Lagom är bäst!
Vi har testat OnePlus Nord
När OnePlus startade levererade gänget kraftfulla mobiltelefoner med en unik design och lågt pris. Uppföljarna gick i samma spår och även om priserna höjdes, så kändes enheterna riktigt stabila även om allt inte var perfekt. OnePlus hade en förmåga att leverera enheter med funktioner som faktiskt var användbara medan andra funktioner nedprioriterades. Med tiden fick företaget fler och fler fans och i försök att tillfredsställa så många som möjligt med flådiga funktioner har enheterna blivit allt dyrare. OnePlus flaggskepp kostar nu runt 10 lök och avsett hur man motiverar prislappen svider det en aning för konsumenterna.
Med Nord vill OnePlus gå tillbaka till rötterna och tänket bakom enheten påminner väldigt mycket om företagets initiala filosofi. Och resultatet är en enhet undertecknad troligtvis kommer använda som primära enhet ett bra tag framöver. Lagom är bäst, liksom.
Vi börjar med utsidan. Direkt när telefonen läggs i handen så känns det som en ordentlig OnePlus-lur. Telefonen har glas med lätt välvda kanter på baksidan och platt glas på framsidan samt en redig aluminiumram som håller ihop det hela. Plastramen är så pass redig att den knappt går att urskilja från aluminiumramen på 8-serien. Runt glaset på framsidan sitter det en plastram som agerar buffer som skyddar glaset om du är en slarvpotta som råkar tappa telefonen. Runt om enheten hittar vi de vanliga portar och hål vi blivit vana med som mikrofoner, USB-C och dubbla sim-kortläsre. Powerknappen sitter på höger sida och ovanför den har vi det evigt härliga ljudreglaget som bör bli standard. På vänster sida har vi volymrockern.
Designmässigt gör Nord ingenting världsomvälvande. Det är ett stabilt bygge som känns bra i handen. Den platta skärmen gör att enheten känns lite större än OnePlus 8 trots att enheterna har lika stora paneler, men så länge man inte jämför enheterna så är detta inget större bekymmer. En hade dock önskat att telefonen differentierade lite mer, som en mindre skärm eller någon annan design på baksidan. Den tydligaste skillnaden mellan 8 och Nord är egentligen att kameramodulen på baksidan är placerad på annat ställe.
Nord är som känt en telefon i mellansegmentet och har ett stycke midrangeprocessor. Snapdragon 765G som är utrustad med åttakärnig processor med en Prime Kryo 475 Cortex-A76-kärna på 2,4GHz, en Kryo 475 Gold Cortex A76-kärna på 2,2GHz och en sexkärning Kryo 475 Silver Cortex-A55 på 1,8GHz. Värstingkretsen Snapdragon 865 har en liknande samling processorer, men har två mer avancerade A77-kärnor i stället för två A76 samt att kärnorna har högre klockfrekvens. På grafikfronten rullar Adreno 620 jämfört med Adreno 650 som används med Snapdragon 865. Nord får inte lika höga poäng i benchmark-program jämfört med enheter med Snapdragon 865, vilket inte är så förvånande. Resultatet blir på så vis en lite klenare enhet.
Prestandaskillnaden är dock inte någonting man märker av över huvud taget i vanligt användande, utan endast när man lirar grafiktunga spel som är mer krävande. Och spelen är inte precis ospelbara på Nord på grund av lagg, utan det handlar om en skillnad i fps. Så om man inte lirar allt för intensiva spel, så räcker krämen i Nord gott och väl.
En tydligare skillnad hittar vi i kameraappen. Med en lite klenare processor så får man inte riktigt en likvärdig kameraupplevelse och OnePlus Nord kan endast spela in 4K-video med 30 fps medan syskonet 8 Pro kan spela in 4K med 60 fps. Vid burst-plåtning möter vi även restriktioner och Nord kan bränna av 20 bilder i ett svep medan med 8 Pro kan du ta 99 bilder på en gång.
Det finns alltså några tydliga restriktioner med en klenare processor, men den påverkar inte upplevelsen vid normal användning. Tack vare telefonens 90Hz-panel flyter allt på precis lika som OnePlus 8 som är utrustad med den mer kraftfulla processorn. Hemsidor och appar känns riktigt rappa till den grad att man glömmer bort att Nord är en midrange-lur. 120Hz-panel hade förstås varit lite trevligare, men 90Hz räcker gott och väl för en rapp upplevelse.
Utöver att erbjuda en rapp upplevelse fungerar skärmen som en vanlig skärm också. AMOLED-erbjuder samma trevliga upplevelse som vi fått på tidigare enheter. Oavsett om du tittar på film, bilder eller spelar spel så visar skärmen korrekta färger. Vill ni att färgerna ska poppa lite mer så kan man via mjukvaran köra på Vivid-läge för skärmen, vilket ökar färgmättnad och kontrast en aning. Vividläget har dock en lite mer kallare färgton jämfört med 8 Pro. Precis som i sina dyrare syskon är det även möjligt att köra avancerat skärmläge där vi kan ändra färgrymd till sRGB eller Display P3.
Det finns ett par andra grejer OnePlus gjort för att hålla priset på Nord nere. Bland annat används lite långsammare UFS 2.1-lagring i stället för 3.1 och telefonen kör USB 2.1 i stället för 3.0, vilket påverkar överföringshastigheten med USB-kabel. Sedan har vi förstås ingen officiell IP-klassning eller trådlös laddning. Efter att ha gått från OnePlus 8 Pro till att använda Nord i ett par veckor är snabbare överföring, officiell IP-klassning eller trådlös laddning inte någonting vi saknar allt för mycket. Visst, det är trevliga tillägg, men avvägningen är i slutändan helt okej.
Kameran i OnePlus Nord är mer eller mindre identisk med den på OnePlus 8. Det handlar inte om världens bästa mobilkamera som konkurrerar med bestar som Huawei P40 Pro, men kameran gör ändå sitt jobb. Enheten är utrustad med en huvudsensor på 48MP med optisk bildstabilisering samt en vidvinkelkamera på 8MP och 119 grader. Dessa ackompanjeras av en djupsensor på 5MP och en makrokamera på 2MP. På framsidan sitter det en selfiekamera med 32MP och en vidvinkelsensor på 8MP med 105 graders synfält.
Så länge du plåtar där ljusförutsättningarna är bra, till exempel utomhus i dagsljus eller välupplysta rum, så kommer resultatet bli användbart. Dippar ljuset dippar även bildkvaliteten då telefonen får problem att fånga detaljer. Allt som allt så känns kameran lite hit or miss. Ibland får vi kalastjusiga bilder, men försöker vi återskapa resultatet blir det inte lika bra. OnePlus är dock rätt duktiga på att förbättra bildkvaliteten med mjukvaruuppdateringar och vi håller tummarna att kameran blir bättre med tiden.
Någonting vi uppskattar är ändå tillskottet av vidvinkelkamera på framsidan. Visst, den tar lite utrymme på framsidan, men man vänjer sig rätt snabbt med hålet. Möjligheten att ta selfies där fler kan synas samtidigt, alternativt visa mer av miljön du är i, är rätt härlig ändå.
Ovan har ni en katt som plåtats med Nord. Jämfört med S20+ och OnePlus 8 Pro saknas det lite detaljer och färgerna ser lite utsmetade ut.
Telefonen kommer med Oxygen OS 10.5 som baseras på Android 10. OnePlus skryter med att utvecklarna gjort 200 optimeringar i mjukvaran för att få den att kännas fast and smooth. Bland annat har diverse animationer och övergångar finputsats för att få en mer responsiv upplevelse. Och resultatet är kort och gott en rätt härlig och rapp upplevelse som OnePlus-användare är vana vid. I vanlig ordning får vi möjligt att göra olika ändringar för att sätta en personlig prägel i gränssnittet som accentfärger, ikoner och lite annat smått och gott. Har ni använt en OnePlus-telefon de senaste åren så erbjuder Nord en väldigt familjär upplevelse, helt enkelt.
Med OnePlus Nord får du inte bara en riktigt stabil midrange-lur, du får även en telefon som känns betydligt dyrare än vad den är. Helt ärligt, om du står inför valet att köpa ny telefon och velar mellan 8 eller Nord så känner jag att det är Nord som gäller. Visst, enheten har inte lika kraftfull processor som sina syskon, men om man inte spelar grafiktunga spel så är detta ingenting man märker av. Kort sagt: Om du verkligen behöver en telefon med maxad prestanda, så köp en sådan för massvis med pengar. Om inte så är Nord det bättre valet.
OnePlus Nord kommer släppas 4 augusti och börjar på 4590 kronor.
I vanlig ordning är det bara att skriva ner en fråga eller två i kommentarerna om det är något ni undrar om Nord.




