35 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
REvil tar på sig Kaseya-attacken Kräver nu hundratals miljoner i lösensumma
REvil tar på sig Kaseya-attacken
Foto: Screen Rant

Förra veckan drabbades det Miamibaserade mjukvaruföretaget Kaseya av en sajberattack som slog ut företagets kunders system. Som bekant var det flera företag här i Sverige som drabbades, bland annat COOP, Apoteket Hjärtat och SJ.

Man misstänkte då att det var ligisterna från ryska REvil som låg bakom attacken och nu har detta bekräftats då de, via sin blogg, har tagit ansvar för den. För att företagen ska få tillbaka sina system igen kräver de nu 70 miljoner dollar vilket då är närmare 600 miljoner kronor. Om nu Kaseya eller något annat drabbat företag betalar REvil denna lösensumma kommer det bli den högs betalda lösensumman för ransomware någonsin.

I samma blogginlägg påstår REvil också att mer än en miljon system är drabbade av denna attack.

I går kväll meddelade Kaseya att de nu vet hur hackarna lyckades ta sig in i deras system och att de kommer åtgärda kryphålet.

Internet, Amazon, Kaseya, Attack, REvil

Coop fortsätter att hålla stängt i dag
På grund av datorhaveriet

I går rapporterade vi att Coop råkade ut för en stor IT-attack som gjorde att majoriteten av Coops nästan 800 butiker fick hållas stängda. Detta datorhaveri som slagit ut butikkedjans kassasystem har inte kunnat lösas och därav tvingas de hålla stängt även på i dag. Kevin Bell, pressekreterare för Coop, säger att de fortsätter att jobba intensivt för att lösa det men att det inte riktigt klart ännu. Butikerna i Värmland, Norrbotten, Tabergsdalen, Varberg och Gotland och Oscarshamn är dock öppna samt ett antal som har möjlighet till Coops egna betalsystem via deras egna betalningsapp. Detta datorhaveri berodde på den stora attacken som drabbade det amerikanska företaget Kaseya. Kaseya råkade nämligen ut för en ransomware-attack som spred sig till deras kunders system. En av Kaseyas kunder är Visma Esscom som då levererar system till Coop. Tumnagel
17.3°
0

Ny rysk sajberattack mot amerikanska företag
Sannolikt av REvil

Det är inte bara Coop som sajberattackerats i dag utan även runt 200 amerikanska företag har åkt på en ordentlig ransomware-attack. Denna attack riktades mot det Florida-baserade mjukvaruleverantören Kaseya och spred sig sedan till andra företag som använder Kaseyas programvara. Kaseya uppmanar nu deras kunder att omedelbart stänga av sina servrar. Man misstänker att det är ryska ransomware-gänget REvil, även känt som Sodinokibi, som ligger bakom attacken och den amerikanska byrån för cybersäkerhet och infrastruktur har sagt att man tagit åtgärder för att ta itu med attacken. Tumnagel
27.8°
0
24.4° 0 Frode Wikesjö Frode Wikesjö
tis. 6 jul 2021, 09:40
REvil tar på sig Kaseya-attacken Kräver nu hundratals miljoner i lösensumma
24.4°
0