Här är OnePlus Nord
Flaggskeppsupplevelse för 4590 kronor

Efter veckor av teasers, officiell information och läckt information är Nord äntligen här i all sin prakt. Telefonen är en del av en sprillans ny mobilfamilj avsedd för folk som vill ha en härlig mobilupplevelse, men inte vill betala närmare 10.000 kronor för att få det. För att lyckas med detta har OnePlus petat in en imponerande mängd funktioner vi tidigare fått se i deras flaggskeppsserie i Nord.
Nord är utrustad med platt 6,44 tum stor AMOLED-display med 1080p-upplösning och 90Hz i uppdateringsfrekvens samt snabb touch-feedback, vilket gör att luren ska kännas lika rapp som flaggskeppsserien. Under skärmen sitter det även en fingeravtrycksläsare. På insidan sitter det ett stycke Snapdragon 765G med inbyggt 5G-modem, 12GB ram och 256GB lagring. Batteriet ligger på 4115 mAh och enheten har givetvis stöd för Warp Charge 30T som kan ladda luren från 0-70 på 30 minuter. Precis som flaggskeppen kommer Nord med Optimized Charging som med hjälp av maskininlärning lär sig hur du laddar telefonen för att minska strömtillförseln när du laddar på nätterna.
Givetvis skeppas enheten med Oxygen OS 10.5 som baseras på Android 10 och kommer med flådigheter som Dark Mode, Zen Mode och massvis med anpassningsmöjligheter.
Kameran på Nord är snarlik med kameran på OnePlus 8. Huvudsensorn är en Sony IM586 på 48MP med f/1.75 och optisk bildstabilisering för stabila bilder och videor. Huvudsensorn ackompanjeras av en ultravidvinkelkamera på 8MP, en makrokamera på 2 MP och en djupsensor som assisterar vid portättplåtning. På framsidan sitter det två stycken selfiekameror. Ena är utrustad med en ordentlig 32MP-sensor och bredvid den sitter en vidvinkelkamera på 8MP som gör att du slipper använda selfiestick för att få med hela din vänskapskrets i en bild.
På kameramjukvarufronten har det skett lite justeringar. Nightscape-läget som används för att ta fina bilder på kvällen fungerar nu med både huvudkameran på baksidan samt vidvinkelkameran.
Kort och gott är egentligen skillnaderna mellan Nord och 8-serien egentligen rätt få. Nord har en lite klenare, men fullt kompetent, processor, har en platt skärm i stället för välvda skärmkanter och har en lite annorlunda kamera. Och sedan har Nord förstås två kameror i skärmen.
OnePlus Nord kommer släppas 4 augusti och kommer finnas tillgänglig i två färger; Blue Marble och Grey Onyx. Om ni vill lägga vantarna på telefonen illa kvickt så kommer OnePlus köra en online pop-up-butik som inte bara kommer ge er telefonen före vanliga dödliga, utan i lådan följer det även med diverse trevliga tillbehör. Vanlig förbokning kommer givetvis finnas tillgänglig och Nord kommer gå att beställas från och med idag klockan 17:00 hos Webhallen, Netonnet, Dustin, Inet, Elgiganten, Telia och Telenor.
Priserna på de olika versionerna hittar ni nedan:
- OnePlus Nord Gray Onyx 8GB + 128GB – 4590 kronor
- OnePlus Nord Blue Marble 8GB + 128GB – 4590 kronor
- OnePlus Nord Gray Onyx 12GB + 256GB – 5590 kronor
- OnePlus Nord Blue Marble 12GB + 256GB – 5590 kronor
Vi använder för tillfället Nord till fullo och en ordentlig recension av enheten kommer 27 juli klockan 10.00. Vill ni läsa våra initiala intryck av telefonen så är det bara att klicka på Läs Mer här nere.
Lite första intryck:
Ända sedan OnePlus lämnade heltäckande metallhölje bakom sig och började köra glasmackedesign har telefonerna känns ganska snarlika. Det har varit välbyggda glasmackor med stabil aluminiumram som täcker kanterna och den stora skillnaden mellan enheterna har praktiskt taget varit placeringen av kameramodulen. Som ni ser så har OnePlus valt att placera kameran uppe i vänstra hörnet på baksidan, vilket kan leda till att man råkar sätta fingret för kameran när man plåtar eller filmar. Detta lär dock endast vara ett problem i början då vi människor har en förmåga att lära oss av våra misstag. Ibland i alla fall.
Fortsätter vi kika på baksidan så har OnePlus valt att köra blankt glas på både den blå och grå versionen. Blankt glas får telefonen att se tjusig ut, men är betydligt duktigare på att samla fingeravtryck än frostat glas som OnePlus kör på några av flaggskeppsfärgerna. Frostat glas ger användaren även lite mer textur som gör telefonen lite härligare att hålla i. Givetvis spelar baksidans färg och struktur ingen roll om man använder skal.
När det kommer till knappar och sådant så är det samma historia som tidigare. Varför bråka med perfektion, liksom. På vänster sida av enheten sitter volymreglaget och på högra sidan huserar powerknappen samt ljudreglage. Ljudreglaget har fortfarande stöd för tre olika ljudlägen och jag anser fortfarande liknande reglage bör implementeras i andra mobiltelefoner. Att dra på ljudlöst på telefonen genom att dra upp reglaget är bra mycket enklare än att klicka med volymknappar och ljudmenyer.
Hårdvaran är som sagt klenare i OnePlus Nord än i syskonen 8 och 8 Pro, men efter att ha pillat med telefonen så känner vi ingen större skillnad när det kommer till vanlig användning, vilket troligtvis till stor del beror på att 90Hz-skärmen gör ett rätt bra jobb.
Allt som allt så känns Nord som en riktigt lovande telefon. Vi får inte gå in i detalj på hur den är att använda, men sett utifrån känns telefonen precis lika mycket som ett flaggskepp som OnePlus riktiga flaggskeppsserie. Det är en välbyggd pjäs som ligger bra i handen och har en rätt härlig storlek. Undertecknad är inget stort fan av välvda skärmkanter så jag uppskattar verkligen den platta skärmen på Nord. Det var den som gjorde att jag föredrog vanliga 7T före 7T Pro då jag helt enkelt anser att det är en trevligare upplevelse, även om den välvda skärmen gör att telefonen känns marginellt mindre i handen.
Som sagt. Den ordentliga recensionen kommer på måndag och är det något specifikt ni undrar över så är det bara att plita ner frågorna i kommentarerna så ser vi till att de besvaras i recensionen.

















