34 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Olympus storsatsar på CES
Ny PEN och proffskompaktkamera

Olympus storsatsar på CES

Att Olympus skulle släppa en proffskompaktkamera vid namn XZ-1 samt systemkameran E-PL2 visste vi redan men nu är de officiellt släppta så tänkte skriva lite mer om dem.

Olympus XZ-1
Denna kamera hamnar i samma kategori kameror som Lumix LX5 och Samsung EX1 och är alltså en lite proffsigare, större kamera. Det mest intressanta med kameran är helt klart objektivet som är ett fyragångers-zoomobjektiv (28-112mm) med en ljusstyrka på hela f/1,8-f/2,5.

Förutom det så har kameran en tre tum stor oled-skärm, samma tillbehörssko som PEN-kamerorna, en aningen större sensor än vanligt med 10 megapixel, tyvärr är det en CCD-sensor och inte en BSI-CMOS men Olympus utlovar grym iso-prestanda ändå.

Självklart har kameran både fullt manuella inställningar och halvautomatiklägen (PASM). Den kan även fotografera i RAW-format och spelar in video i hd. En lite kul grej är att Olympus konstfilter även fungerar i filmläget.

Prislappen kommer att landa på runt 4 800 kronor och den beräknas vara tillgänglig redan denna månad.

Olympus E-PL1
E-PL1 var inte direkt en favoritkamera hos mig då den var alldeles för plastig och saknade smarta inmatningsrattar. Nu kommer i alla fall uppföljaren och på många sätt ser den bättre ut men frågan är om plastigheten även den är fixad.

Kameran klarar av iso upp till 6400, har en sensor med 12 megapixel, tre bilder i sekunden och en tre tum stor skärm.
Utöver det så är det alla extrafunktioner Olympus drar hårt på, exempelvis att man kan använda deras art-filters på filminspelningen och deras speciella tillbehörssko där deras nya blåtandsenhet passar för enkel överföring av bilderna till mobilen och vidare till exempelvis Facebook.

Även denna kamera ska släppas denna månad och prislappen kommer att hamna runt 6 300 kronor.

Foto, Hårdvara, ces2011, olympus, olympus xz-1, pen, e-pl1
37.9° 0 Gordon Andersson Gordon Andersson
fre. 7 jan 2011, 17:05
37.9°
0

Olympus storsatsar på CES

Ny PEN och proffskompaktkamera