37 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Misstag från Telia gjorde 30.000 hemliga nummer sökbara Ett hundratal nummer tillhörde personer med skyddad identitet

SVT rapporterar att ett misstag från Telia gjorde runt 30.000 hemliga nummer sökbara tidigare i år. Det hela ska ha skett i juli och inte förrän i september upptäcktes misstaget och rättades till.

Lite drygt 100 av de 30.000 hemliga numren som blev sökbara ska ha tillhört personer med skyddad identitet. När Telia upptäckte sitt misstag ska de ha meddelat de drabbade personerna via ett brev där man bland annat skriver:

"Det innebär att numren – tillhörande extraanslutningar i ditt abonnemang – har varit synligt tillsammans med namn och adress."

Angående vad som låg bakom att de hemliga numren blev sökbara säger Telias presschef Irene Krohn till SVT:

"Vid det här tekniska felet ändrades hemliga nummer till vanliga nummer vilket innebar att de kom med i informationen som vi skickar till nummerupplysningsföretagen. Det är en kombination av ett tekniskt fel och att vi har brustit i våra rutiner och processer."

Telia har erbjudit de som drabbats av företagets misstag att byta nummer och även anmält händelsen till Post- och Telestyrelsen PTS.

Uppdatering


Telia hörde av sig för att förtydliga att de inte har någon information om personer med skyddad identitet, endast själva telefonnumret. De personer som har skyddad identitet har alltså inte fått personlig information om sig själva spridd utan det är bara själva numret som har blivit sökbart.

Mobil, Operatörer, telia, fail, skyddad identitet, pts
12.6° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 10 nov 2021, 16:15
Misstag från Telia gjorde 30.000 hemliga nummer sökbara Ett hundratal nummer tillhörde personer med skyddad identitet
12.6°
0