9 i dag 10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium! Nikon släpper D800 med 36 megapixel Ny favorit hos mode/porträttfotografer? Nikon släpper D800 med 36 megapixel

Idag presenterade Nikon efterföljaren till D700 vilket blir deras flaggskepp vad gäller studio-fotografering. Vissa D700-ägare blir nog lite besvikna då denna kamera riktar sig mot en annan målgrupp än vad 700:an gjorde.

Nikon D800 är väldigt lik D700 till utseendet men har fått en del ergonomiska uppdateringar. De största skillnaderna hittar vi på insidan och då är det är först och främst sensorn. Den nya sensorn är en fullformat CMOS-sensor med helt galna 36 megapixel. Den ska även klara av lite bredare iso-omfång än föregångaren då denna går ned till 100 iso (6400 är max). Självklart går även iso:n att utöka och då får man ett omfång på 50 - 25 600 iso.

Kameran har även fått uppdaterad autofokus och exponeringsmätning samt att skärmen på baksidan nu är 3,2 tum stor. Det som D700-ägare kanske blir lite ledsna på är att hastigheten blivit sämre, 4 bilder i sekunden i fullformatsläge och 6 bilder i sekunden om man fotograferar i APS-C-läge samt med batteripack laddat med D4-batteri (eller AA-batterier). En trevlig funktion är dock dubbla minneskortsplatser, ett CF-kort och ett SD-kort. Detta möjliggör att slänga i ett eye-fi-kort i ena platsen och exempelvis skicka iväg små jpg-filer via det.

De andra stora nyheterna är filmläget som är på pappret lovar väl. Kameran spelar in film i h.264 1080p med 24, 25 eller 30 bilder i sekunden samt att den i 720p klarar av 50 eller 60 bilder i sekunden. Största nyheterna här är dock precis som på Nikon D4 att man har både mic-ingång samt hörlursutgång, båda med stor volymkontroll.

Kameran kommer dessutom i två versioner, D800 och D800E där E:et står för ett modifierat AA-filter framför sensorn, något som gör att bilderna blir skarpare. Detta är vanligt i mellanformatskameror och det är inte helt otydligt att det är mellanformatsanvändare som Nikon riktar sig mot. Problemet med att ändra på detta filter är att det kan uppstå moire-mönster i bilder och därför kräver det att man har mer kontroll över fotosituationen eller orkar fixa detta i efterhand.

Prislappen för D800 hamnar på 25 790 kronor och den ska börja säljas den 22 mars. D800E kommer lite senare, den 12 april och den kostar även lite mer, 28 690 kronor.

Nikon D3 och D700 var väldigt lika och många köpte D700 istället då den var mycket billigare men gav nästan samma prestanda. Vad gäller D4 och D800 så är skillnaden betydligt större, D4 har blivit press-kameran och D800 mer för naturfotografen eller studio/mode-fotografen. Detta är något jag tror Nikon vinner på då det var Canons framgångskoncept med sin 5D MkII.

Hela pressmeddelandet hittar ni efter hoppet!

Nikon D800 – Fångar varje detalj

Stockholm, 7 februari 2012: Idag lanseras Nikon D800, en ny banbrytande professionell D-SLR-kamera i FX-format, med en upplösning på hela 36,3 megapixlar.

Nikon D800 har utformats för att uppfylla dagens och morgondagens krav för fotografering och filmning. Den är fullpackad med ny teknik som ger ett djup och detaljrikedom i bilder samtidigt som den har all den flexibilitet som krävs för att filma i proffskvalitet.

Nikon D800 står i en klass helt för sig själv tack vare möjligheten att skapa bilder som kan konkurrera med mellanformatskameror och samtidigt vara i det smidiga D-SLR-formatet. Den här lanseringen inkluderar dessutom en specialversion av D800 – Nikon D800E. D800E har ett modifierat optiskt filter som gör den till ett unikt alternativ för de som söker det yttersta inom hög upplösning.

? Nikon D800 är en makalös maskin, både vad gäller dess otroliga upplösning på 36,3 megapixlar men även till dess hastighet och snabbhet. Dess kompakta format tillsammans med enastående film och stillbildsegenskaper kommer inte göra någon besviken. Nikon D800 är en extremt spännande kamera med en detaljrikedom som aldrig någonsin skådats i en digital systemkamera förut, säger Mats Haglund, produktspecialist på Nikon Sverige.

Varje detalj
Den revolutionerande CMOS-sensorn i FX-format (fullformat) på 36,3 megapixlar inkluderar teknik som gör det möjligt att återge en fantastisk detaljrikedom och tonskala.

12-kanalsavläsning med 14-bitars A/D-omvandling och högt signal/brus-förhållande ger bilder med fantastisk kvalitet, lågt brus och brett dynamiskt omfång.

Med ISO från 100 till 6400, utökningsbart upp till (motsvarande) 25 600 och ned till (motsvarande) 50 sätter D800 en ny standard för D-SLR-kameror med upplösning på den här nivån. Kamerans intelligenta brusreduceringssystem hanterar bruset utan att offra detaljerna. Det ger överlägsen flexibilitet under alla ljusförhållanden, med tydliga, rena bilder även vid de högre ISO-inställningarna.

Topprestanda
D800 är utrustad med Nikons nya, avancerade bildbehandlingsmotor EXPEED 3, som klarar av dataintensiva uppgifter utan att kompromissa när det gäller hastighet och kvalitet i proffsklass.

16-bitars bildbearbetning ger rikare färger och nyanser än någonsin tidigare, och den avancerade bildprocessorn ger jämna tonövergångar med extremt hög detaljrikedom och färgton i hela skalan upp till vitt, även när du fotograferar JPEG-filer.

Film i proffskvalitet
För proffs vars arbetsmetoder kräver filmning, kan D800 erbjuda all den flexibilitet som krävs för ett brett spektrum av filmtillämpningar.

Bildfrekvenser: Filmer i full HD-upplösning (1080p) kan spelas in med 30, 25 och 24 bilder per sekund. För 720p kan 60, 50 eller 25 bildrutor per sekund användas. Filmklippen kan vara upp till 29:59 minuter långa.D-Movie kan spela in i flera format med full HD, precis som med D4-modellen, är det möjligt att spela in i full HD-upplösning i både FX- och DX-format.

High-Fidelity-ljudkontroll: Som svar på feedback från branschen sätter D800 en ny standard för ljudinspelning med en D-SLR, så att dina filmer låter lika bra som de ser ut. I tillägg till en ingång för extern stereomikrofon har kameran ett hörlursuttag så att du kan finjustera ljudet ostört innan du börjar filma, antingen i menyerna eller i live view-läget för film. Dessutom har den en ingångsinställning för linjära PCM-inspelare.

Ren HDMI-utmatning: För de som behöver en ren signal utan extra information för redigering i proffskvalitet, kan D800 skicka ut ren livevisning till externa inspelningsenheter och monitorer. Precis som Nikon D4 kan den här kameran skicka ut data med den bildstorlek och bildfrekvens som anges och de är fria från den överlagda information som samtidigt kan visas på kamerans TFT-monitor.

Anpassade kontroller har implementerats för användning av livevisning. Istället för att vrida på kommandoratten ger motorbländaren en mjukare kontroll av bländaren tack vare speciella knappar på kamerans framsida. Indexmarkering hjälper dig att märka viktiga bildrutor på tidslinjen genom att fästa markeringar under pågående filminspelning, så att de är lätta att hitta vid redigeringen.

Avancerad motividentifiering med 91 000-pixlars RGB-sensor
Nikons avancerade system för motivigenkänning inkluderar nu en helt ny RGB-sensor med 91 000 pixlars upplösning, som noggrant analyserar varje motiv för enastående precision. Systemet kan upptäcka ansikten och identifiera motivets färger och ljushet med häpnadsväckande precision även när enbart den optiska sökaren används.

Denna detaljerade motivanalys används också som stöd för autofokus, automatisk exponering och i-TTL-blixtexponering med högre precision i olika kompositions- och ljussättningssituationer. Till exempel har 3D-följning av motiv förbättrats särskilt mycket vid fotografering av mindre motiv.

Sensormodulen och algoritmerna för autofokus har fått en ny design med Nikons prisbelönta system Multi-CAM 3500FX AF, med individuellt valbara eller konfigureringsbara inställningar för 9, 21 och 51 autofokuspunkter och känsligheten vid fokusering i mörkare miljöer har förbättrats med -2 EV (ISO 100, 20°C). Prestandan liknar Nikons senaste toppmodell, D4. Numera har man ett fullt fungerade autofokussystem vid f/8 (till exempel om du använder ett 600 mm f/4 AF-S-objektiv tillsammans med 2x telekonverter TC-20EIII). I den kombinationen är 11 AF-sensorer aktiva och har du en kombination mellan f/5,6 och f/8 är 15 AF-sensorer aktiva. Det är nu enklare att välja AF-läge och AF-område utan att titta upp från sökaren.

Snabb och intuitiv
Nikon D800 reagerar lika snabbt som du, med säkra, praktiskt placerade knappar och reglage. Snabb respons: kameran startar på 0,12 sekunder[1] har slutarfördröjningen minimerats till ca 0,042 sekunder[2] (motsvarar D4) med serietagning med cirka 4 bilder per sekund i FX-format och beskärningslägen upp till max 6 bilder per sekund i DX-beskärningsläge med flerfunktionsbatteripack MB-D12 (säljs separat).

3,2-tums LCD-monitor med cirka 921 000 pixlars upplösning, bred betraktningsvinkel och automatisk reglering av monitorns ljusstyrka ger ljusstark, skarp bildvisning med en mycket bredare färgåtergivning. LCD-skärmens ljusstyrka justeras automatiskt baserat på det omgivande ljuset och bilderna kan förstoras upp till 46 gånger under visningen, vilket är extremt praktiskt för att bekräfta fokus i en viss punkt.

Optisk sökare med glasprisma med cirka 100 procent sökartäckning och 0,7x förstoring (50 mm f/1,4-objektiv fokuserat på oändlighet, -1,0 m -1).

Med den elektroniska virtuella horisonten med två axlar är det enkelt att se på LCD-monitorn eller i sökaren om kameran är ligger i fas och är horisontellt korrekt placerad (både i horisontalplan och i lutning).

Bättre ergonomi: Knappar och rattar har placerats strategiskt för smidig användning. Finjusteringar kring avtryckaren innebär att ditt pekfinger vilar bekvämt under längre perioder och med den särskilda knappen för filminspelning är du alltid redo att börja spela in film. Konstruktionen inkluderar ett gummigrepp som ger ett säkert grepp.

Ratt för utlösarläge: lägets synlighet och lägesval har förbättrats med en layout med fyra knappar och en ratt för utlösarläge på kamerans överdel, samt särskilda knappar för ISO, vitbalans och bildkvalitet. En ny gafflingsknapp har placerats strategiskt för att underlätta funktioner som HDR.

Direktåtkomst till Picture Control via en ny, särskild knapp, istället för via menyn. Med Picture Controls kan du anpassa utseendet på dina stillbilder och videor genom att finjustera parametrar som skärpa, mättnad och nyans.

Hållbarhet
Slitstark slutare med hög precision: Slutarenheten har testats för över 200 000 cykler för garanterad slitstyrka och precision. Den klarar slutartider från 1/8000 till 30 sekunder och har intelligent, självdiagnostiserande slutarövervakning och, för första gången, en drivenhet som utformats för minimal strömförbrukning när slutaren är öppen under längre tider vid filminspelning.

Effektiv strömhantering: De omarbetade kretsarna i D800 innebär att den nu klarar cirka 850 bilder[3] vid stillbildsfotografering eller cirka 60 minuters livevisning av film[4]. Allt med en enda laddning av det uppladdningsbara litiumjonbatteriet EN-EL15.

Robust konstruktion: D800 är lika tillförlitlig i fält som i studion och har ett väder- och dammskyddat kamerahus i magnesiumlegering som är cirka 10 procent lättare än D700. Lagringsmedier: dubbla kortplatser för CF (UDMA 7) och SD (SDXC och UHS-1).

Snabb dataöverföring med USB 3.0

Nikon D800E - Det ultimata alternativet
Nikon D800E är en specialversion av D800 särskilt avsedd för fotografer som söker det yttersta i upplösning och skärpa.

Den har ett optiskt filter utan kantutjämningsegenskaper för att ge så skarpa bilder som möjligt. Det är ett idealiskt verktyg för fotografer som kan kontrollera ljussättning, avstånd och motiv i sådan grad att de kan motverka den ökade risken för moiréeffekt[5] och felaktiga färger. Förutom det optiska filtret är alla funktioner och egenskaper desamma som i D800.

Verktyg som utökar kreativiteten
D800 har många olika kreativa och praktiska verktyg för fotografer som är för upptagna för att tillbringa alltför mycket tid på efterbehandling.

Time-lapse-filmer: D800 bygger vidare på time-lapse-funktionen genom att spara bilder som en filmfil i kameran. Uppspelningshastigheten kan vara 24 till 36 000 gånger snabbare än normalt.

HDR-funktion (High Dynamic Range): Tar en överexponerad och en underexponerad bild under samma slutarutlösning. Intervallet kan utökas upp till 3 EV för olika effekter, fulla av mättnad och jämna tonövergångar, medan övergången mellan de två exponeringarna kan jämnas ut för ett mer naturligt utseende.

Bättre färgtemperaturkontroll ger exakt kontroll över vitbalansen. Livevisningens monitornyans och den resulterande bildens vitbalans kan justeras så att de två överensstämmer med varandra. Färgtemperaturen kan ställas in manuellt i steg om 10 Kelvin, eller i enheten mired.

Automatisk styrning av slutartid för automatisk kontroll av ISO-känslighet: En ny automatisk funktion för kortaste slutartid, som automatiskt styr balansen mellan slutartid och ISO-känslighet baserat på brännvidden för det objektiv som används.

Fyra alternativ för bildområde: För första gången för en kamera i den här klassen kan du välja bland flera olika beskärningslägen som alla maskeras visuellt i sökaren. Förutom FX (36,0 x 24,0 mm) har du även 5:4 (30,0 x 24,0 mm), 1,2x (30,0 x 19,9 mm) och DX-formatet (23,4 x 15,6 mm).

Bildbehandling direkt i kameran: Du kan redigera och ändra bilder och filmer direkt i kameran om så behövs. Retuscheringsmenyerna inkluderar en mängd praktiska funktioner som till exempel NEF-bearbetning (RAW), storleksändring, förvrängningskontroll, fisheye-objektiv, miniatyreffekt, korrigering av röda ögon, filtereffekter och bildöverlägg, samt möjligheten att fastställa start- och slutpunkter för filmklipp så att du kan spara dem på ett effektivare sätt.

Tillbehör
Flerfunktionsbatteripack MB-D12 (säljs separat) kan använda flera olika typer av batterier (se specifikationerna) och är konstruerat med samma magnesiumlegering och väderskydd som själva kamerahuset på D800. Dessutom ger det dig serietagning med 6 bps bildhastighet[6] i DX-format. MB-12 har en egen avtryckare och kommandorattar för fotografering i vertikalt läge.

Nikon SB-910 (säljs separat) har en oöverträffad ljussättningsprestanda: Med Nikon SB-910 får du mångsidig i-TTL för kameramonterad eller trådlös blixtstyrning, enklare användning och ett kraftfullt ledtal på 34/112 (ISO 100, m/fot, STD, FX-format, zoom 35 mm). Menyer och reglage har förbättrats för enklare användning. Hårda färgfilter för lysrörs- eller glödljusbelysning ingår och kan justera din D800:s vitbalans direkt.

Capture NX 2 (säljs separat) – Snabb, kraftfull och kreativ bildbehandling. Den senaste versionen av Capture NX 2 är nu ännu snabbare och kompatibel med 64 bitar för att kunna hantera D800:s upplösning på 36,3 megapixlar[7].

Camera Control Pro 2 (säljs separat) – Mångsidig kamerakontroll. Förutom styrning av exponeringsläge, slutartid och bländare har programmet nu en mängd förbättringar som gör det extremt smidigt att använda D800:s livevisning. Nya kreativa kontroller inkluderar fjärrstart och fjärrstopp vid filminspelning och växling mellan livevisning för stillbilder och film.

ViewNX 2 (medföljer) – Bläddra, redigera, dela och mycket mer: Programmet har ett lättanvänt gränssnitt och en mängd redigeringsfunktioner, inklusive grundläggande redigering av RAW-filer och D-Movies. Fungerar perfekt med my Picturetown, Nikons tjänst för delning och lagring av foton.

Säljstart för D800 är den 22 mars till det rekommenderade priset 25 790 kr.
Säljstart för D800E är den 12 april till det rekommenderade priset 28 690 kr.

nikon.se Foto, Hårdvara, nikon, d800, monster, systemkamera Tack till till alla som tipsat! Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel
43.2° 0 Gordon Andersson Gordon Andersson
tis. 7 feb 2012, 11:49
Nikon släpper D800 med 36 megapixel Ny favorit hos mode/porträttfotografer?
43.2°
0