Tut i luren - idag fyller Internet 50 år!
Oj, vad mycket kul det har hänt där sedan dess
Idag, 29 oktober, är det 50 år sedan det första meddelandet skickades mellan två datorer via det som vi idag kallar Internet.
På den tiden kallades dock det som kom att bli Internet för ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). Arpanet var finansierat av den amerikanska militären men utvecklades till stor del på amerikanska universitet. Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen, påminner oss ännu en gång om hur ofta militära innovationer senare även letat sig ut i det civila samhället:
"Precis som med så många andra tekniska innovationer är det militären som till en början driver på utvecklingen. Sovjetunionens satellit Sputnik skrämmer slag på USA, som startar en myndighet för att se till att amerikansk försvarsforskning ska ligga i framkant. Det är på denna myndighet som arbetet med det som ska utvecklas till internet startar."
Det första meddelandet som skickades via Arpanet gick mellan två datorer som var placerade på de båda amerikanska universiteten UCLA och Stanford. Tanken var att datorn på UCLA skulle skicka meddelandet "LOGIN" via Arpanet men datorn på Stanford kraschade efter det att den mottagit "L" och "O".
Även om det idag är 50 år sedan Internet "föddes" så dröjde det fram till i mitten av 90-talet innan internet slog igenom i någon större omfattning. Det var då den så kallade World Wide Web, som hade uppfunnits 1989, började växa på allvar och många insåg att internet gick att använda till annat än att skicka epost och dela forskningsrapporter.
I faktarutan nedan hittas några viktiga milstolpar i Internets historia och en sammanställning över hur internetanvändandet i Sverige ser ut idag.
1969 – världens första meddelande skickas mellan två datorer på Arpanet, internets föregångare.
1971 – det första e-postmeddelandet skickas.
1989 – Tim Berners-Lee utvecklar World wide web, ett protokoll som gör det möjligt att länka samman information, visa bilder och ljud.
1994 – Carl Bildt skickar ett mejl till Bill Clinton, det första mellan två statsmän.
1996 – Internet utses till Årets julklapp. Communityn Stajlplejs, som senare ska ersättas av Lunarstorm, grundas.
1998 – Hem pc-reformen sjösätts. Många svenska hushåll får då sin första dator och internetanslutning.
2000 – Vi gör oss redo för Milleniumbuggen – men katastrofen uteblir.
2004 – Mark Zuckerberg startar The Facebook för sina medstudenter på Harvard.
2014 – Sveriges första utpräglat digitala museum, Internetmuseum, startas med syftet att spara det svenska digitala kulturarvet och att sprida fördjupad kunskap om nätets historia i Sverige.
2017 – Den världsomspännande rörelsen #metoo börjar med en hashtag
Internet i Sverige 2019
98 procent av Sveriges hushåll har tillgång till internet.
95 procent av svenskarna använder internet.
Surfplattan används mest av de i åldrarna 66–75 år.
92 procent av svenskarna har en smartmobil.
54 procent av svenskarna har någon uppkopplad sak hemma, som inte är en dator eller mobil.
7 av 10 använder digitala samhällstjänster, som exempelvis Skatteverket eller tjänster för kollektivtrafik.
Bara 24 procent tycker att deras tid på sociala medier är meningsfull.
Nära hälften känner oro att storföretag som Google och Facebook ska inkräkta på deras personliga integritet på internet.