Note 10+ är riktigt vass, men inte lika allt-i-allo som tidigare
Vi har testat Samsungs senaste flaggskepp
Note-serien har alltid varit Samsungs skrytbyggen som kommer fullproppade med funktioner och möjligheter för användarna. Note 10+ är förstås inget undantag, men det känns som att Samsung behöver steppa upp sitt game om de vill fortsätta ligga på topp. Men för att göra en lång historia kort levererar Note 10+ en riktigt stabil mobilupplevelse, men det börjar kännas som att Samsung behöver hitta en ny USP med Note-serien.
Vi börjar med utsidan. Med Note 10+ fortsätter Samsung sitt korståg att göra sina telefoner riktigt slimma och lätta, men ändå leverera en komplett skärmupplevelse. Telefonen har en AMOLED-skärm på rätt massiva 6,8 tum och i vanlig ordning har enheten en kantigare design jämfört med syskonen i S-serien. Undertecknad föredrar den mjukare designen i S-enheterna då kantigheten i Note 10+ gör att telefonen känns större och klumpigare än vad den egentligen är. Och det förstör helhetsupplevelsen en aning.
Något som Samsung ska ha cred för är byggkvaliteten. Med en tjocklek på 7,9mm och vikt på nästan 200 gram känns telefonen riktigt rigid och hållbar. Luren har precis som tidigare glas fram och bak, så telefonen bör skyddas med skal eller i alla fall göra den mer greppvänlig med skins från Dbrand eller liknande.
Fortsätter vi kika på utsidan kan vi se att det skett lite trevliga, och lite otrevliga, ändringar jämfört med föregångarna i S-serien och Note 9. Samsung har bestämt att möblera om på knappfronten och på telefonens vänstra sida sitter nu en liten powerknapp samt volymknapp. Borta är Bixby-knappen, vilket är något vi verkligen uppskattar. Bixby-funktionaliteten har dock flyttat in i Power-knappen, men Bixby-aktiveringen går att stänga av med några enkla knapptryck. Det är en rätt rimlig kompromiss.
Något som inte är riktigt lika rimligt är borttagningen av hörlursuttaget. Ja, det är 2019 och andelen individer som använder trådade lurar blir allt färre och färre, men Note-serien har alltid handlat om en komplett mobilupplevelse och det känns mer motiverat att plocka bort pluggen i S-serien än i Note. Som grädde på bajsmoset skickar Samsung inte ens med en hörlursdongle, utan en sådan måste köpas separat. När Apple och OnePlus initialt plockade bort hörlursuttagen i sina enheter så skickades det med en sådan dongle, men företagen har nu slutat med det. Att inte erbjuda en sådan dongle i sin första enhet utan hörlursuttag känns helt ärligt bara snålt. Visst, du får med ett par USB-C-lurar, men kom igen. En dongle hade verkligen inte skadat.
Samsung motiverar dock borttagningen av hörlursuttaget med att det nu är möjligt att peta in större batteri och förbättra vibrationsmotorn. Mer specifikt har batteristorleken gått från 4000mAh i Note 9 till 4300mAh i Note 10+, vilket ger användaren någon timmes extra batteritid. I stället för att plocka bort hörlursuttaget så hade Samsung kunnat göra telefonen lite tjockare för att få plats med större batteri och det hade troligtvis användarna accepterat till fullo, men det verkar Samsung inte vara intresserade av.
På den nedre kanten sitter i vanlig ordning S-Pen och det är pekpennan som fått mest kärlek i årets Note-iteration. Förra året fick pennan bluetooth-koppling och fick en hel del ny funktionalitet tack vare det. I år är det gester som är grejen och Samsung har petat in en accelerometer i pekpennan. Som vi gick igenom i vår förhandstitt så är det möjligt att använda S-Pens nya svepgester i en rad olika appar. I kameraappen kan du flippa mellan kameran på baksidan och framsidan genom att svepa upp eller ner samtidigt som knappen hålls inne. Cirkelrörelse zoomar in och svep åt höger och vänster skiftar mellan olika kameralägen. Det hela är rätt smidigt och rätt användbart om du vill ta bilder utan att behöva hålla i luren.
Utöver detta har pennan blivit lite mer användbar i anteckningsappen. Skriver du anteckningar för hand så kan du lätt konvertera din handskrivna text till datorskriven text och dela det du skrivit i ett Word-dokument. Den nya skriftigenkänningen gör även att handskrivna anteckningar är sökbara i telefonen, vilket uppskattas rejält. Detta fungerar bättre än väntat, det vill säga att jag skriver som en kratta men appen förstår ändå vad jag skriver, men om du inte skriver anteckningar med pekpennan så kommer du troligtvis inte använda funktionen.
För tillfället är det bara en handfull appar som har stöd för gesterna och det är oklart om fler appar kommer få stöd för systemet. Men i apparna gesterna funkar så är det en rätt smidig upplevelse. Samsung har gett app-utvecklare tillgång till API för pennans nya accelerometer och det finns mer potential med pekpennans gester, men med tanke på att rätt få utvecklare hoppade på S-Pen-bollen förra året så är det kanske bäst att inte höja förhoppningarna allt för högt. Det hade kanske varit bättre om Samsung gjort nya S-Pen-funktionerna universella så att användare själva fått möjlighet att välja vad penngesterna ska göra i olika appar.
S-Pen-uppgraderingarna är riktigt härliga och användbara, men endast om man har användning för dem. Under min tid med Note 10+ användes pennan rätt sällan då den endast togs fram för att demonstrera penn-funktionerna för kollegor och när och kära. Så om du inte känt behov av att använda en pekpenna med din telefon tidigare så lär inte Note 10+ locka allt för mycket.
Skärmen i Note 10+ är en Dynamic AMOLED-skärm på 6,8 tum med en maximal upplösning på 3040 x 1440 pixlar samt flådigheter som stöd för HDR10+. Skärmen extremt ljusstark och kan komma upp i 1200 nits, vilket gör att du kan se vad som händer på skärmen även när solen skiner. Även färgåtergivning är på topp och om du vill ha lite mer poppiga färger är det bara att hoppa över till telefonens skärminställningar och aktivera ”Vivid Mode”, vilket vrider upp färgmättnaden en skvätt.
Samsung kör som känt Infinity-O-design på skärmen, vilket betyder att skärmkanterna är böjda och enheten har ett centrerat kamerahål. Kamerahål är värdelöst och samma gäller i Note 10+. När du spelar eller tittar på videomaterial i fullskärm så är håligheten irriterande. När du använder telefonen som vanligt och typ surfar kan hålet gömmas bakom en list, men kommer oftast att synas. Jämfört med S10-enheterna är hålet i Note 10+ mindre irriterande, men det är irriterande oavsett. Visst, man vänjer sig efter ett tag men ett hål i skärmen kommer alltid göra upplevelsen snäppet sämre jämfört med enheter som inte har kamerahål. Som vi skrev i förhandstitten så hade jag hellre sett en flärp eller panna före ett kamerahål.
Skärmen är som sagt klockren och kalashärlig att titta på, men det har skett ett par trevliga ändringar på skärmfronten den senaste tiden. Vi pratar förstås om högre bilduppdateringsfrekvens. Note 10+ må ha en av de vassaste panelerna på marknaden, men då den endast kör 60Hz så går användarupplevelsen knappt att jämföra med enheter som OnePlus 7 Pro. Högre uppdateringsfrekvens gör verkligen att hela användarupplevelsen känns rappare och det känns som låg uppdateringsfrekvens är en ordentlig flaskhals i flaggskeppslurar. Förhoppningsvis kommer Samsung hoppa på uppdateringsfrekvens-tåget, men till dess hamnar Note 10+ inte i toppen av härlig användarupplevelse på Android-fronten.
Kameran i Samsung Galaxy Note 10+ ligger verkligen på topp och levererar konsekvent bra resultat oavsett om du filmar eller fotar. Bilderna blir skarpa och detaljerade när ljuset är bra, men dippar ljuset så dippar även bildkvaliteten. Enheter som Huaweis P30 och Mate 20 levererar bättre resultat när ljuset sviktar, men så länge det finns ljus blir resultaten från Note 10+ riktigt bra. Filmar du mycket är dock Note 10+ rätt svårlagen med en ordentlig bildstabilisator som jämnar ut videoinspelningarna, oavsett hur skakig du är eller hur mycket det guppar.
Luren har mer eller mindre samma kamerauppsättning som S10+, det vill säga tre stycken sensorer varav en huvudsensor på 12MP och dubbla bländare på f/1,5 och f/2,4 samt optisk bildstabilisering, en 12MP-sensor bakom telefotoobjektiv och f/2,1 i bländarvärde samt en 16MP-sensor med ultravidvinkelobjektiv. Trion ackompanjeras av en time of flight-kamera som mäter avstånd och gör att du kan få lite tjusigare bokeh-effekter och förbättrad AR-upplevelse.
Med Note 10-enheterna kommer några flådiga kamerafunktioner. Bland annat finns det Live Focus Video som levererar bokeh-effekt på videoinspelningar och resultatet är rätt bra, så länge man inte drar upp bokeh-intensiteten till max. En annan trevlig funktion är Zoom In Mic som låter dig zooma in när du spelar in video och fokusera ljudupptagningen på en specifik punkt. Det funkar, men ljudkvaliteten är rätt risig om du filmar någon som står långt bort och kan inte användas för något annat än referensljud. Det är en kul funktion, men det hade varit mer värt om det var möjligt att peka på skärmen och markera var mikrofonerna ska fokusera ljudupptagning.
Samsung Galaxy Note 10+ kommer med den senaste Exynos-kretsen från Samsung, mer specifikt Exynos 9825 som kör processorer framtagna med 7nm-procedur. Processorn har åtta kärnor varav två är högpreseterande Mongoose M4 klockade till 2,73GHz, två Cortex-A75 på 2,4GHz samt 4 Cortex-A55 på 1,9GHz. Processorn ackompanjeras av GPU:n Mali-G76 och 12GB ram. Enheten är kraftfull, men det är även varenda annat flaggskepp på marknaden. I benchmarkprogrammet Antutu landar Note 10+ på 341620, vilket är drygt 20.000 poäng lägre än Snapdragon 855, och i Geekbench 4 får telefonen 4531 poäng i single core och 10385 i multi core. Jämfört med Snapdragon 855 levererar Exynos 9825 snäppet bättre i single core, men lite sämre i multi core.
I vanlig ordning erbjuder den snorhöga prestandan ingen större skillnad när du använder telefonen till vardags, men om du kör tunga spel som Fortnite eller PUBG eller renderar film i Adobe Premiere Rush är den extra krämen välkommen. Samsung har även uppdaterat telefonens kylning, så även när du spelar eller redigerar video så kommer telefonen inte överhettas.
Batteriet ligger som sagt på 4300mAh och i våra tester har vi behövt ladda luren varannan dag, men det går utan problem att dra ut batteritiden ytterligare genom att sänka upplösning och aktivera batterisparläge. Med i lådan följer det med en snabbladdare på 25W som laddar luren fullt på runt en timme, vilket är rackarns trevligt. Behöver du extra snabb laddning kan enheten laddas med en 45W-laddare, men denna säljs separat.
Samsung Note 10+ må komma med en ny kalastjusig design, imponerande kamera och användbar penna, men de trevligaste nyheterna hittar vi ändå i mjukvaran. Vi har tidigare nämnt nya anteckningsfunktionerna och bokeh-video i kameran, men det finns en hel andra flådigheter. Bland annat Boot Up Booster som lär sig vilka appar du använder och håller dessa igång i RAM-minnet så att du kan starta apparna illa kvickt.
Även Dex har fått en uppgradering och det är även möjligt att koppla in telefonen till en dator och få upp en Dex-ruta på skärmen, vilket betyder att du kan interagera i vanlig Windows-miljö eller i Dex. Detta har vi dock inte hunnit testa då funktionen kommer med en uppdatering som släpps när Note 10 börjar säljas. När vi testat slänger vi in en rad om det här.
Allt som allt är Note 10+ en riktigt stabil telefon med många användbara funktioner, men det är inte det flaggskepp Samsung vill att det ska vara. Mobilmarknaden har ändrats rejält och den tidigare mobilkungen får nu smäll på fingrarna från konkurrenternas flaggskepp. OnePlus 7 Pro levererar en bättre användarupplevelse med sin 90Hz-skärm. Huawei P30 Pro har en snarlik, och bitvis bättre, kameraupplevelse till ett betydligt lägre pris. Note 10+ kan skryta med en flådig penna och stor skärm. That’s it, praktiskt taget. Det Note 10+ gjort för mig är att höja förväntningarna till den mindre varianten Note 10 som vi kommer få testa inom kort.
Med det sagt. Är du sugen på att uppgradera och sitter på Note 8 så kan Note 10+ vara intressant. Kör du Note 9 är uppgraderingen inte värd och det är bäst att vänta till nästa års Note, som förhoppningsvis kommer leverera bättre upplevelse.
I vanlig ordning är det bara att plita ner frågor i kommentarerna om det är något ni undrar över.
Samsung Galaxy Note 10+ finns tillgänglig i butik från och med idag och priset ligger på 12.490 kronor för 256GB-versionen och 512GB-varianten kommer kosta 13.590 kronor. Enheterna finns tillgängliga i Aura Glow och Aura Black.






























Samsung Galaxy Note 10 känns helrätt i mindre format
Vi har petat på höstens flaggskepp från Samsung

Samsung presenterar Galaxy Note 10 och Note 10+
Här är Samsungs kraftfullaste mobil

Note 10+ får toppbetyg av Dx0Mark och DisplayMate
Inte helt oväntat
