m
Note 10+ är riktigt vass, men inte lika allt-i-allo som tidigare

Note 10+ är riktigt vass, men inte lika allt-i-allo som tidigare
Vi har testat Samsungs senaste flaggskepp

Mobil / Feature

Note-serien har alltid varit Samsungs skrytbyggen som kommer fullproppade med funktioner och möjligheter för användarna. Note 10+ är förstås inget undantag, men det känns som att Samsung behöver steppa upp sitt game om de vill fortsätta ligga på topp. Men för att göra en lång historia kort levererar Note 10+ en riktigt stabil mobilupplevelse, men det börjar kännas som att Samsung behöver hitta en ny USP med Note-serien.

Vi börjar med utsidan. Med Note 10+ fortsätter Samsung sitt korståg att göra sina telefoner riktigt slimma och lätta, men ändå leverera en komplett skärmupplevelse. Telefonen har en AMOLED-skärm på rätt massiva 6,8 tum och i vanlig ordning har enheten en kantigare design jämfört med syskonen i S-serien. Undertecknad föredrar den mjukare designen i S-enheterna då kantigheten i Note 10+ gör att telefonen känns större och klumpigare än vad den egentligen är. Och det förstör helhetsupplevelsen en aning.


Det skiljer 0,4 tum mellan skärmarna i Note 10+ och S10+, men Noten känns bulkig i jämförelse.

Något som Samsung ska ha cred för är byggkvaliteten. Med en tjocklek på 7,9mm och vikt på nästan 200 gram känns telefonen riktigt rigid och hållbar. Luren har precis som tidigare glas fram och bak, så telefonen bör skyddas med skal eller i alla fall göra den mer greppvänlig med skins från Dbrand eller liknande.

Fortsätter vi kika på utsidan kan vi se att det skett lite trevliga, och lite otrevliga, ändringar jämfört med föregångarna i S-serien och Note 9. Samsung har bestämt att möblera om på knappfronten och på telefonens vänstra sida sitter nu en liten powerknapp samt volymknapp. Borta är Bixby-knappen, vilket är något vi verkligen uppskattar. Bixby-funktionaliteten har dock flyttat in i Power-knappen, men Bixby-aktiveringen går att stänga av med några enkla knapptryck. Det är en rätt rimlig kompromiss.

Något som inte är riktigt lika rimligt är borttagningen av hörlursuttaget. Ja, det är 2019 och andelen individer som använder trådade lurar blir allt färre och färre, men Note-serien har alltid handlat om en komplett mobilupplevelse och det känns mer motiverat att plocka bort pluggen i S-serien än i Note. Som grädde på bajsmoset skickar Samsung inte ens med en hörlursdongle, utan en sådan måste köpas separat. När Apple och OnePlus initialt plockade bort hörlursuttagen i sina enheter så skickades det med en sådan dongle, men företagen har nu slutat med det. Att inte erbjuda en sådan dongle i sin första enhet utan hörlursuttag känns helt ärligt bara snålt. Visst, du får med ett par USB-C-lurar, men kom igen. En dongle hade verkligen inte skadat.

Samsung motiverar dock borttagningen av hörlursuttaget med att det nu är möjligt att peta in större batteri och förbättra vibrationsmotorn. Mer specifikt har batteristorleken gått från 4000mAh i Note 9 till 4300mAh i Note 10+, vilket ger användaren någon timmes extra batteritid. I stället för att plocka bort hörlursuttaget så hade Samsung kunnat göra telefonen lite tjockare för att få plats med större batteri och det hade troligtvis användarna accepterat till fullo, men det verkar Samsung inte vara intresserade av.


Samsung sparar tydligen massvis med utrymme genom att plocka bort hörlursuttag.

På den nedre kanten sitter i vanlig ordning S-Pen och det är pekpennan som fått mest kärlek i årets Note-iteration. Förra året fick pennan bluetooth-koppling och fick en hel del ny funktionalitet tack vare det. I år är det gester som är grejen och Samsung har petat in en accelerometer i pekpennan. Som vi gick igenom i vår förhandstitt så är det möjligt att använda S-Pens nya svepgester i en rad olika appar. I kameraappen kan du flippa mellan kameran på baksidan och framsidan genom att svepa upp eller ner samtidigt som knappen hålls inne. Cirkelrörelse zoomar in och svep åt höger och vänster skiftar mellan olika kameralägen. Det hela är rätt smidigt och rätt användbart om du vill ta bilder utan att behöva hålla i luren.

Utöver detta har pennan blivit lite mer användbar i anteckningsappen. Skriver du anteckningar för hand så kan du lätt konvertera din handskrivna text till datorskriven text och dela det du skrivit i ett Word-dokument. Den nya skriftigenkänningen gör även att handskrivna anteckningar är sökbara i telefonen, vilket uppskattas rejält. Detta fungerar bättre än väntat, det vill säga att jag skriver som en kratta men appen förstår ändå vad jag skriver, men om du inte skriver anteckningar med pekpennan så kommer du troligtvis inte använda funktionen.


Flest trevliga nyheter hittar vi i pennan.

För tillfället är det bara en handfull appar som har stöd för gesterna och det är oklart om fler appar kommer få stöd för systemet. Men i apparna gesterna funkar så är det en rätt smidig upplevelse. Samsung har gett app-utvecklare tillgång till API för pennans nya accelerometer och det finns mer potential med pekpennans gester, men med tanke på att rätt få utvecklare hoppade på S-Pen-bollen förra året så är det kanske bäst att inte höja förhoppningarna allt för högt. Det hade kanske varit bättre om Samsung gjort nya S-Pen-funktionerna universella så att användare själva fått möjlighet att välja vad penngesterna ska göra i olika appar.

S-Pen-uppgraderingarna är riktigt härliga och användbara, men endast om man har användning för dem. Under min tid med Note 10+ användes pennan rätt sällan då den endast togs fram för att demonstrera penn-funktionerna för kollegor och när och kära. Så om du inte känt behov av att använda en pekpenna med din telefon tidigare så lär inte Note 10+ locka allt för mycket.

Skärmen i Note 10+ är en Dynamic AMOLED-skärm på 6,8 tum med en maximal upplösning på 3040 x 1440 pixlar samt flådigheter som stöd för HDR10+. Skärmen extremt ljusstark och kan komma upp i 1200 nits, vilket gör att du kan se vad som händer på skärmen även när solen skiner. Även färgåtergivning är på topp och om du vill ha lite mer poppiga färger är det bara att hoppa över till telefonens skärminställningar och aktivera ”Vivid Mode”, vilket vrider upp färgmättnaden en skvätt.


Skärmen är verkligen en fröjd att använda.

Samsung kör som känt Infinity-O-design på skärmen, vilket betyder att skärmkanterna är böjda och enheten har ett centrerat kamerahål. Kamerahål är värdelöst och samma gäller i Note 10+. När du spelar eller tittar på videomaterial i fullskärm så är håligheten irriterande. När du använder telefonen som vanligt och typ surfar kan hålet gömmas bakom en list, men kommer oftast att synas. Jämfört med S10-enheterna är hålet i Note 10+ mindre irriterande, men det är irriterande oavsett. Visst, man vänjer sig efter ett tag men ett hål i skärmen kommer alltid göra upplevelsen snäppet sämre jämfört med enheter som inte har kamerahål. Som vi skrev i förhandstitten så hade jag hellre sett en flärp eller panna före ett kamerahål.

Skärmen är som sagt klockren och kalashärlig att titta på, men det har skett ett par trevliga ändringar på skärmfronten den senaste tiden. Vi pratar förstås om högre bilduppdateringsfrekvens. Note 10+ må ha en av de vassaste panelerna på marknaden, men då den endast kör 60Hz så går användarupplevelsen knappt att jämföra med enheter som OnePlus 7 Pro. Högre uppdateringsfrekvens gör verkligen att hela användarupplevelsen känns rappare och det känns som låg uppdateringsfrekvens är en ordentlig flaskhals i flaggskeppslurar. Förhoppningsvis kommer Samsung hoppa på uppdateringsfrekvens-tåget, men till dess hamnar Note 10+ inte i toppen av härlig användarupplevelse på Android-fronten.

Kameran i Samsung Galaxy Note 10+ ligger verkligen på topp och levererar konsekvent bra resultat oavsett om du filmar eller fotar. Bilderna blir skarpa och detaljerade när ljuset är bra, men dippar ljuset så dippar även bildkvaliteten. Enheter som Huaweis P30 och Mate 20 levererar bättre resultat när ljuset sviktar, men så länge det finns ljus blir resultaten från Note 10+ riktigt bra. Filmar du mycket är dock Note 10+ rätt svårlagen med en ordentlig bildstabilisator som jämnar ut videoinspelningarna, oavsett hur skakig du är eller hur mycket det guppar.

Luren har mer eller mindre samma kamerauppsättning som S10+, det vill säga tre stycken sensorer varav en huvudsensor på 12MP och dubbla bländare på f/1,5 och f/2,4 samt optisk bildstabilisering, en 12MP-sensor bakom telefotoobjektiv och f/2,1 i bländarvärde samt en 16MP-sensor med ultravidvinkelobjektiv. Trion ackompanjeras av en time of flight-kamera som mäter avstånd och gör att du kan få lite tjusigare bokeh-effekter och förbättrad AR-upplevelse.


Note 10+ har nästan samma kameauppsättning som S10+, fast modulen har roterat 90 grader.

Med Note 10-enheterna kommer några flådiga kamerafunktioner. Bland annat finns det Live Focus Video som levererar bokeh-effekt på videoinspelningar och resultatet är rätt bra, så länge man inte drar upp bokeh-intensiteten till max. En annan trevlig funktion är Zoom In Mic som låter dig zooma in när du spelar in video och fokusera ljudupptagningen på en specifik punkt. Det funkar, men ljudkvaliteten är rätt risig om du filmar någon som står långt bort och kan inte användas för något annat än referensljud. Det är en kul funktion, men det hade varit mer värt om det var möjligt att peka på skärmen och markera var mikrofonerna ska fokusera ljudupptagning.

Samsung Galaxy Note 10+ kommer med den senaste Exynos-kretsen från Samsung, mer specifikt Exynos 9825 som kör processorer framtagna med 7nm-procedur. Processorn har åtta kärnor varav två är högpreseterande Mongoose M4 klockade till 2,73GHz, två Cortex-A75 på 2,4GHz samt 4 Cortex-A55 på 1,9GHz. Processorn ackompanjeras av GPU:n Mali-G76 och 12GB ram. Enheten är kraftfull, men det är även varenda annat flaggskepp på marknaden. I benchmarkprogrammet Antutu landar Note 10+ på 341620, vilket är drygt 20.000 poäng lägre än Snapdragon 855, och i Geekbench 4 får telefonen 4531 poäng i single core och 10385 i multi core. Jämfört med Snapdragon 855 levererar Exynos 9825 snäppet bättre i single core, men lite sämre i multi core.

I vanlig ordning erbjuder den snorhöga prestandan ingen större skillnad när du använder telefonen till vardags, men om du kör tunga spel som Fortnite eller PUBG eller renderar film i Adobe Premiere Rush är den extra krämen välkommen. Samsung har även uppdaterat telefonens kylning, så även när du spelar eller redigerar video så kommer telefonen inte överhettas.

Batteriet ligger som sagt på 4300mAh och i våra tester har vi behövt ladda luren varannan dag, men det går utan problem att dra ut batteritiden ytterligare genom att sänka upplösning och aktivera batterisparläge. Med i lådan följer det med en snabbladdare på 25W som laddar luren fullt på runt en timme, vilket är rackarns trevligt. Behöver du extra snabb laddning kan enheten laddas med en 45W-laddare, men denna säljs separat.

Samsung Note 10+ må komma med en ny kalastjusig design, imponerande kamera och användbar penna, men de trevligaste nyheterna hittar vi ändå i mjukvaran. Vi har tidigare nämnt nya anteckningsfunktionerna och bokeh-video i kameran, men det finns en hel andra flådigheter. Bland annat Boot Up Booster som lär sig vilka appar du använder och håller dessa igång i RAM-minnet så att du kan starta apparna illa kvickt.

Även Dex har fått en uppgradering och det är även möjligt att koppla in telefonen till en dator och få upp en Dex-ruta på skärmen, vilket betyder att du kan interagera i vanlig Windows-miljö eller i Dex. Detta har vi dock inte hunnit testa då funktionen kommer med en uppdatering som släpps när Note 10 börjar säljas. När vi testat slänger vi in en rad om det här.

Allt som allt är Note 10+ en riktigt stabil telefon med många användbara funktioner, men det är inte det flaggskepp Samsung vill att det ska vara. Mobilmarknaden har ändrats rejält och den tidigare mobilkungen får nu smäll på fingrarna från konkurrenternas flaggskepp. OnePlus 7 Pro levererar en bättre användarupplevelse med sin 90Hz-skärm. Huawei P30 Pro har en snarlik, och bitvis bättre, kameraupplevelse till ett betydligt lägre pris. Note 10+ kan skryta med en flådig penna och stor skärm. That’s it, praktiskt taget. Det Note 10+ gjort för mig är att höja förväntningarna till den mindre varianten Note 10 som vi kommer få testa inom kort.

Med det sagt. Är du sugen på att uppgradera och sitter på Note 8 så kan Note 10+ vara intressant. Kör du Note 9 är uppgraderingen inte värd och det är bäst att vänta till nästa års Note, som förhoppningsvis kommer leverera bättre upplevelse.

I vanlig ordning är det bara att plita ner frågor i kommentarerna om det är något ni undrar över.

Samsung Galaxy Note 10+ finns tillgänglig i butik från och med idag och priset ligger på 12.490 kronor för 256GB-versionen och 512GB-varianten kommer kosta 13.590 kronor. Enheterna finns tillgängliga i Aura Glow och Aura Black.

Läs mer
37.9°
0

Note 10+ är riktigt vass, men inte lika allt-i-allo som tidigare

Vi har testat Samsungs senaste flaggskepp

Världens första tweet ska säljas som en NFT
Digitala "konstverk" är den senaste hajpen i blockkedje-världen

Den senaste tiden har försäljningen av digital konst, och andra unika digitala tillgångar, vilka sålts som så kallade NFT:s, Non-Fungible Tokens, börjat uppmärksammas. Nu har även Twitters grundare Jack Dorsey gett sig in på den spekulativa i NFT-marknaden. Dorsey ska nu kränga världens första tweet, en tweet han själv postade 2006, som en NFT. NFT:s ska antagligen ses som en slags investering, om än med ett väldigt oklart och kanske osäkert värde. I skrivande stund ligger det högsta budet för världens första tweet 2,5 miljoner dollar, motsvarande över 21 miljoner svenska kronor. Non-Fungible Tokens är baserade på blockkjedjeteknik och ger köparen en unik adress (token/bevis) till en digital tillgång vilket ska bevisa att denne personen är ägaren. Sen kvittar det hur många exemplar det sprids av den digitala tillgången på nätet eller på andra platser då den unika blockkedje-adressen anses ge köparen "äganderätten" till konstverket. I klippet här ovanför förklarar YouTubern "Rhett / Mankind" hur NFT:s fungerar i ett klipp från förra året. Tumnagel
36.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Rachel True kan inte använda sitt iCloud-konto
Eftersom lastName inte kan sättas till True

Författaren och skådespelaren Rachel True har under sex månade inte kunnat komma åt sitt iCloud-konto på grund av hennes efternamn. Anledningen till det är att iCloud-koden inte kan hantera att sätta efternamn till True då den verkar tro att det är en boolean (sant eller falskt) istället för sträng. Men trots att hon är utelåst har Apple fortsatt att ta betalt för hennes iCloud-konto. Hon säger att hon inte heller kan byta till gratisvarianten eftersom hon då skulle förlora lagringsutrymmet som hon använder för grejer som hon inte vill bli av med. Rachel skriver på Twitter att hon har spenderat flertalet timmar med kundsupporten för att lösa problemet men utan någon lycka. Men nu när detta problem fått en del uppmärksamhet i sociala medier får man väl anta att det kommer lösa sig inom kort. Tumnagel
36.5°
+
Frode Wikesjö
0

Perseverance har tagit en första repa på Mars
Ser ut att ha gått utmärkt

Det har nu gått lite över två veckor sedan NASA:s senaste Mars-farkost Perseverance landade på den röda planeten. I slutet av förra veckan var det dags att för rovern att testa sin körduglighet på Mars och nu rapporterar NASA att denna verkar vara tillfredsställande. Det var den 4:e mars som Perseverance under 33 minuter förflyttade sig 4 meter framåt, tog en sväng och sedan körde ytterligare 2,5 meter tillbaka mot sin landningsplats. Anais Zarifian från NASA:s Jet Propulsion Laboratory säger om Perseverance första mobilitetstest på Mars: "When it comes to wheeled vehicles on other planets, there are few first-time events that measure up in significance to that of the first drive. This was our first chance to ‘kick the tires’ and take Perseverance out for a spin. The rover’s six-wheel drive responded superbly. We are now confident our drive system is good to go, capable of taking us wherever the science leads us over the next two years." När nu Perseverance har lämnat sin landningsplats, om än inte färdats särskilt långt från denna, så har NASA även namngett platsen för landningen. Platsen kommer hädanefter gå under det inofficiella smeknamnet "Octavia E. Butler". Det är ett namn NASA tagit för att hylla den amerikansk scifi-författarinnan med samma namn. Butler har bland annat skrivit scifi-böcker som till exempel "Kindred", "Bloodchild", "Speech Sounds", "Parable of the Sower", "Parable of the Talents" samt "Patternist"-serien. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Kina fortsätter pressa Inre Mongoliet
För att bli mer kinesiskt än mongoliskt

Under sin årliga folkkongress i veckan uppmanade Kinas president Xi Jinping det Inre Mongoliet att de måste "lösa etniska problem" och börja främja användandet av mandarin i regionen. Xi nämnde också att Inre Mongoliet orubbligt bör framhålla användningen av allmänna nationella skolböcker detta för att se till att inte några "felaktiga idéer" kring kultur och nationalitet slinker igenom där. Detta är en fortsatt tryck på Inre Mongoliet som är en mongolisk autonom region i norra delen av Kina. Redan förra året så infördes det en lagändring som gjorde att skolorna i regionen skulle ha mandarin som undervisningsspråk samtidigt som man begränsade utrymmet för det lokala språket. Den ändringen ledde självklart till stora protester som snabbt tuktades av myndigheterna och ledde till att flertalet protestledare greps. Tumnagel
22.2°
+
Frode Wikesjö
0

Nästa vecka kan du spela Surviving Mars
Gratis på Epic Games Store då

Strategispelet Surviving Mars kommer du kunna ladda ner och spela helt gratis nästa vecka. Spelet kommer nämligen dyka upp i Epic Games Store för noll kronor från den 11 mars. Erbjudandet gäller fram till den 18 mars så du får passa på att lägga det i samlingen innan dess. Surviving Mars kommer från den bulgariska studion Haemimont Games och släpptes via Paradox Interactive den 15 mars 2018. I spelet ska man försöka bygga en koloni på Mars något som är lättare sagt än gjort. Just nu kan du ladda ner Wargame: Red Dragon gratis från Epic Gams Store. Tumnagel
37.9°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för Seaspiracy
Dokumentär om hur fiskeindustrin fuckar upp våra hav

Seaspiracy är en kommande dokumentär som tar en närmare titt hur den globala fiskeindustrin skapar en omfattande miljöförstöring i haven. Dokuemntärfilmen har premiär på Netflix den 24 mars. Tumnagel
39.7°
+
Frode Wikesjö
0

Jim Reekes pratar om sina Apple-ljud
Ljuden vi hör varje dag, eller några av oss i alla fall

Klipp med ljuddesignern Jim Reekes där han pratar om några av ljuden han gjorde för Apple under sin karriär där. Bland annat pratar han om ljudet Sosumi vars namn inte alls är något häftigt japanskt ord utan snarare "So sue me" eftersom han ville göra narr av Beatles advokater som stämde Apple under 70-talet. Tumnagel
39.6°
+
Frode Wikesjö
0

Äldre snubbe från Kina har klarat 300 spel
Fler än 300 spel till och med

Klipp om en 86 årig snubbe från Kina som de senaste 20 åren har spelet genom mer än 300 spel. Snubben, som heter Yang Binglin, spenderar sina mornar med att spela inte pingis men på eftermiddagen spenderar han minst tre timmar med att spela tv-spel. Yangs favoritgenre är skräckspel. Tumnagel
45.6°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för The Serpent
Netflix-serie om seriemördaren Charles Sobhraj

Här har vi trailern för den kommande Netflix-serien The Serpent som handlar om fifflaren och seriemördaren Charles Sobhraj. Charles (Tahar Rahim) och flickvännen Marie-Andrée Leclerc (Jenna Coleman) reste runt i Asien under 70-talet för att lura samt mörda folk längs det så kallade hippiespåret. En nederländsk diplomat började utreda vad som hände med ett ungt par som försvunnit och hamnar snabbt hack i häl på en av Interpols mest eftersökta män. Samtliga åtta avsnitt av The Serpent har premiär på Netflix den 2 april. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Se Spring Uje spring!
Nu på SVT Play

En av årets härligaste filmer är Spring Uje spring, filmen om och med Uje Brandelius och regisserad av Henrik Schyffert. Tre guldbaggar fick filmen och det var den lätt värd tycker jag. Det är smått magiskt att Uje och hans fru och barn kan spela sig själva på ett så bra sätt. Uje Brandelius är frontmannen i fantastiska bandet Doktor Kosmos som ni inte får missa. Tumnagel
43.4°
+
Roger Åberg
0

Sju minuter Hoa
Pusselplattformare med Ghibli-vibbar

Skrollcat Studio bjuder här på sju minuter med gameplay från sin kommande pusselplattformare Hoa. Som man kan se i klippet har spelet en riktigt skön grafisk stil men jag kan väl personligen inte direkt påstå att själva spelandet ser superskoj ut. Men om man nu tycker detta ser intressant ut så släpps Hoa till Nintendo Switch och Windows under nästa månad. Tumnagel
38.4°
+
Frode Wikesjö
0

Telefoner som säljs i Utah måste ha "porrfilter"
Från och med nästa år

Några lagstiftare i Utah bestämde i veckan att samtliga telefoner och paddor som säljs i den amerikanska delstaten måste ha ett inbyggt porrfilter. Filtret, som måste vara på plats till 2022, ska blockera material som anses vara skadligt för minderåriga. Tillverkarna tvingas därmed implementera och aktivera ett sådant filter som standard i sina produkter. Sedan är det då upp till användaren själv att bestämma om de vill inaktivera det eller ej. Enheter som säljs utan detta filter aktiverat kan behöva betala böter (som högst 500 dollar) dock ska lagförslaget tydligen inte vara en officiell lag i delstaten förrän minst fem andra stater har vidtagit liknande åtgärder. Lagförslaget röstades igenom med en relativt stor marginal och ska nu bara godkännas av Utahs guvernör Spencer Cox för att det ska bli klart. Lagstiftare i Utah har tidigare kallat porr som en folkhälsokris så det var väl kanske inte helt oväntat att sådana här grejer skulle implementeras där. Tumnagel
13.6°
+
Frode Wikesjö
0

Klassiska bilar som krympt i tvätten
Ernie Adams bygger riktigt coola kopior i litet format

Ända sedan 1965 har Ernie Adams byggt kopior på klassiska bilar. Men de skiljer sig en hel del mot andra replikor som finns. Ernies exemplar är nämligen rejält nedskalade och det ser nästan ut som att man förminskat dem några snäpp med maskinen som används i Älskling jag krympte barnen-filmerna. Den första bilen han byggde som är döpt till Grandpa Dwarf blev till av gamla kylskåp och den rullar än idag. Ernie har byggt hundratals bilar och alla är fullt körbara och lagliga för gatan. I det här klippet får vi se några av hans mycket imponerande skapelser. Spana in Ernies museum på länken. Bonusklipp nedan. Tumnagel
41.5°
+
Bobby Green
0

Hellsing ska bli tv-serie
Ingen ny anime alltså

Den populära mangaserien Hellsing ska bli tv-serie av manusförfattaren bakom John Wick-filmerna, Derek Kolstad. Tillsammans med Amazon Studios ska han tolka mangan till serie en i spelfilmsformat och inte en anime-grej. Kolstad nämnde i en intervju att han varit besatt av att adaptera mangan ända sedan hans bror introducerade honom till Hellsing för några år sedan. Någon regissör, skådespelare eller något premiärdatum finns dock inte ännu. Bonus-Hellsing nedan. Tumnagel
40.8°
+
Frode Wikesjö
0

Digitala vaccinintyg tillgängliga till sommaren
Varför inte nu?

Under gårdagen höll sveriges digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) en presskonferens där han meddelade att Sverige ska ha digitala vaccinintyg tillgängliga till sommaren. Anledningen till det är att han anser att både resebolag samt länder kommer att ställa krav på att folk har något sådant när folk ska ut och resa under sommaren. Redan nu ställer länder krav på att man har ett negativt covidtest och nu när folk börjar vaccineras ser Anders det som oundvikligt att krav på vaccinbevis också kommer dyka upp. Intyget skulle inte bara vara för resor utomlands utan också vara något man kan visa upp om man skulle få för sig att gå på någon resturang, konsert eller gym utan mask eller social distansering. Enligt förslaget från myndigheten ska intyget kunna visas i telefonen, genom digitala plånböcker eller som en pappersutskrift. Enligt Myndigheten för digital förvaltning ska beviset finnas tillgängligt från den 1 juni och det återstår väl att se om det är ett datum som myndigheten lyckas hålla eller ej. Tumnagel
38.6°
+
Frode Wikesjö
0

Första trailern för S03 av Formula 1: Drive to Survive
Vroom vroom

Nu är det ju inte allt för långt kvar till den 19 mars, vilket är dagen som den tredje säsongen av Formel 1-dokumentärserien Formula 1: Drive to Survive har premiär. Så för att öka hypen en aning släppte Netflix nyss en ordentlig trailer för denna tredje säsong. Formula 1: Drive to Survive bjuder på spänning samt intriger och är intressant även om man inte är inne i Formel 1-svängen. I serien får vi följa racerförarnas vardag både på och utanför banan under en Formel 1-säsong. Denna tredje säsong kommer kretsa kring den något märkliga 2020-säsongen så det kommer ju bli onekligen intressant att se. Tumnagel
46.1°
+
Frode Wikesjö
0

YouTube-profilen Laoshu har lämnat oss
Vi börjar helgen med lite tråkiga nyheter

Moses Monweal McCormick var mannen bakom YouTube-kanalen laoshu505000 där han smygfilmade sig själv prata med främlingar på olika språk. Moses kunde prata mängder av olika språk som han lärt sig på egen hand. I veckan meddelade hans familj att Moses hade gått bort på grund av oförutsedda hjärtproblem. Klart tråkigt då hans videos ofta dök upp i YouTube-flödet och alltid var underhållande att titta på. Nedan kan man se ett klipp när han testar sina svenskakunskaper på en svensk Über-förare. Tumnagel
26.0°
+
Frode Wikesjö
0

Lång recension av iPhone
Så här några månader senare

Att recensera saker är knepigt. Ibland har vi hur mycket tid som helst och ibland knappt någon alls, oftast knappt någon alls. Därför har MKBHD nu släppt en ny recension av iPhone så här några månader senare där han verkligen brer ut vad han tycker, videon är 47 minuter lång. Tumnagel
35.4°
+
Roger Åberg
0

Tio saker Macklemore inte klarar sig utan
Bra hår och snorbroms!

GQ har satt sig ned med artisten Macklemore som fått berätta om tio saker han inte klarar sig utan när han är ute och far. Bonusklipp nedan. Tumnagel
66kg
+
Bobby Green

Tut i luren! Idag är det ostbågens dag!
Grattis!

Ostbågens dag är alltid den 5 mars. Idag är det 5 mars och passande nog fredag så att man kan trycka mängder med snacks utan att få dåligt samvete, eller? Grattis alla ostbågsläskare, njut lite extra idag! Tumnagel
81kg
+
Bobby Green

Banksy tillbaka med konstverket create escape
Målat på en fängelsemur

Banksys senaste målning heter Create Escape och den har han gjort på en fängelsemur utanför Reading Prison i Storbritannien. Fängelset är sedan 2014 stängt och det var här författaren Oscar Wilde satt fängslad i två år för "onaturlig otukt" (homosexuella kontakter). Målningen föreställer en rymmande fånge som har gjort ett rep av skrivmaskinspapper för att ta sig ned från muren. Det är många som vill att fängelset ska omvandlas till en konsthall och ett beslut kring detta ska komma i mitten på mars. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green

Britny Fox - Standing In The Shadows
Fredagsklassikern

Idag är det fredag och jag blev extra pepp på pudelrock efter dängan vi skrev om tidigare idag. Så vi kör ett gäng, för det blir man alltid glad av. Här ovan har vi gruppen Britny Fox med låten Standing In The Shadows som släpptes 1989. Bonusklipp nedan. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Miguel Gonzalez är avocado-expert
Förser Michelin-restauranger med grönsaken

Skillnaden mellan en bra och en dålig avocado kan vara livsavgörande, typ. Miguel Gonzalez är experten på grönsaken och det är honom du ska gå till om du vill ha de bästa New York har att erbjuda. I dagsläget har över 120 stycken restauranger hans avocados som förstahandsval. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

Nestor släpper singeln On The Run
Pudelrock från Sverige

Jag är en riktig sucker för så kallad pudelrock och gammal härlig metal, så därför föll verkligen den svenska gruppen Nestors låt On The Run mig i smaken. Här har man kokat ihop hederliga 80-talsinfluenser med feta beats och glimten i ögat. Och visst är det Sten Frisk från TV-serien Tre Kronor som spelar prästen i musikvideon. Ett album kommer att släppas senare i år. Tumnagel
113kg
+
Bobby Green

Fel sätt att laga middag på
Rekommenderas inte

Om du har planerat att laga middag någon gång i ditt liv - gör inte på det här viset då. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Idag är det Fössta tossdan i mass
Ät prinsesstårta!

Idag är det Smålands alldeles egna nationaldag eftersom det är "Fössta tossdan i mass". Det är den småländska dialekten firas och då får man äta prinsesstårta med massipan, oavsett var i landet man bor. Grattis till oss! Tumnagel
131kg
+
Bobby Green

Fira Rieslings födelsedag med Edward Blom
Håller föreläsning och vinprovning

Institutet Wines of Germany har förklarat den 13 mars 1435 som officiell födelsedag för den tyska druvan Riesling. Det innebär att på lördag nästa vecka så fyller druvan hela 586 år vilket givetvis måste firas. Gastronomen och Tysklandskännaren Edward Blom kommer då att hålla en föreläsning och vinprovning live på Facebook. Vinerna som provas kommer från de fem regionerna där mest Riesling odlas i Tyskland: Rheingau, Pfalz, Mosel, Rhein-hessen och Württemberg. Det hela kommer att äga rum mellan klockan 17.00 och 18.00 på länken nedan. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Toasty Digital remixar ihop Kanye och Kendrick
Eftersom de inte släppt sitt gemensamma material

Det sägs att artisterna Kanye West och Kendrick Lamar spelat in över 40 stycken låtar tillsammans, låtar som aldrig har släppts. För att få ordning på detta bestämde sig YouTube-kanalen Toasty Digital för att mixa ihop Kanyes album My Beautiful Dark Twisted Fantasy med Kendricks album good kid, m.A.A.d city och det här är resultatet. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green

Whisky för 465.000 kronor
På torsdag lanserar The Macallan en dyrgrip

Nu på torsdag den 4 mars lanserar The Macallan Red Collection och det är en unik serie med single malt-whisky som endast kommer att sälja i begränsad upplaga. Med i gänget finns en 50-åring som har prislappen 465.000 kronor. Detta är den äldsta och mest exklusiva serien hittills från varumärket och förutom 50 finns även 40- och 60-årig whisky i trion. Gästspelar gör även The Macallan 71 Years Old, The Macallan 74 Years Old och The Macallan 78 Years Old som är de äldsta någonsin i The Macallans historia. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Fjällräven presenterar Samlaren
Kollektion skapad av restmaterial

Samlaren är en ny kollektion från Fjällräven där allt material som använts är sådant som blivit över vid andra produktioner. Här ger man spillmaterialet nytt liv och fokus har legat på hållbarhet och innovation. Samlaren består av ett antal unika produkter som kommer att släppas i begränsat antal i återkommande kapselkollektioner. Spana in vad som erbjuds på länken nedan. Tumnagel
130kg
+
Bobby Green