vanliga Mini-loggan (78 dollar) och med John Cooper Works-loggan (93 dollar). Tumnagel
39.5°
+
Bobby Green
0

Taylor Swift klar för Roskildefestivalen
Det blir första gången hon lirar i Danmark

Idag blev det klart att Taylor Swift blir en av huvudattraktionerna på nästa års Roskildefestival och det kommer även att bli Swifts första konsert på dansk mark någonsin. Taylor Swift är det första namnet som avslöjats inför nästa års Roskildefestival, en festival som arrangeras 27 juni - 4 juli 2020. Taylor Swift kommer att framträda på Roskildefestivalens orangea scen onsdag 1 juli. Tumnagel
83kg
+
Wille Wilhelmsson

Felipe Pantone designar cognac-flaska
Psykedelisk

Cognacen Hennessy VS har fått en något mer färgstark flaska tack vare ett samarbete med konstnären Felipe Pantone. Flaskan släpps i en begränsad upplaga och designen är baserad på Felipes konstverk W-3 Dimensional Three Stars som ni kan se här nedan och i bakgrunden ovan. För flaskan får man betala cirka 45 dollar. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

En skateboard full med lås
Byggd av lås

Lock Picking Lawyer har tagit fram en skateboard full med lås och tagit med sig den till Braille Skateboarding så att de fick testa brädan. Bonusklipp nedan. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green

Sju kycklingnyheter från Lönneberga
Bland annat färs på drumsticks

Lönneberga lanserar nu inte mindre än sju stycken nyheter på kyckling-fronten. Förutom klassikerna lårfilé, spett och helt vanlig bröstfilé finns även två olika färs-varianter - en mer saftig och smakrik gjord på drumsticks och en mer mager och mild färs gjord på bröstfilé. Förutom det ni ser på bilden ovan lanseras även en klassisk wienerkorv med grövre struktur som är fri från både gluten och mjölk. Allt ska lanseras i butik från och med denna vecka. Mer information finns i pressmeddelandet nedan. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Den läskiga melodin som finns i många filmer
Härstammar från 1200-talet

Lejonkungen, The Shining och Livet är underbart är tre helt olika filmer men de har alla en sak gemensamt - en rätt så läskig melodi. Egentligen är det en sång med fyra noter som härstammar från 1200-talet - Dies irae eller Vredens stora dag som den heter på svenska. I det här klippet får vi reda på lite mer om just detta och varför det hela fungerar så bra när man vill addera lite dramatik till en film. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green

Gourmetversion av M&Ms
Inte helt enkelt att göra tydligen

Här ger sig Claire på att göra en gourmetversion av de klassiska M&M-kulorna. Men att få till de perfekt visade sig inte vara helt enkelt. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Idag öppnar ett bageri för hundar
Dog Bakery Stockholm

Stockholm är först ut i Norden med en ny trend - ett bageri enbart för hundar. Här är allt gott som finns på hyllorna speciellt bakat för hundar. Allt bakas på plats och det finns inga konserveringsämnen, salt eller socker i grejerna. Istället smaksätter man med bland annat jordnötssmör och sockerfritt äppelmos. Ägaren till bageriet heter Nicoletta Andersson och så här säger hon om idén. " Vi har som tradition i familjen att alltid baka bullar när någon är sjuk. När vår hund Charlie stukade tassen ville jag kunna skämma bort henne precis som resten av familjen. Det var där idén kring ett hund-bageri kom." Förutom bakverk till hundarna finns även hund-öl och hund-hamburgare. Till ägarna av djuren finns kaffe och även något gott till, men fokus ligger som sagt på hundarna. Tumnagel
9kg
+
Bobby Green

Glassen Lakritspuck är tillbaka
Släpps idag

1982 lanserade GB Glace glassen Lakritspuck. Den ser ut som en hockeypuck och har som väntat smak av lakrits, salt sådan. Sedan lanseringen har den kommit och gått och nu gör den comeback återigen. Från och med idag ska den finnas i frysboxen på affären. Glassen består av vaniljglass med saltlakritsrippel och ett överdrag av saltlakrits. Tumnagel
226kg
+
Bobby Green

Marabou lanserar ny chokladserie
Darkmilk

Marabou presenterar nu en ny produktserie med chokladkakor och den heter Darkmilk. Precis som det låter så handlar det om mörk mjölkchoklad. Den kommer i varianterna Darkmilk Original, Darkmilk Roasted Almonds och Darkmilk Salted Caramel och varje kaka väger 85 gram. Lanseras i butik denna vecka. Tumnagel
104kg
+
Bobby Green

Sean Evans visar starka såser
De som kommer användas i nästa säsong av Hot Ones

Nästa vecka återvänder pratprogrammet Hot Ones till YouTube-kanalen First We Feast. Programmet går ut på att diverse kändisar ska svara på frågor medan de äter ett gäng heta kycklingvingar. Som vanligt med nya säsonger av Hot Ones så är det också ett nytt gäng såser som gästerna kommer få smaka. I klippet ovan går programmets värd, Sean Evans, genom vilka såser som kommer bränna munnar i säsong 10 av Hot Ones. Såserna som är med i detta program brukar alltid få ett rejält uppsving i försäljningen och brukar också medföra att svenska återförsäljare börjar ha dem i lager så man kan leka Hot Ones hemma. Tumnagel
90kg
+
Frode Wikesjö

4 Strings - Take Me Away
Fredagsklassikern

Vi fortsätter väl på temat "sjukt episk musik som låter som det ska låta" och kör denna vackra fredag en oslagbar hit som bara blir bättre med åren. Vi snackar om 4 Strings med singeln Take Me Away som släpptes 2002. Trevlig helg! Bonusklipp nedan. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green

Skatter bland skräpet
Nelson har samlat på sig en hel del

För Nelson Molina är verkligen den enes skräp den andres skatt. Han har jobbat som saneringsarbetare i New York och är nu pensionerad. Under sina år har han samlat på sig inte mindre än 45.000 stycken olika prylar han hittat som folk har slängt. Här finns allt från tavlor till leksaker och kameror. I det här klippet får vi se lite av hans enorma samling. Tumnagel
113kg
+
Bobby Green