6 i dag 10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
App Store 5 år - En tillbakablick Min historia om min första iPhone
App Store 5 år - En tillbakablick

Igår så fyllde App Store fem år och mycket har hänt sedan dess. Jag började därför bli lite nostalgisk och tänkta tillbaka på hur det först var när jag lade händerna på en iPhone med App Store första gången. Jag jobbade då på ett prylmagasin och vi hade en inne på test, något som fick mig att köpa en egen nästan omgående, det var utan någon som helst tvekan en revolutionerande telefon och mycket av det låg i just appbutiken.

Vid tidpunkten så bestod större delan av App Store med spel och lite halvt meningslösa appar som någon programmerat bara för att det gick (idag är det fortfarande sant men vi hittar också många riktigt användbara appar). Känslan jag fick då har jag inte fått om någon telefon sedan dess och för alla som vill skrika att det var så bara för att jag älskade Apple så ska jag meddela att jag då ägde tre PC:s varav alla noga utvalda eller egenplockade. Jag kunde inte ens tänka mig att gå över till Mac då jag kunde allt innan och utan på PC samt att det fungerade grymt för mig. Även på mp3-spelarfronten så höll jag mig borta från iPod då iTunes var (och förblir) något av det sämsta program som någonsin skådats. Vad som hände sedan vet jag knappt men som för många andra var iPhone en inkörsport till Mac och jag kommer nog aldrig byta tillbaka när jag insåg vad jag gått miste om alla tidigare år.

Men här kom något helt nytt, en telefon som faktiskt klarade av mycket som andra telefoner sade att de kunde (exempelvis den berömda N95 som hade allt men inget funka). Att man sedan hade valet att ladda hem appar som gjorde ännu mer saker var underbart. Även här så var det inget nytt, vi hade testat Nokias Symbian-butik och annat men ingen kan helt ärligt säga att det var samma sak.

Det var den första telefonen med en pekskärm som fungerade att använda och inte som LG:s Prada-telefon som man mest ville slänga i backen. Detta öppnade helt nya möjligheter vad gällde apparna och plötsligt så började jag använda min telefon som en spelmaskin på bussen och min Nintendo-konsol fick ligga hemma och skräpa.

Så vad var det dock som fick mig lyrisk för fem år sedan? Jo, enligt mitt minne så var det helt meningslösa appar som bara fick mitt nördsinne att gå på max. Men helt ärligt kommer jag inte riktigt ihåg vad för appar jag laddade hem om man bortser från den helt självklara appen "More Cowbell". Därför så hoppade jag nyss in på iTunes för att ta en titt på mina första appar och här har vi ett par av dem:

More Cowbell
En självklar app av så många anledningar!

Space Out
En halvbra klon av breakout fast ihopmixat med Space Invaders(!), vad kan gå fel med det? Tydligen mycket då bollen studsar helt absurt men det stoppade inte mig från att plöja ned många timmar i det spelet.

Flashlight
Va, iPhone har väl ingen ficklampa? Nej, men en app som satt på ljusstyrkan på max och gjorde skärmen vit fungerade kanon.

myLighter
Kanske en av de mest meningslösa appar någonsin men nog fick den fram några skratt hos de som aldrig sett en iPhone förr. Det är alltså en app som visar en tändare så att du kan vifta med den på en konsert om du glömt tändaren hemma för den där underbara balladen.

iChoose
En slumpgenerator när man behövda singla en slant eller rulla några tärningar… För det behöver man väl ofta?

Dactyl
Sjukt beroendeframkallande reaktionsspel som man kan ta ett försök med ännu idag.

Shazam
Det vet nog de flesta redan vad det är.

Locly
Då en fantastisk app som hittade restauranger och annat baserat på GPS-infon.

Wikipanion
Troligen min mest använda app under första året som iPhone-ägare.

Seismometer
Jag tar tillbaka att myLighter var mest meningslös, denna är klart värre. Denna app visar på ett fint grafiskt sätt när telefonens accelerometer triggas av något. Mer ett "proof of concept" för just accelerometern än en app men det var nytt då.

Så, det var min "kortfattade" historia om första intrycken från iPhone och dess App Store. Vilka var era första appar?

iPhone, Mjukvara, itunes, app store, retro, krönika
iOS Nollkronorna flödar på App Store Flera vill vara med och fira femåringen App Store fyller ju fem år denna vecka och bjuder själva på fem spel och appar. Nu hänger andra utvecklare på generositetståget och vill att vi spelare skall ta emot deras gåvor. Och det gör vi såklart! Dead Space Dead Space för iPad Flight Control Flight Control HD Mirrorx27s Edge Mirrorx27s Edge för iPad Peggle Peggle HD The Sims Medieval The Sims Medieval för iPad Chopper ZenForms: Protectors Tumnagel
40.5°
0
Tut i luren - App Store fem år idag! Firas med gratis-appar Idag, den 9:e juli, är det exakt fem år sedan Apple slog upp dörrarna till sin app-butik App Store och det firar man med att ge bort ett gäng populära appar gratis. Vi kunde redan igår avslöja vilka appar det handlade om men missade du det så kommer här listan igen. Spel Infinity Blade II Superbrothers: Sword and Sworcery EP Wherex27s My Water? Badland Tiny Wings Appar Traktor DJ Day One Over Barefoot World Atlas Under App Stores jubileums-sektion på iTunes så finns det även ett gäng med milstolpar som App Store passerat sedan man startade och där kan man bland annat utläsa följande hyggligt imponerande statistik: * Det fanns 500 appar i App Store när man startade (10 juli 2008) * 10 miljoner appar laddades ner första helgen (14 juli 2008) * 100 miljoner appar nedladdade (9 september 2008) * 1 miljard appar nedladdade (4 april 2009) * 50 000 appar i App Store (8 juni 2009) * 2 miljarder appar nedladdade (28 september 2009) * iPad 1 släpps (3 april 2010) * 1 miljard dollar utbetalade till app-utvecklare (7 juni 2010) * App Store har 225 000 appar var av 11 000 specifikt till iPad. (7 juni 2010) * 5 miljarder nedladdade appar (7 juni 2010) * 65 000 iPad-appar i App Store (2 mars 2011) * 2 miljarder dollar utbetalade till app-utvecklare (2 mars 2011) * 500 000 appar i App Store (4 oktober 2011) * 18 miljarder appar nedladde (4 oktober 2011) * 4 miljarder dollar utbetalat till app-utvecklare (24 januari 2012) * 25 mijarder appar nedladdade (5 mars 2012) * 2 miljarder appar nedladdade i bara december 2012 * 850 000 appar i App Store var av 350 000 är specifika för iPad (16 maj 2013) * 50 miljarder appar nedladdade (16 maj 2013) * 10 miljarder dollar utbetalat till app-utvecklare (10 juni 2013) Tumnagel
41.9°
0
38.6° 0 Gordon Andersson Gordon Andersson
ons. 10 jul 2013, 16:47
App Store 5 år - En tillbakablick Min historia om min första iPhone
38.6°
0