44 i dag 45 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Microsoft får kritik för inbyggd betaltjänst i Edge Köp nu betala senare-tjänst dyker upp automatiskt i webbläsaren
Microsoft får kritik för inbyggd betaltjänst i Edge
Foto: Zip

Microsoft har byggt in ett nytt tillägg i sin webbläsare Edge som erbjuder användarna att använda en "köp nu betala senare"-tjänst om webbläsaren känner av att användarna försöker göra ett inköp på någon e-handelstjänst.

Betaltjänsten tillhandahålls av det amerikanska företaget Zip (före detta Quadpay) och fungerar ungefär som Klarna gör här i Sverige. Tillägget har rullat i en betaversion men släpps nu för alla Edge-användare som laddat ner Edge 96. Flera användare har kritiserat Microsoft för att de byggt in tillägget som standard i Edge. De anser dels att tillägget riskerar att slöa ner webbläsare, dels att tjänster som Zip kan vara ekonomiskt skadliga för de som kanske redan har en risig ekonomi.

Inte heller Microsofts egen personal verkar allt för nöjda med att Zip-tillägget nu finns tillgängligt som standard i Edge. Bloggposten där Microsofts skriver om tillägget har taggats upp med en del mindre fördelaktiga taggar som till exempel "badideas", "bloat", "embarrassment", "exploitative", "garbage", greed" och "horrible". Ni kan se samtliga taggar i blogginlägget här nedanför.

Zips tjänst är tillgänglig i Australien, Kanada, Mexiko, Nya Zeeland, Storbritannien samt USA, något som gör att det här för tillfället antagligen inte påverkar svenska Edge-användare i någon större utsträckning.

techcommunity.microsoft.com Internet, Microsoft, webbläsare, betaltjänst, edge, zip, quadpay, betala senare Via arstechnica.com
24.2° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 2 dec 2021, 10:30
Microsoft får kritik för inbyggd betaltjänst i Edge Köp nu betala senare-tjänst dyker upp automatiskt i webbläsaren
24.2°
0