3 i dag 10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Rita på en iPad del 2 - pennor
Rita på  en iPad del 2 - pennor

Sen iPaden dök upp står det helt klart att den är makalöst bra som ritplatta. Formatet, skärmen och de tillgängliga ritprogrammen gör att iPaden är det ultimata skissblocket. Att använda fingrarna för att teckna och måla är möjligen något man kan lära sig, och kombinationen med multitouch när man ändå har handen på skärmen skulle kunna innebära helt nya möjligheter. Men för de allra flesta så kommer det vara en nödvändighet att använda någon av de tillgängliga pennor som är kompatibla med iPad.

En penna för en iPad eller iPhone behöver ha en spets som leder ström, precis som ett finger. Det finns flera olika guider på nätet om hur man kan bygga en egen penna, antingen med hjälp av en speciell typ av skumplast som används för att förvara kretskort eller med en speciell typ av tyg som används i antistatbehandlade strumpor.

Men för dom av oss som inte är släkt med Skalman, går det också att köpa dom på nätet.

iPad, Hårdvara,

Pogo Sketch Stylus från tenone design, $14.95
Pogo är byggd på skumplastvarianten, vilket syns på bilderna. Den kostar 14 dollar, runt hundralappen exklusive frakt direkt från TenOne. Mac Support i Sickla sålde en till mig för 250:-. Det första man slås av när man håller en Pogo i handen är att man har blivit lurad. Den känns oerhört billig. Det är ett aluminiumrör med ett litet plastclip i ena ändan och en liten bit skumplast i andra ändan. Den ser ut att kosta kanske fyra-fem kronor att tillverka.

När man börjar använda den märker man dock att den fungerar som den ska och att det gör en enorm skillnad att använda en penna för att teckna. Pogo glider lätt på skärmen och tappar inte teckningen (sic!) vilken vinkel mot skärmen pennan än har. Att spetsen är en liten boll av skumplast och inte ens spets märker man snart inte. Pogo fungerar perfekt. Ett litet tag. På litet under en vecka så börjar den falla i bitar. Skumplasten börjar bli fransig i kanten och fästet som håller fast det på aluminiumröret börjar falla i bitar. Clippet bröts av och ersattes av en vass plastkant. Och snart lossnade spetsen helt.

Pogo är en penna som fungerar bra men av riktigt, riktigt usel kvalitet. Att ta 15 dollar för den här pennan är rena rånet. Hade den kostat 5 hade jag köpt en hel bunt, för den fungerar perfekt den korta tid den fungerar.
tenonedesign.com

Milano mi-stylus från Milano design, $7.30
Mi-stylus låter riktigt, riktigt bra på papperet och i alla recensioner jag lyckats hitta. Därför köpte jag fyra stycken från Milano design (dom kostar 5 pund styck). I efterhand borde jag fattat misstankar när jag märkte att texten i alla recensioner var densamma. D-oh! Den som har skrivit att mi-stylus är en fantastisk penna för att använda med iPad eller iPhone är en inpiskad lögnare. Pennan är totalt värdelös. Till skillnad mot Pogo, som ju har en tuss strömledande skumplast som spets, har mi-stylus en hårdplastspets. Det låter ju fantastiskt om spetsen ledde ström, men det gör den inte. Mi-stylus leder endast ström om spetsen flata del är helt platt mot skärmen. Om man vinklar pennan det minsta så tappar den kontakten. Mi-stylus är uppenbarligen byggd för att fungera på olika typer av touchscreens, och ?spetsen? fungerar inte med iPhone. Pennan är totalt oanvändbar för att använda med en iPad eller iPhone.
milanoandyou.com

Sammantaget kan sägas att är man det minsta konstnärligt lagd så behöver man en penna till sin iPad. Är man en bohemisk konstnär som inte håller koll på sina saker behöver man en hel bunt. Jag tänker jaga vidare efter den perfekta pennan och även testa att göra min egen.

Här finns del ett i denna lilla serie.

Jag har testat två sorter, och det här är mina intryck.
37.4° 0 Klas Klas
tors. 3 jun 2010, 11:51
Rita på en iPad del 2 - pennor
37.4°
0