3 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
En sneak peak på Mac OS X Lion Lion bjuder på väldigt roliga nyheter
En sneak peak på Mac OS X Lion

Steve börjar det hela med att förklara varför eventet heter "Back to the Mac" och fortsätter med att prata om inovationerna i iOS och att de vill ta de funktionerna till macen, därav "Back to the Mac".

Här är lite av det som de sakerna som Apple vill implementera i Mac OS X från iOS:
Multi-touch gestures
App store
App home screens
Full screen apps
Auto save
Auto resume when launched

Multi-Touch Gestures
Steve går på rätt hårt att de undersökt om pekskärmar på deras datorer kan vara en idé men kommit fram till att en pekskärm på en stående skärm är ergonomiskt skit. Det är därför de har fixat Magic Mouse, Magic trackpad och deras pekplatta på MacBooksen.

App Store
Sju miljarder appar har det laddats hem från iOS så nu vill Apple ta detta till macen. På Lion (och Snow Leopard inom 3 månader) kommer de att bygga in en App Store. Detta är något jag pratat om ett bra tag och inte riktigt förstått varför de inte har gjort än men nu är det alltså dags.
Det innebär att alla småkodare kommer att få en bättre chans att synas och sälja sina program, vi kommer (kanske) få tillgång till fler och billigare program och sist men inte minst, Apple kommer att tjäna mer pengar.

70/30 kommer pengarna att fördelas mellan utvecklare och Apple, det vill säga samma som App Store för iOS. De utvecklare som redan har stor marknadsandel inom sin programkategori kanske tycker detta är illa då de tidigare har fått 100% av intäkterna men om de inte finns i App Store kanske de förlorar sin marknadsandel. Det skulle innebära att de får mindre pengar per såld produkt...MEN kanske skulle det innebära att de kan sälja mer för att fler upptäcker dem. Detta är en svår grej att förutspå framtiden inom men jag tror överlag detta kommer att vara bra för både Apple och utveklarna.

Urtseendet i App Storen ser i princip ut som den gör för iPad och har förstås kategorier och en en-klicks-uppdaterings-funktion precis som i iOS. Även installation fungerar på liknande sätt, du klickar på ett program i butiken och sedan laddas det hem och installeras.

Det kommer även någon ny form av docka vid namn Launch Pad som gör att du kan samla dina program på macen på liknande sätt som på ipads/iphones hemskärm. Där kan du ordna saker i olika skärmar som på din iOS-pryl med mappar och hela köret, Det vill säga att din dator blir en superstor iPod Touch utan touch.

Full Screen/Mission Control.
I Lion kommer helskärmsläge finnas för mac (inte en dag för sent) och Mission Control ska erbjuda något grymt sätt att samla öppna program med mera och det ska även bli enklare att titta på vissa fönster om man har fler fönster öppna i samma program, det är helt enkelt en uppdatering från exposé. Lite kul att de lanserar full-screen ett "gäng" år efter Windows hade det. Men utan att vara sarkastisk är det dock en efterlängtad funktion för mig.

App Store för Mac kommer att öppna inom 90 dagar och utvecklare får skicka in appar redan om en månad. Yes! Detta är det största det har gjort sedan de lanserade App Store för iPhone (om man räknar bort iPad det vill säga).

Mac OS X Lion kommer att släppas under sommaren 2011 till ett än så länge okänt pris. Men det kommer nog inte att bli tokdyrt om vi kollar på vad Apple har tagit för tidigare uppdateringar.

Mac, Mjukvara,
38.2° 0 Gordon Andersson Gordon Andersson
ons. 20 okt 2010, 19:53
En sneak peak på Mac OS X Lion Lion bjuder på väldigt roliga nyheter
38.2°
0