m
Note 20 Ultra är Samsungs bästa telefon hittills

Note 20 Ultra är Samsungs bästa telefon hittills
Vi har testat det nya flaggskeppet

Mobil / Feature

Förra året gnällde undertecknad en hel del på årets Note-upplaga då det kändes som att Samsung blivit omsprungna på ett gäng plan. Bättre kamera hittar vi i flaggskepp från kinesiska konkurrenter och allmänt bättre mobilupplevelse fick vi med OnePlus 7 Pro. Nu är det andra bullar och Samsung har gjort ett riktigt bra jobb med att uppgradera sin Note-serie till 2020 och gänget har verkligen lyckats leverera den bästa mobilupplevelse Samsung någonsin levererat.

Vi börjar i vanlig ordning på utsidan. Telefonen känns som en blandning av förra årets Note 10+ kombinerat med feta kameramodulen från S20 Ultra. Skärmen är lätt välvd på sidorna både fram och bak som gör att enheten känns lätt och nätt och ligger riktigt bra i handen, trots sin storlek. Precis som tidigare Note-telefoner har Note 20 Ultra platt topp och botten, vilket gör att hörnen känns aningen vassa. Jag hade lite problem med de skarpa kanterna med Note 10, men med Note 20 Ultra känns det dock som att kanterna inte är lika aggressiva. Det kanske är jag som blivit lite hårdare med åren, men oavsett känns det som ett mindre problem på Note 20 Ultra än tidigare.

Familjär men härlig utsida


På höger sida av telefonen sitter det volymreglage och powerknapp. Eller rättare sagt dedikerad Bixby-knapp som går att ställa om till power-knapp. Tittar vi vidare hittar vi simkortsläsare på toppen, S-Pen på botten, USB-C för laddning och diverse DeX-funktionalitet samt högtalare som jobbar tillsammans med högtalaren i toppen av telefonen för att leverera stereoljud.


Note so self: Använd putsduk jämt.

En allmänt ogillad grej från S20 Ultra har petats in i Note 20 Ultra och det är den massiva kameramodulen sticker ut ett par millimeter från baksidan. Precis som på S20 Ultra känns det som att den mest är i vägen och man lyckas ofta kladda med fingrarna på glaset, vilket inte är optimalt när man snabbt ska ta en bild och inser att man behöver dra en snabb puts innan. Sedan gör modulen att telefonen lutar rejält när den ligger på rygg och helt ärligt känns det som att modulen kommer vara den första grejen som förstörs om man är lite vårdslös. Allt detta kan dock undvikas med ett skal som skyddar telefonen och gör baksidan jämnare, så ett sådant rekommenderas.

En anledning att skippa skal är dock för att känna den nya baksidan. Samsung har äntligen kört matt yta på glaset i stället för blankt, som har en tendens att vara en jävel till fingeravtrycksmagnet. Utöver att slippa fingeravtryck så gör den matta att telefonen ligger mer stabilt i handen då den ger lite mer greppyta samt en härlig mjuk touch som man inte får med blankt glas.

Hårdvara och sånt


Note 20 Ultra kommer med Exynos 990 i Europa och det är bara att gilla läget. Samsung hävdar fortfarande att deras interna tester inte visar några större skillnader mellan Exynos-versionen och Snapdragon-versionen, men flera techmedier och användare rapporterar att detta inte stämmer och Snapdragon-versionerna har historiskt sett levererat bättre prestanda och längre batteritid.

I våra tester finner vi att Snapdragon 865 får bättre resultat i Geekbench 5 där båda enheterna får strax över 900 poäng i single core, men i multi core får Snapdragon strax över 3000 poäng, medan Note 20 Ultra ligger på 2500 poäng. Det är en rejäl skillnad som inte går att sticka under stolen. I grafikfokuserade 3DMark får vi en snarlik historia och i Slingshot Extreme-testet får vår Snapdragon 865-enhet 7078 poäng, med 8020 i grafik och 5015 i fysik, medan Note 20 Ultra får 5400 poäng, 6147 i grafik och 3789 i fysik. ”Nej, det är knappt någon skillnad mellan Snapdragon- och Exynos-versionerna”. Vi undrar verkligen vad Samsung kör för interna tester…

Med det sagt så är prestandaskillnaderna ingenting som märks av när man använder telefonen. Navigation i gränssnitt och i appar känns stabilt och rappt och spel och prestandatunga appar rullar på utan problem. Och i slutändan är ändå det viktigast.


Skärmen är snabb, ljusstark och alldeles fantastisk.

Något som höjer hela upplevelsen rejält är nya panelen som går under namnet Dynamic AMOLED 2X och den stora nyheten är uppdateringsfrekvensen på 120Hz och 240Hz i sampling rate. Hög uppdateringsfrekvens och sampling rate är verkligen ett måste i dagens flaggskepp och Samsung har implementerat dessa riktigt bra. Note 10 kändes verkligen seg jämfört med konkurrerande enheter, men Note 20 Ultra känns lika rapp som andra enheter med hög uppdateringsfrekvens. Scrollande på hemsidor har aldrig känts bättre och det händer att man scrollar och flänger runt med fingret på skärmen för att det känns nice och rappt.

Det som är lite tråkigt med den höga uppdateringsfrekvensen är att det inte är möjligt att köra maximal upplösning på skärmen samtidigt som 120Hz är aktiverat. Vill du ha hög framerate går det inte att aktivera 1440p-läget, utan det är 1080p som gäller. Det är förstås tråkigt, men om man måste välja mellan hög Hz eller många pixlar så är det ändå hög uppdateringsfrekvens som gäller. Snabba pixlar är bättre än många pixlar, liksom. Det är dock lite trist att inte Note 20 Ultra kan hantera både och som bland annat OnePlus 8 Pro kan.

Skärmen är 6,9 tum stor och är, precis som tidigare, en fröjd att använda. Färgåtergivningen är verkligen på topp och oavsett om du tittar på bilder, film eller spel så kommer du få en riktigt härlig upplevelse. Samsung är verkligen svårslagna när det kommer till skärmupplevelser och de spikar detta faktum ytterligare med skärmen i Note 20 Ultra.

När det kommer till batteri så presterar Note 20 Ultra under förväntan. Batteriet ligger på 4500mAh och det kan man tänka ska räcka i upp till två dygn utan större problem, men vi har varit tvungna att ladda vår enhet varje kväll för att inte vakna med batteritorsk. Telefonen har dock endast använts som daily driver i en vecka, så det kan hända att den smarta batterisparningsmagin inte riktigt kickat in än. Trots det väntade jag mig snäppet bättre batteritid. Telefonen har dock stöd för snabbladdning som kan ge dig 50 procents batteri på 30 minuters laddning, men den laddare som gör detta möjligt säljs separat.

Mjuka klappar


Samsungs gränssnitt One UI 2.5 körs på Note 20 Ultra och det blir allt mer en rätt trevlig användarupplevelse. Fokus ligger fortfarande på att erbjuda en stabil upplevelse även med en stor telefon och i Samsungs egna appar märks detta genom att information och annat man vill läsa oftast lägger sig på den övre halvan av skärmen, medan interaktiva saker hamnar på den nedre delen. Rätt genomtänkt och det fungerar bra. Av någon anledning har mappar i gränssnittet hamnat lite i skymundan under designprocessen och jag hade önskat att även appar i mapparna var mer lättillgängliga på skärmens nedre halva i stället för att lägga sig i mitten när man öppnar en mapp på hemskärmen. Petitess, jag vet, men det är fortfarande irriterande.

Med det sagt: Herregud, släpp sargen med teman. Låt oss välja färger, typsnitt och annat visuellt direkt i inställningsmenyn i stället för att tvinga användaren att köpa skräp från Galaxy Store. Det skapar bara känslan av att jag inte har kontroll över det visuella på min telefon, vilket i sin tur leder till att det inte riktigt känns som min telefon. Och har man pröjsat 15 lax för en telefon är det inte en trevlig känsla att ha. Man kan givetvis kringgå detta genom att installera andra hemskärmsappar och pilla med det visuella helt själv, men One UI är ett rätt härligt gränssnitt och det känns riktigt risigt att behöva vända sig till Galaxy Store för att man vill göra små justeringar.


Pennan är uppdaterad och riktigt trevlig!

Den stora USP:en med Note-serien är förstås S-Pen och med Note 20 Ultra har Samsung levererat den mest användbara pekpennan hittills. Tidigare har pennan fått bluetooth-funktionalitet och förra året levererades lite luftgester, som lät dig byta låt i musiktjänster eller gå vidare i presentationer. Det var kalas, men årets version har fått fler funktioner med Anywhere Actions. Med denna funktion aktiverad kan du själv välja vilka rörelser som ska göra vad och totalt finns det fem gester du får bestämma över. Till exempel kan du starta Spotify genom att rita ett V i luften, eller gå tillbaka genom att rita en pilspets till vänster. Detta kan vara extra användbart om du har telefonen kopplad till en stor skärm och vill visa något utan att behöva pilla med telefonen.

Andra trevligheter på mjukvarufronten är DeX-uppdatering som låter dig använda PC-gränssnittet på kompatibla enheter trådlöst, förbättrad Samsung Notes-app som gör gemensamt arbete lättare då ni kan pilla i samma dokument samtidigt samt bättre integration med Microsoft-appar.

Utöver detta känns pennan betydligt bättre att använda. Med skärmens höga uppdateringsfrekvens och sampling rate känns pennan som att den interagerar med telefonen på direkten. När du skriver anteckningar eller ritar känns det som att du använder penna och papper, vilket är riktigt härligt.

Kamera på topp, som vanligt


Kameran i Samsung Galaxy Note 20 Ultra är riktigt vass och användbar i flera olika miljöer. När det är ljust presterar givetvis kameran på topp och levererar korrekta färger och stabil HDR. Huvudsensorn ligger på 108MP och mjukvaran samlar info från alla pixlar när bilder tas och petar in dessa in en bild på 12MP. Givetvis är det möjligt att ta bilder med 108MP upplösning, men om telefonen inte får nog med ljus så blir resultatet lite grumligt. Utöver huvudsensorn är telefonen utrustad med en ultravidvinkelkamera på 12MP som är riktigt användbar för att fånga feta miljöbilder.

Ett riktigt trevligt tillskott är att telefonen fått autofokus med laser. Detta gör att telefonen hittar fokus snabbare än tidigare och det fungerar oftast rätt bra, så länge du plåtar eller filmar saker som inte är allt för lång borta.

Kamerabumpen är, som nämnt tidigare, rätt massiv och det beror på zoom-kameran. Jag gillade den inte i S20 Ultra och jag gillar den inte här eller. Bildresultatet när man kör full zoom, vilket på Note 20 Ultra är 50x, så är resultatet rätt risigt. Vem vill se grumliga bilder på saker som är långt borta? Samsung bör verkligen förbättra sin Space Zoom-tjofräs om de fortfarande vill fortsätta köra med bulkig kameramodul. Nu känns modulen stor helt i onödan.

Som vi nämnde i förhandstitten kommer kameran med några trevliga uppdateringar för videoinspelning. Telefonen kan hantera 8K-inspelning i 24fps, eller 4K/60fps, men det nya är Pro-läge för video. I Pro Video-läget får du lika bra kontroll över bländare, slutartid, ISO och annat nödvändigt precis som i proffskameran och det är även möjligt att kontrollera var ljudet ska komma ifrån samt välja gain-nivå. Antingen kan du köra Omni-mic som tar upp allt ljud som vanligt, eller välja att spela in ljud som kommer framför eller bakom kameran. Utöver detta kan du välja USB-mic eller extern bluetooth-mic. Tidigare har liknande proffsinställningar endast varit tillgänglig i smått nichade Sony Xperia 1 II, så det är trevligt att fler börjar ta videoinspelning på allvar.


Obligatorisk bild på Lisen som demonstrerar kamerans prestanda.

Som ni ser på bilden ovan fångar kameran en hel del detaljer. Vill ni jämföra bilden med liknande tagna med OnePlus 8 Pro och Samsung Galaxy S20+ är det bara att klicka här: Bilder i full upplösning. Pallar ni inte klicka så kan ni se att alla tre kameror plockar detaljer riktigt bra, men färgerna poppar betydligt mer på Samsung-lurarna, medan OnePlus har lite mattare färger. Utöver det är det lite bättre skärpa med Note 20 Ultra-kameran, men det är inte precis några natt- och dag-skillnader.

TL;DR:


För att sammanfatta så levererar Note 20 Ultra en komplett mobilupplevelse med många trevligheter som svinhärlig skärm, bra kamera, trevlig mjukvara och prestanda som duger. Samsung borde dock se över vad som faktiskt är nödvändigt att peta in i en telefon, i stället för att än en gång dunka på världens mest otympliga kameramodul som inte gör något för att förbättra kameraupplevelsen. Sen har vi den snorhöga prislappen på runt 15 lök som kan svida rätt rejält. Antingen kör man på Note 20 Ultra, eller så kan man ju få en nästan mer välpolerad upplevelse för hela familjen genom att köpa tre OnePlus Nord.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra går att förboka nu och priset ligger på 14.590 kronor för versionen med 256GB och vill du ha 512GB får du lägga ut 15.690 kronor.

I vanlig ordning är det bara att skriva ner en fråga eller två i kommentarerna om det är något ni undrar över.

Läs mer
31.7°
0

Note 20 Ultra är Samsungs bästa telefon hittills

Vi har testat det nya flaggskeppet

Google kan lägga till blåtand till Hitta min enhet
Google gör som Tile, Oppo, Samsung och Apple?

Det verkar som att Google kommer ge folk fler alternativ att hitta sina borttappade enheter eftersom det har hittats referenser till ett API som heter Spot i den senaste APK:n för Googles tjänster. När man aktiverar Spot får man upp ett menyalternativ bland inställningarna för Hitta min enhet-nätvärk. Man har sedan länge kunnat hitta sin enhet via WiFi eller mobildata men det här verkar ju antyda att de planerar snurra upp ett helt nätverk där enheter också kan hittas via blåtand. Tile, Samsung och Apple har som bekant redan liknande nätverk uppe men eftersom det ju finns rätt många Android-enheter runtom i världen kan detta potentiella nätverk ju rätt bra täckning direkt om en stor majoritet aktiverar denna funktion. Google själva har inte kommenterat dessa fynd ännu och det återstår väl att se om det blir någon Airtag-liknande produkt av detta eller ej. Tumnagel
37.5°
+
Frode Wikesjö
0

YouTube-appen på iOS ska få stöd för bild-i-bild
På tiden kanske

YouTube-appen för iOS kommer inom kort äntligen få tillbaka stödet för bild-i-bild. Det innebär att man snart kan titta på ett klipp i appen och sedan fortsätta att titta på det medan man gör andra saker på telefonen. Denna funktion kommer först rullas ut till Premium-användarna men kommer också aktiveras för övriga användare vid ett senare tillfälle. "Picture-in-Picture allows users to watch YouTube videos in a small mini player while simultaneously browsing outside of the YouTube app on their mobile device. We’re starting to roll out PiP for YouTube Premium members on iOS, and plan to launch PiP for all US iOS users as well." Exakt när utrullningen kommer att ske är oklart i skrivandets stund. Tumnagel
38.9°
+
Frode Wikesjö
0

Det verkar som en remaster av Alan Wake är på gång
I alla fall enligt Epic Games Store

Någon har lyckats rota runt i Epic Games Store och där hittat referenser till något som påstås vara en uppdaterad version av Remedy-spelet Alan Wake. Remedy har som bekant en uppföljare till Alan Wake på gång i samarbete med just Epic så en uppdaterad version av det första spelet på Epic Games Store är ju inget mer än logiskt. Bland dessa Epic Games Store-referenser har man också hittat kopplingar till Final Fantasy VII Remake vilket ju antyder att detta spel är på gång till Epics spelbutik inom kort. Tumnagel
37.5°
+
Frode Wikesjö
0

Skandal! Grillchips var gräddfil och lök
Axfood återkallar leveransen

Matjätten Axfood meddelar att återkallar en leverans grillchips av märket Garant då de innehåller gräddfil och lök-chips i stället för grillchips. Nu är det väl egentligen så att gräddfil och lök är avsevärt mycket bättre än grillchips så folk som köpte dessa bara bör väl bara tacka och ta emot. Men eftersom gräddfil och lök-chipsen innehåller mjölkpulver kan det ju ställa till det för allergiska personer så man får väl ändå säga att återkallandet var rätt beslut i slutändan. Chipspåsarna som stoppas väger 200 gram och har bäst före-datum 26 november 2021. Tumnagel
37.7°
+
Frode Wikesjö
0

Nobody ska få en uppföljare
Somebody?

Actionfilmen Nobody med Bob Odenkirk verkar få en uppföljare vilket ju är trevligt att höra. Värt att nämna är att denna potentiella uppföljare inte har fått grönt ljus från filmstudion ännu men manusförfattaren Derek Kolstad håller på att skriva manuset och med tanke på hur bra respons första filmen fick är det väl egentligen bara formalia innan uppföljaren blir verklighet. Första filmens regissör, Ilya Naishuller, säger att uppföljaren kommer ge Connie Nielsens karaktär, Nobody-snubbens fru, mer att göra. Tumnagel
39.4°
+
Frode Wikesjö
0

I går var det varmaste junidagen på 74 år
Grattis Målilla!

I går var det en härlig sommardag med temperaturer över 30 grader på flera håll i landet. Varmast var det dock i Målilla Småland där hade man 34,6 grader vilket var den varmaste junidagen på 74 år. Denna värme förväntas fortsätta under helgen vilket ju är kalas. Tumnagel
35.2°
+
Frode Wikesjö
0

Riktigt bra genomgång av nya Tesla Model S Plaid
Alla nyheter gås igenom

Nya Tesla Model S Plaid accelererar väldigt snabbt och hur det känns för de som åker med kan ni se nedan. Men det är massor av andra saker som också är nya, det finns nya skärmar, en helt ny och konstig ratt, nya sätt att lägga i växlar och så vidare. I den här videon gås alla dessa igenom lugnt och metodiskt, riktigt sevärt! Tumnagel
31.4°
+
Roger Åberg
0

Dacia har fått ny grafisk profil
En tuffare och kantigare sådan

När Dacia presenterade konceptet Bigster hade logotypen förändrats. Nu visar det sig att det inte bara var lite lek på ett koncept utan det är helt enkelt den nya loggan. Två varianter finns, dels DACIA utskrivet som ni ser här ovan, dels D och C ihop som DC som ni ser i fronten här nere, alltså det som ser ut som ett X. När logotypen leverer för sig själv så har den en militärgrön färg, eller khaki-grönt som de själva säger. Överlag verkar man köra på en liten tuffare stil, men lovar att grunden för Dacia kommer att fortsätta vara densamma. Tumnagel
47.7°
+
Roger Åberg
0

Metro Exodus till PS5 och XSX/S ute nu
Uppgraderad version gratis om ni äger det sen tidigare

Metro Exodus släpptes för två år sedan till PC och konsol och PC-versionen fick lite extra kärlek tidigare i år med mer finputsas strålspårning och annat. Den förfinade versionen har nu även släppts till Playstation 5 och Xbox Series X/S och den nya versionen ger spelare en lite tjusigare upplevelse med högre upplösning, bättre framerate och förstås ray tracing. Äger du spelet sedan tidigare kan du lägga vantarna på uppgraderingen utan extra kostnad. Om du inte äger spelet sedan tidigare kan du lägga vantarna på Enhanced Edition som ger dig nya versionen av grundspelet samt samtliga tillägg. Bonusvideo nedan. Tumnagel
38.4°
+
André Stray
0

KAY/O är nya kämpen i Valorant
Robot som är duktig på att kasta saker

Om några veckor drar nästa säsong i Valorant igång och med den nya säsongen kommer spelet få en sprillans ny hjälte. KAY/O heter den nya kämpen och kommer med ett par färdigheter som går ut på att saker kastas mot fienden. Bland annat kan KAY/O kasta en pulserande kniv som tar bort möjligheten för fienderna som hamnar i pulsens räckvidd inte kan använda sina förmågor. Vidare har roboten försetts med flashbangs och vanliga exploderande som kan kastas på fienden. KAY/O kommer bli tillgänglig i Valorant 22 juni, samtidigt som Episode 3 Act 1 drar igång. Tumnagel
36.9°
+
André Stray
0

Idag släpps Luca på Disney+
Dags för sommaräventyr!

Idag är det fredag och det betyder att streamingtjänsterna uppdateras med lite smått och gott. Just idag är det väl inte allt för mycket nytt som släpps, men Disney+ kompenserar kvantitet med kvalitetsfilm. Pixar-filmen Luca har släppts på Disney+ och kan skådas av alla som prenumererar på Disneys streamingtjänst, vilket betyder att du inte behöver betala för Premiere-tillgång. Länk till Luca på Disney+ har ni här nere till vänster. Tumnagel
43.8°
+
André Stray
0

Blacula får en uppföljare
Klassiska blaxplotation-filmer från 70-talet moderniseras

Det ser ut som om de klassiska blaxplotation-filmerna, Blacula och Scream Blacula Scream, från 1970-talet kommer att få en uppföljare. Variety rapporterar att regissören Deon Taylor kommer att göra en modern version av Blacula vilken ska ta vid där Scream Blacula Scream slutade. Det hela kommer att utspelas i modern tid och handlingen för filmen verkar inte bli helt olik de tidigare filmerna: "Blacula is an ancient African prince who is cursed by Dracula after he fails to agree to end the slave trade. Blacula is entombed and awakens 200 years later ready to avenge the death of his ancestors and of those responsible for robbing his people of their work, culture and heritage as they appropriated it for profit." När vi kan få se den nya Blacula-filmen finns det än så länge inga uppgifter om. Här ovanför hittas trailern för Blacula som släpptes 1972. Tumnagel
36.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Hur gick det till när dinosaurierna dog ut?
Kurzgesagt blickar tillbaka

Det har gått ett par år sedan dinosaurierna dog ut, men vad var det egentligen som hände? Kurzgesagt har släppt en ny video och den här gången vankas det dinosauriedöd. Tumnagel
40.8°
+
André Stray
0

Till Death är en ny skräckfilm med Megan Fox
Kolla in trailern här

Här kommer trailern för den kommande skräckfilmen Till Death där Megan Fox kommer att spela huvudrollen. Filmen handlar om när Emma (Megan Fox) vaknar upp och finner sig sitta fast i handklovar med sin döde make. Det hela verkar vara någon slags hämndhistoria där Emma måste undkomma några mördare som av någon anledning vill ta livet av även henne. Till Death har amerikansk premiär på amerikanska biografer och VOD-tjänster 2 juli. Tumnagel
38.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

En av Hubble-teleskopets datorer har ballat ur
Superteleskopet har ännu en gång gått in i felsäkert läge

NASA:s rymdteleskop Hubble har ännu en gång drabbats av något slags fel och fungerar för tillfället inte som det är tänkt. NASA skriver i ett uttalande att en av Hubbles datorer slutade fungera 13 juni och att NASA:s tekniker nu försöker att aktivera ett backupsystem för denna. NASA skriver om datorn som nu slutat fungera på Hubble: "The purpose of the payload computer is to control and coordinate the science instruments onboard the spacecraft. After the halt occurred on Sunday, the main computer stopped receiving a “keep-alive” signal, which is a standard handshake between the payload and main spacecraft computers to indicate all is well. " NASA:s började testa Hubbles backupsystem igår. Om detta fungerar som det är tänkt så är förhoppningen att Hubble kan tas i drift igen redan idag eller imorgon. Det här är inte första gången Hubble går in felsäkert läge på grund av olika fel på det nu över 30 år gamla rymdteleskopet. Liknande avbrott har skett under kortare och längre tid 2008, 2018 och 2019. Tumnagel
34.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Instagram bakar in mer reklam i Reels
Var väl dags

Instagram lanserade Reels förra året och användare har kunnat scrolla genom videor utan att bli störd av annonser och annan reklam. Nu verkar det vara slut på det roliga då Instagram meddelat att TikTok-klonen kommer att få mer reklaminlägg i framtiden och detta kommer petas in bland Reels-inläggen och kommer vara upp till 30 sekunder långa. Reklamen kommer dyka upp i apparna ganska omgående, så bli inte förvånad om du ser fler inlägg märkta som Sponsored när du scollar bland videorna. Tumnagel
23.8°
+
André Stray
0

Kolla in trailern för Settlers
Handlar om de första nybyggarna på en overklig version av Mars

Här kommer trailern för den kommande scifi-filmen Settlers vilken handlar om ett gäng som bosatt sig på Mars någon gång i framtiden. Settlers version av Mars verkar, trots alla hot nybyggarna ställs inför, betydligt mycket trevligare än den faktiska versionen av Mars. Det finns av någon anledning både en jordliknande atmosfär och gravitationsförhållandena som liknar jordens i filmens version av Mars. Detta kanske gör att Settlers kommer att kännas lite mindre trovärdig. Settlers går upp på amerikanska biografer och VOD-tjänster 23 juli. Om den letar sig hit på något sätt återstår att se. Tumnagel
38.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Robotormar kan nu gräva ner sig i marken
Det låter ju inte alls otäckt

Här kan ni kolla in en ny robotorm som utvecklats av forskare på amerikanska University of California i Santa Barbara. Vi har de senaste åren fått se en hel del exempel på robotormar med mjuka kroppar som kan ta sig fram i lite olika terräng. Det som skiljer dessa från roboten som forskarna på UCSB nu har visat upp är att den senare även har förmågan att gräva ner sig och färdas under marken. Roboten har hämtat inspiration från ödlearten apotekarskinken. Den gräver sig fram med hjälp av luft som blåses ut från robotens kropp och ett kilformat verktyg som får undan sanden. Forskarna säger att robotar som denna i framtiden kanske kan bli användbara för att samla in olika jordprover. De skulle kanske även kunna användas för att lägga ledningar och rör under mark. Här nedan hittas ett videoklipp där med UCSB:s nya robotorm. Tumnagel
39.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Elizabeth Olsen äter heta kycklingvingar
Mums mums

Det är dags för Elizabeth Olsen att gästa Hot Ones och utöver att äta starka kycklingvingar pratas det om hennes karriär samt liv. Tumnagel
84kg
+
Frode Wikesjö

Breitling och Ironman i samarbete
Tävlingen alltså

Sugen på en ny klocka? Vältränad nog för att klara av Ironman? Då är det här något för dig. Breitling och Ironman har nämligen börjat samarbeta och lanserar nu specialversioner av Endurance pro. Två versioner kommer att finnas. En röd som kommer att finnas att köpa för folk och fä och så en version i svart och guld som du måste genomföra tävlingen för att få köpa. Samarbetet är långsiktigt så fler modeller kommer att komma i framtiden. Tumnagel
79kg
+
Roger Åberg

Kolla in turistattraktionen Flygande kyssen
Haka på två jättestatyer upp i luften

Här kan ni kolla in en av Kinas senaste turistattraktioner som man byggt för att locka turister till Wulong Baima Mountain Scenic Area i mellersta Kina. Attraktionen kallas för "Flying Kiss" och består av två jättestatyer som byggts på ett cirka tusen meter högt berg i området. De båda statyerna är försedda med roterande observationsplattformar där turister kan få en hygglig vy över omgivningarna i området. När de båda statyerna når sin högsta punkt ser det ut som om de båda statyerna kysser varandra i luften, därav namnet på attraktionen. Wulong Baima Mountain Scenic Area ligger cirka 2,5 timmars bilfärd från den kinesiska jättestaden Chongqing. Tumnagel
67kg
+
Wille Wilhelmsson

Ett paraply som du kan bära som poncho
Om du inte har några lediga händer

Thanko har tagit fram ett paraply som kan bli en poncho. Det kan ju vara praktiskt om det börjar tokregna och/eller om man inte har några händer lediga att hålla paraplyet i. Nu är det ju så att man potentiellt får offra sin värdighet lite då man inte direkt ser supercool ut med ponchon på. Men man blöt verkar man inte bli i alla fall vilket ju alltid är något. Paraplyet kostar runt 250 kronor. Tumnagel
81kg
+
Frode Wikesjö

Ferrari gör sko med Puma
Spänn fast fötterna!

Puma och Ferrari har gjort en sko tillsammans och det är en rätt snygg en, om man gillar Ferrari. Modellen kallas ION F och ska faktiskt vara framtagen av Puma tillsammans med Ferrari. Modellen saknar snören och har istället ett magnetiskt spänne. Självklart hittar vi Ferrari-loggor och vissa detaljer på skorna har faktiskt lite sportbilskänsla. Finns så klart i rött och svart. Prislappen ligger 410 euro på Ferraris hemsida. Tycker man att det är för dyrt finns det ett gäng andra Ferrari-modeller hos Puma för en mer normal peng. Tumnagel
42kg
+
Roger Åberg

24 sätt att knyta en sko
Om du behöver lite variation

Att knyta skorna är något man lär sig och sedan gör man det på samma sätt år ut och år in. Vill man ha lite mer variation i sitt liv kan man prova några av de här 24 varianterna. Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg

Metallica kommer till Copenhell 2022
Enda nordiska spelningen för bandet nästa år

Den danska rockfestivalen Copenhell meddelade idag att man har bokat in Metallica till nästa års festival. Enligt Copenhell kommer det att vara den enda nordiska spelningen som Metallica gör under nästa år. Copenhell ställdes in både i år och förra året. Nästa år blir antagligen en höjdarfestival för de som uppskattar rockband som lirat i över 40 år. Förutom Metallica kommer band som Iron Maiden, Kiss, Judas Priest, Bad Religion och Mercyful Fate att spela på festivalen. Dessutom är även Korn, Hellacopters och ett tiotal andra band klara för den danska rockfestivalen. De flesta biljetterna till Copenhell såldes redan 2020 men ett litet antal biljetter kommer att släppas nästa vecka. Copenhell 2022 kommer att bli en fyradagarsfestival som pågår 15 - 18 juni nästa år. Tumnagel
104kg
+
Wille Wilhelmsson

Få koll på alla typer av espresso-varianter
Med och utan mjölk

Kaffe är gott, speciellt om det är gjort av en bra barista. Tyvärr finns det en helvetes massa espressomaskiner i landet, men väldigt få som verkligen kan hantera dem. Är du på ett ställe med espressomaskin så finns det ett gäng olika varianter du kan få serverade, men vad är det för skillnad på dem egentligen? Tumnagel
93kg
+
Roger Åberg

Boktips: Taking on Gravity
Richard Brownings bok om hans jetdräkt

Nu släpper uppfinnaren Richard Browning boken "Taking on Gravity: A Guide to Inventing the Impossible from the Man Who Learned to Fly" där han berättar historien bakom sin så kallade jetdräkt. Vi har skrivit om Browning och hans Iron Man-liknande dräkt många gånger sedan han först presenterade denna 2017. I sin bok berättar han lite mer om hur han kom på idén till dräkten och senare skapade företaget Gravity från vilket dräkten idag går att köpa. Richard Brownings "Taking on Gravity: A Guide to Inventing the Impossible from the Man Who Learned to Fly" släpps som ebok, ljudbok och pappersbok vilka kostar lite olika beroende på vilket format man är intresserad av. Tumnagel
82kg
+
Wille Wilhelmsson

Cliff Burton-museum ska byggas i Ljungby
Metallicas första basist hedras i småland

Smålandsposten rapporterar att Metallicas första basist Cliff Burton kommer att hedras med ett museum i småländska Ljungby. Det var utanför Ljungby som Cliff Burton dog då Metallicas turnébuss körde av vägen där efter en spelning i Stockholm 1986. Museet kommer att beviljats bidrag på 300.000 kronor från Riksantikvarieämbetet vilka ska användas för att uppföra museet. På museet kommer man att försöka berätta historien om vem Cliff Burton var, Metallica, olyckan såväl som fansens egna historien om Burton. När Cliff Burton-museet kommer att öppna finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni lyssna på när Metallica framförde "For Whom the Bell Tolls" med Burton på bas 1985. Tumnagel
118kg
+
Wille Wilhelmsson

Lego släpper Adidas-lego
Adidas släpper Lego-sneakers

Det har varit mycket Lego-skor i år, en del snyggare än andra. Nu är det dags igen och den här gången är det lite annorlunda, för nu kommer det även ett bygge från Lego. Målet för både lego och sneaker är klassikern Superstar. Adidas har här gjort en rätt klassisk sko som har en del lego-detaljer både fram, bak och på sidan. Skon kommer att säljas här från 1 juli och prislappen ligger på 140 euro för vuxenstorlekar och mellan 55 och 75 euro för barnstorlekar. Lego har gjort ett rätt rejält bygge på 731 delar som så klart levereras i en sko-kartong. Det här bygget kommer att bli ett måste för sneakersnörden och det motiverar kanske prislappen på 1149 kronor. Tumnagel
61kg
+
Roger Åberg

Plantation Rum får fina askar av Sebastián Mateu
Tillverkade på Carl Malmsten Snickeri

Plantation Rum har dragit igång ett samarbete med konsthantverkaren och möbelsnickaren Sebastián Mateu för att ta fram kollektionen "The Plantation Craft Collection". Denna kollektion består av en serie boxar i olika storlekar och färger, tillverkade på Carl Malmsten Snickeri och skapta av genomfärgat fanér i ask. Kollektionen består av dryckesförvaring med tillhörande spelask innehållande domino och kortlek och är tillverkad i begränsad och signerad upplaga. De kan användas för förvaring men är framförallt skapta som inredningsdetaljer för hemmet. Alla askar i kollektionen är tillverkade av Sebastián Mateu själv i begränsad och signerad upplaga. I ett försök att stödja hantverk kommer Plantation Rum skänka överskottet till hantverksprojektet Kulturgatan, grundat av stiftelsen Lehmanns Verkstad i Bodafors. Försäljningen av dessa askar sker via länken nedan. Tumnagel
107kg
+
Frode Wikesjö