m
Note 20 Ultra är Samsungs bästa telefon hittills

Note 20 Ultra är Samsungs bästa telefon hittills
Vi har testat det nya flaggskeppet

Mobil / Feature

Förra året gnällde undertecknad en hel del på årets Note-upplaga då det kändes som att Samsung blivit omsprungna på ett gäng plan. Bättre kamera hittar vi i flaggskepp från kinesiska konkurrenter och allmänt bättre mobilupplevelse fick vi med OnePlus 7 Pro. Nu är det andra bullar och Samsung har gjort ett riktigt bra jobb med att uppgradera sin Note-serie till 2020 och gänget har verkligen lyckats leverera den bästa mobilupplevelse Samsung någonsin levererat.

Vi börjar i vanlig ordning på utsidan. Telefonen känns som en blandning av förra årets Note 10+ kombinerat med feta kameramodulen från S20 Ultra. Skärmen är lätt välvd på sidorna både fram och bak som gör att enheten känns lätt och nätt och ligger riktigt bra i handen, trots sin storlek. Precis som tidigare Note-telefoner har Note 20 Ultra platt topp och botten, vilket gör att hörnen känns aningen vassa. Jag hade lite problem med de skarpa kanterna med Note 10, men med Note 20 Ultra känns det dock som att kanterna inte är lika aggressiva. Det kanske är jag som blivit lite hårdare med åren, men oavsett känns det som ett mindre problem på Note 20 Ultra än tidigare.

Familjär men härlig utsida


På höger sida av telefonen sitter det volymreglage och powerknapp. Eller rättare sagt dedikerad Bixby-knapp som går att ställa om till power-knapp. Tittar vi vidare hittar vi simkortsläsare på toppen, S-Pen på botten, USB-C för laddning och diverse DeX-funktionalitet samt högtalare som jobbar tillsammans med högtalaren i toppen av telefonen för att leverera stereoljud.


Note so self: Använd putsduk jämt.

En allmänt ogillad grej från S20 Ultra har petats in i Note 20 Ultra och det är den massiva kameramodulen sticker ut ett par millimeter från baksidan. Precis som på S20 Ultra känns det som att den mest är i vägen och man lyckas ofta kladda med fingrarna på glaset, vilket inte är optimalt när man snabbt ska ta en bild och inser att man behöver dra en snabb puts innan. Sedan gör modulen att telefonen lutar rejält när den ligger på rygg och helt ärligt känns det som att modulen kommer vara den första grejen som förstörs om man är lite vårdslös. Allt detta kan dock undvikas med ett skal som skyddar telefonen och gör baksidan jämnare, så ett sådant rekommenderas.

En anledning att skippa skal är dock för att känna den nya baksidan. Samsung har äntligen kört matt yta på glaset i stället för blankt, som har en tendens att vara en jävel till fingeravtrycksmagnet. Utöver att slippa fingeravtryck så gör den matta att telefonen ligger mer stabilt i handen då den ger lite mer greppyta samt en härlig mjuk touch som man inte får med blankt glas.

Hårdvara och sånt


Note 20 Ultra kommer med Exynos 990 i Europa och det är bara att gilla läget. Samsung hävdar fortfarande att deras interna tester inte visar några större skillnader mellan Exynos-versionen och Snapdragon-versionen, men flera techmedier och användare rapporterar att detta inte stämmer och Snapdragon-versionerna har historiskt sett levererat bättre prestanda och längre batteritid.

I våra tester finner vi att Snapdragon 865 får bättre resultat i Geekbench 5 där båda enheterna får strax över 900 poäng i single core, men i multi core får Snapdragon strax över 3000 poäng, medan Note 20 Ultra ligger på 2500 poäng. Det är en rejäl skillnad som inte går att sticka under stolen. I grafikfokuserade 3DMark får vi en snarlik historia och i Slingshot Extreme-testet får vår Snapdragon 865-enhet 7078 poäng, med 8020 i grafik och 5015 i fysik, medan Note 20 Ultra får 5400 poäng, 6147 i grafik och 3789 i fysik. ”Nej, det är knappt någon skillnad mellan Snapdragon- och Exynos-versionerna”. Vi undrar verkligen vad Samsung kör för interna tester…

Med det sagt så är prestandaskillnaderna ingenting som märks av när man använder telefonen. Navigation i gränssnitt och i appar känns stabilt och rappt och spel och prestandatunga appar rullar på utan problem. Och i slutändan är ändå det viktigast.


Skärmen är snabb, ljusstark och alldeles fantastisk.

Något som höjer hela upplevelsen rejält är nya panelen som går under namnet Dynamic AMOLED 2X och den stora nyheten är uppdateringsfrekvensen på 120Hz och 240Hz i sampling rate. Hög uppdateringsfrekvens och sampling rate är verkligen ett måste i dagens flaggskepp och Samsung har implementerat dessa riktigt bra. Note 10 kändes verkligen seg jämfört med konkurrerande enheter, men Note 20 Ultra känns lika rapp som andra enheter med hög uppdateringsfrekvens. Scrollande på hemsidor har aldrig känts bättre och det händer att man scrollar och flänger runt med fingret på skärmen för att det känns nice och rappt.

Det som är lite tråkigt med den höga uppdateringsfrekvensen är att det inte är möjligt att köra maximal upplösning på skärmen samtidigt som 120Hz är aktiverat. Vill du ha hög framerate går det inte att aktivera 1440p-läget, utan det är 1080p som gäller. Det är förstås tråkigt, men om man måste välja mellan hög Hz eller många pixlar så är det ändå hög uppdateringsfrekvens som gäller. Snabba pixlar är bättre än många pixlar, liksom. Det är dock lite trist att inte Note 20 Ultra kan hantera både och som bland annat OnePlus 8 Pro kan.

Skärmen är 6,9 tum stor och är, precis som tidigare, en fröjd att använda. Färgåtergivningen är verkligen på topp och oavsett om du tittar på bilder, film eller spel så kommer du få en riktigt härlig upplevelse. Samsung är verkligen svårslagna när det kommer till skärmupplevelser och de spikar detta faktum ytterligare med skärmen i Note 20 Ultra.

När det kommer till batteri så presterar Note 20 Ultra under förväntan. Batteriet ligger på 4500mAh och det kan man tänka ska räcka i upp till två dygn utan större problem, men vi har varit tvungna att ladda vår enhet varje kväll för att inte vakna med batteritorsk. Telefonen har dock endast använts som daily driver i en vecka, så det kan hända att den smarta batterisparningsmagin inte riktigt kickat in än. Trots det väntade jag mig snäppet bättre batteritid. Telefonen har dock stöd för snabbladdning som kan ge dig 50 procents batteri på 30 minuters laddning, men den laddare som gör detta möjligt säljs separat.

Mjuka klappar


Samsungs gränssnitt One UI 2.5 körs på Note 20 Ultra och det blir allt mer en rätt trevlig användarupplevelse. Fokus ligger fortfarande på att erbjuda en stabil upplevelse även med en stor telefon och i Samsungs egna appar märks detta genom att information och annat man vill läsa oftast lägger sig på den övre halvan av skärmen, medan interaktiva saker hamnar på den nedre delen. Rätt genomtänkt och det fungerar bra. Av någon anledning har mappar i gränssnittet hamnat lite i skymundan under designprocessen och jag hade önskat att även appar i mapparna var mer lättillgängliga på skärmens nedre halva i stället för att lägga sig i mitten när man öppnar en mapp på hemskärmen. Petitess, jag vet, men det är fortfarande irriterande.

Med det sagt: Herregud, släpp sargen med teman. Låt oss välja färger, typsnitt och annat visuellt direkt i inställningsmenyn i stället för att tvinga användaren att köpa skräp från Galaxy Store. Det skapar bara känslan av att jag inte har kontroll över det visuella på min telefon, vilket i sin tur leder till att det inte riktigt känns som min telefon. Och har man pröjsat 15 lax för en telefon är det inte en trevlig känsla att ha. Man kan givetvis kringgå detta genom att installera andra hemskärmsappar och pilla med det visuella helt själv, men One UI är ett rätt härligt gränssnitt och det känns riktigt risigt att behöva vända sig till Galaxy Store för att man vill göra små justeringar.


Pennan är uppdaterad och riktigt trevlig!

Den stora USP:en med Note-serien är förstås S-Pen och med Note 20 Ultra har Samsung levererat den mest användbara pekpennan hittills. Tidigare har pennan fått bluetooth-funktionalitet och förra året levererades lite luftgester, som lät dig byta låt i musiktjänster eller gå vidare i presentationer. Det var kalas, men årets version har fått fler funktioner med Anywhere Actions. Med denna funktion aktiverad kan du själv välja vilka rörelser som ska göra vad och totalt finns det fem gester du får bestämma över. Till exempel kan du starta Spotify genom att rita ett V i luften, eller gå tillbaka genom att rita en pilspets till vänster. Detta kan vara extra användbart om du har telefonen kopplad till en stor skärm och vill visa något utan att behöva pilla med telefonen.

Andra trevligheter på mjukvarufronten är DeX-uppdatering som låter dig använda PC-gränssnittet på kompatibla enheter trådlöst, förbättrad Samsung Notes-app som gör gemensamt arbete lättare då ni kan pilla i samma dokument samtidigt samt bättre integration med Microsoft-appar.

Utöver detta känns pennan betydligt bättre att använda. Med skärmens höga uppdateringsfrekvens och sampling rate känns pennan som att den interagerar med telefonen på direkten. När du skriver anteckningar eller ritar känns det som att du använder penna och papper, vilket är riktigt härligt.

Kamera på topp, som vanligt


Kameran i Samsung Galaxy Note 20 Ultra är riktigt vass och användbar i flera olika miljöer. När det är ljust presterar givetvis kameran på topp och levererar korrekta färger och stabil HDR. Huvudsensorn ligger på 108MP och mjukvaran samlar info från alla pixlar när bilder tas och petar in dessa in en bild på 12MP. Givetvis är det möjligt att ta bilder med 108MP upplösning, men om telefonen inte får nog med ljus så blir resultatet lite grumligt. Utöver huvudsensorn är telefonen utrustad med en ultravidvinkelkamera på 12MP som är riktigt användbar för att fånga feta miljöbilder.

Ett riktigt trevligt tillskott är att telefonen fått autofokus med laser. Detta gör att telefonen hittar fokus snabbare än tidigare och det fungerar oftast rätt bra, så länge du plåtar eller filmar saker som inte är allt för lång borta.

Kamerabumpen är, som nämnt tidigare, rätt massiv och det beror på zoom-kameran. Jag gillade den inte i S20 Ultra och jag gillar den inte här eller. Bildresultatet när man kör full zoom, vilket på Note 20 Ultra är 50x, så är resultatet rätt risigt. Vem vill se grumliga bilder på saker som är långt borta? Samsung bör verkligen förbättra sin Space Zoom-tjofräs om de fortfarande vill fortsätta köra med bulkig kameramodul. Nu känns modulen stor helt i onödan.

Som vi nämnde i förhandstitten kommer kameran med några trevliga uppdateringar för videoinspelning. Telefonen kan hantera 8K-inspelning i 24fps, eller 4K/60fps, men det nya är Pro-läge för video. I Pro Video-läget får du lika bra kontroll över bländare, slutartid, ISO och annat nödvändigt precis som i proffskameran och det är även möjligt att kontrollera var ljudet ska komma ifrån samt välja gain-nivå. Antingen kan du köra Omni-mic som tar upp allt ljud som vanligt, eller välja att spela in ljud som kommer framför eller bakom kameran. Utöver detta kan du välja USB-mic eller extern bluetooth-mic. Tidigare har liknande proffsinställningar endast varit tillgänglig i smått nichade Sony Xperia 1 II, så det är trevligt att fler börjar ta videoinspelning på allvar.


Obligatorisk bild på Lisen som demonstrerar kamerans prestanda.

Som ni ser på bilden ovan fångar kameran en hel del detaljer. Vill ni jämföra bilden med liknande tagna med OnePlus 8 Pro och Samsung Galaxy S20+ är det bara att klicka här: Bilder i full upplösning. Pallar ni inte klicka så kan ni se att alla tre kameror plockar detaljer riktigt bra, men färgerna poppar betydligt mer på Samsung-lurarna, medan OnePlus har lite mattare färger. Utöver det är det lite bättre skärpa med Note 20 Ultra-kameran, men det är inte precis några natt- och dag-skillnader.

TL;DR:


För att sammanfatta så levererar Note 20 Ultra en komplett mobilupplevelse med många trevligheter som svinhärlig skärm, bra kamera, trevlig mjukvara och prestanda som duger. Samsung borde dock se över vad som faktiskt är nödvändigt att peta in i en telefon, i stället för att än en gång dunka på världens mest otympliga kameramodul som inte gör något för att förbättra kameraupplevelsen. Sen har vi den snorhöga prislappen på runt 15 lök som kan svida rätt rejält. Antingen kör man på Note 20 Ultra, eller så kan man ju få en nästan mer välpolerad upplevelse för hela familjen genom att köpa tre OnePlus Nord.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra går att förboka nu och priset ligger på 14.590 kronor för versionen med 256GB och vill du ha 512GB får du lägga ut 15.690 kronor.

I vanlig ordning är det bara att skriva ner en fråga eller två i kommentarerna om det är något ni undrar över.

Läs mer
31.7°
0

Note 20 Ultra är Samsungs bästa telefon hittills

Vi har testat det nya flaggskeppet

Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning kommer till Switch i mars
Actionrollspela järnet!

Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning släpptes till PC, PS4 och Xbox One i september förra året och inom kort är det dags för Switch-spelare att ta sig an fantasyrollspelet. 16 mars kommer spelet släppas till Nintendos hybridkonsol och kommer precis som versionen som släpptes i höstas med uppgraderad grafik från originalversionen samt spelets tre DLC:s The Teeth of Naros, Legend of Dead Kel och Weapons and Armor bundle. I samband med detta har THQ Nordic meddelat att spelet kommer få en ny expansion senare i år vid namn Fatesworn, men utöver titeln så har vi inte fått veta något mer om den kommande expansionen. Tumnagel
37.1°
+
André Stray
0

Forskare har gjort en robot av is
Kanske rullar runt på månar och andra planeter i framtiden

Forskare på University of Pennsylvania har utvecklat ett koncept som de kallar IceBot vilket beskriver robotar som delvis är uppbyggda av is. Tanken är att is-robotarna skulle kunna användas för att utforska kalla platser eller utomjordiska världar, till exempel Jupiters is-måne Europa. Skulle de användas till detta så skulle en stor del av robotarnas delar kunna konstrueras av is som redan finns på plats och det enda som skulle behöva skickas till dit skulle vara själva robotens elektronik samt de verktyg som krävs för att konstruera roboten. I rapporten "Robots Made From Ice: An Analysis of Manufacturing Techniques" skriver forskarna bland annat: "The ice allows for increased flexibility in the system design, enabling the robotic structure to be designed and built post-deployment after tasks and terrain obstacles have been better identified and analyzed." I dagsläget är IceBot bara ett koncept och det kommer att ta många års arbete för att utveckla detta innan vi skulle kunna få se effektiva robotar av is rulla runt på jorden eller andra himlakroppar. Men idén verkar hur som helst finnas. I videoklippet ovan kan ni kolla in när en prototyp av en IceBot rullar runt. Tumnagel
36.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apple ska göra film om Napoleon
Joaquin Phoenix ska spela den franske kejsaren i Kitbag

Deadline rapporterar att Apple kommer att producera filmen Kitbag som handlar om den franske kejsaren Napoleon Bonaparte, en film som Ridley Scott kommer att regissera. I rollen som Napoleon kommer vi att få se Joaquin Phoenix och manuset kommer att skrivas av David Scarpa, manusförfattaren som även skrev manus till Ridley Scotts kidnapparfilm All The Money in the World. Ridley Scott säger om Napoleon till Deadline: "Napoleon is a man I’ve always been fascinated by. He came out of nowhere to rule everything — but all the while he was waging a romantic war with his adulterous wife Josephine. He conquered the world to try to win her love, and when he couldn’t, he conquered it to destroy her, and destroyed himself in the process." Kitbag kommer att sändas på Apples streamingtjänst Apple TV+ men det lär nog dröja ett tag innan vi får se den där. Inspelningarna av filmen sägs vara planerade att dra igång någon gång i början av 2022. Tumnagel
38.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

James May spanar in den eldrivna MGB:n
Passar honom perfekt

Nu har turen kommit till James May att få spana in och provköra den eldrivna MGB Roadster som RBW har satt ihop. En bil som passar honom som handen i handsken. Och jag blev ärligt talat sugen på en själv nu bara för det. Tumnagel
37.4°
+
Bobby Green
0

5G-auktionen i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden nu avslutad
Snabba puckar!

Nu är det fritt fram för de svenska operatörerna att sprida corona via 5G-nätet! Näh, såklart inte, för det är bara trams som ingen med lite vett tror på. Men 5G-auktionen startade i förmiddags och nu verkar det hela vara över och alla fyra bolag som fick delta har fått sin del av kakan. Och resultatet kommer se ut som sådan: - Hi3G Access AB (Tre) får 100 MHz i frekvensutrymmet 3400-3500 MHz. - Net4Mobility HB (Tele2 och Telenor) får 100 MHz i frekvensutrymmet 3620-3720 MHz. - Telia får 120 MHz i frekvensutrymmet 3500-3620 MHz. - Teracom får 80 MHz i frekvensutrymmet 2300-2380 MHz Totala prislappen för frekvensutrymmena landade på 2,3 miljarder kronor, vilket kan jämföras med de ungefär 2,8 miljarder kronor som totalen blev under auktionen för 700 MHz-banden 2018. Uppdelningen av pengarna ser ut som sådan: Telia lade 760 miljoner kronor, Net4Mobility budade 665 miljoner kronor, Tre lade 491 miljoner kronor och Teracom dunkade in jämna 400 miljoner kronor. För detta får operatören tillstånd att arbeta i frekvensutrymmena fram till 2045. Vad som händer nu är att bolagen kan på riktigt börja utbyggnaden av 5G-nätet i Sverige, vilket tidigare endast skett i utvalda städer runt om i Sverige. Det kommer dröja ett tag innan alla får en liten 5G-ikon i sina telefoner, men det är ändå bra att arbetet nu kan dra igång ordentligt. Tumnagel
40.3°
+
André Stray
0

Qualcomm presenterar Snapdragon 870
Upphottad variant av 865+ för mellansegmentet

Qualcomm presenterade nyligen Snapdragon 888 som kommer sitta i majoriteten av flaggskeppstelefonerna som släpps i år. Men givetvis ska mellansegmentet få lite hårdvarumässigkärlek och nu har även Snapdragon 870 presenterats. 870 är praktiskt taget en mer finputsad variant av Snapdragon 865+ som släpptes förra året och kommer med lite snabbare processorer med lite högre klockfrekvens. Precis som 865 är 870 utrustad med en Kryo 585-processor, men den här gången ligger klockfrekvensen på imponerande 3,2 GHz. Utöver den överklockade processorn är det inte allt för många nyheter. Systemkretsen kommer med grafikkretsen Adreno 650, har ett separat 5G-modem samt har stöd för Wifi 6 men inte nya 6E. Snapdragon 870 kommer börja rulla ut till tillverkare under första kvartalet och tillverkare som bland annat OnePlus, Motorola, Oppo och Xiaomi kommer använda kretsen i kommande enheter. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Ännu fler spel på ingång till Xbox Game Pass
Yakuza Remastered Collection, Desperados 3 och mer!

Microsoft fortsätter dunka ut titlar till prenumeranter av Xbox Game Pass. Igår fick vi reda på att Control kommer läggas till i Game Pass for PC på torsdag och vi vet sedan tidigare att Bloober Teams mystiska äventyr The Medium kommer släppas 28 januari, men ännu mer är tydligen på ingång. 21 januari kommer inte bara Control bli tillgängligt utan då kommer även Desperados 3 och Donut County bli tillgängligt till Xbox-konsoler, PC och Android. Samma dag kommer även Outer Wilds bli tillgängligt för streaming till Android-telefoner. 26 januari kommer Cyber Shadow läggas till i spelbiblioteket och vara spelbart på konsol, PC och Android. Två dagar senare blir det Yakuza-fest med släppet av Yakuza Remastered Collection till konsol, PC och Android. Yakuza-samlingen består för övrigt av remastrade versioner av Yakuza 3, Yakuza 4 och Yakuza 5. Med nya spel så behövs äldre spel försvinna från spelbiblioteket. Och 29 januari är det dessa titlar som ryker: Death Squared (konsol) Deathx27s Gambit (PC) Final Fantasy 15 (konsol och PC) Fishing Sim World: Pro Tour (konsol och PC) Gris (PC) Indivisible (konsol och PC) Reigns: Game of Thrones (PC) Sea Salt (konsol och PC) Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0

Donald Trump vill bygga staty av Steve Jobs
Ska inkluderas i "National Garden of American Heroes"

Ett av de sista besluten Donald Trump tar som USA:s president verkar bli att uppföra något som kallas för "National Garden of American Heroes". Det ska handla om en park där statyer av en lång rad kända personer kommer att stå placerade och det föreslås bland annat att Apples grundare Steve Jobs ska stå staty i parken. Trump föreslog redan förra sommaren att det skulle byggas en park där personer som på något sätt bidragit till USA:s historia skulle stå staty. Förutom Jobs så föreslås det även att det ska byggas statyer av bland andra Neil Armstrong, Alexander Graham Bell, Albert Einstein, Benjamin Franklin, Edwin Hubble, Nikola Tesla samt svenskan Ingrid Bergman i "National Garden of American Heroes". Huruvida någonsin "National Garden of American Heroes" kommer att byggas återstår att se. I förslaget, som in kan läsa i sin helhet på länken nedan, inkluderas hundratals namn på kända personer som ska få stå staty i parken. Ni hittar dessa i faktarutan nedan. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Andra spelmedier tycker till om Hitman 3
Verkar vara tummen upp överallt

Hitman 3 släpps i morgon och ni har möjligtvis redan läst vad undertecknad tycker om spelet. Om inte så får ni en väldigt kort sammanfattning här: Det är nice, oavsett om man lirat de tidigare spelen. Men om man är i valet och kvalet att köpa spel så vore det ju tokigt att bara lyssna på en röst så ovan och under har ni fler åsikter om spelet. Och för att sammanfatta dessa så verkar spelmediakåren rätt enade om att spelet är rätt nice, även om spelet inte några bombastiska nymodigheter. Men om man ser det som en vidareutveckling där utvecklarna finputsat Hitman-upplevelsen in absurdum kommer man inte bli besviken. Ovan har ni en videorecension från Gamespot och nedan har ni recensioner från IGN, Game Informer, Rock Paper Shotgun, ACG, WhatCulture, MrMattyPlays och Push Square. Länk till Hitman 3 på Metacritic där ni kan läsa fler recensioner av spelet har ni här nere till vänster. Tumnagel
37.9°
+
André Stray
0

Titta när en finsk konstnär viker papper
Imponerande!

Att vika pappersflygplan kan vara roligt, men vill man göra lite mer avancerad papperskonst så kan man lära sig origami. I videon ovan har ni lite origamiinspiration från den finska konstnären Juho Könkkölä som för en tid sedan tillbringade drygt 50 timmar med att vika ett tunt pappersark på 68 x 68 centimeter till en samuraj på 20 centimeter. Tumnagel
39.2°
+
André Stray
0

ByKolles Racing presenterar sin Le Mans-racer
Kommer även i gatutförande

ByKolles Racing visar nu upp bilen de ska tävla med på Le Mans och man kallar den för PMC Project. Förutom att tävla inom FIA World Endurance Championship kommer även andra versioner att tas fram, och även en du ska få köra med på gatan. Under skalet på Le Mans-versionen finns en V8:a utan överladdning som ger runt 700 hästar, inga hybridgrejer här alltså. Bilen ska väga in på 1039 kilo. Gatversionen kommer att få hybridiserad V8:a och en effekt runt 1000 hästar. Målvikten kommer att ligga på ett ton. Tumnagel
37.5°
+
Bobby Green
0

Apex Legends verkar komma till Switch i februari
Switch-version nämns i trailers i flera länder

Att Apex Legends ska komma till Switch har varit känt sedan i somras och initialt verkade det som att Switch-versionen skulle släppas under hösten. Hösten kom och gick och Respawns battle royale-spel lös med sin frånvaro. Nu verkar det som att Switch-versionen är på ingång på riktigt då EA och Respawn nämnts i beskrivningen i den nya Stories from the Outlands-videon som släpptes under gårdagen. Det gäller inte samtliga versioner av videon, utan endast ett par som bland annat släpptes i japanska, polska och danska kanaler. Kort sagt stod det att Apex Legends kommer kunna spelas på Switch i samband med starten av åttonde säsongen i Apex Legends, vilket sker 2 februari, men Switch-texten i beskrivningarna har ändrats i efterhand och Nintendos konsol nämns inte över huvud taget. Ska man spekulera så kommer troligtvis EA och Respawn ge nyheten lite större utrymme inom de kommande veckorna än att bara nämna Switch som hastigast i en videobeskrivning. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

Turkiet förbjuder annonser på Twitter, Periscope och Pinterest
Anser att de inte följer landets nya sociala medie-lag

Turkiet förbjuder nu Twitter, den twitter-ägda tjänsten Periscope samt Pinterest från att köra annonser på sina tjänster i Turkiet. Detta är något man gör efter att turkiska myndigheter inte anser att tjänsterna följer den lag som ska reglera sociala medier i landet. Den nya lagen infördes i augusti 2020 och innebär att alla sociala medie-tjänster som vill verka på den turkiska marknaden är tvungna att ha en anställd representant i Turkiet. Detta var något som Turkiet ansåg behövdes för att de skulle ha någon de kunde vända sig till när turkiska myndigheter ville radera, vilket antagligen ska utläsas som censurera, inlägg från sociala medie-tjänsterna. Skulle Twitter och Pinterest fortsatt inte anställa någon som ansvarar för deras tjänster i Turkiet så kommer deras bandvidd kapas med hälften i april och med 90 procent i maj skriver nyhetsbyrån Reuters. Turkiet har genom åren flera gånger helt blockerat tjänster som Twitter, Facebook och YouTube för att förhindra att dessa kanaler används för att sprida information i Turkiet. Den nya lagens syfte verkar ha kommit till för att tjänsterna ska slippas att blockera samtidigt som turkiska myndigheter ska kunna bestämma vilken information som sprids via tjänsterna. Både Google och Facebook ska nu ha representanter för sina tjänster i Turkiet, något som skedde efter det att de bötfälldes för att inte ha följt den nya lagen i höstas. Detta är något som en del bedömare tror kan leda till att både Facebook och Google kommer att användas som verktyg av den turkiska staten för att censurera inlägg på sociala medier som misshagar regeringen. Milena Büyüm från Amnesty International skriver bland annat på Twitter: "Facebook’s decision leaves them - and Google, Youtube and others - in serious danger of becoming an instrument of state censorship. They must tell us and their users in Turkey what concrete steps they will take to prevent this from happening." Tumnagel
35.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

En närmare titt på Nissan Ariya
Den helt eldrivna suven

Nissans framtid är som alla andra biltillverkares eldriven. I juli rullades Ariya ut som är en helt eldriven SUV som vi får en närmare titt på här. De första leveranserna ska dra igång i höst. Bonusklipp nedan. Tumnagel
38.0°
+
Bobby Green
0

YouTube testar shopping direkt från videoklipp
Mera e-handel på ingång till Googles videotjänst?

Engadget rapporterar att YouTube har börjat testa en funktion där användare kommer att få möjlighet att köpa grejer som visas i videoklipp i anslutning till att dessa visas. Enligt Engadget källor kommer det gå att köpa grejer som visas i ett videoklipp via en shoppingbag-ikon som finns nedanför videospelaren. Mashable skriver vidare att det kanske även kommer att gå att köpa grejer genom så kallade "kort" som visas direkt i videospelaren, sådana som YouTube redan idag använder i sina videoklipp för att länka vidare till andra videoklipp. YouTubers har under några år kunnat sälja grejer via en så kallad "shopping hub" i anslutning till sin kanal. Om YouTube lanserar shopping direkt i videoklippen skulle detta antagligen kunna öka försäljningen av merch, prylar och annat för kanalinnehavarna. Tumnagel
31.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Kolla in en tidig version av Windows 10X
Det som ska bli Microsofts svar på Chrome OS?

Tech-sajten Thurrott har kommit över en läckt version av Microsofts kommande operativsystem Windows 10X och här kan ni kolla in när går igenom den. Windows 10X presenterades ursprungligen som ett operativsystem som skulle köras på enheter med dubbla skärmar, till exempel Microsofts kommande "booklet" Surface Neo, men sedan dess verkar planerna för operativsystemet skiftat fokus. Nu sägs det att Windows 10X primärt kommer att bli en utmanare till Googles operativsystem Chrome OS. I klippet ovan kan ni kika in olika delar av Windows 10X vilket verkar vara en lite avskalad version av traditionella Windows 10. Det verkar vara en enkelt installationsprocess och det ser ut som om program enbart går att installeras direkt från Windows Store. Microsoft hade tidigare planer på att släppa Windows 10X redan förra året men de senast uppgifterna gör gällande att det hela kommer att släppas som tidigast någon gång i år. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Lönnmördarsimulatorn Hitman 3 träffar helrätt
Vi har spelat avslutningen i World of Assassination-trilogin

Med Hitman 3 har danska IO Interactive inte bara levererat en slutpunkt för berättelsen om Agent 47 i World of Assassination-trilogin. Utvecklarna har även levererat en av de vassaste lönnmördarsimulatorerna som verkligen gjort det riktigt roligt och spännande att utföra den rätt mörka handlingen att ta fiktiva karaktärers liv. Tumnagel
39.7°
+
André Stray
0

Porsche smygvisar ny version av Taycan
Ska alla få ta del av den bakhjulsdrivna instegsversionen?

I somras rullade Porsche ut en billigare Taycan som bara drev på bakhjulen i Kina. När företaget nu smygvisar en ny version av den eldrivna bilen ryktas det handla om samma version, fast att den nu blir tillgänglig för hela världen. Bilden visar fyra stycken Taycans och det handlar om Taycan 4S, Taycan Turbo, Taycan Turbo S och en som inte har något emblem där bak. Om det nu är instegsversionen det handlar om kan vi återberätta att det är en bil som har en elmotor på 408 hästar placerad där bak. Den får i sin tur kraft från ett batteripack på 79,2 kWh som enligt NEDC-cykeln ska ge en räckvidd på 41,4 mil. Köper man till Performance Battery Plus får man istället 476 hästar och en räckvidd på 48,9 mil. Den "nya" versionen ska presenteras snart. Tumnagel
39.1°
+
Bobby Green
0

Hank von Hell gör miniturné i Sverige
Kommer spela på fyra platser i år

Hank von Hell (sångare i Turbonegro, skådespelare och soloartist) kommer i höst att ge sig ut på en liten miniturné här i Sverige. Den 1 september kommer han att uppträda på Pustervik i Göteborg, sen blir det Katalin i Uppsala den 2 september. Den 3 september rockas det loss på Club Deströyer i Sundsvall och den 4 september är kalaset slut på Berns i Stockholm. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Idag är det Internationella popcorn-dagen!
Tut i luren!

Denna tisdag kryddas av att det idag är den internationella popcorn-dagen vilket alltså innebär att det är fritt fram att byta ut dagens middag mot en stor skål med smörpopcorn istället. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green

Tre Tarantino-filmer med tre helt olika budgetar
Behövs inte alltid svinmycket pengar

Hur mycket pengar behöver man egentligen för att göra en grym film? Inte alltid svinmycket, vilket regissören Quentin Tarantino är ett bra bevis på. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Spritz Mixer - nyhet från Schweppes
Drick som den är eller blanda i drink

Schweppes presenterar nu en Spritz Mixer som gör att du ännu enklare kan göra dig en Aperol Spritz eller liknande. Eller en alkoholfri version av den klassiska drinken om du nu skulle vilja det. Drycken har en bitter och sötsyrlig smak av apelsin. Släpps i dagligvaruhandeln och servicehandeln denna vecka. Kommer som 50 centiliter och 150 centiliter och kostar runt 12,50 respektive 23.95 kronor. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

Machine Gun Kellys senaste album i en film
High School all over again

Machine Gun Kelly har släppt ett nytt album som heter Tickets to My Downfall och istället för att göra en video till varje låt på plattan har man slagit ihop alla till den här 49 minuter långa filmen Downfalls High. Tumnagel
75kg
+
Bobby Green

Snubbe testar att göra toalettvin
Smakar inte helt oväntat skit

Hört talas om Pruno innan? Inte jag heller. Det är vin som görs i toaletten, och något som fängelsekunder verkar ägna sig åt. Här ser vi när Alex ger sig på att göra en sats och sen testar hur det smakar. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

RY X släpper liveplatta från Royal Albert Hall
Fin livespelning

I oktober 2019 spelade RY X på Royal Albert Hall med London Contemporary Orchestra och nu har spelningen släppts som album. RY X är en otroligt finstämd musiker och han blir knappast sämre med en orkester bakom sig. Videon ovan är från en spelning i Bryssel och nedan hittar ni hela skivan från London. Tumnagel
85kg
+
Roger Åberg

Ben & Jerry släpper efterrätter för hundar
Klart att de också ska få!

Glassmakarna Ben & Jerry verkar inte bara gilla människor utan även hundar. Därför har man skapat två olika smaker som båda passar för hundar. Även om alla hundar inte är laktosintoleranta så är det inte så bra för dem med mjölkprodukter, så hundglassarna är gjorda på andra saker men de verkar goda ändå. För hundar alltså. Tumnagel
-66kg
+
Roger Åberg

Ny singel från Markus Krunegård
Sentimental Attack

I maj släpper Markus Krunegård det nya albumet TUTTI FRUTTI – Från lokalen under sushin. Med på plattan finns bland annat låten Sentimental Attack som nu släpps som singel. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Första numret av Batman såld för 2,2 miljoner dollar
Fint exemplar

Ett väldigt fint nummer av första numret av serietidningen Batman har nu sålts. Prislappen blev rätt saftig och landade på 2,22 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 18,5 miljoner svenska kronor. Inget man lägger på dasset med andra ord. Tidningen är inte bara det första numret av en serietidning utan första numret av en serietidning som inte bara introducerade Läderlappen och Robin utan också Jokern och Catwoman (som kallades för Cat i det här numret). Numret räknas som en av de fem viktigaste serietidningarna någonsin. Just det här exemplaret är i ypperligt skick, vilket tydligen är lite extra ovanligt av just det här numret eftersom både fram och baksida har stora gula ytor som inte åldras väl om man inte tar hand om tidningen. Tumnagel
110kg
+
Roger Åberg

Hultsfredsfestivalen blir dokumentärfilm
Släpps kanske 2022

Filmaren Hans-Erik Therus ska göra en dokumentärfilm om Hultsfredsfestivalen som kommer att sändas på SVT. Den ska skildra festivalens historia och mycket av det som hände mellan åren 1986 och 2012. Dokumentären väntas bli runt 70 minuter lång och dyka upp någon gång 2022. Ovan har ni fyra timmar Hultsfredsfestivalen 1999. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green

En traditionell kruka för kimchi blir till
Gediget hantverk

Jin-Gyu lärde sig konsten att skapa onggi-krukor av sina föräldrar. Idag är han en av runt 20 stycken människor i Sydkorea som är certifierad att återskapa dessa anrika kimchi-grytor vi ser i klippet här. Tumnagel
104kg
+
Bobby Green