18 i dag 38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Apple fixar datumbugg i nästa version av iOS I iOS 9.3 kan man inte ställa tillbaka klockan hur långt som helst
Apple fixar datumbugg i nästa version av iOS

I nästa version som släpps av Apples mobila operativsystem iOS har Apple fixat den datumbugg som gjorde att iPhone blev obrukbara om man satte datumet till någonting före den 1:a januari 1970.

I kommande iOS 9.3 har man löst detta genom att användare inte kan ställa datum eller tid till någonting tidigare än den 1:a januari 2000 klockan 12:00 GMT. Jag antar att det är en helt godtagbar lösning då jag har svårt att se varför någon skulle vilja sätta telefonens datum till tidigare än det.

iOS 9.3 Beta 4 finns redan tillgängligt för utvecklare och betatestare men vi andra får vänta lite till på den senaste iOS-versionen. Det spekuleras om att iOS 9.3 kommer att släppas publikt den 15:e mars då man tror att Apple kommer att visa upp iPad Air 3 samt den lite mindre iPhone-modellen som ryktas få namnet iPhone 5SE.

iOS, Övrigt, ios, bugg, 1970, ios 9.3, datumbugg, unix, epoch

Tom Scott förklarar datumbuggen i iPhone
Som kan bricka din telefon

Förra veckan blev en bugg i iOS uppmärksammad som kunde ställa till lite bekymmer för iOS-användare. Satte du datumet 1 januari 1970 i din telefon så kraschar luren och du kan ha lite svårigheter att få igång den igen. Tom Scott har nu släppt en video där han berättar vad han tror händer när man skriver in datumet och varför det kan ställa till bekymmer. Kortfattat så har datumet 1 januari 1970 värdet noll och när telefonen ska ladda in saker som samtalshistorik och sms så får dessa negativt värde, vilket telefonen inte riktigt tycker om. För övrigt så är telefonen inte helt stendöd om du "råkar ut" för datumbuggen. Du kan blåsa liv i din enhet genom att antingen låta batteriet ta slut och koppla ur det, vilket kan vara rätt pilligt. Eller så kan du köra en Device Firmware Update, vilket också kan vara rätt pilligt. Annars får du ta med luren till en Apple-butik och be dem styra upp problemet. Tumnagel
43.9°
0

Datumbugg på iPhone brickar den permanent
Samma datum som Unix tideräkning startade

Det verkar som om någon har upptäckt en ny datumbugg på iPhone och den här buggen gör att telefonen hamnar i en oändlig loop om man ställer in ett specifikt datum och sedan försöker boota om den. Datumet ifråga är 1:a januari 1970 och det är inget helt slumpmässigt datum utan exakt samma datum då operativsystemet Unix startade räknade sekunder vilket ni kan läsa mer om här. Antagligen beror buggen på att man i vissa tidszoner sätter telefonens interna klocka till negativa sekunder om man anger datumet 1970-01-01 vilket får telefonen att få frispel. I dagsläget finns inget känt sätt att återställa telefonen om man testar det så det är givetvis inget vi rekommenderar att ni gör. Buggen ska finnas på alla iPhone-modeller från iPhone 5 och uppåt samt de flesta iPads. Tumnagel
39.2°
0
40.1° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 25 feb 2016, 15:45
Apple fixar datumbugg i nästa version av iOS I iOS 9.3 kan man inte ställa tillbaka klockan hur långt som helst
40.1°
0