12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Krönika Apple vann över Samsung

Apple vann över Samsung

Claes Magnusson är rektor för Malmös Yrkeshögskola (yrk.es) som bland annat har utbildningar för iPhone och Android-programmering.

Juryn kom tillbaka snabbt i det stora målet där Apple stämt Samsung för att ha kopierat allt för mycket av sina mobiler, tablets och till och med förpackningar för dessa. Och juryn fällde i princip Samsung på samtliga punkter och friade Apple för de motstämmningar Samsung lämnat in. Samsung är nu skyldiga Apple nånstans kring 6.9 miljarder kronor och dessutom har nog Apple långt större möjligheter att få igenom importstopp på fler produkter från Samsung.

Det är säkert inte slut här, men det finns en hel del att reflektera över som inte kommer fram i den vanliga tjafsdebatten på forum och bland läsarkommentarer.

1. Apple, HP, Google, Microsoft, till och med Sony, har grundats av entreprenörer i ett garage och drivits upp med värderingar som inte alltid platsat i kalkylark. Samsung Electronics är en bolagsbildning gjord av ett gigantiskt konglomerat för att utnyttja olika affärsmöjligheter som uppstår i olika branscher. Detta är givetvis helt OK men det finns en skillnad som jag tror kan förklara de senaste årtiondens bråk, inte bara med Apple.

2. Samsung Electronics håller definitivt på att förlora sina största kunder; Apple men även Sony. Bara Apple har stått för nästan 10% av omsättningen hos Samsung Electronics. Jag utgår från att Samsung är medvetna om detta och att de kallt räknar med att dra in långt mer genom att prioritera den egna produktionen mot att vara underleverantör.

3. Samsung är Borg. Och jag menar inte att de skulle vara onda utan att de är som Japan efter andra världskriget. De anpassar sig, de lär sig och de tar till sig andras teknik och kunskaper och infogar i sin egen verksamhet. Och de är förbannat skickliga, både på egen kunskap och andras. Sea-Jin Chang har redovisat i "Sony vs. Samsung" hur Samsung i princip fått ta del av hela Sony, från de första bildrören som man på den tiden inte hade kompetens att producera själva, till att man idag helt enkelt har utmanövrerat Sony, det finns i princip inget kvar att lära sig, Samsung excellerar i konsumentelektroniken, framför allt TV och Sony har blivit en trött förlustmaskin med förlegade produkter.

4. Apple verkar också har lärt sig välja sina strider. Man köpte tidigt in sig, till och med före lanseringen, i Ericssons patentportfölj (om ryktet stämmer). Man hade sedan tidigare en korslicens med Microsoft. Man gjorde, inte helt frivilligt, ett nytt korslicensavtal med Nokia och man har nyligen gjort ett licensavtal kring Windows Phone och Windows 8 med Microsoft där Microsoft får använda en del av Apples åtråvärda patent mot att man skrivit på ett "icke-kloningsavtal", alltså lovat inte göra exakta kopior av iPhone och iPad.

5. Apple inser säkerligen att de givetvis inte kan vara de enda som gör smarta mobiler och välfungerande tablets, men att det kan vara en strategisk fördel att tillåta sämre konkurrenter som en slags egen moteld för att bekämpa skogsbränder. Apple verkar inte vara ett smack bekymrade över t ex Amazons Kindle-tablet som den ser ut idag, trots det låga priset. Inte heller verkar man vara överdrivet rädda för Windows 8, även om Tim Cook noterar att det inte är en tävling mellan två hästar (iPhone och Android) utan att det alltid finns en tredje häst som är med (Microsoft).

Vad kommer nu att hända?

Vi ser redan nu att Samsung tagit sig över den mest uppenbara kopieringsfasen. Det har skämtsamt sagts om Samsung SIII att det är den första mobilen som är designad av jurister. Det är uppenbart (jag har en själv, en fantastisk telefon) att de ändrat allt från kartongen (som inte alls liknar Apples) till själva telefonens utformning och till och med färgen (min är blå) som inte finns i Apples sortiment. Jag är säker på att nästa omgång med tablets kommer få en liknande omformning, lite mjukare, rundare, vilket inte är fel.

Jag är övertygad om att många andra androidtillverkare har följt rättegången med skräckblandad förtjusning. Samsung Electronics är respekterad och fruktad och domen mot Apple innebär säkerligen en stor prestigeförlust för Samsung, men också en skarp varningssignal för alla andra, med mindre juridiska resurser än Samsung, att inte jiddra med Apple. HTC är en idag mycket förvirrad tillverkare som jag tror arbetar på att ta fram nya produkter, måste göra så, annars tappar de fotfästet helt.

Apple känner också av den irritation bland kunder och diskussioner på nätet (tror Apple att de har ensamrätt till rektangulära svarta saker?) och jag tror Apple kommer föra fram en mycket klarare linje i sina juridiska slagsmål. Allt är OK men de som klonar oss sätter vi dit. Notera att Apple inte pratar om kopiering längre utan väljer det hårdare uttrycket "klona". Och flera höjdare inom Apple har sagt man enbart ska använda sin patentportfölj för att bekämpa kloningar, vilket borde innebära att de släpper HTC och andra friare.

Samsung får det också tufft internt. Chefer för Samsung Electronics måste nu visa att det var lönsamt och på sikt ett korrekt för bolaget att göra sig ovän med en eller två av deras största kunder. Samsung Electronics tappar inte bara dessa prestigefyllda uppdrag och kanske upp till en sjättedel av sin försäljning, de som får de nya ordrarna av Apple, Sony m fl är exempelvis ärkefienden Lucky Goldstar, men också taiwaneser/kineser som Hon Hai samt japaner via statliga Japan Display.

I mina ögon är dock Apple den störste förloraren. Hur i helvete kunde man vara så naiv att man lät Samsung få fri tillgång till all kunskap, all kännedom om nya produkter och låta dem tillverka några av de viktigaste delarna. Det var ett lika korkat beslut som när man lät Bill Gates komma åt Macintosh med menyer, ikoner, mus och fönster, för att utveckla program till Apple.

Det finns två skäl till varför Apple slår så hårt mot Samsung, dels att de är uppriktigt förbannade att de gjorde samma tabbe som de gjorde med Microsoft 1984, dels att det inte handlar om dagens produkter utan om vad som kommer om några år. Det är uppenbart att Apple INTE vill att någon klonar dessa på samma sätt man anser har skett här.

Samsung har i mina ögon - affärsmässigt - inte gjort något fel. De är extremt skickliga, de anpassar sig, de tar till sig nya kunskaper och ny teknik, precis som Borg, och de omvandlar detta till egna lönsamma produkter som alla håller en fantastiskt hög kvalitet och de har en logistik som nästan är lika välutvecklad som Apples. Produkterna finns att köpa, i stora lass, över hela världen. Samsung Electronics borde vara hjältar i Korea.

Men Apple borde lärt sig av hur det gick för Sony.

Vem tror ni sa:

"We must produce things that can appeal people's hearts. This means that they should be good-looking and with great functionality, and make those people who use them happy. If a company keeps releasing products that consumer wants, its brand image will naturally improve."

Steve Jobs, f d VD för Apple eller Norio Ohga, f d VD för Sony?

Mobil, Business,
47.0° 0 ClaesMagnusson ClaesMagnusson
lör. 25 aug 2012, 14:45
47.0°
0

Krönika Apple vann över Samsung