28 i dag 10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Apples mjukvaruchef: Sideloading är skurkarnas bästa vän Protesterar EU:s förslag att låta folk installera vad de vill på sina mobiler
Apples mjukvaruchef: Sideloading är skurkarnas bästa vän
"Hoppas att det inte finns några läskiga sideloadade appar här!"

Craig Federighi, Senior Vice President of Software Engineering på Apple, höll nyligen ett tal i samband med Web Summit 2021 där han pratade om hur farligt det skulle vara om folk skulle få installera appar manuellt på sina iOS-enheter. Mer specifikt pratades det om hur problematiskt EU:s förslag att låta tredjepartsbutiker existera på iOS då detta skulle öppna upp för skurkar att attackera iOS-användare världen över. Federighi sade bland annat att sideloading är cyberskurkarnas bästa vän samt att om sådant skulle dörrarna öppnas ordentligt för skadlig mjukvara.

Federighi menar att om Apple skulle låta tredjepartsbutiker äntra iOS så skulle det bli lättare för skurkutvecklare att sprida skadlig mjukvara via appar då Apple inte kan säkerställa att det sker en grundlig genomgång av apparna i fråga. Apple har i vissa fall varit lite slarviga med sin granskningsprocess och släppt igenom appar som inte borde finnas på App Store, men situationen skulle bli värre med tredjepartsbutiker då det skulle vara lättare att ladda upp fejkade versioner av populära appar.

Det har pratats om hur Apple skulle kunna implementera sideloading på iOS utan någon större risk för användaren. Mer specifikt genom att använda samma Gatekeeper-system som macOS använder där operativsystemet granskar apputvecklarens signatur för att se om mjukvaran är genuin. Men det kanske skulle vara lika meckigt för företaget att implementera som att peta in en USB-C-port i iPhone.

Givetvis finns det en anledning för Apple att inte vilja tillåta tredjepartsbutiker och sideloading på iOS. Detta skulle göra att utvecklare har möjlighet att kringgå Apples ständigt kritiserade 30 procents avgift på digitala köp, vilket hjälper Apple att ständigt bråka med Microsoft om förstaplaceringen om att vara världens högst värderade företag.

Federighis snack hittar ni för övrigt 7 timmar och 31 minuter in klippet nedan.

Mobil, Apple, sideloading, ios, Craig Federighi
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Apples mjukvaruchef: Sideloading är skurkarnas bästa vän
25.9° 0 André Stray André Stray
tors. 4 nov 2021, 14:45
Apples mjukvaruchef: Sideloading är skurkarnas bästa vän Protesterar EU:s förslag att låta folk installera vad de vill på sina mobiler
25.9°
0