Folkhälsomyndigheten vill inte ha smittspårning via app
För många juridiska och integritetsmässiga problem

Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten (FHM) var snabba med att släppa en app som skulle hjälpa till med smittspårningen i landet. Även andra länder som Finland, Tyskland och Österrike har planer på att använda telefonappar för att få bättre koll på smittspridningen.
Google och Apple har som vi tidigare rapporterat lanserat ett API som kan hjälpa till med detta genom plattformsoberoende blåtandskommunikation.
Här i Sverige verkar det dock inte bli aktuellt då Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, anser att det finns många juridiska och integritetsmässiga problem med tekniken. Utöver det så ifrågasätter han om tekniken verkligen är effektiv.
De resurser som det skulle kräva att smittspåra alla dessa människor är inte rimliga. Den andra biten är att man måste coronatesta väldigt många människor för att få någon som helst effekt av det här.
Några forskare på KTH håller några andra forskare på med en egen spårningsapp men någon officiell från FHM verkar det alltså inte bli. I veckan släppte också några forskare från Lunds universitet ett smittspårningsinitiativ i form av en app som ska kartlägga symtom runtom i landet.