33 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Bild till artikel
iPad - you're doing it wrong Eller varför inte jag kommer att köpa en iPad

Jag har tillbringat en stor del av påskhelgen med att suga i mig så mycket så möjligt material om Apples nyligen släppta iPad som det bara går. Primärt har jag gjort detta för att försöka hitta en anledning till varför just jag ska köpa en iPad. Jag har läst och kollat på filmer om hårdvaran, den medföljande mjukvaran samt en lång rad appar. Än så länge har jag tyvärr inte hittat någon anledning för inköp.

Värt att nämna är väl att jag, till skillnad från många andra, redan sedan tidigare inte ser iPad som en maskin som jag kommer att ha någon särskild nytta av. Att jag sedan ej har testat iPad själv utan enbart ger mitt utlåtande utifrån vad jag har läst och sett på andra sajter kan säkerligen också spela in.

Ända sedan iPaden lanserades så har jag försökt att hitta en plats i mitt digitala eko-system där iPaden platsar in utan att lyckas. Nu så här några timmar efter lansering så ställer jag mig fortfarande frågande. Visst, jag kan använda den till att surfa och skicka iväg några enstaka mail när jag sitter hemma i soffan eller vid matbordet. Har jag 3G-versionen kan jag till och med göra det på tåget/bussen/bilen/tunnelbanan. Visst, jag kan använda den som en enorm fjärrkontroll till diverse A/V-system i mitt hem. Visst, jag kan spela diverse spel, lyssna på Spotify, läsa flashiga magasin, läsa böcker, twittra, kolla på TV-program (lär dröja innan det funkar i Sverige) och en herrans massa andra saker på iPad.

Men kan jag lyssna på Spotify, surfa på webben, ha en twitter-klient eller annan app öppen samtidigt? Nej. Deal breaker. Visst, vissa kan säga att de klarar sig utan det. Men jag? Nej, tyvärr.

Sen är det där med kamera. Här har vi alltså en maskin med en skärm som unisont hyllas av en enig branschpress som den bästa pekskärmen hittills, en maskin som inte väger särskilt mycket och som antagligen är det närmaste vi idag kan komma den perfekta video-telefonen om den hade haft kamera. Så sumpar Apple en sådan möjlighet! Inget Skype, inget iChat och framför allt inget ChatRouelette. Deal breaker.

Alla som testat iPaden hyllar dess snabba surfmöjligheter och utav det jag sett flyter det på ruggigt bra och att surfa via en pekskärm verkar de flesta uppskatta. Tills de stöter på en sida som använder sig av Adobes webb-teknik Flash som inte stödjs av iPad. Ett i mina ögon korkat drag av Apple och jag undrar om Apple har någon slags vendetta emot Adobe eftersom man så kategoriskt avfärdat tekniken som närmare 100% av alla andra datorer har stöd för och som en lång rad av världens webbplatser använder i mer eller mindre större utsträckning. Att Apple förordar HTML5 kan jag köpa då det är en spännande teknik som förhoppningsvis kommer att slå på bred front i framtiden men där är vi inte riktigt än. Vad tror ni de "normalkonsumenter" som köper iPaden och inte har en aning om vad Flash eller HTML5 är kommer att säga när de surfar till sin favorit-sajt för flash-spel eller videotjänster och dessa ej kommer att fungera? Deal breaker. Inte så mycket för mig men säkerligen för de som bara vill "att allt ska funka".

iPaden är gjord för att allt ska vara så enkelt så möjligt vilket bland annat innebär att användaren inte kan skapa mappar och filsystemet är "osynligt" för användaren. Om man till exempel skapar en mängd dokument i iWork-applikationerna Numbers och Keynote så läggs dessa i en och samma mapp och man måste bläddra igenom dem via Cover Flow enligt Engdaget. Det finns risk att det blir väldigt oöverskådligt efter ett par hundra dokument.

Priset? När iPad, antagligen, någon gång under hösten kommer att lanseras i Sverige får vi nog räkna med att den kommer att kosta mellan 5 000 och 8 500 kronor beroende på vilken konfiguration man vill ha (3G, minneskapacitet) vilket jag tycker är helt ok om, och jag säger om, den ersätter en laptop. För mig gör den tyvärr inte det men för de med lite lägre krav och som ej sitter så mycket framför sin dator som jag kan den säkert göra det. Vill man sedan ta del av det stora utbudet i app-store där vi hittar de flesta grejer som faktiskt gör iPaden intressant så börjar det dock rulla kulor. Wall Street Journal tar till exempelvis 17,30 dollar i månaden vilket är dyrare än den tryckta versionen av tidningen. Många av de iPhone-appar som blivit konverterade till iPad-appar kostar ibland dubbelt så mycket som de gjorde för iPhonen. Ska man sedan ha ett 3G-abonnemang så går det antagligen ytterligare en hundring eller två. Har man en mobil som kan agera hotspot (wifi) så kan man i och för sig utnyttja det abonnemanget. Allt som allt så kan iPaden bli en dyr historia för den som verkligen vill utnyttja den maximalt.

Vissa klagar på att böcker, tv-serier och filmer man köpt i appstore är låste till iPad men då man via ett extra-tillbehör kan koppla in iPaden till TV:n och kolla på sina grejer där så är inte det hela världen för mig.

Så vem riktar sig då iPaden till egentligen?
Den frågan har jag fortfarande inte riktigt sett något bra svar på faktiskt men här är några kategorier där jag tror att den kan bli en hit. Som jag skriver här ovan så kan jag tänka mig att konsumenter som nöjer sig med att använda en applikation i taget och inte använder datorn särskilt mycket kan nöja sig med en iPad. Konsumenter som konsumerar mycket böcker men även vill kunna surfa och göra lite annat på sin maskin kan säkerligen också uppskatta en iPad. Skolor är en potentiell målgrupp även om jag misstänker att de flesta skolor kommer att kolla på tablets/slates/eläsare med en lite lägre prislapp. Alla som gillar handhållna spelkonsoler kommer antagligen att älska iPaden. Jag ser mer eller mindre obegränsade möjligheter när det gäller spelutveckling för iPaden. Alla som känner att de har 5 000 spänn över som gör att de kan surfa lite behändigare i soffan är givetvis också en målgrupp. Initialt kan den säkerligen fungera som en ren statuspryl med precis som iPhonen gjorde i sin ungdom.

Kommer iPaden att bli en succé?
För Apple? Ja. Det är den redan.
För tablet/slate som kategori i helhet? Inte helt omöjligt.
För fanboysen? Ja. Allt från Apple är en succé för dem.
För normalkonsumenten. Om den ersätter en laptop, ja. Annars, nej.
För geeksen? Tveksamt. Åtminstone när det gäller första generationens iPad.
För mediahusen? Haha, nej, inte med de priserna.

Tre saker jag gillar med iPad
Skärmen verkar fantastisk
Batteri-tiden lirar i en klass för sig själv
Snabbheten

Tre saker jag gillar mindre med iPad
Inget stöd för Flash
Ingen kamera
Ingen inbyggd minneskortsläsare

Tre saker jag ogillar med iPad
Ingen multitasking
Det extremt slutna systemet
Ingen USB-ingång

OK, det här var mitt första utlåtande av iPaden och varför inte JAG kommer att köpa någon iPad. Innan det helt börjar brinna i alla fanboy-huvuden så kan jag meddela att vi förhoppningsvis har en egen iPad på kontoret redan nästa vecka och då lär min kollega Roger antagligen skriva en recension utifrån hans synvinkel som inte helt osannolikt kan få titeln: iPad - you're doing it right

Och vem vet. Kanske till och med jag kommer ändra mig när jag väl fått lägga händerna på den. Det har hänt förut...

iPad, Hårdvara, ipad, wrong, apple, inte för mig
40.0° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
lör. 3 apr 2010, 20:30
iPad - you're doing it wrong Eller varför inte jag kommer att köpa en iPad
40.0°
0