m
Note 10+ är riktigt vass, men inte lika allt-i-allo som tidigare

Note 10+ är riktigt vass, men inte lika allt-i-allo som tidigare
Vi har testat Samsungs senaste flaggskepp

Mobil / Feature

Note-serien har alltid varit Samsungs skrytbyggen som kommer fullproppade med funktioner och möjligheter för användarna. Note 10+ är förstås inget undantag, men det känns som att Samsung behöver steppa upp sitt game om de vill fortsätta ligga på topp. Men för att göra en lång historia kort levererar Note 10+ en riktigt stabil mobilupplevelse, men det börjar kännas som att Samsung behöver hitta en ny USP med Note-serien.

Vi börjar med utsidan. Med Note 10+ fortsätter Samsung sitt korståg att göra sina telefoner riktigt slimma och lätta, men ändå leverera en komplett skärmupplevelse. Telefonen har en AMOLED-skärm på rätt massiva 6,8 tum och i vanlig ordning har enheten en kantigare design jämfört med syskonen i S-serien. Undertecknad föredrar den mjukare designen i S-enheterna då kantigheten i Note 10+ gör att telefonen känns större och klumpigare än vad den egentligen är. Och det förstör helhetsupplevelsen en aning.


Det skiljer 0,4 tum mellan skärmarna i Note 10+ och S10+, men Noten känns bulkig i jämförelse.

Något som Samsung ska ha cred för är byggkvaliteten. Med en tjocklek på 7,9mm och vikt på nästan 200 gram känns telefonen riktigt rigid och hållbar. Luren har precis som tidigare glas fram och bak, så telefonen bör skyddas med skal eller i alla fall göra den mer greppvänlig med skins från Dbrand eller liknande.

Fortsätter vi kika på utsidan kan vi se att det skett lite trevliga, och lite otrevliga, ändringar jämfört med föregångarna i S-serien och Note 9. Samsung har bestämt att möblera om på knappfronten och på telefonens vänstra sida sitter nu en liten powerknapp samt volymknapp. Borta är Bixby-knappen, vilket är något vi verkligen uppskattar. Bixby-funktionaliteten har dock flyttat in i Power-knappen, men Bixby-aktiveringen går att stänga av med några enkla knapptryck. Det är en rätt rimlig kompromiss.

Något som inte är riktigt lika rimligt är borttagningen av hörlursuttaget. Ja, det är 2019 och andelen individer som använder trådade lurar blir allt färre och färre, men Note-serien har alltid handlat om en komplett mobilupplevelse och det känns mer motiverat att plocka bort pluggen i S-serien än i Note. Som grädde på bajsmoset skickar Samsung inte ens med en hörlursdongle, utan en sådan måste köpas separat. När Apple och OnePlus initialt plockade bort hörlursuttagen i sina enheter så skickades det med en sådan dongle, men företagen har nu slutat med det. Att inte erbjuda en sådan dongle i sin första enhet utan hörlursuttag känns helt ärligt bara snålt. Visst, du får med ett par USB-C-lurar, men kom igen. En dongle hade verkligen inte skadat.

Samsung motiverar dock borttagningen av hörlursuttaget med att det nu är möjligt att peta in större batteri och förbättra vibrationsmotorn. Mer specifikt har batteristorleken gått från 4000mAh i Note 9 till 4300mAh i Note 10+, vilket ger användaren någon timmes extra batteritid. I stället för att plocka bort hörlursuttaget så hade Samsung kunnat göra telefonen lite tjockare för att få plats med större batteri och det hade troligtvis användarna accepterat till fullo, men det verkar Samsung inte vara intresserade av.


Samsung sparar tydligen massvis med utrymme genom att plocka bort hörlursuttag.

På den nedre kanten sitter i vanlig ordning S-Pen och det är pekpennan som fått mest kärlek i årets Note-iteration. Förra året fick pennan bluetooth-koppling och fick en hel del ny funktionalitet tack vare det. I år är det gester som är grejen och Samsung har petat in en accelerometer i pekpennan. Som vi gick igenom i vår förhandstitt så är det möjligt att använda S-Pens nya svepgester i en rad olika appar. I kameraappen kan du flippa mellan kameran på baksidan och framsidan genom att svepa upp eller ner samtidigt som knappen hålls inne. Cirkelrörelse zoomar in och svep åt höger och vänster skiftar mellan olika kameralägen. Det hela är rätt smidigt och rätt användbart om du vill ta bilder utan att behöva hålla i luren.

Utöver detta har pennan blivit lite mer användbar i anteckningsappen. Skriver du anteckningar för hand så kan du lätt konvertera din handskrivna text till datorskriven text och dela det du skrivit i ett Word-dokument. Den nya skriftigenkänningen gör även att handskrivna anteckningar är sökbara i telefonen, vilket uppskattas rejält. Detta fungerar bättre än väntat, det vill säga att jag skriver som en kratta men appen förstår ändå vad jag skriver, men om du inte skriver anteckningar med pekpennan så kommer du troligtvis inte använda funktionen.


Flest trevliga nyheter hittar vi i pennan.

För tillfället är det bara en handfull appar som har stöd för gesterna och det är oklart om fler appar kommer få stöd för systemet. Men i apparna gesterna funkar så är det en rätt smidig upplevelse. Samsung har gett app-utvecklare tillgång till API för pennans nya accelerometer och det finns mer potential med pekpennans gester, men med tanke på att rätt få utvecklare hoppade på S-Pen-bollen förra året så är det kanske bäst att inte höja förhoppningarna allt för högt. Det hade kanske varit bättre om Samsung gjort nya S-Pen-funktionerna universella så att användare själva fått möjlighet att välja vad penngesterna ska göra i olika appar.

S-Pen-uppgraderingarna är riktigt härliga och användbara, men endast om man har användning för dem. Under min tid med Note 10+ användes pennan rätt sällan då den endast togs fram för att demonstrera penn-funktionerna för kollegor och när och kära. Så om du inte känt behov av att använda en pekpenna med din telefon tidigare så lär inte Note 10+ locka allt för mycket.

Skärmen i Note 10+ är en Dynamic AMOLED-skärm på 6,8 tum med en maximal upplösning på 3040 x 1440 pixlar samt flådigheter som stöd för HDR10+. Skärmen extremt ljusstark och kan komma upp i 1200 nits, vilket gör att du kan se vad som händer på skärmen även när solen skiner. Även färgåtergivning är på topp och om du vill ha lite mer poppiga färger är det bara att hoppa över till telefonens skärminställningar och aktivera ”Vivid Mode”, vilket vrider upp färgmättnaden en skvätt.


Skärmen är verkligen en fröjd att använda.

Samsung kör som känt Infinity-O-design på skärmen, vilket betyder att skärmkanterna är böjda och enheten har ett centrerat kamerahål. Kamerahål är värdelöst och samma gäller i Note 10+. När du spelar eller tittar på videomaterial i fullskärm så är håligheten irriterande. När du använder telefonen som vanligt och typ surfar kan hålet gömmas bakom en list, men kommer oftast att synas. Jämfört med S10-enheterna är hålet i Note 10+ mindre irriterande, men det är irriterande oavsett. Visst, man vänjer sig efter ett tag men ett hål i skärmen kommer alltid göra upplevelsen snäppet sämre jämfört med enheter som inte har kamerahål. Som vi skrev i förhandstitten så hade jag hellre sett en flärp eller panna före ett kamerahål.

Skärmen är som sagt klockren och kalashärlig att titta på, men det har skett ett par trevliga ändringar på skärmfronten den senaste tiden. Vi pratar förstås om högre bilduppdateringsfrekvens. Note 10+ må ha en av de vassaste panelerna på marknaden, men då den endast kör 60Hz så går användarupplevelsen knappt att jämföra med enheter som OnePlus 7 Pro. Högre uppdateringsfrekvens gör verkligen att hela användarupplevelsen känns rappare och det känns som låg uppdateringsfrekvens är en ordentlig flaskhals i flaggskeppslurar. Förhoppningsvis kommer Samsung hoppa på uppdateringsfrekvens-tåget, men till dess hamnar Note 10+ inte i toppen av härlig användarupplevelse på Android-fronten.

Kameran i Samsung Galaxy Note 10+ ligger verkligen på topp och levererar konsekvent bra resultat oavsett om du filmar eller fotar. Bilderna blir skarpa och detaljerade när ljuset är bra, men dippar ljuset så dippar även bildkvaliteten. Enheter som Huaweis P30 och Mate 20 levererar bättre resultat när ljuset sviktar, men så länge det finns ljus blir resultaten från Note 10+ riktigt bra. Filmar du mycket är dock Note 10+ rätt svårlagen med en ordentlig bildstabilisator som jämnar ut videoinspelningarna, oavsett hur skakig du är eller hur mycket det guppar.

Luren har mer eller mindre samma kamerauppsättning som S10+, det vill säga tre stycken sensorer varav en huvudsensor på 12MP och dubbla bländare på f/1,5 och f/2,4 samt optisk bildstabilisering, en 12MP-sensor bakom telefotoobjektiv och f/2,1 i bländarvärde samt en 16MP-sensor med ultravidvinkelobjektiv. Trion ackompanjeras av en time of flight-kamera som mäter avstånd och gör att du kan få lite tjusigare bokeh-effekter och förbättrad AR-upplevelse.


Note 10+ har nästan samma kameauppsättning som S10+, fast modulen har roterat 90 grader.

Med Note 10-enheterna kommer några flådiga kamerafunktioner. Bland annat finns det Live Focus Video som levererar bokeh-effekt på videoinspelningar och resultatet är rätt bra, så länge man inte drar upp bokeh-intensiteten till max. En annan trevlig funktion är Zoom In Mic som låter dig zooma in när du spelar in video och fokusera ljudupptagningen på en specifik punkt. Det funkar, men ljudkvaliteten är rätt risig om du filmar någon som står långt bort och kan inte användas för något annat än referensljud. Det är en kul funktion, men det hade varit mer värt om det var möjligt att peka på skärmen och markera var mikrofonerna ska fokusera ljudupptagning.

Samsung Galaxy Note 10+ kommer med den senaste Exynos-kretsen från Samsung, mer specifikt Exynos 9825 som kör processorer framtagna med 7nm-procedur. Processorn har åtta kärnor varav två är högpreseterande Mongoose M4 klockade till 2,73GHz, två Cortex-A75 på 2,4GHz samt 4 Cortex-A55 på 1,9GHz. Processorn ackompanjeras av GPU:n Mali-G76 och 12GB ram. Enheten är kraftfull, men det är även varenda annat flaggskepp på marknaden. I benchmarkprogrammet Antutu landar Note 10+ på 341620, vilket är drygt 20.000 poäng lägre än Snapdragon 855, och i Geekbench 4 får telefonen 4531 poäng i single core och 10385 i multi core. Jämfört med Snapdragon 855 levererar Exynos 9825 snäppet bättre i single core, men lite sämre i multi core.

I vanlig ordning erbjuder den snorhöga prestandan ingen större skillnad när du använder telefonen till vardags, men om du kör tunga spel som Fortnite eller PUBG eller renderar film i Adobe Premiere Rush är den extra krämen välkommen. Samsung har även uppdaterat telefonens kylning, så även när du spelar eller redigerar video så kommer telefonen inte överhettas.

Batteriet ligger som sagt på 4300mAh och i våra tester har vi behövt ladda luren varannan dag, men det går utan problem att dra ut batteritiden ytterligare genom att sänka upplösning och aktivera batterisparläge. Med i lådan följer det med en snabbladdare på 25W som laddar luren fullt på runt en timme, vilket är rackarns trevligt. Behöver du extra snabb laddning kan enheten laddas med en 45W-laddare, men denna säljs separat.

Samsung Note 10+ må komma med en ny kalastjusig design, imponerande kamera och användbar penna, men de trevligaste nyheterna hittar vi ändå i mjukvaran. Vi har tidigare nämnt nya anteckningsfunktionerna och bokeh-video i kameran, men det finns en hel andra flådigheter. Bland annat Boot Up Booster som lär sig vilka appar du använder och håller dessa igång i RAM-minnet så att du kan starta apparna illa kvickt.

Även Dex har fått en uppgradering och det är även möjligt att koppla in telefonen till en dator och få upp en Dex-ruta på skärmen, vilket betyder att du kan interagera i vanlig Windows-miljö eller i Dex. Detta har vi dock inte hunnit testa då funktionen kommer med en uppdatering som släpps när Note 10 börjar säljas. När vi testat slänger vi in en rad om det här.

Allt som allt är Note 10+ en riktigt stabil telefon med många användbara funktioner, men det är inte det flaggskepp Samsung vill att det ska vara. Mobilmarknaden har ändrats rejält och den tidigare mobilkungen får nu smäll på fingrarna från konkurrenternas flaggskepp. OnePlus 7 Pro levererar en bättre användarupplevelse med sin 90Hz-skärm. Huawei P30 Pro har en snarlik, och bitvis bättre, kameraupplevelse till ett betydligt lägre pris. Note 10+ kan skryta med en flådig penna och stor skärm. That’s it, praktiskt taget. Det Note 10+ gjort för mig är att höja förväntningarna till den mindre varianten Note 10 som vi kommer få testa inom kort.

Med det sagt. Är du sugen på att uppgradera och sitter på Note 8 så kan Note 10+ vara intressant. Kör du Note 9 är uppgraderingen inte värd och det är bäst att vänta till nästa års Note, som förhoppningsvis kommer leverera bättre upplevelse.

I vanlig ordning är det bara att plita ner frågor i kommentarerna om det är något ni undrar över.

Samsung Galaxy Note 10+ finns tillgänglig i butik från och med idag och priset ligger på 12.490 kronor för 256GB-versionen och 512GB-varianten kommer kosta 13.590 kronor. Enheterna finns tillgängliga i Aura Glow och Aura Black.

Läs mer
37.9°
0

Note 10+ är riktigt vass, men inte lika allt-i-allo som tidigare

Vi har testat Samsungs senaste flaggskepp

Musiken för Final Fantasy VII Remake finns nu på Spotify
Och Apple Music

Det fenomenala soundtracket till Final Fantasy VII Remake finns från och med i dag officiellt på Spotify, Apple Music samt ett gäng andra liknande tjänster. Soundtracket lyckades verkligen skapa trevliga alternativa versioner av originalspelets musik, väl värda att lyssna på igen helt enkelt. Soundtracker innehåller hela 156 spår och kan som sagt hittas på de flesta musikstreamingtjänsterna. Tumnagel
39.2°
+
Frode Wikesjö
0

Stardew Valley nu tillbaka på Playstation Store
Äntligen!

Stardew Valley släpptes för fem år sedan till PC och sedan dess har spelet släppts till en rad andra plattformar. I slutet av förra sommaren försvann dock spelet från Playstation Store i Europa och detta berodde på lite strul när det kommer till spelets åldersgräns. Spelet har kunnat lirats som vanligt om man köpt spelet innan det plockades bort, men nya spelare har fått stå utan. Nu, ett halvår senare, verkar allting vara löst och spelet har återvänt till den europeiska Playstation-butiken. Är ni sugna på att lägga vantarna på spelet, vilket kan vara bra om det blir strul i framtiden, så har ni länk till spelet på Playstation-butiken här nere till vänster. Priset ligger på 148 kronor. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

Volkswagen firar 45 år av GTI med specialare
Hot hatch har hängt med ett tag nu

Det har nu gått 45 år sedan Volkswagen tryckte ner en ganska pigg motor i lilla Golf och därmed skapade en helt ny kategori med bilar - de man kallade för hot hatch. I dagsläget har nästan alla tillverkare en sån här version av en annars ganska alldaglig bil, men det var alltså Volkswagen som startade det hela. För att fira jubileet presenteras nu Golf GTI Clubsport 45 som är en specialversion av vanliga Clubsport. Det man får är svart tak med svart takvinge, paketet som heter Race och andra 19-tumsfälgar än vanligt som har en röd kant på sig. Utmed sidorna sitter det även klibbor som säger 45 och som visar en målflagg. Race-paketet ger dig ett sportigare avgassystem och tar bort toppfartsspärren på 250 km/h. Matrix LED-strålkastare med röda inlägg är standard. Insidan får sportstolar och på ratten står det nu också 45. Under huven har inget förändrats vilket innebär turbomatad radfyra på 2,0 liter som ger 300 hästar och 400 newtonmeter i vrid. Den är i sin tur kopplad till en sjustegad dubbelkopplingslåda som driver framhjulen. 0-100 km/h ska gå på under sex sekunder. Priset börjar på 47.790 euro. Den här är väl fin och så, men jag tar en första generationen Golf GTI alla gånger. Ingen som har en till salu? Tumnagel
37.2°
+
Bobby Green
0

Mrwhosetheboss snackar techfails
Lite eftermiddagspinsamheter

Efter ett par år i branschen är det lite roligt att blicka tillbaka och minnas saker företag gjort som inte riktigt gått som planerat. Typ som när Michael Bay sprang av scen under Samsungs stora presskonferens på CES 2014 eller när Blackberry-chefen John Chen skulle visa upp Priv och det blev tydligt att han troligtvis aldrig hållit i den tidigare. Det finns betydligt fler pinsamma tillfällen och Mrwhosetheboss har nu släppt en video där han listar 21 stycken ögonblick företag helst vill glömma. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Bravely Default 2 ute nu till Switch
Mer klassiskt JRPG till folket!

Som rubriken redan avslöjat så har Bravely Default 2 släppts till Nintendo Switch och kan köpas via Nintendos eShop. Spelet är ett regelrätt klassiskt JRPG, på gott och ont, där vi får utforska en ny värld med nya karaktärer. I spelet får vi träffa sjöfararen Seth som måste med sina nyfunna vänner åka världen runt för att leta rätt på fyra kristaller för att rädda världen. Nedan har ni lite recensioner av spelet som släpptes igår och via länken här nere till vänster har ni spelets Metacritic-sida. För att sammanfatta åsikterna erbjuder Bravely Default 2 samma härliga JRPG-upplevelse som föregångarna, men om man inte är ett fan av grindiga rollspel kanske det är bäst att skippa köp. Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0

Spirited Away ska bli teater
Dock endast i Japan

Nästa år kommer kommer Studio Ghiblis hyllade film Spirited Away bli en teater på Imperial Theatre i Tokyo. Teatern kommer skrivas och regisseras av John Caird (Les Misérables, Nicholas Nickleby, Daddy Long Legs). John sa att han redan spenderat tusentals timmar på att få Spirited Away till teaterscenen och ser fram emot att spendera tusentals timmar till. Teaterversionen av Spirited Away har premiär februari 2022 i Tokyo och kommer senare under våren och sommaren turnera runt till andra japanska städer som Osaka och Nagoya. Tumnagel
39.0°
+
Frode Wikesjö
0

Pokémon Diamond och Pearl får remakes
Brilliant Diamond och Shining Pearl släpps senare i år

Pokémon körde en liten jubileumsshow idag och presenterade en rad Pokémon-relaterade nyheter. Bland annat fick vi reda på att Pokémon Diamond och Pearl som släpptes initialt 2007 till Nintendo DS kommer att få en ordentlig remake och släppas till Nintendo Switch i slutet av 2021. Brilliant Diamond och Shining Pearl heter de nya versionerna och kommer praktiskt taget erbjuda samma gameplay som originalversionerna, men spelets grafik har uppdaterats rejält. Utöver det väntar vi även att de nya versionerna av spelen kommer med livskvalitetsuppdateringar. Mer om de nya versionerna lär vi få veta närmare release. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Katter kör trick shots med pingisbollar
Cat purrfect?

Inget konstigt bara några katter som kör kör trick shots med pingisbollar. Tumnagel
40.3°
+
Frode Wikesjö
0

Pokémon Legends Arceus presenterat
Tar spelaren till feodala Japan

Pokémon Company under en liveström presenterat ett sprillans nytt Pokémon-spel vid namn Pokémon Legends Arceus. Spelet är utvecklat av Gamefreak och kommer erbjuda spelare en helt ny, men ändå lite familjär, spelupplevelse. I stället för att utspela sig i modern tid får vi resa tillbaka till feodala Japan och den fiktiva Sinnoh-regionen som vi får utforska fritt och fånga fickmonster av olika slag. I stället för att kasta Pokébollar i strider som i de vanliga Pokémon-spelen får vi i stället smyga oss på frigående monster och försöka pricka dessa med bollar i realtid. Det hela känns lite som en kombination av Pokémon och Horizon: Zero Dawn, helt enkelt. Som spelets titel avslöjar är gudalika fickmonstret Arceus en central punkt i spelets berättelser. Pokémon Legends Arceus kommer släppas någon gång nästa år till Nintendo Switch och innan dess lär vi få se mer av den lite mer actionspäckade Pokémon-upplevelsen. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

Vi har tagit en titt på Bang & Olufsen Beosound Level
Trådlös högtalare för 15 papp

Skulle du vilja ha en fet trådlös högtalare för 15.000 kronor, eller över 15 JBL Flip? Det är förstås helt beroende på vad du är ute efter. Hur som helst så trillade nyligen Bang & Olufsen Beosound Level in på kontoret och givetvis tog vi en titt på vad enheten har att erbjuda, vilket ni kan se i videon ovan. Beosound Level är en rackabajsare till högtalare med ett fylligt och kraftfullt ljud med sina 105W. På ovansidan av högtalaren sitter det en rad touchkontroller som låter dig direkt spela upp ljud från olika internettjänster, vilket initialt är inställt på svenska radiokanaler, men dessa kan du enkelt ändra till dina egna spellistor vid behov. Högtalaren kan spela upp ljud från en rad olika källor via nätverket och stöd för Spotify Connect, Google Cast och Airplay 2 finns. Och förstås Bluetooth. Något trevligt är att designen är modulär och du kan inte bara byta frontpanelen, utan även komponenter som batteri och högtalarens "hjärna", det vill säga modulen med signalprocessor och elektroniken som sköter den trådlösa kopplingen. Komponenterna går att ersätta genom att plocka bort frontpanelen och ta bort några skruvar med en vanlig skruvmejsel. Kort sagt gör detta högtalaren rejält framtidssäker. I alla fall så länge Bang & Olufsen väljer att släppa uppgraderingsmoduler. Priset går förstås inte att sticka under stolen, men har man kosingen så är Beosound Level rätt värd att i alla fall ha i åtanke om det vankas högtalarköp. Det är en pjäs som låter riktigt bra, relativt lätt att bära med sig och möjligheten att byta ut vissa komponenter och uppdatera utseendet vid behov gör att Beosound Level ändå får en ordentlig tumme upp. Bang & Olufsen Beosound Level går att köpa nu och riktpriset ligger på 12.790 kronor(jämför priser) för versionen med Kvadrat-textil på framsidan och 15.290 kostar versionen med träpanel. Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0

Square Enix visar upp Final Fantasy VII: The First Soldier
Battle Royale-spel för mobilen

Final Fantasy VII: The First Soldier är ett kommande mobilspel från Square Enix. Spelet är av Battle Royale-typ där då en viss mängd spelare slåss om att vara de sista kvar på slagfältet. Spelet utspelar sig 30 år före händelserna i Final Fantasy VII Remake och man spelar som diverse Shinra-soldater. Som spelare har man ett antal olika förmågor som man kan använda för att ta kål på motståndarna. Något släppdatum finns ej men det lär väl dyka upp en beta för spelet under våren någon gång. Tumnagel
31.3°
+
Frode Wikesjö
0

Koldioxidutsläpp från nya bilar har minskat rejält
Anledningen är laddbara bilar

Ett pressmeddelande från Trafikverket visar att det har skett en rekordstor minskning av koldioxidutsläpp från nya bilar. Under 2020 har koldioxidutsläppen från nya personbilar jämfört med 2019 minskat från 120 gram per kilometer i snitt till 93 gram. Detta kan vi tacka de laddbara bilarna för och förra årets nybilsregistrering visar att en av tre bilar var en batteribil eller laddhybrid. Och även de bilar som inte är laddbara har blivit energieffektivare. Här sjönk siffran från 132 till 126 gram per kilometer. Totalt minskade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med cirka nio procent eller drygt 1,3 miljoner ton. 90 procent av detta beror dock på den minskade trafiken i och med den rådande pandemin. Tumnagel
48.7°
+
Bobby Green
0

Apple har hamnat på Råd & Röns svarta lista
Efter att ha ignorerat Allmänna reklamationsnämndens beslut

Den anrika konsumenttidningen Råd & Rön har en lista över företag som inte följer Allmänna Reklamationsnämndens, ARN, beslut i dispyter mellan företag och kunder. Den Svarta listan uppdateras lite titt som tätt och nyligen lades Apple till i listan efter att ha ignorerat ARN:s beslut i två separata reklamationsärenden. Mer specifikt ett ärende där en Apple Watch-skärm skulle repareras, vilket Apple inte ville och pekade på yttre påverkan samt ett ärende där ett trasigt iPad-tangentbordsskal skulle ersättas, men kunden fick ett engelskt tangentbord i stället för svenskt. I båda ärendena fick kunden rätt. Enligt Råd & Rön är det ganska ovanligt att företag, speciellt väletablerade sådana, inte följer ARN:s beslut bortsett från resebranschen. Tumnagel
58.9°
+
André Stray
0

Bungie skjuter upp The Witch Queen till nästa år
Ingen stor Destiny 2-expansion i år alltså

Bungie meddelade under gårdagen att The Witch Queen-expansionen för Destiny 2 inte kommer att släppas i år. Istället planerar de släppa det någon gång under 2022. Anledningen till det är helt enkelt att de inte hinner göra klart expansionen innan årets slut. Corona-grejen har självklart satt en del käppar i hjulen men de vill också att denna expansion ska lägga en ny stabil grund för spelets framtid. Finally, and the most important reason, we are proud to be uncompromising when it comes to our commitment to the health of our teams. With COVID-19 keeping us away from the office, and the large amount of work on our plates, we needed to move the date in order to make sure that both this year’s updates and The Witch Queen were both delivered at the quality we strive for, and on a schedule that made sense for everyone involved. När under 2022 expansionen ska släppas har man ej sagt ännu men det lär vi väl få reda på förr eller senare. Tumnagel
36.3°
+
Frode Wikesjö
0

LastPass innehåller sju trackers
Säkerhetsforskare rekommenderar byte

En säkerhetsforskare har lyckats luska ut att Android-appen för lösenordshanteraren LastPass har sju stycken trackers i sig. Dessa ska dock inte komma åt någon känslig information men forskaren rekommenderar ändå att man borde se sig om efter andra alternativ då han anser att det är dålig praxis för en sådan känslig app att ha så många trackers. "If you actually use LastPass, I recommend changing the password manager. There are solutions that do not permanently send data to third parties and record user behavior." En talesperson för LastPass nämnde att dessa trackers är till för att förbättra samt optimera produkten och att ingen känslig information tas med. Han nämnde också att man kan välja att blockera dem bland appens inställningar. LastPass är dock inte den enda lösenordshanteraren med trackers. Tydligen har Bitwarden två, RoboForm och Dashlane har fyra medan 1Password inte har någon tracker. Nyligen meddelade LastPass att de skulle sluta erbjuda gratis lösenordshanterare på flera plattformar vilket gjorde att flera redan lämnade tjänsten för Bitwarden då. Tumnagel
23.4°
+
Frode Wikesjö
0

Vi har provkört Audi RS e-tron GT!
Snart får vi berätta mer

Det är lite underliga tider just nu och man får inte resa, vilket gör provkörningar lite underliga. Istället för att åka till ett annat land där det finns en hel hög med bilar som man får gotta sig med under en dag eller två så kommer det bilar hit till Sverige. Eftersom hela Europa ska dela på ett gäng bilar blir det lite annorlunda spelregler än i vanliga fall. Som nu när Audi fick upp en e-tron GT och en RS e-tron GT under några dagar. Då får man provköra i korta perioder och eftersom alla inte kör samtidigt får man helt enkelt snällt vänta på ett datum då man får publicera sina intryck. Så än så länge får jag inte berätta vad jag tycker om den här feta bilen, men jag kan i alla fall bjuda på några bilder från en tom väg. Vi har tidigare visat upp utsidan och lite av skillnaderna på modellerna och det kan ni se här under. Så på återseende! Tumnagel
39.4°
+
Roger Åberg
0

Trailer för S04 av The Handmaid's Tale
Premiär 28 april

Här bjuds vi på en trailer för den fjärde säsongen av The Handmaid’s Tale. I denna säsong ser det ut som det nalkas inbördeskrig i Gilead där June har samlat på sig en armé av rebeller samt stöd från omvärlden. June (Elisabeth Moss) strikes back against Gilead as a fierce rebel leader, but the risks she takes bring unexpected and dangerous new challenges. Her quest for justice and revenge threatens to consume her and destroy her most cherished relationships. I Sverige kan man titta på The Handmaidx27s Tale på HBO Nordic, Viaplay, Comhem Play+ och SF Anytime. Tumnagel
37.4°
+
Frode Wikesjö
0

Arbetet med District 9-uppföljare har börjat!
Neill Blomkamp har börjat skriva manus

District 9 släpptes 2009 och sedan dess har fans bönat och bett om en uppföljare. Till en början såg det rätt brunt, men i samband med releasen av Neill Blomkamps Chappie berättade regissören att han hade en idé om vad storyn skulle kunna vara. Och nu har Blomkamp bekräftat via Twitter att han, Sharlto Copley och Terri Tatchell har börjat jobba på ett manus till en direkt uppföljare till filmen. Vad uppföljaren kan komma att handla om är för tillfället okänt och det lär dröja innan filmen släpps i någon form. Oavsett är vi glada att något nytt på District 9-fronten är på ingång. Ovan har ni en trailer för District 9. Tumnagel
63.8°
+
André Stray
0

How To Drink testar lite alkoholfri "sprit"
Är det något att ha?

Det har dykt upp flera alkoholfria alternativ till sprit. Ett sånt exempel är gin utan alkohol så att man kan få sig en god GT om det nu skulle vara så att man inte vill ha just procenten. Här får vi se när YouTube-kanalen How To Drink testar några sorter med alkoholfri sprit. Kan du rekommendera någon? Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Hernös senaste gin är lagrad på björkfat
Spännande!

Hernö Gin presenterar nu Hernö Artisan Ten Gin som är en gin lagrad på björkfat. Jag har tidigare provat tonic med rökt björksmak och det var riktigt gott, så den här ska bli spännande att testa. Smaken beskrivs som kraftig enbär med söt blommighet från björk och älgört. Etiketten har Härnösandskonstnären Hans Forsell tagit fram där han har tolkat Dala och Hernö Gins ursprung. Ginen är framtagen för att fira Hernö Gins tioårsjubileum och den hyllar deras allra första produkt som var Hernö Artisan Gin. Fler specialare kommer att släppas under året. Endast 1921 stycken flaskor av denna kommer att bli till och 1000 stycken av dessa släpps den 31 mars. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green

Safri Duo - Played-A-Live
Fredagsklassikern

2000 är nu hela 21 år sedan. Och vet ni vad som bland annat hände då? Jo, den danska gruppen Safri Duo släppte trumlåten Played-A-Live (The Bongo Song) som ni alla har hört. Jag har lyssnat sönder låten och kan väl ärligt säga att jag inte tycker att den har åldrats särskilt väl, även om den givetvis har en plats någonstans i mitt musikbibliotek. Oavsett tycker jag den är värd att köra som klassiker denna soliga fredag. Bonusklipp nedan. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Keith äter allt som finns hos In-N-Out
Även den hemliga menyn

Keith från The Try Guys ger sig här i kast med att äta allt som finns på menyn hos In-N-Out, inklusive den "hemliga" menyn som man bara får tillgång till om man vet vad man ska säga vid kassan. Vilken burgare tycker du är bäst på In-N-Out? Själv har jag aldrig ätit där men hoppas få göra det någon gång. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Thomas Di Leva kör konsert ikväll
Hemma i sitt vardagsrum

Ikväll klockan 19.00 kommer artisten Thomas Di Leva att ha premiär för Live hemma hos Di Leva. Det är en exklusiv hemma hos-konsert som han anordnar i sitt vardagsrum. "Låt oss mötas, denna gången live hemma hos mig i en nära konsert direkt från mitt vardagsrum till ert vardagsrum, det kommer att bli mina favoritlåtar i underbara hemmamysversioner. Rymdkram, Thomas." En biljett till konserten kostar 199 kronor och du hittar den på länken nedan. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Ny BMX-film från Vans
Med Dakota Roche

Efter skosamarbetet i början av månaden är det nu dags för Vans att även presentera en film med BMX-åkaren Dakota Roche. Filmen som heter Seeking Liberty är inspelad i Philadelphia och man har velat fånga stadens charm ur ett nytt perspektiv. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Så blir traditionell italiensk gelato till
180 år gammal familjetradition

Det finns mycket gott man inte får missa när man är i Italien. Glassen är en av grejerna. Här får vi se hur traditionell gelato i den lilla staden Ruvo di Puglia blir till. Endast tre ingredienser behövs - mjölk, socker och ägg. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green

Nytt och färgglatt från Timberland
Återigen med Billionaire Boys Club

Timberland och Billionaire Boys Club följer upp de färgglada skorna som presenterades i november med en ny kollektion som fått namnet Hyper Natural. I denna finns det hiking-plagg och två stycken nytolkningar på Garrison Trail-kängan. Skorna är tillverkade i ett material som består av minst 50 procent plast från återvunna PET-flaskor. Kläderna är i 100 procent ekologisk bomull. Kollektionen släpps den 26 februari och priserna ligger på mellan 600 och 1800 kronor. Tumnagel
65kg
+
Bobby Green

Romen The Real McCoy släpptes idag
Helt utan tillsatser

Idag släpptes The Real McCoy 12 Years Single Cask på Systembolaget. Det är en rom helt utan tillsatser producerad hos det familjeägda företaget Foursquare på Barbados. Endast lokal jäst, melass och källvatten från Barbados används. Romen destilleras i små batcher i kopparpanna och kolonnbrännare innan den lagras på hårt rostade amerikanska bourbonfat. Dofterna ska vara smörig ek och kryddig mörk choklad. Smaken beskrivs som smörkaramell tillsammans med fattoner, apelsinzest och tobak. För en flaska på 70 centiliter får man betala 599 kronor. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green

Den perfekta Steakhouse-burgaren
Tjock och mumsig

I sitt senaste klipp visar George Motz hur man fixar till den perfekta steakhouse-burgaren. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Teaser för Tina
HBO:s dokumentär om Tina Turner

Här kommer en teaser för HBO:s kommande dokumentär om den amerikanska artisten Tina Turner. Tina handlar om Tina Turners karriär och förutom artisten själv kommer bland andra Angela Basett och Oprah Winfrey medverka i dokumentären. Tina har premiär på amerikanska HBO Max 27 mars och kommer sannolikt att börja sändas på HBO Nordic någon gång efter det. Tumnagel
105kg
+
Wille Wilhelmsson

Ny officiell klockpartner för Aston Martin
Anrika Girard-Perregaux

Aston Martin meddelar nu att den anrika schweiziska klocktillverkaren Girard-Perregaux blir officiell klockpartner åt biltillverkaren. Girard-Perregaux har tillverkat klockor sedan 1791 och erbjuder idag modeller som kostar mellan 17.000 dollar och 463.000 dollar. Partnerskapet kommer att mynna ut i flera klockor i begränsade upplagor i framtiden och den första ska presenteras senare i år. Girard-Perregaux kommer även att fungera som sponsor för Aston Martins nybildade F1-team. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green