2 i dag 33 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
USA pekar ut Ryssland som ansvarig för DDoS-attacker mot Sverige Släckte ner många stora mediasajter
Bild till artikel

TT rapporterar att Buzzfeed har tagit del av tidigare hemligstämplade amerikanska dokument som pekar ut Ryssland som ansvarig för de överbelastnings-attacker som drabbade några av Sverige största mediasajter i mars 2016.

Dokumentet ifråga ska ha skickats till amerikanska ambassadörer i europeiska länder hösten 2016. I dokumentet ska bland annat ha stått:
"Ryska aktörer misstänks ligga bakom nyligen genomförda försök att infiltrera Sverige med snedvriden och falsk information om Nato i svensk press, vid tankesmedjeevenemang och i sociala medier.
Ryssland misstänks också ha utfört cyberattacker mot svenska medier i mars 2016."

Under attackerna mot de svenska mediasajterna så drabbades bland annat Aftonbladet.se, Expressen.se, DI.se, SvD.se, DN.se och HD.se. Under DDoS-attackerna så gick dessa sidor inte att nå eller så var tillgången högst sporadiskt.

gp.se Internet, Övrigt, hacking, ddos, ryssland, mediasajter Fortsatt oklart vem som låg bakom gårdagens attack mot svenska mediasajter Angreppet verkar dock ha härstammat från botnät i Ryssland Det är fortfarande oklart vem eller vilka som låg bakom den stora överbelastningsattacken som drabbade några av Sveriges största tidningars webbplatser igår, en attack som ni kan läsa mer om i den inlänkade artikeln nedan. Polisen har inlett en förundersökning om attacken men har än så länge inte kommenterat denna vidare. En av de kanske bästa ledtrådarna är att det i samband med attacken dök upp ett konto på Twitter där någon bland annat skrev att attacken berodde på att den svenska regeringen och svenska medier spred falsk propaganda. Exakt vilken typ av "propaganda" som avsågs framgår dock inte. Mycket av trafiken som sänkte de svenskan tidnings-sajterna igår sägs komma från ryska botnät. Det behöver dock inte betyda att det är ryska intressen som ligger bakom attacken då attacker som den här går att orkestrera från var som helst i världen. DDoS-tjänster går även att köpa på nätet för den som saknar tekniska kunskaper att genomföra sådana på egen hand. Det ska noteras att det var endast tidningarnas webbplatser som attackerades och de stora svenska TV-kanalernas sajter samt public service-sajter som SVT och Sveriges Radio ska inte ha varit berörda oss veterligen. Attacken mot tidningarnas sajter började runt 20:30 igår kväll och ledde till problem under hela kvällen men runt klockan 23:00 igår var de flesta sajterna uppe och rullade som vanligt igen. Uppdaterat Med anledning av gårdagens attacker kommer nu regeringen att bjuda in svenska mediehus och diskutera vad som kan göras för att förbättra säkerhetsarbetet skriver Expressen här. Inrikesminster Anders Ygeman fördömer attacken och säger att Sverige inte står tillräckligt rustat för IT-attacker av den här karaktären. Angående gårdagens attack mot de svenska tidningarna sajter säger han: "Mediehusen har det grundläggande ansvaret för säkerheten i sina plattformar. Det går inte att lasta över det på staten eller någon annan aktör. Men jag vill diskutera med dem om det finns något vi kan göra för att förbättra beredskapen." Tumnagel
38.9°
0
Uppdaterad Massiv överbelastningsattack har drabbat flera svenska medier Aftonbladet, Expressen och flera andra stora mediesajter nere Av någon än så länge okänd anledning går det för tillfället inte att komma åt vare sig Expressens webbplats expressen.se eller Aftonbladets webbplats aftonbladet.se. Det finns än så länge ingen information om varför så är fallet men att båda Sveriges största kvällstidningars webbplatser skulle gå ner samtidigt borde antagligen inte ske av en slump. Att det just nu är pågår den så kallade Earth Hour kanske kan ha något med det hela att göra men att döma av tidningarnas twitter så är det inget man gjort medvetet från deras sida. Har ni någon mer information så står kommentarerna till ert förfogande. Uppdaterat (21:16) Även DI.se, SvD.se och DN.se sägs ha varit drabbade av någon slags driftstörningar under kvällen även om dessa tre webbplatser för tillfället går att komma åt. Det lutar med andra ord mot att någon eller några har genomfört en samordnad attack av något slag mot några av Sveriges största mediasajter. Uppdaterat 2 (21:34) Även Helsingborgs Dagblad, HD.se och andra lokala tidningars webbplatser är för tillfället nere eller svåra att komma åt. Uppdaterat 3 (22:25) Flera av de drabbade medierna har nu bekräftat att det rör sig om en överbelastningsattack mot dem. Denna DDoS-attack lär vara enorm med tanke på hur många som nu blivit drabbade. Enligt TT har nu polisen även inlett en brottsutredning. Uppdaterat 4 (23:05) Nu ser det ut som om de drabbade sajterna är uppe och rullar igen. TT FLASH nu: Flera medier i Sverige har utsatts för en samordnad IT-attack. En brottsutredning är inledd, uppger polisen för TT.— Linus Larsson (@LinusLarsson) March 19, 2016 Det är just nu problem med att komma in på Expressen.se. Vi jobbar på att lösa det så snabbt vi kan.— Expressen (@Expressen) March 19, 2016 Tumnagel
81.1°
0
33.0° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
mån. 13 aug 2018, 19:30
USA pekar ut Ryssland som ansvarig för DDoS-attacker mot Sverige Släckte ner många stora mediasajter
33.0°
0