m
Note 20 Ultra är Samsungs bästa telefon hittills

Note 20 Ultra är Samsungs bästa telefon hittills
Vi har testat det nya flaggskeppet

Mobil / Feature

Förra året gnällde undertecknad en hel del på årets Note-upplaga då det kändes som att Samsung blivit omsprungna på ett gäng plan. Bättre kamera hittar vi i flaggskepp från kinesiska konkurrenter och allmänt bättre mobilupplevelse fick vi med OnePlus 7 Pro. Nu är det andra bullar och Samsung har gjort ett riktigt bra jobb med att uppgradera sin Note-serie till 2020 och gänget har verkligen lyckats leverera den bästa mobilupplevelse Samsung någonsin levererat.

Vi börjar i vanlig ordning på utsidan. Telefonen känns som en blandning av förra årets Note 10+ kombinerat med feta kameramodulen från S20 Ultra. Skärmen är lätt välvd på sidorna både fram och bak som gör att enheten känns lätt och nätt och ligger riktigt bra i handen, trots sin storlek. Precis som tidigare Note-telefoner har Note 20 Ultra platt topp och botten, vilket gör att hörnen känns aningen vassa. Jag hade lite problem med de skarpa kanterna med Note 10, men med Note 20 Ultra känns det dock som att kanterna inte är lika aggressiva. Det kanske är jag som blivit lite hårdare med åren, men oavsett känns det som ett mindre problem på Note 20 Ultra än tidigare.

Familjär men härlig utsida


På höger sida av telefonen sitter det volymreglage och powerknapp. Eller rättare sagt dedikerad Bixby-knapp som går att ställa om till power-knapp. Tittar vi vidare hittar vi simkortsläsare på toppen, S-Pen på botten, USB-C för laddning och diverse DeX-funktionalitet samt högtalare som jobbar tillsammans med högtalaren i toppen av telefonen för att leverera stereoljud.


Note so self: Använd putsduk jämt.

En allmänt ogillad grej från S20 Ultra har petats in i Note 20 Ultra och det är den massiva kameramodulen sticker ut ett par millimeter från baksidan. Precis som på S20 Ultra känns det som att den mest är i vägen och man lyckas ofta kladda med fingrarna på glaset, vilket inte är optimalt när man snabbt ska ta en bild och inser att man behöver dra en snabb puts innan. Sedan gör modulen att telefonen lutar rejält när den ligger på rygg och helt ärligt känns det som att modulen kommer vara den första grejen som förstörs om man är lite vårdslös. Allt detta kan dock undvikas med ett skal som skyddar telefonen och gör baksidan jämnare, så ett sådant rekommenderas.

En anledning att skippa skal är dock för att känna den nya baksidan. Samsung har äntligen kört matt yta på glaset i stället för blankt, som har en tendens att vara en jävel till fingeravtrycksmagnet. Utöver att slippa fingeravtryck så gör den matta att telefonen ligger mer stabilt i handen då den ger lite mer greppyta samt en härlig mjuk touch som man inte får med blankt glas.

Hårdvara och sånt


Note 20 Ultra kommer med Exynos 990 i Europa och det är bara att gilla läget. Samsung hävdar fortfarande att deras interna tester inte visar några större skillnader mellan Exynos-versionen och Snapdragon-versionen, men flera techmedier och användare rapporterar att detta inte stämmer och Snapdragon-versionerna har historiskt sett levererat bättre prestanda och längre batteritid.

I våra tester finner vi att Snapdragon 865 får bättre resultat i Geekbench 5 där båda enheterna får strax över 900 poäng i single core, men i multi core får Snapdragon strax över 3000 poäng, medan Note 20 Ultra ligger på 2500 poäng. Det är en rejäl skillnad som inte går att sticka under stolen. I grafikfokuserade 3DMark får vi en snarlik historia och i Slingshot Extreme-testet får vår Snapdragon 865-enhet 7078 poäng, med 8020 i grafik och 5015 i fysik, medan Note 20 Ultra får 5400 poäng, 6147 i grafik och 3789 i fysik. ”Nej, det är knappt någon skillnad mellan Snapdragon- och Exynos-versionerna”. Vi undrar verkligen vad Samsung kör för interna tester…

Med det sagt så är prestandaskillnaderna ingenting som märks av när man använder telefonen. Navigation i gränssnitt och i appar känns stabilt och rappt och spel och prestandatunga appar rullar på utan problem. Och i slutändan är ändå det viktigast.


Skärmen är snabb, ljusstark och alldeles fantastisk.

Något som höjer hela upplevelsen rejält är nya panelen som går under namnet Dynamic AMOLED 2X och den stora nyheten är uppdateringsfrekvensen på 120Hz och 240Hz i sampling rate. Hög uppdateringsfrekvens och sampling rate är verkligen ett måste i dagens flaggskepp och Samsung har implementerat dessa riktigt bra. Note 10 kändes verkligen seg jämfört med konkurrerande enheter, men Note 20 Ultra känns lika rapp som andra enheter med hög uppdateringsfrekvens. Scrollande på hemsidor har aldrig känts bättre och det händer att man scrollar och flänger runt med fingret på skärmen för att det känns nice och rappt.

Det som är lite tråkigt med den höga uppdateringsfrekvensen är att det inte är möjligt att köra maximal upplösning på skärmen samtidigt som 120Hz är aktiverat. Vill du ha hög framerate går det inte att aktivera 1440p-läget, utan det är 1080p som gäller. Det är förstås tråkigt, men om man måste välja mellan hög Hz eller många pixlar så är det ändå hög uppdateringsfrekvens som gäller. Snabba pixlar är bättre än många pixlar, liksom. Det är dock lite trist att inte Note 20 Ultra kan hantera både och som bland annat OnePlus 8 Pro kan.

Skärmen är 6,9 tum stor och är, precis som tidigare, en fröjd att använda. Färgåtergivningen är verkligen på topp och oavsett om du tittar på bilder, film eller spel så kommer du få en riktigt härlig upplevelse. Samsung är verkligen svårslagna när det kommer till skärmupplevelser och de spikar detta faktum ytterligare med skärmen i Note 20 Ultra.

När det kommer till batteri så presterar Note 20 Ultra under förväntan. Batteriet ligger på 4500mAh och det kan man tänka ska räcka i upp till två dygn utan större problem, men vi har varit tvungna att ladda vår enhet varje kväll för att inte vakna med batteritorsk. Telefonen har dock endast använts som daily driver i en vecka, så det kan hända att den smarta batterisparningsmagin inte riktigt kickat in än. Trots det väntade jag mig snäppet bättre batteritid. Telefonen har dock stöd för snabbladdning som kan ge dig 50 procents batteri på 30 minuters laddning, men den laddare som gör detta möjligt säljs separat.

Mjuka klappar


Samsungs gränssnitt One UI 2.5 körs på Note 20 Ultra och det blir allt mer en rätt trevlig användarupplevelse. Fokus ligger fortfarande på att erbjuda en stabil upplevelse även med en stor telefon och i Samsungs egna appar märks detta genom att information och annat man vill läsa oftast lägger sig på den övre halvan av skärmen, medan interaktiva saker hamnar på den nedre delen. Rätt genomtänkt och det fungerar bra. Av någon anledning har mappar i gränssnittet hamnat lite i skymundan under designprocessen och jag hade önskat att även appar i mapparna var mer lättillgängliga på skärmens nedre halva i stället för att lägga sig i mitten när man öppnar en mapp på hemskärmen. Petitess, jag vet, men det är fortfarande irriterande.

Med det sagt: Herregud, släpp sargen med teman. Låt oss välja färger, typsnitt och annat visuellt direkt i inställningsmenyn i stället för att tvinga användaren att köpa skräp från Galaxy Store. Det skapar bara känslan av att jag inte har kontroll över det visuella på min telefon, vilket i sin tur leder till att det inte riktigt känns som min telefon. Och har man pröjsat 15 lax för en telefon är det inte en trevlig känsla att ha. Man kan givetvis kringgå detta genom att installera andra hemskärmsappar och pilla med det visuella helt själv, men One UI är ett rätt härligt gränssnitt och det känns riktigt risigt att behöva vända sig till Galaxy Store för att man vill göra små justeringar.


Pennan är uppdaterad och riktigt trevlig!

Den stora USP:en med Note-serien är förstås S-Pen och med Note 20 Ultra har Samsung levererat den mest användbara pekpennan hittills. Tidigare har pennan fått bluetooth-funktionalitet och förra året levererades lite luftgester, som lät dig byta låt i musiktjänster eller gå vidare i presentationer. Det var kalas, men årets version har fått fler funktioner med Anywhere Actions. Med denna funktion aktiverad kan du själv välja vilka rörelser som ska göra vad och totalt finns det fem gester du får bestämma över. Till exempel kan du starta Spotify genom att rita ett V i luften, eller gå tillbaka genom att rita en pilspets till vänster. Detta kan vara extra användbart om du har telefonen kopplad till en stor skärm och vill visa något utan att behöva pilla med telefonen.

Andra trevligheter på mjukvarufronten är DeX-uppdatering som låter dig använda PC-gränssnittet på kompatibla enheter trådlöst, förbättrad Samsung Notes-app som gör gemensamt arbete lättare då ni kan pilla i samma dokument samtidigt samt bättre integration med Microsoft-appar.

Utöver detta känns pennan betydligt bättre att använda. Med skärmens höga uppdateringsfrekvens och sampling rate känns pennan som att den interagerar med telefonen på direkten. När du skriver anteckningar eller ritar känns det som att du använder penna och papper, vilket är riktigt härligt.

Kamera på topp, som vanligt


Kameran i Samsung Galaxy Note 20 Ultra är riktigt vass och användbar i flera olika miljöer. När det är ljust presterar givetvis kameran på topp och levererar korrekta färger och stabil HDR. Huvudsensorn ligger på 108MP och mjukvaran samlar info från alla pixlar när bilder tas och petar in dessa in en bild på 12MP. Givetvis är det möjligt att ta bilder med 108MP upplösning, men om telefonen inte får nog med ljus så blir resultatet lite grumligt. Utöver huvudsensorn är telefonen utrustad med en ultravidvinkelkamera på 12MP som är riktigt användbar för att fånga feta miljöbilder.

Ett riktigt trevligt tillskott är att telefonen fått autofokus med laser. Detta gör att telefonen hittar fokus snabbare än tidigare och det fungerar oftast rätt bra, så länge du plåtar eller filmar saker som inte är allt för lång borta.

Kamerabumpen är, som nämnt tidigare, rätt massiv och det beror på zoom-kameran. Jag gillade den inte i S20 Ultra och jag gillar den inte här eller. Bildresultatet när man kör full zoom, vilket på Note 20 Ultra är 50x, så är resultatet rätt risigt. Vem vill se grumliga bilder på saker som är långt borta? Samsung bör verkligen förbättra sin Space Zoom-tjofräs om de fortfarande vill fortsätta köra med bulkig kameramodul. Nu känns modulen stor helt i onödan.

Som vi nämnde i förhandstitten kommer kameran med några trevliga uppdateringar för videoinspelning. Telefonen kan hantera 8K-inspelning i 24fps, eller 4K/60fps, men det nya är Pro-läge för video. I Pro Video-läget får du lika bra kontroll över bländare, slutartid, ISO och annat nödvändigt precis som i proffskameran och det är även möjligt att kontrollera var ljudet ska komma ifrån samt välja gain-nivå. Antingen kan du köra Omni-mic som tar upp allt ljud som vanligt, eller välja att spela in ljud som kommer framför eller bakom kameran. Utöver detta kan du välja USB-mic eller extern bluetooth-mic. Tidigare har liknande proffsinställningar endast varit tillgänglig i smått nichade Sony Xperia 1 II, så det är trevligt att fler börjar ta videoinspelning på allvar.


Obligatorisk bild på Lisen som demonstrerar kamerans prestanda.

Som ni ser på bilden ovan fångar kameran en hel del detaljer. Vill ni jämföra bilden med liknande tagna med OnePlus 8 Pro och Samsung Galaxy S20+ är det bara att klicka här: Bilder i full upplösning. Pallar ni inte klicka så kan ni se att alla tre kameror plockar detaljer riktigt bra, men färgerna poppar betydligt mer på Samsung-lurarna, medan OnePlus har lite mattare färger. Utöver det är det lite bättre skärpa med Note 20 Ultra-kameran, men det är inte precis några natt- och dag-skillnader.

TL;DR:


För att sammanfatta så levererar Note 20 Ultra en komplett mobilupplevelse med många trevligheter som svinhärlig skärm, bra kamera, trevlig mjukvara och prestanda som duger. Samsung borde dock se över vad som faktiskt är nödvändigt att peta in i en telefon, i stället för att än en gång dunka på världens mest otympliga kameramodul som inte gör något för att förbättra kameraupplevelsen. Sen har vi den snorhöga prislappen på runt 15 lök som kan svida rätt rejält. Antingen kör man på Note 20 Ultra, eller så kan man ju få en nästan mer välpolerad upplevelse för hela familjen genom att köpa tre OnePlus Nord.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra går att förboka nu och priset ligger på 14.590 kronor för versionen med 256GB och vill du ha 512GB får du lägga ut 15.690 kronor.

I vanlig ordning är det bara att skriva ner en fråga eller två i kommentarerna om det är något ni undrar över.

Läs mer
31.7°
0

Note 20 Ultra är Samsungs bästa telefon hittills

Vi har testat det nya flaggskeppet

Berkeleys sportbil Bandit återupplivas
Går att få med EcoBoost-motor eller elmotor

Berkeley Cars var en brittisk biltillverkare som byggde sportbilar mellan 1956 och 1960. Fyra stycken modeller blev till och en av dessa var en öppen liten bil som hette Bandit. Endast två stycken exemplar tillverkades innan man gick i konkurs. Nu ska industridesignern Martin Rees och motorsportingenjören Simon Scleater återuppliva märket och planen är att i april nästa år lansera en modern version av Bandit. Designen sägs vara lite retro-inspirerad och för den står Vladas Trakselis. Bilen kommer att erbjudas både som öppen roadster och som Coupé. Chassiet ska vara i komposit och man ska ha använt sig av växtbaserade material för att få ihop det hela. Bilen kommer erbjudas med Fords EcoBoost-fyra på 2,4 liter. Effekten ska ligga på 406 hästar och maskinen kopplas till en sexpetad manuell låda som driver bakhjulen. Roadstern som ska väga 700 kilo ska klara 0-100 km/h på strax över 3,5 sekunder. Vill man inte ha förbränningsmotor ska modellen även erbjudas som elbil, men vad det handlar om för motor eller batteripack då är oklart för tillfället. Några prisuppgifter eller liknande har vi inte fått än tyvärr. Tumnagel
38.2°
+
Bobby Green
0

Hur har vi kunnat leva utan en kantig telefon?
Må iPhone va kantig för evigt

När iPhone 4 kom en gång i tiden var det ett stort steg framåt när det kommer till byggen av mobiler. Sedan kom iPhone 5, 5S och SE som alla var förfiningar av denna underbara form med kantiga sidor och rundade hörn. Telefoner som låg skönt i handen och som man visste var de var. Sedan kom iPhone 6 och en era av rundade hörn startade. En av anledningarna till att man hoppade på det tåget var säkert att de nya telefonerna jämfört med iPhone 5 var betydligt större, och det gömdes lite av den rundare känslan. Nu har jag levt med iPhone 12 och 12 Pro i dryga två veckor och när jag ibland tar upp min iPhone 11 Pro Max undrar jag vad vi har stått ut med detta i alla dessa år sedan iPhone 6 kom. Den gamla telefonen känns nämligen som en hal tvål och jag blir typ lite rädd när jag tar upp den. Vill hålla den med två händer för säkerhets skull. Jag kanske inte behöver skriva att jag älskar formen på nya iPhone 12 utan det har ni nog listat ut själva. Det är en fröjd att ha en telefon som man vet exakt var man har den när man håller i den. Man kan kanske tro att kantigt ska ligga sämre i handen, men det är precis tvärtom. Det är också något charmigt med en totalt platt telefon. Alla de sluttande skärmar vi har behövt utstå under de senaste åren har varit fräcka och lurat ögonen att skärmen inte har några kanter, men de är värdelösa att se på och bör behandlas med silkesvantar. Att kunna lägga ner telefonen på bordet och den ligger totalt platt mot ytan är konstigt tillfredställande. Nu väntar vi bara på att den där kameraklumpen magiskt ska försvinna så att vi även får en helt platt baksida. Det hade varit något det. Tumnagel
42.4°
+
Roger Åberg
0

Amazon släpper sin smarta hylla till fler företagskunder
Hyllan som känner av när något håller på att ta slut

Förra året presenterade Amazon den smarta hyllan "Dash Smart Shelf" som själv kunde känna av om något som förvarades på denna höll på att ta slut. När så var fallet påmindes kunden om detta eller så gick det att ställa in så att varan som höll på att ta slut beställdes automatiskt från Amazon eller någon av deras partners. När Amazon presenterade Dash Smart Shelf var den endast tillgänglig för en mindre skara med testkunder. Efter att dessa testat systemet i ett år så meddelar dock Amazon att den smarta hyllan nu kommer att gå att köpa av alla Amazons amerikanska företagskunder. Dash Smart Shelf finns i tre storlekar, 18x18 cm, 30x25 cm samt 45x30 cm. Oavsett storlek så kostar de 20 dollar styck. Om Amazon har några planer på att lansera sin smarta hylla här i Sverige finns det än så länga inga uppgifter om. Tumnagel
36.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ta en titt på dokumentär om Shinji Mikami
Lite helgnörderi

Shinji Mikami är lite utav en legend i spelbranschen. Mikami har jobbat med spel sedan 1990 och arbetat på Capcom, Platinum Games och hänger nu på Tango Gameworks och har under sin karriär skapat titlar som Resident Evil, God Hand, Vanquish och The Evil Within. Nu har en dokumentär om Mikami släppts och denna kan ni ta en titt på precis här. Första delen har ni ovan och i den får vi reda på hur det var att börja på Capcom och skapa klassiker som Resident Evil samt vilka influenser Mikami haft under sin karriär. Andra delen hittar ni nedan och i den får vi följa Mikamis karriär efter han lämnade Capcom för att jobba med bland annat Platinum Games. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

NASA har nu säkrat materialet man samlade in från asteroid
Nu ska det bara ta sig tillbaka jorden med

NASA har nu bekräftat att det material deras farkost OSIRIS-Rex samlade in från asteroiden Bennu förra veckan nu lagts i behållaren "Sample Return Capsule" (SRC) där det kommer att förvaras till denna förhoppningsvis landar välbehållen på jorden nästa år. NASA-chefen Jim Bridenstine säger om uppdraget som OSIRIS-Rex nu genomfört: "This achievement by OSIRIS-REx on behalf of NASA and the world has lifted our vision to the higher things we can achieve together, as teams and nations. Together a team comprising industry, academia and international partners, and a talented and diverse team of NASA employees with all types of expertise, has put us on course to vastly increase our collection on Earth of samples from space. Samples like this are going to transform what we know about our universe and ourselves, which is at the base of all NASA’s endeavors." I mars nästa kommer OSIRIS-Rex att ligga i rätt position för att påbörja sin återresa till jorden. NASA planerar att SRC-kapseln och dess unika innehåll kommer att landa i delstaten Utah 23 september 2023. Tumnagel
40.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Roccat släpper Vulcan Pro och Vulcan Pro TKL
Rätt tunna tangentbord

Roccat har nu lanserat det senaste tillskotten i Vulcan-serien och enheterna går under namnen Vulcan Pro och Vulcan Pro TKL. Som ni säkert redan listat ut av namnen så handlar det om ett fullstort tangentbord samt ett lite mindre utan numpad. Vulcan Pro kommer med Roccats nya Titan Optical-brytare som ska enligt Roccat registrera knapptryck 100 gånger snabbare än vanliga mekaniska brytare och ha längre livstid med upp till 100 miljoner klick. Enheterna kommer även med Roccats AIMO-belysning som går att justera fritt Vulcan Pro och Vulcan Pro TKL finns tillgängliga i butik nu och priset ligger på 1799 kronor. Undertecknad har kört TKL-versionen av tangentbordet den senaste veckan och om ni vill läsa lite åsikter om det så är det bara att klicka på läs mer. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

McLaren Senna-ägare kör sin bil där den hör hemma
På banan

En McLaren Senna hör hemma på banan. Det vet den här ägaren som här tar oss med på en åktur runt Red Bull Ring i Österrike. Tumnagel
39.5°
+
Bobby Green
0

Sony verkar chilla med PS VR-satsning ett tag
“I think we’re more than a few minutes from the future of VR."

Något som Sony inte pratat allt för mycket om är framtiden för Playstation VR. Praktiskt taget har Sony endast pratat PS VR genom att erbjuda PS VR-ägare möjligheten att lägga vantarna på en adapter till Playstation-kameran utan extra kostnad. I en intervju med Washington Post ger dock Sony Interactive Entertainment-chefen Jim Ryan lite insikt i hur företaget prioriterar PS VR just nu och det verkar inte som att vi kan vänta några VR-relaterade nyheter från speljätten än på ett tag. Till Washington säger Ryan bland annat detta: “I think we’re more than a few minutes from the future of VR. PlayStation believes in VR. Sony believes in VR, and we definitely believe at some point in the future, VR will represent a meaningful component of interactive entertainment. Will it be this year? No. Will it be next year? No. But will it come at some stage? We believe that. And we’re very pleased with all the experience that we’ve gained with PlayStation VR, and we look forwarding to seeing where that takes us in the future.” Tumnagel
35.3°
+
André Stray
0

Sony verkar vara sugna på att köpa Crunchyroll
Lite anime för 1 miljard dollar

Nikkei Asia rapporterar om att Sony har lagt bud på närmare 1 miljard dollar för Crunchyroll, vilket är en tjänst där man kan titta på anime och läsa manga. Enligt Nikkei ska Sony vara i slutgiltiga förhandlingar gällande köpet och vara ensamma om att ha lagt bud, så det verkar som att tjänsten kommer bli Sony-ägd inom en snar framtid. Sony äger sedan tidigare animestreamingtjänsten Funimation, men jämfört med Crunchyroll är tjänsten fortfarande rätt liten. Funimation har runt 3 miljoner prenumeranter medan Crunchyroll har närmare 70 miljoner. På tal om anime så bör ni kika på Food Wars som finns i sin helhet på Crunchyroll medan Netflix har två säsonger. Ovan har ni en trailer för seriens första säsong. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Rallyversion av Lancia Delta Integrale i Lego
Tog 15 månader att bygga

Med hjälp av Lego Technic-bitar har "Lumik" skapat den här kopian av rallylegendaren Lancia Delta Integrale. 15 månader tog det att få ihop bygget som just nu ligger uppe som en idé på länken nedan. Den har allt som originalet har - Ackermann-styrning, fjädring fram och bak, fyrhjulsdrift och växellåda som kan manövreras från kupén. Som om inte det vore nog har den även fungerade fram- och bakljus. Totalt har det använts 2584 stycken Lego-bitar för att få ihop allt. I skrivande stund är det 3310 stycken människor som stöttar projektet. Kommer man upp i 10.000 tar Lego sig en titt på bygget och ser om det är något man ska ta fram officiellt. Tumnagel
44.7°
+
Bobby Green
0

Batman är den superhjälte som har högst lön
Bruce Wayne har en superlön

Det brittiska kreditföretaget Vanquis har gjort en sammanställning över vad olika superhjältar och deras alter egon har för årslön. Enligt den sammanställningen så är DC Comcis Batman, Bruce Wayne, den högst betalde superhjälten och ska ha en lön på lite över 840.000 euro, motsvarande lite över 8,7 miljoner kronor, om året. Efter Batman hittas Marvels Iron Man, Tony Stark, som enligt sammanställningen tjänar 782.000 euro, motsvarande 8,1 miljoner kronor om året. Det handlar med andra ord om rätt hyggliga löner men kanske inte särskilt spektakulära om man jämför med vad många företagstoppar i det verkliga näringslivet plockar ut i årslöner. Spideman och Antman är de sämst betalda superhjältarna i sammanställningen. De har båda en årslön på runt 15.500 euro om året vilket motsvarar cirka 160.000 kronor. För att få fram respektive superhjältes lön har Vanquis kollat på vad verkliga människor som bor i samma städer och har samma yrke som superhjältarnas alter egon har haft i årslön. I de fallen där städerna inte finns i verkligheten, något som är fallet i för alla DC Comics superhjältar, så har man tittat på vad människor med samma yrke tjänat i städer som har en motsvarande storlek som till exempel Gotham City och Metropolis. Här nedan hittas ett diagram över vad superhjältarna har i årslön och vill ni kolla in datan noggrannare hittas den på länken nedan. Tumnagel
35.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Här är trailern till fjärde säsongen av The Crown
Kolla in Gillian Anderson som Margaret Thatcher

Här kommer trailern till den fjärde säsongen av dramaserien The Crown där vi under de tidigare tre säsongerna fått följa det brittiska kungahuset genom förra århundradet. I den fjärde säsongen drar handlingen igång i slutet av 1970-talet och sträcker sig fram till 1990. I säsongen får tittarna bland annat stifta bekantskap med Margaret Thatcher (Gillian Anderson) som var Storbritanniens premiärminister mellan 1979 - 1990. Säsong fyra av The Crown drar igång på Netflix 15 november. Tumnagel
39.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

50 kronor per liter bränsle för att nå klimatmålen 2030
Ny rapport från Trafikverket

Trafikverket släppte idag sin senaste rapport som heter "Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplanering för perioden 2022-2033 och 2022-2037". Rapporten har tagits fram på initiativ av Regeringen och den ska användas som inriktningsunderlag inför den långsiktiga infrastrukturplaneringen i Sverige. I rapporten pratar man bland annat om hur vi ska nå klimatmålen 2030. Ett sätt att göra det är att höja bränslepriset, rejält. Över 50 kronor per liter för bensin och diesel säger man skulle krävas för att få till siffrorna. Lena Erixon som är generaldirektör hos Trafikverket säger att siffran är orealistisk men att priserna måste höjas om vi inte börjar använda biodrivmedel i större utsträckning. Du hittar hela rapporten på länken nedan. Tumnagel
23.2°
+
Bobby Green
0

Vem får egentligen vara häftig i spel?
Lite eftermiddagsnörderi från Game Maker's Toolkit

Folk spelar spel av olika anledningar. Antingen för att få lite verklighetsflykt, utforska nya miljöer, ta del av bombastiska äventyr eller för att få vara helt jävla amazing för en stund. Men hur bestämmer man när, hur och var man får vara häftig? I en ny video från Game Makerx27s Toolkit pratas det om just detta och gänget går igenom olika filosofier kring detta. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

The Rock släpper ny version av sina true wireless-hörlurar
Med dubbelt så lång batteritid som förra årets modell

The Rock fortsätter sitt samarbete med JBL och Under Armour och de tre har nu släppt en ny version av de true wireless-hörlurar som man presenterade förra sommaren. Den nya versionen av "UA Project Rock True Wireless X - Engineered by JBL" utlovar dubbelt så lång batteritid som förra årets modell. Nu ska hörlurarna ha en batteritid på upp till tio timmar och ska gå att ladda upp tre gånger med det tillhörande fodralet, något som ger en total batteritid på upp till 40 timmar. Hörlurarna har dessutom försetts med passiv brusreducering. Vidare är hörlurarna vattentåliga enligt IPX7-certifiering, försedda med Bluetooth 5.0 och batterifodralet laddas upp via USB-C. Den nya versionen av hörlurarna finns i JBL:s svenska webbutik men verkar än så länge inte gå att köpa där. Svenskt pris saknas men i USA kostar den nya versionen av "UA Project Rock True Wireless X - Engineered by JBL" 200 dollar. Tumnagel
35.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Polestars försäljning i Frankrike stoppas på grund av loggan
Citroën tycker den är för lik deras

Ännu ett bakslag för Polestar. Nu ska försäljningen ha stoppats i Frankrike men inte på grund av felen som vi tidigare har skrivit om, utan på grund av att Citroën tycker att Polestars logga är för lik deras. Citroën har två stycken pilar i sin logga, och det har Polestar också, fast vinklade mot varandra istället för staplade på varandra. Men det räcker tydligen inte och Citroën hävdar nu att de har minst två varumärkesskydd kring detta som Polestar då sägs bryta mot. Citroën skickade in en stämningsansökan kring detta redan förra året och nu ska domstolen ha sagt sitt som var till den franska tillverkarens fördel. Polestar ska enligt uppgift böta 150.000 euro och stoppa försäljningen i ett halvår. Detta kan förlängas om man inte kommer överens om en lösning. Tumnagel
-0.6°
+
Bobby Green
0

Steelseries presenterar lätta och vattentåliga Aerox 3
Kommer i trådad och trådlös version

Har du problem med att din mus får fuktskador när du spelar? Då kanske Steelseries nya Aerox 3 vara intressant. Enheten är en ordentlig lättviktsmus som kommer i trådad och trådlös version varav vikten ligger på 57 respektive 66 gram. Mössen har en hel del håligheter som gör den låga vikten möjlig och för att innanmätet inte ska ta skada från fukt som kan uppstå i händerna har Steelseries sett till att göra enheterna vattentåliga med IP-54-klassning. Utöver ett lätt hölje är mössen utrustade med Steelseries egna Truemove-sensorer. Vanliga Aerox kommer med Core-versionen och har 8500 Counts Per Inch, 300 inch per second och kan hantera acceleration på 35G. Trådlösa versionen kommer med nya sensorn Truemove Air som kan hantera 18.000 CPI, 400IPS, 40G med 1:1-tracking. Steelseries Aerox 3 kommer börja säljas 10 november och priset kommer ligga på 1199 för den trådlösa varianten och 749 kommer trådade kosta. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Mini-förare råkade köra ut på racerbana där race pågick
Använde Apple Maps?

Det är inte alltid så lätt. Det fick den här föraren av en Mini Cooper erfara när den vanliga vägen helt plötsligt blev en aktiv racerbana där ett race pågick. Som tur var upptäcktes detta omedelbart och man kunde skicka ut säkerhetsbilen för att leda bort den förvirrade föraren. Hon hade enligt uppgift deltagit i ett dragrace bredvid banan men tappat bort sig när hon kört klart och råkade därefter irra sig ut på racerbanan. Tumnagel
39.2°
+
Bobby Green
0

Nytt album från Zacke
Pengar. Frihet. Zakaria Jamal

För fyra år sedan släppte Luleårapparen Zacke sitt senaste album Fattigkussen som han grammisnominerades för. Idag släpps en ny platta och den heter Pengar. Frihet. Zakaria Jamal. Det här ska vara hans mest politiska skiva hittills och han säger att han leker med den svenska självbilden och den svenska medelklassen i låtarna. Lyssna kan du göra nedan. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Oreo har byggt ett säkert valv för kakor
För att kunna förvara dessa till eftervärlden

Den 3 november kommer asteroiden 2018VP1 att passera jorden. Det finns en chans på 0,41 procent att den dammar in i jorden och att allt liv här utplånas, typ. Fast eftersom den bara är två meter i diameter så jag tror att vi klarar oss. Men om nu jorden skulle träffas av något så att det blir kaos här kan det ju vara bra att lagra saker i ett säkert valv så att världen kan leva vidare när dammet har lagt sig. Det är därför bland annat Global Seed Vault på Svalbard finns där massa fröer förvaras. Och nu finns även Global Oreo Vault i närheten av detta där kakor förvaras till eftervärlden. Tumnagel
71kg
+
Bobby Green

Iggy Pop - Cry For Love
Fredagsklassikern

Idag är det fredag och då ska man lyssna på lite bra musik. Denna vecka blir det Iggy Pop med dängan Cry For Love. Bonusklipp nedan. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Marabou Pepparkakskladdkaka
Finns i butik nu

Klart man även ska äta kladdkaka runt jul. Almondy och Marabou presenterar därför årets nyhet som är Pepparkakskladdkaka. Kombinerar man goda saker blir det ju bara godare så även om jag inte har testat denna kan den ju inte vara äcklig. Pepparkakor äter man ju några kilo utan problem och så även kladdkaka. Kakan ska vara riktigt kladdig och i den finns bland annat smält mjölkchoklad och pepparkakskryddor. Ett tips är att servera den med lingongrädde för att öka på julkänslan ytterligare. Kostar mellan 25 och 30 kronor och ska finnas i frysdiskarna nu. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

Trailer för Zappa
Dokumentär om Frank Zappa

Frank Zappa var en amerikansk kompositör, musiker, gitarrist, textförfattare, sångare, artist och debattör. I dokumentären Zappa får vi reda på mer om hans liv och vad hans karriär har inneburit. Bonusklipp nedan. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green

Ett väldigt avlägset värdshus
Finns ute i den australiensiska öknen

Tjukayirla Roadhouse är en butik och värdshus som drivs av Carol, Ross och deras hund Bronson. Det ligger i den Stora Victoriaöknen i södra Australien och är en av de mest isolerade platserna i landet. I det här klippet får vi hänga med till stället och se hur det ser ut. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green

Svenska Purity Navy Strength Gin får fint pris
Utsedd till en av världens bästa giner

Det skånska destilleriet Purity har nu blivit utsedd som en av världens bästa giner vid årets International Spirit Challenge i London. Priset fick man för Purity Navy Strength Gin som är en starkare gin med 57,14 procent alkoholhalt. Masterblender Mathias Tönnesson säger följande: "Helt ärligt. Jag skakar av glädje. Att bli utsedd som världens bästa gin är jättestort och kan liknas med att vinna 100m sprint i VM. Alla vill vinna detta race då det råder ginhysteri i världen och att ett litet ekologiskt destilleri från Skåne vinner detta pris är enormt. Hemligheten bakom Purity Gins stora smakprofil, förutom att den är baserad på världens bästa vodka, är att kryddningen är gjord med den spännande blandningen av enbär, basilika, timjan, blåbär, lingon, koriander, lavendel, kardemumma och Angelikarot. Denna kryddsättning gör att du får en gin med mycket smak och då den har vår mycket lena vodka som bas kan du njuta av en smakrik gin som är mjuk i strupen." Ginen har nummer 83402 på Systembolaget och du hittar den här. För en flaska som rymmer 0,7 liter får du betala 449 kronor. Tumnagel
126kg
+
Bobby Green

Tuggummit Mind The Gum lanseras i sverige
Ska kunna motverka mental trötthet

Mind The Gum är ett tuggummi som ursprungligen är utvecklat av italienska forskare och det lanserades 2015. Sedan dess har man sålt 15 miljoner tuggummin. Zlatan Ibrahimovic blev nyligen partner i företaget och nu i höst ska produkten lanseras här i Sverige. Tuggummit innehåller 15 stycken aktiva ingredienser bestående av koffein, vitaminer, aminosyror, antioxidanter och säger sig kunna motverka mental trötthet. Mind The Gum kommer inledningsvis att säljas på apotek men exakt när och vad det då kommer att kosta är oklart för tillfället. På hemsidan kostar ett 36-pack 19,90 euro. Tumnagel
-75kg
+
Bobby Green

Johnnie Walker-whisky för 179.900 kronor
Finns nu på Systembolaget

Whisky-tillverkaren Johnnie Walker fyller i år hela 200 år och detta ska givetvis firas. Man gör det bland annat genom att släppa fyra stycken flaskor i begränsad upplaga och en av dessa sticker ut rejält - eftersom den kostar 179.900 kronor. För de slanten får man en Masterx27s Ruby Reserve som beskrivs som "en rik och perfekt balanserad 40-årig Scotch". Det här blir den dyraste Johnnie Walker-flaskan som någonsin har sålts på Systembolaget. John Williams som är Global Scotch Director på den brittisk dryckeskoncernen Diageo säger följande: "Vi vill visa upp denna 200-åriga resa genom att lansera dessa fyra exlusiva limited edition whiskys. De är en hyllning till vart vi kommer ifrån. Men kanske mer än så, de ger uttryck för vad vi kan åstadkomma idag och framöver. Johns glöd, vision och entrepenörskap är nyckeln till att Johnnie Walker som varumärke har växt sig så starkt genom åren. Detta lade också grunden till en ny framtid inom skotsk whisky, då hans sätt att framställa whisky på har inspirerat alla följande generationer av whiskytillverkare." Läs mer om flaskorna på länken nedan. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Årets glögg från Stockholms Bränneri
Winter Negroni

Förra året släppte Stockholms Bränneri en Gin & Tonic-glögg. I år tar man ytterligare ett steg och presenterar nu Winter Negroni. Man har utgått från bränneriets Dry Gin och den egna Aperitif - Röd och sedan kryddat kombon med klassiska julkryddor som kryddnejlika, kardemumma, apelsin och kanel. Till det adderas kallpressad körsbärs- och svartvinbärsmust. Erik Hasselgärde som är produktionsansvarig beskriver den på det här viset: "I år tar vi ytterligare ett steg med en nytolkning, men kom samtidigt närmre vad en klassisk glögg innefattar; värmande bäriga toner, julkryddor och sötma, som vi nu gifter med Negronins djupa smak och balanserande bitterhet. Glögg möter en Negroni helt enkelt." Winter Negroni släpps den 4 november klockan 10.00 på länken nedan. Alkoholhalten ligger på 22 procent och för en flaska som rymmer 500 milliliter får man betala 192 kronor. Tumnagel
120kg
+
Bobby Green

Varför tvättar man riset innan man kokar det?
Adam Ragusea förklarar

Brukar du tvätta riset innan du kokar det? Behövs det ens? Det beror på vilket typ av ris du kokar och vad du ska ha det till. Adam Ragusea förklarar i sitt senaste klipp. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green

Det här är Hyundais minsta elbil
Något för barnen att köra omkring med

Hyundai presenterar nu sin minsta elbil hittills och det är en barnversion av konceptbilen 45 Concept som vi har skrivit om tidigare. Under skalet på den lilla barnbilen sitter två stycken DC-motorer som ger den en toppfart på 7 km/h. Vad den har för räckvidd på en laddning framgår dock inte. För att vara lite snälla mot naturen är bilen faktiskt byggd i trä. Om man kommer att kunna köpa den, när och vad den då skulle kunna tänkas kosta får vi tyvärr inte reda på just nu. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green