m
Note 10+ är riktigt vass, men inte lika allt-i-allo som tidigare

Note 10+ är riktigt vass, men inte lika allt-i-allo som tidigare
Vi har testat Samsungs senaste flaggskepp

Mobil / Feature

Note-serien har alltid varit Samsungs skrytbyggen som kommer fullproppade med funktioner och möjligheter för användarna. Note 10+ är förstås inget undantag, men det känns som att Samsung behöver steppa upp sitt game om de vill fortsätta ligga på topp. Men för att göra en lång historia kort levererar Note 10+ en riktigt stabil mobilupplevelse, men det börjar kännas som att Samsung behöver hitta en ny USP med Note-serien.

Vi börjar med utsidan. Med Note 10+ fortsätter Samsung sitt korståg att göra sina telefoner riktigt slimma och lätta, men ändå leverera en komplett skärmupplevelse. Telefonen har en AMOLED-skärm på rätt massiva 6,8 tum och i vanlig ordning har enheten en kantigare design jämfört med syskonen i S-serien. Undertecknad föredrar den mjukare designen i S-enheterna då kantigheten i Note 10+ gör att telefonen känns större och klumpigare än vad den egentligen är. Och det förstör helhetsupplevelsen en aning.


Det skiljer 0,4 tum mellan skärmarna i Note 10+ och S10+, men Noten känns bulkig i jämförelse.

Något som Samsung ska ha cred för är byggkvaliteten. Med en tjocklek på 7,9mm och vikt på nästan 200 gram känns telefonen riktigt rigid och hållbar. Luren har precis som tidigare glas fram och bak, så telefonen bör skyddas med skal eller i alla fall göra den mer greppvänlig med skins från Dbrand eller liknande.

Fortsätter vi kika på utsidan kan vi se att det skett lite trevliga, och lite otrevliga, ändringar jämfört med föregångarna i S-serien och Note 9. Samsung har bestämt att möblera om på knappfronten och på telefonens vänstra sida sitter nu en liten powerknapp samt volymknapp. Borta är Bixby-knappen, vilket är något vi verkligen uppskattar. Bixby-funktionaliteten har dock flyttat in i Power-knappen, men Bixby-aktiveringen går att stänga av med några enkla knapptryck. Det är en rätt rimlig kompromiss.

Något som inte är riktigt lika rimligt är borttagningen av hörlursuttaget. Ja, det är 2019 och andelen individer som använder trådade lurar blir allt färre och färre, men Note-serien har alltid handlat om en komplett mobilupplevelse och det känns mer motiverat att plocka bort pluggen i S-serien än i Note. Som grädde på bajsmoset skickar Samsung inte ens med en hörlursdongle, utan en sådan måste köpas separat. När Apple och OnePlus initialt plockade bort hörlursuttagen i sina enheter så skickades det med en sådan dongle, men företagen har nu slutat med det. Att inte erbjuda en sådan dongle i sin första enhet utan hörlursuttag känns helt ärligt bara snålt. Visst, du får med ett par USB-C-lurar, men kom igen. En dongle hade verkligen inte skadat.

Samsung motiverar dock borttagningen av hörlursuttaget med att det nu är möjligt att peta in större batteri och förbättra vibrationsmotorn. Mer specifikt har batteristorleken gått från 4000mAh i Note 9 till 4300mAh i Note 10+, vilket ger användaren någon timmes extra batteritid. I stället för att plocka bort hörlursuttaget så hade Samsung kunnat göra telefonen lite tjockare för att få plats med större batteri och det hade troligtvis användarna accepterat till fullo, men det verkar Samsung inte vara intresserade av.


Samsung sparar tydligen massvis med utrymme genom att plocka bort hörlursuttag.

På den nedre kanten sitter i vanlig ordning S-Pen och det är pekpennan som fått mest kärlek i årets Note-iteration. Förra året fick pennan bluetooth-koppling och fick en hel del ny funktionalitet tack vare det. I år är det gester som är grejen och Samsung har petat in en accelerometer i pekpennan. Som vi gick igenom i vår förhandstitt så är det möjligt att använda S-Pens nya svepgester i en rad olika appar. I kameraappen kan du flippa mellan kameran på baksidan och framsidan genom att svepa upp eller ner samtidigt som knappen hålls inne. Cirkelrörelse zoomar in och svep åt höger och vänster skiftar mellan olika kameralägen. Det hela är rätt smidigt och rätt användbart om du vill ta bilder utan att behöva hålla i luren.

Utöver detta har pennan blivit lite mer användbar i anteckningsappen. Skriver du anteckningar för hand så kan du lätt konvertera din handskrivna text till datorskriven text och dela det du skrivit i ett Word-dokument. Den nya skriftigenkänningen gör även att handskrivna anteckningar är sökbara i telefonen, vilket uppskattas rejält. Detta fungerar bättre än väntat, det vill säga att jag skriver som en kratta men appen förstår ändå vad jag skriver, men om du inte skriver anteckningar med pekpennan så kommer du troligtvis inte använda funktionen.


Flest trevliga nyheter hittar vi i pennan.

För tillfället är det bara en handfull appar som har stöd för gesterna och det är oklart om fler appar kommer få stöd för systemet. Men i apparna gesterna funkar så är det en rätt smidig upplevelse. Samsung har gett app-utvecklare tillgång till API för pennans nya accelerometer och det finns mer potential med pekpennans gester, men med tanke på att rätt få utvecklare hoppade på S-Pen-bollen förra året så är det kanske bäst att inte höja förhoppningarna allt för högt. Det hade kanske varit bättre om Samsung gjort nya S-Pen-funktionerna universella så att användare själva fått möjlighet att välja vad penngesterna ska göra i olika appar.

S-Pen-uppgraderingarna är riktigt härliga och användbara, men endast om man har användning för dem. Under min tid med Note 10+ användes pennan rätt sällan då den endast togs fram för att demonstrera penn-funktionerna för kollegor och när och kära. Så om du inte känt behov av att använda en pekpenna med din telefon tidigare så lär inte Note 10+ locka allt för mycket.

Skärmen i Note 10+ är en Dynamic AMOLED-skärm på 6,8 tum med en maximal upplösning på 3040 x 1440 pixlar samt flådigheter som stöd för HDR10+. Skärmen extremt ljusstark och kan komma upp i 1200 nits, vilket gör att du kan se vad som händer på skärmen även när solen skiner. Även färgåtergivning är på topp och om du vill ha lite mer poppiga färger är det bara att hoppa över till telefonens skärminställningar och aktivera ”Vivid Mode”, vilket vrider upp färgmättnaden en skvätt.


Skärmen är verkligen en fröjd att använda.

Samsung kör som känt Infinity-O-design på skärmen, vilket betyder att skärmkanterna är böjda och enheten har ett centrerat kamerahål. Kamerahål är värdelöst och samma gäller i Note 10+. När du spelar eller tittar på videomaterial i fullskärm så är håligheten irriterande. När du använder telefonen som vanligt och typ surfar kan hålet gömmas bakom en list, men kommer oftast att synas. Jämfört med S10-enheterna är hålet i Note 10+ mindre irriterande, men det är irriterande oavsett. Visst, man vänjer sig efter ett tag men ett hål i skärmen kommer alltid göra upplevelsen snäppet sämre jämfört med enheter som inte har kamerahål. Som vi skrev i förhandstitten så hade jag hellre sett en flärp eller panna före ett kamerahål.

Skärmen är som sagt klockren och kalashärlig att titta på, men det har skett ett par trevliga ändringar på skärmfronten den senaste tiden. Vi pratar förstås om högre bilduppdateringsfrekvens. Note 10+ må ha en av de vassaste panelerna på marknaden, men då den endast kör 60Hz så går användarupplevelsen knappt att jämföra med enheter som OnePlus 7 Pro. Högre uppdateringsfrekvens gör verkligen att hela användarupplevelsen känns rappare och det känns som låg uppdateringsfrekvens är en ordentlig flaskhals i flaggskeppslurar. Förhoppningsvis kommer Samsung hoppa på uppdateringsfrekvens-tåget, men till dess hamnar Note 10+ inte i toppen av härlig användarupplevelse på Android-fronten.

Kameran i Samsung Galaxy Note 10+ ligger verkligen på topp och levererar konsekvent bra resultat oavsett om du filmar eller fotar. Bilderna blir skarpa och detaljerade när ljuset är bra, men dippar ljuset så dippar även bildkvaliteten. Enheter som Huaweis P30 och Mate 20 levererar bättre resultat när ljuset sviktar, men så länge det finns ljus blir resultaten från Note 10+ riktigt bra. Filmar du mycket är dock Note 10+ rätt svårlagen med en ordentlig bildstabilisator som jämnar ut videoinspelningarna, oavsett hur skakig du är eller hur mycket det guppar.

Luren har mer eller mindre samma kamerauppsättning som S10+, det vill säga tre stycken sensorer varav en huvudsensor på 12MP och dubbla bländare på f/1,5 och f/2,4 samt optisk bildstabilisering, en 12MP-sensor bakom telefotoobjektiv och f/2,1 i bländarvärde samt en 16MP-sensor med ultravidvinkelobjektiv. Trion ackompanjeras av en time of flight-kamera som mäter avstånd och gör att du kan få lite tjusigare bokeh-effekter och förbättrad AR-upplevelse.


Note 10+ har nästan samma kameauppsättning som S10+, fast modulen har roterat 90 grader.

Med Note 10-enheterna kommer några flådiga kamerafunktioner. Bland annat finns det Live Focus Video som levererar bokeh-effekt på videoinspelningar och resultatet är rätt bra, så länge man inte drar upp bokeh-intensiteten till max. En annan trevlig funktion är Zoom In Mic som låter dig zooma in när du spelar in video och fokusera ljudupptagningen på en specifik punkt. Det funkar, men ljudkvaliteten är rätt risig om du filmar någon som står långt bort och kan inte användas för något annat än referensljud. Det är en kul funktion, men det hade varit mer värt om det var möjligt att peka på skärmen och markera var mikrofonerna ska fokusera ljudupptagning.

Samsung Galaxy Note 10+ kommer med den senaste Exynos-kretsen från Samsung, mer specifikt Exynos 9825 som kör processorer framtagna med 7nm-procedur. Processorn har åtta kärnor varav två är högpreseterande Mongoose M4 klockade till 2,73GHz, två Cortex-A75 på 2,4GHz samt 4 Cortex-A55 på 1,9GHz. Processorn ackompanjeras av GPU:n Mali-G76 och 12GB ram. Enheten är kraftfull, men det är även varenda annat flaggskepp på marknaden. I benchmarkprogrammet Antutu landar Note 10+ på 341620, vilket är drygt 20.000 poäng lägre än Snapdragon 855, och i Geekbench 4 får telefonen 4531 poäng i single core och 10385 i multi core. Jämfört med Snapdragon 855 levererar Exynos 9825 snäppet bättre i single core, men lite sämre i multi core.

I vanlig ordning erbjuder den snorhöga prestandan ingen större skillnad när du använder telefonen till vardags, men om du kör tunga spel som Fortnite eller PUBG eller renderar film i Adobe Premiere Rush är den extra krämen välkommen. Samsung har även uppdaterat telefonens kylning, så även när du spelar eller redigerar video så kommer telefonen inte överhettas.

Batteriet ligger som sagt på 4300mAh och i våra tester har vi behövt ladda luren varannan dag, men det går utan problem att dra ut batteritiden ytterligare genom att sänka upplösning och aktivera batterisparläge. Med i lådan följer det med en snabbladdare på 25W som laddar luren fullt på runt en timme, vilket är rackarns trevligt. Behöver du extra snabb laddning kan enheten laddas med en 45W-laddare, men denna säljs separat.

Samsung Note 10+ må komma med en ny kalastjusig design, imponerande kamera och användbar penna, men de trevligaste nyheterna hittar vi ändå i mjukvaran. Vi har tidigare nämnt nya anteckningsfunktionerna och bokeh-video i kameran, men det finns en hel andra flådigheter. Bland annat Boot Up Booster som lär sig vilka appar du använder och håller dessa igång i RAM-minnet så att du kan starta apparna illa kvickt.

Även Dex har fått en uppgradering och det är även möjligt att koppla in telefonen till en dator och få upp en Dex-ruta på skärmen, vilket betyder att du kan interagera i vanlig Windows-miljö eller i Dex. Detta har vi dock inte hunnit testa då funktionen kommer med en uppdatering som släpps när Note 10 börjar säljas. När vi testat slänger vi in en rad om det här.

Allt som allt är Note 10+ en riktigt stabil telefon med många användbara funktioner, men det är inte det flaggskepp Samsung vill att det ska vara. Mobilmarknaden har ändrats rejält och den tidigare mobilkungen får nu smäll på fingrarna från konkurrenternas flaggskepp. OnePlus 7 Pro levererar en bättre användarupplevelse med sin 90Hz-skärm. Huawei P30 Pro har en snarlik, och bitvis bättre, kameraupplevelse till ett betydligt lägre pris. Note 10+ kan skryta med en flådig penna och stor skärm. That’s it, praktiskt taget. Det Note 10+ gjort för mig är att höja förväntningarna till den mindre varianten Note 10 som vi kommer få testa inom kort.

Med det sagt. Är du sugen på att uppgradera och sitter på Note 8 så kan Note 10+ vara intressant. Kör du Note 9 är uppgraderingen inte värd och det är bäst att vänta till nästa års Note, som förhoppningsvis kommer leverera bättre upplevelse.

I vanlig ordning är det bara att plita ner frågor i kommentarerna om det är något ni undrar över.

Samsung Galaxy Note 10+ finns tillgänglig i butik från och med idag och priset ligger på 12.490 kronor för 256GB-versionen och 512GB-varianten kommer kosta 13.590 kronor. Enheterna finns tillgängliga i Aura Glow och Aura Black.

Läs mer
37.9°
0

Note 10+ är riktigt vass, men inte lika allt-i-allo som tidigare

Vi har testat Samsungs senaste flaggskepp

LastPass innehåller sju trackers
Säkerhetsforskare rekommenderar byte

En säkerhetsforskare har lyckats luska ut att Android-appen för lösenordshanteraren LastPass har sju stycken trackers i sig. Dessa ska dock inte komma åt någon känslig information men forskaren rekommenderar ändå att man borde se sig om efter andra alternativ då han anser att det är dålig praxis för en sådan känslig app att ha så många trackers. "If you actually use LastPass, I recommend changing the password manager. There are solutions that do not permanently send data to third parties and record user behavior." En talesperson för LastPass nämnde att dessa trackers är till för att förbättra samt optimera produkten och att ingen känslig information tas med. Han nämnde också att man kan välja att blockera dem bland appens inställningar. LastPass är dock inte den enda lösenordshanteraren med trackers. Tydligen har Bitwarden två, RoboForm och Dashlane har fyra medan 1Password inte har någon tracker. Nyligen meddelade LastPass att de skulle sluta erbjuda gratis lösenordshanterare på flera plattformar vilket gjorde att flera redan lämnade tjänsten för Bitwarden då. Tumnagel
36.8°
+
Frode Wikesjö
0

Vi har provkört Audi RS e-tron GT!
En fet bil...

Det är lite underliga tider just nu och man får inte resa, vilket gör provkörningar lite underliga. Istället för att åka till ett annat land där det finns en hel hög med bilar som man får gotta sig med under en dag eller två så kommer det bilar hit till Sverige. Eftersom hela Europa ska dela på ett gäng bilar blir det lite annorlunda spelregler än i vanliga fall. Som nu när Audi fick upp en e-tron GT och en RS e-tron GT under några dagar. Då får man provköra i korta perioder och eftersom alla inte kör samtidigt får man helt enkelt snällt vänta på ett datum då man får publicera sina intryck. Så än så länge får jag inte berätta vad jag tycker om den här feta bilen, men jag kan i alla fall bjuda på några bilder från en tom väg. Vi har tidigare visat upp utsidan och lite av skillnaderna på modellerna och det kan ni se här under. Så på återseende! Tumnagel
37.6°
+
Roger Åberg
0

Trailer för S04 av The Handmaid's Tale
Premiär 28 april

Här bjuds vi på en trailer för den fjärde säsongen av The Handmaid’s Tale. I denna säsong ser det ut som det nalkas inbördeskrig i Gilead där June har samlat på sig en armé av rebeller samt stöd från omvärlden. June (Elisabeth Moss) strikes back against Gilead as a fierce rebel leader, but the risks she takes bring unexpected and dangerous new challenges. Her quest for justice and revenge threatens to consume her and destroy her most cherished relationships. I Sverige kan man titta på The Handmaidx27s Tale på HBO Nordic, Viaplay, Comhem Play+ och SF Anytime. Tumnagel
36.9°
+
Frode Wikesjö
0

Arbetet med District 9-uppföljare har börjat!
Neill Blomkamp har börjat skriva manus

District 9 släpptes 2009 och sedan dess har fans bönat och bett om en uppföljare. Till en början såg det rätt brunt, men i samband med releasen av Neill Blomkamps Chappie berättade regissören att han hade en idé om vad storyn skulle kunna vara. Och nu har Blomkamp bekräftat via Twitter att han, Sharlto Copley och Terri Tatchell har börjat jobba på ett manus till en direkt uppföljare till filmen. Vad uppföljaren kan komma att handla om är för tillfället okänt och det lär dröja innan filmen släpps i någon form. Oavsett är vi glada att något nytt på District 9-fronten är på ingång. Ovan har ni en trailer för District 9. Tumnagel
45.2°
+
André Stray
0

Genomgång av nya Skoda Fabia
Maskerade prototyper har börjat rulla på vägarna

Om inte allt för länge kommer Skoda att lansera en ny Fabia och testerna av prototyper är i full gång. Ett gäng journalister har fått provköra och i videon nedan får vi oss en genomgång av Skoda själva. Nya Fabia baseras på MQB A0-plattformen som även Seat Arona, Skoda Kamiq, Audi A1 och Volkswagen Polo använder sig av. Bilen kommer bli längre, bredare och bjuda på bättre utrymmen både i bagagen och i kupén. Exakt när lanseringen sker är oklart för tillfället. Tumnagel
37.6°
+
Bobby Green
0

Final Fantasy VII Remake kommer till PlayStation Plus nästa månad
Inget man kan uppgradera till PlayStation 5 dock

Den japanska PlayStation-affären antyder att Final Fantasy VII Remake kommer släppas till PlayStation Plus under nästa månad. Tydligen kommer det vara en del av PS Plus Instant Game Collection dock kommer, inte helt oväntat, just den versionen av spelet inte gå att uppgradera till PlayStation 5-versionen som släpps senare i år. Inom kort borde PlayStation berätta vilka spel som kommer till PlayStation Plus nästa månad. UPPDATERING: Nu vet vi vilka spel som kommer till PlayStation Plus nästa månad och de är: Final Fantasy VII Remake Farpoint Remnant: From the Ashes Maquette Tumnagel
38.6°
+
Frode Wikesjö
0

Monster Hunter Rise kommer även till PC
PC-versionen väntas släppas i början av 2022

Monster Hunter Rise kommer släppas till Nintendo Switch om en månad och vi har tidigare trott att spelet skulle vara en exklusiv titel för Nintendo Switch, men så verkar inte fallet vara. Nu har det blivit känt att utvecklarna har planer att även släppa spelet på PC, vilket lär göra fans av Monster Hunter World rätt glada. Specifikt när PC-versionen kommer släppas är för tillfället okänt, men release kommer ske någon gång i början av 2022. Ovan och under har ni för övrigt lite nytt gamplay från spelet samt lite förhandstittar. Tumnagel
37.1°
+
André Stray
0

Amazon släpper Echo och Echo Dot i Sverige
Äntligen!

Amazon har som känt slagit upp portarna ordentligt i Sverige och nu har ebutiksjätten även gjort sina smarta högtalare Echo och Echo Dot tillgängliga i vårt avlånga land. De Alexa-utrustade högtalarna har även fått lite svenska funktioner och kan ge användare svenska nyheter och spela upp svenska radiokanaler samt fått förbättrad lokalkännedom. Tyvärr har högtalarna inte stöd för svenska ännu, så man får tjöta med enheterna på engelska. Amazons smarta högtalare hittar ni Amazon.se. Vanliga Echo kostar 999 kronor och Echo Dot kan man lägga vantarna på för 699 kronor. Tumnagel
34.2°
+
André Stray
0

Första provkörningarna av Porsche Taycan Cross Turismo
Fortfarande som prototyp dock

Premiären av Porsche Taycan Cross Turismo är snart här men innan dess har vissa fått provköra prototypen och här har vi två stycken genomgångar som ger några första intryck. Tumnagel
37.9°
+
Bobby Green
0

Sony organiserar om JAPAN Studio
Så fokus ligger kring Astro's Playroom-utvecklaren Team ASOBI

I veckan började det gå rykten om att Sony skulle stänga ner sin japanska spelstudio JAPAN Studio. Studion ligger bakom PlayStation-klassiker som Jumping Flash!, Alundra, Devil Dice, Vib-RIbbon, Ape Escape, Siren, LocoRoco, Patapon, Rogue Galaxy, Afrika, Gravity Rush och Knack. På senare tid har de dock inte tryckt ut allt för många klassiker och mest producerat spel i samarbete med andra spelstudios så som Bloodborne och Demonx27s Souls som utvecklades i samarbete med FROM Software samt Bluepoint Games. Ett undantag är dock ASOBI Team inom JAPAN Studio som på senare tid har varit ganska framgångsrika med sina Astro Bot-spel. Hur som helst har Sony nu bestämt sig för att organisera om JAPAN Studio kring just Team ASOBI. In an effort to further strengthen business operations, SIE can confirm PlayStation Studios JAPAN Studio will be re-organized into a new organization on April 1. JAPAN Studio will be re-centered to Team ASOBI, the creative team behind Astrox27s PLAYROOM, allowing the team to focus on a single vision and build on the popularity of Astro’s PLAYROOM. Sannolikt innebär det fler Astro-spel i framtiden vilket ju inte är en dålig grej så länge de håller samma kvalité som Astrox27s Playroom. Tumnagel
37.5°
+
Frode Wikesjö
0

Halebop öppnar minibutiker nästa vecka
Alltså väldigt, väldigt små butiker

Att öppna butiker i coronatider är en ganska dum idé, men Halebop går mot strömmen och kommer nästa vecka slå upp portarna på nya butiker runt om i Sverige. Som ni säkert redan listat ut genom att titta på bilderna handlar det inte om några ordentliga butiker, utan det hela är mer ett jippo där Halebop kommer erbjuda exklusiva deals till folk som hittar de skokartong-stora butikerna. Specifikt vad som kommer erbjudas är okänt, men Halebop lovar lattjolajbansgrejer. Kanske företagets minimobil? Butikerna i fråga är gjorda av ingen mindre än pärlpillaren Johan Karlgren, som kanske är med känd som Pappas pärlor. Halebop-butikerna kommer öppna 3 mars och hittas i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall. Specifikt var butikerna kommer vara placerade är en hemlis. Tumnagel
40.0°
+
André Stray
0

Rykte PlayStation 5 kan få stöd för extra-SSD till sommaren
Expandera med snabb M.2 SSD

När Sony visade upp sin PlayStation 5 förra året meddelade de att det skulle finnas möjlighet till att uppgradera konsolens lagringsutrymme genom att stoppa in en extra hårddisk. Som användare kan du använda vilken hårddisk du vill så länge den är kompatibel med och tillräckligt snabb för konsolen. När konsolen väl släpptes hade Sony dock avaktiverat denna funktion men det kan det bli ändring på under sommaren. Bloomberg rapporterar nämligen att källor sagt till dem att Sony kommer aktivera funktionen under sommaren så folk kan lagra mer grejer än de 667.2GB som finns på konsolens interna hårddisk. Utöver att låta oss expandera lagringen kommer uppdateringen även låsa upp högre fläkthastigheter, vilket kan vara nödvändigt om man petar in ytterligare lagring som kan hetta upp enheten. Tumnagel
40.2°
+
Frode Wikesjö
0

En teaser för Army of the Dead
Zack Snyders nya zombiefilm

Under gårdagen släppte Netflix den första teasern för Zack Snyder nya zombiefilm Army of the Dead. I filmen får vi följa en trupp legosoldater som måste ta sig ut ett zombie-fyllt Las Vegas efter de försökt sno en massa pengar från ett kasino. I huvudrollerna får vi bland annat se Dave Bautista, Ella Purnell, Garret Dillahunt, Theo Rossi och Tig Notaro. Filmen har premiär på Netflix den 21 maj. Tumnagel
40.3°
+
Frode Wikesjö
0

Nästa Dragon Age-spel blir singleplayerfokuserat
Efter Anthem-strulet

Biowares senaste titlar har inte precis erbjudit samma högkvalitativa upplevelse som studions tidigare titlar. Detta har till stor del berott på tryck från EA-ledningen om att spelen ska vara mer live service-spel som ska generera pengar under längre perioder. Efter strulet med Anthem och succén med Jedi: Fallen Order verkar EA ha insett att det kanske är en dålig idé med ett sådant fokus. Bloomberg rapporterar om att den initiala planen för nästa Dragon Age har tidigare varit att lägga mer fokus på en multiplayer-komponent, men nu ska fokus ha skiftat till att göra en singleplayerfokuserad upplevelse. Detta är förstås kalas för alla inblandade då Bioware ska fokusera på feta berättelser än något annat, men EA:s dåliga beslut har redan lett till en del skada hos Bioware. Den tidigare ansedda spelstudion har förlorat väldigt många tunga namn som bland annat Casey Hudson, Ben Irving, Mark Darrah och Mike Laidlaw som tidigare jobbat på Bioware-titlar som Knights of the Old Republic, Dragon Age och Mass Effect. Utöver att låta Bioware göra vad de gör bäst, verkar EA ha tagit ett steg tillbaka och kommer börja låta sina spelstudior ha mer kontroll över spelfranchises studiorna har skapat. I en intervju med IGN berättar Laura Miele, chief studios officer, bland annat att Respawn kommer få mer kontroll över vad som händer med Titanfall. Mer specifikt sägs detta: "That team will determine what the future holds for Apex and Titanfall. I don’t believe in directing or telling games teams what to create, it has to come from the player community, and the inspiration and motivation of developers." Nästa Dragon Age-spel väntas släppas någon gång efter april 2022 och förhoppningsvis kommer vi få ett svinbra singleplayeräventyr där Bioware verkligen får visa vad de går för. Tumnagel
44.3°
+
André Stray
0

Volvo XC40 Recharge får sin första OTA-uppdatering
Ska ge snabbare laddhastighet och bättre räckvidd

OTA (Over The Air) är uppdateringar som skickas i luften till vad som nu ska uppdateras. I december fick Polestar 2 sina första och nu är det dags för systerbilen Volvo XC40 Recharge att få sin första mjukvaruuppgradering någonsin. I denna ingår uppdateringar, nya funktioner, buggfixar och stabilitetsförbättringar till bilens infotainment- och framdrivningssystem. Den som laddar hem uppdateringen får en ny basmjukvara för bilens elektroniska system, en ökning av laddningshastigheten och en förbättrad räckvidd. Exakta detaljer kring detta får vi dock inte reda på. Exakt när utrullningen sker är lite oklart men ni som har en XC40 Recharge kan börja hålla utkik i era bilar. Tumnagel
41.9°
+
Bobby Green
0

Nu kan du prova nya System Shock
Uppdaterad version av klassikern från 1994

Nightdive släppte nyss ett spelbart demo för sin kommande nyversion av det klassiska spelet System Shock från 1994. Du spelar som en hacker som vaknar upp på en rymdstation med elaka robotar, cyborgar och mutanter samt en AI med gudskomplex. Själva spelet kommer släppas under sommaren men redan nu kan du få ett litet smakprov genom ett demo. Detta demo kan hittas på Steam, GOG och Epic Games Store Tumnagel
39.8°
+
Frode Wikesjö
0

Teasertrailer för Marvel's M.O.D.O.K.
Lite Robot Chicken-feeling

Tycker du MCU-produktionerna är lite för seriösa? Då kanske Marvelx27s M.O.D.O.K. kan vara intressant. I serien får vi följa superskurken M.O.D.O.K., som spelas av Patton Oswalt, som kört organisationen A.I.M. till grunden och måste hantera sin struliga familj och 40-årskris. Marvelx27s M.O.D.O.K. har premiär 21 maj på Hulu, men troligtvis kommer serien till Disney+ via Star ungefär i samma veva. Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0

Peugeot presenterar ny logga
Nya 308 blir först ut att bära den

Peugeot rullar nu ut en ny varumärkesidentitet och i den ingår en ny logga. Precis som tidigare handlar det om ett lejon och detta ska nu vara kraftfullare än någonsin i sitt uttryck. Senare i år lanseras nya 308 och den blir första modellen att bära den nya loggan. Den nya designen hyllar logotypen biltillverkaren använde sig av en kort tid på 60-talet som då också bestod av en sköld med ett lejonhuvud på. Tumnagel
50.3°
+
Bobby Green
0

Safri Duo - Played-A-Live
Fredagsklassikern

2000 är nu hela 21 år sedan. Och vet ni vad som bland annat hände då? Jo, den danska gruppen Safri Duo släppte trumlåten Played-A-Live (The Bongo Song) som ni alla har hört. Jag har lyssnat sönder låten och kan väl ärligt säga att jag inte tycker att den har åldrats särskilt väl, även om den givetvis har en plats någonstans i mitt musikbibliotek. Oavsett tycker jag den är värd att köra som klassiker denna soliga fredag. Bonusklipp nedan. Tumnagel
81kg
+
Bobby Green

Keith äter allt som finns hos In-N-Out
Även den hemliga menyn

Keith från The Try Guys ger sig här i kast med att äta allt som finns på menyn hos In-N-Out, inklusive den "hemliga" menyn som man bara får tillgång till om man vet vad man ska säga vid kassan. Vilken burgare tycker du är bäst på In-N-Out? Själv har jag aldrig ätit där men hoppas få göra det någon gång. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Thomas Di Leva kör konsert ikväll
Hemma i sitt vardagsrum

Ikväll klockan 19.00 kommer artisten Thomas Di Leva att ha premiär för Live hemma hos Di Leva. Det är en exklusiv hemma hos-konsert som han anordnar i sitt vardagsrum. "Låt oss mötas, denna gången live hemma hos mig i en nära konsert direkt från mitt vardagsrum till ert vardagsrum, det kommer att bli mina favoritlåtar i underbara hemmamysversioner. Rymdkram, Thomas." En biljett till konserten kostar 199 kronor och du hittar den på länken nedan. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Ny BMX-film från Vans
Med Dakota Roche

Efter skosamarbetet i början av månaden är det nu dags för Vans att även presentera en film med BMX-åkaren Dakota Roche. Filmen som heter Seeking Liberty är inspelad i Philadelphia och man har velat fånga stadens charm ur ett nytt perspektiv. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Så blir traditionell italiensk gelato till
180 år gammal familjetradition

Det finns mycket gott man inte får missa när man är i Italien. Glassen är en av grejerna. Här får vi se hur traditionell gelato i den lilla staden Ruvo di Puglia blir till. Endast tre ingredienser behövs - mjölk, socker och ägg. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green

Nytt och färgglatt från Timberland
Återigen med Billionaire Boys Club

Timberland och Billionaire Boys Club följer upp de färgglada skorna som presenterades i november med en ny kollektion som fått namnet Hyper Natural. I denna finns det hiking-plagg och två stycken nytolkningar på Garrison Trail-kängan. Skorna är tillverkade i ett material som består av minst 50 procent plast från återvunna PET-flaskor. Kläderna är i 100 procent ekologisk bomull. Kollektionen släpps den 26 februari och priserna ligger på mellan 600 och 1800 kronor. Tumnagel
66kg
+
Bobby Green

Romen The Real McCoy släpptes idag
Helt utan tillsatser

Idag släpptes The Real McCoy 12 Years Single Cask på Systembolaget. Det är en rom helt utan tillsatser producerad hos det familjeägda företaget Foursquare på Barbados. Endast lokal jäst, melass och källvatten från Barbados används. Romen destilleras i små batcher i kopparpanna och kolonnbrännare innan den lagras på hårt rostade amerikanska bourbonfat. Dofterna ska vara smörig ek och kryddig mörk choklad. Smaken beskrivs som smörkaramell tillsammans med fattoner, apelsinzest och tobak. För en flaska på 70 centiliter får man betala 599 kronor. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green

Den perfekta Steakhouse-burgaren
Tjock och mumsig

I sitt senaste klipp visar George Motz hur man fixar till den perfekta steakhouse-burgaren. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Teaser för Tina
HBO:s dokumentär om Tina Turner

Här kommer en teaser för HBO:s kommande dokumentär om den amerikanska artisten Tina Turner. Tina handlar om Tina Turners karriär och förutom artisten själv kommer bland andra Angela Basett och Oprah Winfrey medverka i dokumentären. Tina har premiär på amerikanska HBO Max 27 mars och kommer sannolikt att börja sändas på HBO Nordic någon gång efter det. Tumnagel
105kg
+
Wille Wilhelmsson

Ny officiell klockpartner för Aston Martin
Anrika Girard-Perregaux

Aston Martin meddelar nu att den anrika schweiziska klocktillverkaren Girard-Perregaux blir officiell klockpartner åt biltillverkaren. Girard-Perregaux har tillverkat klockor sedan 1791 och erbjuder idag modeller som kostar mellan 17.000 dollar och 463.000 dollar. Partnerskapet kommer att mynna ut i flera klockor i begränsade upplagor i framtiden och den första ska presenteras senare i år. Girard-Perregaux kommer även att fungera som sponsor för Aston Martins nybildade F1-team. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green

Victorinox-knivar med halkfria handtag
Kommer nu till Sverige

Victorinox har en serie med knivar som heter Swiss Modern. En version av dessa har syntetiska handtag i svart som ska vara halkfria. Nu kommer dessa knivar till Sverige och mer specifikt till alla Kitch’n-butiker runt om i landet. Knivarna klarar diskmaskin och är enkla att underhålla. Bladet är i rostfritt stål. De fyra knivarna som lanseras är stekkniven, santokukniven, kockkniven och brödkniven. Alla kostar 599 kronor styck. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green

Ny whisky från Macallan
Inspirerad av naturen

Macallan presenterar nu den nya whiskyn The Macallan Edition No.6. Här ska man ha hämtat inspiration från naturen och i synnerhet den berömda floden Spey som omger The Macallan Estate. Det är en single malt som ska ha aromer av färsk frukt, muskot, kola, ek, plommon, apelsiner och kanel. Smakerna beskrivs som kryddiga med inslag av färska frukter, krämig choklad och rostad havre. Släpps på Systembolaget den 4 mars och för en flaska får man betala 1100 kronor. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green