m
Note 20 Ultra är Samsungs bästa telefon hittills

Note 20 Ultra är Samsungs bästa telefon hittills
Vi har testat det nya flaggskeppet

Mobil / Feature

Förra året gnällde undertecknad en hel del på årets Note-upplaga då det kändes som att Samsung blivit omsprungna på ett gäng plan. Bättre kamera hittar vi i flaggskepp från kinesiska konkurrenter och allmänt bättre mobilupplevelse fick vi med OnePlus 7 Pro. Nu är det andra bullar och Samsung har gjort ett riktigt bra jobb med att uppgradera sin Note-serie till 2020 och gänget har verkligen lyckats leverera den bästa mobilupplevelse Samsung någonsin levererat.

Vi börjar i vanlig ordning på utsidan. Telefonen känns som en blandning av förra årets Note 10+ kombinerat med feta kameramodulen från S20 Ultra. Skärmen är lätt välvd på sidorna både fram och bak som gör att enheten känns lätt och nätt och ligger riktigt bra i handen, trots sin storlek. Precis som tidigare Note-telefoner har Note 20 Ultra platt topp och botten, vilket gör att hörnen känns aningen vassa. Jag hade lite problem med de skarpa kanterna med Note 10, men med Note 20 Ultra känns det dock som att kanterna inte är lika aggressiva. Det kanske är jag som blivit lite hårdare med åren, men oavsett känns det som ett mindre problem på Note 20 Ultra än tidigare.

Familjär men härlig utsida


På höger sida av telefonen sitter det volymreglage och powerknapp. Eller rättare sagt dedikerad Bixby-knapp som går att ställa om till power-knapp. Tittar vi vidare hittar vi simkortsläsare på toppen, S-Pen på botten, USB-C för laddning och diverse DeX-funktionalitet samt högtalare som jobbar tillsammans med högtalaren i toppen av telefonen för att leverera stereoljud.


Note so self: Använd putsduk jämt.

En allmänt ogillad grej från S20 Ultra har petats in i Note 20 Ultra och det är den massiva kameramodulen sticker ut ett par millimeter från baksidan. Precis som på S20 Ultra känns det som att den mest är i vägen och man lyckas ofta kladda med fingrarna på glaset, vilket inte är optimalt när man snabbt ska ta en bild och inser att man behöver dra en snabb puts innan. Sedan gör modulen att telefonen lutar rejält när den ligger på rygg och helt ärligt känns det som att modulen kommer vara den första grejen som förstörs om man är lite vårdslös. Allt detta kan dock undvikas med ett skal som skyddar telefonen och gör baksidan jämnare, så ett sådant rekommenderas.

En anledning att skippa skal är dock för att känna den nya baksidan. Samsung har äntligen kört matt yta på glaset i stället för blankt, som har en tendens att vara en jävel till fingeravtrycksmagnet. Utöver att slippa fingeravtryck så gör den matta att telefonen ligger mer stabilt i handen då den ger lite mer greppyta samt en härlig mjuk touch som man inte får med blankt glas.

Hårdvara och sånt


Note 20 Ultra kommer med Exynos 990 i Europa och det är bara att gilla läget. Samsung hävdar fortfarande att deras interna tester inte visar några större skillnader mellan Exynos-versionen och Snapdragon-versionen, men flera techmedier och användare rapporterar att detta inte stämmer och Snapdragon-versionerna har historiskt sett levererat bättre prestanda och längre batteritid.

I våra tester finner vi att Snapdragon 865 får bättre resultat i Geekbench 5 där båda enheterna får strax över 900 poäng i single core, men i multi core får Snapdragon strax över 3000 poäng, medan Note 20 Ultra ligger på 2500 poäng. Det är en rejäl skillnad som inte går att sticka under stolen. I grafikfokuserade 3DMark får vi en snarlik historia och i Slingshot Extreme-testet får vår Snapdragon 865-enhet 7078 poäng, med 8020 i grafik och 5015 i fysik, medan Note 20 Ultra får 5400 poäng, 6147 i grafik och 3789 i fysik. ”Nej, det är knappt någon skillnad mellan Snapdragon- och Exynos-versionerna”. Vi undrar verkligen vad Samsung kör för interna tester…

Med det sagt så är prestandaskillnaderna ingenting som märks av när man använder telefonen. Navigation i gränssnitt och i appar känns stabilt och rappt och spel och prestandatunga appar rullar på utan problem. Och i slutändan är ändå det viktigast.


Skärmen är snabb, ljusstark och alldeles fantastisk.

Något som höjer hela upplevelsen rejält är nya panelen som går under namnet Dynamic AMOLED 2X och den stora nyheten är uppdateringsfrekvensen på 120Hz och 240Hz i sampling rate. Hög uppdateringsfrekvens och sampling rate är verkligen ett måste i dagens flaggskepp och Samsung har implementerat dessa riktigt bra. Note 10 kändes verkligen seg jämfört med konkurrerande enheter, men Note 20 Ultra känns lika rapp som andra enheter med hög uppdateringsfrekvens. Scrollande på hemsidor har aldrig känts bättre och det händer att man scrollar och flänger runt med fingret på skärmen för att det känns nice och rappt.

Det som är lite tråkigt med den höga uppdateringsfrekvensen är att det inte är möjligt att köra maximal upplösning på skärmen samtidigt som 120Hz är aktiverat. Vill du ha hög framerate går det inte att aktivera 1440p-läget, utan det är 1080p som gäller. Det är förstås tråkigt, men om man måste välja mellan hög Hz eller många pixlar så är det ändå hög uppdateringsfrekvens som gäller. Snabba pixlar är bättre än många pixlar, liksom. Det är dock lite trist att inte Note 20 Ultra kan hantera både och som bland annat OnePlus 8 Pro kan.

Skärmen är 6,9 tum stor och är, precis som tidigare, en fröjd att använda. Färgåtergivningen är verkligen på topp och oavsett om du tittar på bilder, film eller spel så kommer du få en riktigt härlig upplevelse. Samsung är verkligen svårslagna när det kommer till skärmupplevelser och de spikar detta faktum ytterligare med skärmen i Note 20 Ultra.

När det kommer till batteri så presterar Note 20 Ultra under förväntan. Batteriet ligger på 4500mAh och det kan man tänka ska räcka i upp till två dygn utan större problem, men vi har varit tvungna att ladda vår enhet varje kväll för att inte vakna med batteritorsk. Telefonen har dock endast använts som daily driver i en vecka, så det kan hända att den smarta batterisparningsmagin inte riktigt kickat in än. Trots det väntade jag mig snäppet bättre batteritid. Telefonen har dock stöd för snabbladdning som kan ge dig 50 procents batteri på 30 minuters laddning, men den laddare som gör detta möjligt säljs separat.

Mjuka klappar


Samsungs gränssnitt One UI 2.5 körs på Note 20 Ultra och det blir allt mer en rätt trevlig användarupplevelse. Fokus ligger fortfarande på att erbjuda en stabil upplevelse även med en stor telefon och i Samsungs egna appar märks detta genom att information och annat man vill läsa oftast lägger sig på den övre halvan av skärmen, medan interaktiva saker hamnar på den nedre delen. Rätt genomtänkt och det fungerar bra. Av någon anledning har mappar i gränssnittet hamnat lite i skymundan under designprocessen och jag hade önskat att även appar i mapparna var mer lättillgängliga på skärmens nedre halva i stället för att lägga sig i mitten när man öppnar en mapp på hemskärmen. Petitess, jag vet, men det är fortfarande irriterande.

Med det sagt: Herregud, släpp sargen med teman. Låt oss välja färger, typsnitt och annat visuellt direkt i inställningsmenyn i stället för att tvinga användaren att köpa skräp från Galaxy Store. Det skapar bara känslan av att jag inte har kontroll över det visuella på min telefon, vilket i sin tur leder till att det inte riktigt känns som min telefon. Och har man pröjsat 15 lax för en telefon är det inte en trevlig känsla att ha. Man kan givetvis kringgå detta genom att installera andra hemskärmsappar och pilla med det visuella helt själv, men One UI är ett rätt härligt gränssnitt och det känns riktigt risigt att behöva vända sig till Galaxy Store för att man vill göra små justeringar.


Pennan är uppdaterad och riktigt trevlig!

Den stora USP:en med Note-serien är förstås S-Pen och med Note 20 Ultra har Samsung levererat den mest användbara pekpennan hittills. Tidigare har pennan fått bluetooth-funktionalitet och förra året levererades lite luftgester, som lät dig byta låt i musiktjänster eller gå vidare i presentationer. Det var kalas, men årets version har fått fler funktioner med Anywhere Actions. Med denna funktion aktiverad kan du själv välja vilka rörelser som ska göra vad och totalt finns det fem gester du får bestämma över. Till exempel kan du starta Spotify genom att rita ett V i luften, eller gå tillbaka genom att rita en pilspets till vänster. Detta kan vara extra användbart om du har telefonen kopplad till en stor skärm och vill visa något utan att behöva pilla med telefonen.

Andra trevligheter på mjukvarufronten är DeX-uppdatering som låter dig använda PC-gränssnittet på kompatibla enheter trådlöst, förbättrad Samsung Notes-app som gör gemensamt arbete lättare då ni kan pilla i samma dokument samtidigt samt bättre integration med Microsoft-appar.

Utöver detta känns pennan betydligt bättre att använda. Med skärmens höga uppdateringsfrekvens och sampling rate känns pennan som att den interagerar med telefonen på direkten. När du skriver anteckningar eller ritar känns det som att du använder penna och papper, vilket är riktigt härligt.

Kamera på topp, som vanligt


Kameran i Samsung Galaxy Note 20 Ultra är riktigt vass och användbar i flera olika miljöer. När det är ljust presterar givetvis kameran på topp och levererar korrekta färger och stabil HDR. Huvudsensorn ligger på 108MP och mjukvaran samlar info från alla pixlar när bilder tas och petar in dessa in en bild på 12MP. Givetvis är det möjligt att ta bilder med 108MP upplösning, men om telefonen inte får nog med ljus så blir resultatet lite grumligt. Utöver huvudsensorn är telefonen utrustad med en ultravidvinkelkamera på 12MP som är riktigt användbar för att fånga feta miljöbilder.

Ett riktigt trevligt tillskott är att telefonen fått autofokus med laser. Detta gör att telefonen hittar fokus snabbare än tidigare och det fungerar oftast rätt bra, så länge du plåtar eller filmar saker som inte är allt för lång borta.

Kamerabumpen är, som nämnt tidigare, rätt massiv och det beror på zoom-kameran. Jag gillade den inte i S20 Ultra och jag gillar den inte här eller. Bildresultatet när man kör full zoom, vilket på Note 20 Ultra är 50x, så är resultatet rätt risigt. Vem vill se grumliga bilder på saker som är långt borta? Samsung bör verkligen förbättra sin Space Zoom-tjofräs om de fortfarande vill fortsätta köra med bulkig kameramodul. Nu känns modulen stor helt i onödan.

Som vi nämnde i förhandstitten kommer kameran med några trevliga uppdateringar för videoinspelning. Telefonen kan hantera 8K-inspelning i 24fps, eller 4K/60fps, men det nya är Pro-läge för video. I Pro Video-läget får du lika bra kontroll över bländare, slutartid, ISO och annat nödvändigt precis som i proffskameran och det är även möjligt att kontrollera var ljudet ska komma ifrån samt välja gain-nivå. Antingen kan du köra Omni-mic som tar upp allt ljud som vanligt, eller välja att spela in ljud som kommer framför eller bakom kameran. Utöver detta kan du välja USB-mic eller extern bluetooth-mic. Tidigare har liknande proffsinställningar endast varit tillgänglig i smått nichade Sony Xperia 1 II, så det är trevligt att fler börjar ta videoinspelning på allvar.


Obligatorisk bild på Lisen som demonstrerar kamerans prestanda.

Som ni ser på bilden ovan fångar kameran en hel del detaljer. Vill ni jämföra bilden med liknande tagna med OnePlus 8 Pro och Samsung Galaxy S20+ är det bara att klicka här: Bilder i full upplösning. Pallar ni inte klicka så kan ni se att alla tre kameror plockar detaljer riktigt bra, men färgerna poppar betydligt mer på Samsung-lurarna, medan OnePlus har lite mattare färger. Utöver det är det lite bättre skärpa med Note 20 Ultra-kameran, men det är inte precis några natt- och dag-skillnader.

TL;DR:


För att sammanfatta så levererar Note 20 Ultra en komplett mobilupplevelse med många trevligheter som svinhärlig skärm, bra kamera, trevlig mjukvara och prestanda som duger. Samsung borde dock se över vad som faktiskt är nödvändigt att peta in i en telefon, i stället för att än en gång dunka på världens mest otympliga kameramodul som inte gör något för att förbättra kameraupplevelsen. Sen har vi den snorhöga prislappen på runt 15 lök som kan svida rätt rejält. Antingen kör man på Note 20 Ultra, eller så kan man ju få en nästan mer välpolerad upplevelse för hela familjen genom att köpa tre OnePlus Nord.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra går att förboka nu och priset ligger på 14.590 kronor för versionen med 256GB och vill du ha 512GB får du lägga ut 15.690 kronor.

I vanlig ordning är det bara att skriva ner en fråga eller två i kommentarerna om det är något ni undrar över.

Läs mer
31.7°
0

Note 20 Ultra är Samsungs bästa telefon hittills

Vi har testat det nya flaggskeppet

Grejsimojs är en hyllning till Fantastic Contraptions
Utvecklat av Feber-läsare

Grejsimojs är ett nytt spel för iOS som är utvecklat av en Feber-läsare som var lite uttråkad under sin pappaledighet. Spelet är en hyllning till det klassiska Flash-spelet Fantastic Contraptions vilket i sin tur var en fysikpusslare där man skulle bygga konstruktioner för att leda en boll till ett mål. Spelet ska vara helt utan annonser och app-köp. Det bästa av allt är att det är helt gratis att ladda ner fram till den 1 augusti. Efter det kommer det kosta 11 kronor. Du hittar spelet via länken nedan. Tumnagel
44.1°
+
Frode Wikesjö
0

Facebooks har AI som kan kopiera olika textstilar
Perfekt om man vill förfalska brev?

Facebook har visat upp en ny AI som kan hjälp av enbart ett foto på ett ord kan transformera en hel text i samma stil. Man kallar det hela för TextStyleBrush och ni kan kolla in några exempel på när det används i videoklippet här ovanför. Facebook skriver i ett blogginlägg om en av sina senast AI-algoritmer: "While most AI systems can do this for well-defined, specialized tasks, building an AI system that’s flexible enough to understand the nuances of both text in real-world scenes and handwriting is a much harder AI challenge. It means understanding unlimited text styles for not just different typography and calligraphy, but also for different transformations, like rotations, curved text, and deformations that happen between paper and pen when handwriting; background clutter; and image noise." Att en sådan här AI skulle kunna användas för att förfalska till exempel handskrivna brev är Facebook väl medvetna om. Man säger att det är delvis därför man nu visar upp vad deras AI kan åstadkomma. På så sätt hoppas man att andra forskare ska kunna bidra till att hitta lösningar för att TextStyleBrush och andra liknande AI:s inte används i onda syften. Tumnagel
36.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Google Workspace blir tillgängligt för alla
Produktivitetsappar für alle

Google har nu meddelat att de kommer rulla ut Google Workspace, gamla G Suite, till alla med ett Google-konto. Tidigare har detta endast varit tillgängligt för folk med My Business-konton men nu får alltså alla vara med och leka. Google Workspace är en plattform där Google samlat alla sina produktivitetsappar så som Gmail, Kalender, Google Chat, Drive, Docs, Sheets, Slides och Meet. Genom att samla dessa appar på en plats kan Google erbjuda ett vettigt alternativ till tjänster som Teams från Microsoft. För att aktivera Google Workspace måste man gå in i Gmail och inställningarna för "Chatt och Möte". Där måste du slå på "Google Chat" istället för "Klassiska Hangouts" sen borde det vara igång. Tumnagel
36.9°
+
Frode Wikesjö
0

Kulthiten A Plague Tale: Innocence får en uppföljare
A Plague Tale: Requiem släpps nästa år

Innan Asobo Studio levererade världens mest populära flygsimulator, Flight Simulator 2020, släppte gänget ett litet äventyr vid namn A Plague Tale: Innocence. Spelet blev rätt hyllat, men det kändes lite som att fokus skulle ligga på Flight Simulator den kommande tiden. Men så verkar fallet inte vara. Under helgens Xbox-show fick vi reda på att spelet kommer få en ordentlig uppföljare vid namn A Plague Tale: Requiem som kommer släppas till Xbox Series X/S, PS5 och PC nästa år, och kommer givetvis vara en del av Game Pass direkt vid release. Spelet kommer även till Switch som molnspel. Tumnagel
38.6°
+
André Stray
0

Kitty Hawk köper drönarföretaget 3D Robotics
Google-grundare Larry Page siktar på att göra sina flygplan autonoma

Google-grundaren Larry Pages flygplansföretag Kitty Hawk har köpt upp den amerikanska drönartillverkaren 3D Robotics rapporterar Forbes. En av tankarna bakom uppköpet verkar vara att Kitty Hawk ska använda 3D Robotics kompetens och teknik för att göra Kitty Hawks flygplan helt autonoma. Kitty Hawk har utvecklat tre olika flygfarkoster sedan företaget grundades 2015. Den senaste modellen och den man fokuserar på nu för tiden är den eldrivna VTOL-modellen Heaviside vilken syns i klippet här ovanför. Tanken var från början att Heaviside skulle framföras av en pilot. Nu verkar dock Kitty Hawk ha beslutat sig för att utveckla ett flygplan som kan flyga helt på egen hand. 3D Robotics utvecklade tidigare drönare för konsumentmarknaden. Man försökte då bland annat konkurrera med marknadsledande DJI med sin modell 3D Robotics Solo som släpptes 2015. Därefter skiftade företaget fokus och började utveckla drönaren 3DR H520-G som primärt riktade sig mot företagsmarknaden. Efter uppköpet kommer 3D Robotics medgrundare Chris Anderson bli Kitty Hawks operative chef och arbeta under vd:n Sebastian Thrun. Thrun drog en gång i tiden igång Google X såväl som ledde Googles satsning på självkörande bilar, företaget som idag är Waymo. Huruvida 3D Robotics kommer att fortsätta att utveckla drönare efter att Kitty Hawk nu köper företaget är oklart. Här nedan hittas bilder på 3D Robotics Solo och 3DR H520-G. Tumnagel
37.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

DOOM Eternal får next gen-uppdatering 29 juni
Få en tjusigare upplevelse på PS5 och Xbox Series X/S

DOOM Eternal är rackarns trevligt och rullar rätt bra på konsol, men det finns alltid utrymme för förbättring. Vi har vetat sedan tidigare att spelet kommer få en regelrätt version till PS5 och Xbox Series X/S och nu har vi fått reda på att den kommer släppas 29 juni. Uppgraderingen kommer vara gratis att ladda ner för alla som köpt spelet sedan tidigare på respektive plattform. Den uppgraderade versionen av DOOM Eternal rullar lite bättre och ser lite tjusigare ut på de olika konsolerna. På samtliga konsoler kommer ett Performance-läge med 120fps erbjudas, men med lite olika upplösning. Spelare kommer även kunna välja ett Ray Tracing-läge med lite tjusigare effekter och samtidigt få 60 fps. Eller så kan spelare välja Balanced mode som ger er hög upplösning, lite tjusigare effekter och stabil fps på 60. Tumnagel
37.9°
+
André Stray
0

Netflix och CDPR kör Witcher-fest 9 juli
Vänta er massvis med bakom kulisserna-grejer

Gillar du Witcher i alla olika former? Då kan det vara bra att skriva in 9 juli i kalendern. CD Projekt RED och Netflix har slagit sina kloka huvuden ihop och kommer anordna en liten Witcher-mässa där fans kommer kunna ta del av en hel del paneler och bakom kulisserna-material av olika slag från spelen, serien och kommande anime-filmen. Festligheterna kommer liveströmmas via CDPR:s kanaler på Youtube och Twitch och kommer dra igång 19:00 9 juli eller 03:00 om man är nattuggla. Tumnagel
38.7°
+
André Stray
0

E3 2021 Kolla in mer från flerspelardelen från Halo Infinite
343 Studios ska köra en presentation

Om cirka 20 minuter kommer 343 Studios bjuda på en längre genomgång av flerspelardelen för Halo Infinite. Så om man är sugen på att se mer än det som visades under gårdagen kommer du kunna göra det klockan 17:00 i klippet ovan. Flerspelardelen i Halo Infinite kommer vara gratis att spela och ska släppas vintern 2021. Tumnagel
38.4°
+
Frode Wikesjö
0

McLaren ska börja köra Extreme E
Börjar köra i den elektriska offroad-ligan nästa år

Biltillverkaren McLaren har meddelat att de kommer att ansluta till den andra säsongen av det elektriska offroad-mästerskapet Extreme E. Extreme E:s första säsong drog igång tidigare i år där nio team deltar. Av de 18 förarna i Extreme E är fem stycken från Sverige. I Team JBXE hittas de båda svenskarna Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Kevin Hansen medan Kevins brorsa Timmy kör för Team Andretti United Extreme E. Vidare kör Mattias Ekström för ABT Cupra XE och Johan Kristofferson för Rosberg X Racing. Här ovan hittas ett klipp där McLaren snackar lite om att man ansluter till Extreme E under säsongen som startar 2022. Här nedanför hittas ett sammandrag från finalen av årets andra Extreme E-tävling. Den gick under namnet "Ocean X Prix" och kördes i Dakar, Senegal. Den vanns av Rosberg X Racing som nu även leder Extreme E:s första säsong totalt. Tumnagel
39.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ny trailer för Babylon's Fall
Platinum Games kommande actionspel

Platinum Games, gänget bakom Bayonetta, Vanquish och Nier, gör rackarns trevliga actionspel och för tillfället jobbar utvecklarstudion på ett kommande spel vid namn Babylonx27s Fall. Under helgen levererades det en ny trailer för spelet samt en video där utvecklarna pratar om vi kan vänta oss av spelet och dessa hittar ni ovan och under. Spelet kommer vara ett live service-spel med co-op-fokus där fyra spelare kan springa runt tillsammans och puckla på fiender och monster i olika högadliga miljöer. När Babylonx27s Fall släpps är för tillfället okänt, men i den senaste trailern får vi i all fall reda på att release kommer ske till PC, PS4 och PS5. Tumnagel
35.4°
+
André Stray
0

Nvidia köper kartföretaget DeepMap
Ska göra Nvidias plattform för självkörande bilar bättre

Nvidia har köpt upp kartföretaget DeepMap, ett företag som utvecklar teknik för kartläggning med hög precision. Tekniken som DeepMap har utvecklat används primärt för att förse självkörande bilar möjligheten att kartlägga sina omgivningar. När bilar enbart använder GPS för att ge mänskliga förare instruktioner räcker det vanligtvis med kartor som har en precision på några meter. När det handlar om helt självkörande bilar måste dessa någorlunda veta exakt på centimetern när det är dags att till exempel svänga av vägen. Det är den typen av teknik som DeepMap har specialiserat sig på. Nvidia planerar att integrera DeepMaps teknik i Nvidia Drive, plattformen för självkörande bilar som bland annat används av Audi, Mercedes-Benz, Volkswagen, Hyundai och Volvo. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nvidia slopar stöd för Windows 7 och 8 i oktober
Vänder blicken framåt

Nvidia planerar att säga farväl till äldre versioner av Windows. Grafikkortsmakaren har meddelat att de kommer lägga ner stöd för Windows 7, Windows 8 och Windows 8.1 senare i år och från oktober kommer det vara Windows 10 som gäller. Säkerhetsuppdateringar kommer dock fortsätta släppas till dessa operativsystem fram till september 2024. Anledningen till att de lämnar de äldre Windows-versionerna nu beror kort och gott på att majoriteten av Nvidia-användarna gått över till det nyare operativsystemet, så det är inte längre värt att lägga tid och energi på de gamla systemen. Tumnagel
42.7°
+
André Stray
0

Netflix serie om Spotify kommer nästa år
Baseras delvis på boken Spotify inifrån

The Social Network-liknande filmer och serier frodas för tillfället. Apple har en WeWork-serie på ingång, Showtime jobbar på en serie om Uber och vi kommer även få en filmatisering om händelserna kring det struliga Theranos. Lite roligare för oss i Sverige är att en Spotify-serie är på ingång till Netflix och den kommer släppas någon gång nästa år. Serien kommer handla om Spotifys uppkomst och är enligt Netflix inspirerad av boken Spotify inifrån av Jonas Leijonhufvud och Sven Carlsson, vilket lär betyda att några kreativa friheter har tagits för att göra berättelsen lite roligare och/eller mer dramatisk. Vi kommer följa hur Spotify blev till i en lägenhet i Rågsved i södra Stockholm till när företaget börsnoterades i New York. I rollerna har vi Edvin Endre, känd från Vikings, som ska spela medgrundaren Daniel Ek, Christian Hillborg, The Last Kingdom, kommer dyka upp som medgrundaren Martin Lorentzon, Ulf Stenberg ska spela Universal Music Sweden-chefen Per Sundin och Gizem Erdogan medverkar som Petra Hansson. Tumnagel
34.6°
+
André Stray
0

Nu har hälften av alla vuxna i Sverige fått en dos vaccin
Och Stockholm öppnar för 35+

Enligt Folkhälsomyndigheten så har nu 51 procent av alla över 18 år fått minst en dos vaccin, det betyder över 4,1 miljoner svenskar. Samtidigt har 27 procent fått sin andra dos, vilket betyder att 2,2 miljoner svenskar är fullvaccinerade. Bland de som är över 65 år har 91 procent fått en dos och 63 procent fått två doser. Antalet inlagda på sjukhus fortsätter att minska. Dagens siffra för inlagda på IVA är 106 personer (ner 46 senaste veckan) och till det kommer 347 personer som är inlagda på sjukhus exklusive IVA. Totalt alltså 453 personer. Både Västa Götaland och Stockholm har nu under 100 patienter med covid 19, vilket är första gången sedan andra vågen tog fart. Men samtidigt som antalet inlagda minskar fortsätter deltavarianten (tidigare indiska) att oroa. Den nya varianten är smittsammare än tidigare varianter och gör även folk sjukare, detta gäller för de som inte är vaccinerade alls men även för de som har fått en dos. Folkhälsomyndigheten säger att fullvaccinerade har ett bra skydd mot varianten. Det är alltså fortfarande viktigt att vara försiktig. Uppdatering Nu kan alla som är 35+ och som bor i Stockholm boka tid för vaccinering. Tumnagel
58.3°
+
Roger Åberg
0

Pokémon Go-skaparan jobbar på nytt Transformers-spel
More than meets the eye

Niantic jobbar inte bara med Pokémon Go och Harry Potter: Wizards Unite samt ett kommande AR-spel baserat på Pikmin. Nu har det blivit känt att utvecklarna börjat samarbeta med Hasbro och Seattle-baserade Very Very Spaceship för att bygga ett nytt AR-spel baserat på Transformers vid namn Transformers: Heavy Metal. Specifikt vad vi kommer få göra i spelet är lite oklart, men vi väntar oss att gameplay kommer likna Pokémon Go på ett eller annat sätt. Spelets beskrivning har ni nedan: In Transformers: Heavy Metal, players will join the Guardian Network, a group of humans who have banded together with the Autobots in a war against the Decepticons. As a Guardian, players will uncover hidden regions across Earth to find resources and battle Decepticons in turn-based battles, either solo or with friends. Transformers: Heavy Metal kommer köra en soft launch på vissa marknader inom kort och skarp release väntas ske senare i år. Tumnagel
35.7°
+
André Stray
0

Konfetti nytt vapen mot drönare
DARPA visar upp "festligt" försvarssystem

Den amerikanska militära forskningsmyndigheten DARPA har visat upp ett nytt försvarsvapen som kanske kan sättas in mot ovälkomna drönare i framtiden. Det handlar om något som ser ut som en raket vilken kan skjuta ut en konfetti-bomb mot drönare, något som gör att drönaren förlorar sin flygförmåga. Sedan drönare började bli vanliga på marknaden har det dykt upp en lång rad olika system som ska kunna fungera som försvar mot dessa. Vi har bland annat få se flera lösningar där man använder nät för att sabotera drönarna flygförmåga och mikrovågsvapen som kortsluter drönarna. Här i Europa har både Nederländerna och Frankrike försökt träna upp örnar som ska attackera drönare. Det sistnämnda ska dock inte ha varit helt lyckat då örnarna ofta vägrade att attackera drönarna. Ni kan kolla in DARPA:s senaste försvarslösning mot drönare i klippet här ovanför. Här nedanför kan ni kolla in när en konfetti-bomb sänker en drönare på en konsert 2015. Det är dock oklart om DARPA har hämtat inspiration från denna händelse eller om man fått idén helt på egen hand. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av Arize Nwosu (@rizonline) Tumnagel
38.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ta en titt på tokiga Devolvers E3-show
Devolver MaxPass+ Showcase

Microsoft, Bethesda och Square Enix kan dra något gammalt över sig. Devolver är fortfarande mästare på att leverera spelshower. Indiedistributören har år efter år levererat presentationer som varje år överträffar sig själva när det kommer till ren och skär vansinnighet och i år tar Devolver detta ett steg längre genom att driva med dagens speltrender som games as a live service och andra prenumerationstjänster. Utöver en tokig show får vi också ta en titt på en rad kommande spel som Shadow Warrior 3, Phantom Abyss och Wizard with a Gun. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

Facbook köper utvecklaren av vr-spelet Population: One
Spelet som beskrivits som en VR-version av Fortnite

Facebooks VR-företag Oculus meddelade i slutet av förra veckan att Facebook köpt upp VR-utvecklaren BigBox VR. BigBox VR har utvecklat battle royale-spelet Population: One vilket släpptes på marknaden i höstas. När Population: One släpptes beskrev många spelet som en VR-version av Fortnite och spelet verkar ha gått rätt bra. Redan i februari i år hade spelet dragit in runt 10 miljoner dollar bara via Oculus Store. Exakt vad Big Box VR planerar att göra med Oculus Studios är inget som man avslöjar ännu utan man skriver bara: "BigBox VR has big plans for the future of POP: ONE and for other projects, but we’re not ready to share details at this time." Population: One finns idag till Oculus samt Windows. Så verkar fortsatt bli fallet även efter Facebooks uppköp av BigBox VR. Här nedan hittas släpptrailern för spelet. Tumnagel
35.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Iggy Pop kommer till Sverige
10 juni 2022

Den legendariska rockartisten Iggy Pop kommer uppträda på Filadelfia i Stockholm fredagen den 10 juni 2022. Iggy Pop har levererat hits sedan 1969 så konserten kommer sannolikt bjuda på massvis med godbitar från punkens gudfader. Biljetterna till konserten släpps nu på fredag den 18 juni klockan 10:00 via länken nedan. Tumnagel
88kg
+
Frode Wikesjö

Ryskt band ska göra Crocs punkigt

Crocs är väl allt annat än punkigt, men nu tar de hjälp av det ryska bandet Little Big för att bli lite creddigare. Oklart om det kommer att fungera, men ett rätt roligt försök ändå. Tumnagel
70kg
+
Roger Åberg

En rundtur i Gudfadern-huset
Kan bli ditt för endast 90 000 000 dollar

Här får vi följa med på en rundtur runt huset som bland annat användes för att spela in Gudfadern och Bodyguard. Huset är värderat till 89 750 000 dollar vilket ju är väldigt mycket pengar för ett hus. Men för det får du ett 2 694 kvadratmeter stort hus med nio sovrum, 15 badrum och en tomt på dryga 14 000 kvadratmeter. Om du är sugen kan du anmäla dig till en IRL-visning via länken nedan. Bonushus nedan. Tumnagel
79kg
+
Frode Wikesjö

Omnipollo har perfekta ölen till nubben
O.P. och alkoholfri öl i kombination

O.P. Anderson är riktigt gott på till exempel midsommar, men det är ju också gott att dricka en öl till. Sprit + starköl är ju dock sällan en lysande kombination kanske, men nu har O.P. och Omnipollo gjort ett intressant samarbete som löser det. Omnipollo har nämligen tagit fram en alkoholfri snapsöl. Antingen så tar man nubben i nubbeglaset och ölen i ölglaset eller så häller man i nubben i ölen, det är valfritt. Den beskrivs vara i "gränslandet mellan en pale ale och en IPA med blommiga och fruktiga karaktärer där tydliga inslag av citrus, grapefrukt och aprikos samsas med en blommig humlekaraktär". – Det blommiga från ölet och det kryddiga från O.P. Anderson blir en superspännande kombination där två omsorgsfulla drycker möts på ett fint sätt, säger Henok Fentie. Vi älskar att jobba med varumärken som har en lång historia och i det här samarbete har det varit jättekul att se våra energier smälta ihop rent bokstavligen. Ölen börjar säljas i morgon och eftersom den är alkoholfri (0,3 procent) så kommer den att säljas i dagligvaruhandeln men även på ett antal restauranger. Tumnagel
120kg
+
Roger Åberg

Ny bok om svensk gin
Vi är riktigt bra på den goda drycken

Vi är riktigt bra på gin här i Sverige och det bör ju uppmärksammas. I dag släpps boken Svensk gin, drinkar, destillerier och drömmare som verkar vara en perfekt bok för den som vill få kunskap om gin men framförallt upptäcka de svenska tillverkarna. Huvudförfattare är Jens Josefsson och boken fokuserar inte så mycket på historien utan snarare nutiden och framtiden eftersom detta händer just nu. Författarna villa tt boken ska vara som en reseguide för de som vill ta den av svensk och samtida sprithistoria, men den innehåller även drinkar och massor av fakta. Och den handlar inte bara om gin, för gin ses ju oftast med tonic och man besöker även svenska tonicproducenter. Boken släpps i dag. Tumnagel
113kg
+
Roger Åberg

Prince släpper nytt
Platta kommer i juli

Det är snart fem år sedan Prince gick bort och han är saknad av många. Ryktet säger att han hade väldigt, väldigt mycket inspelade låtar och sista juli kommer det faktiskt en ny platta. Den heter Welcome 2 America och från den kommer den här singeln som heter Born 2 die. Tumnagel
81kg
+
Roger Åberg

Neil Young klar med sin scifi-roman Canary
Verkar bli en rätt märklig historia

Den gamle rockern Neil Young uppger att han nu har skrivit klart scifi-romanen "Canary", en bok som han har arbetat i fyra år med att färdigställa. På sin webbplats skriver han att han precis lämnat in manuskriptet till boken till sin förläggare. 2018 beskrev Young handlingen i "Canary" för Rolling Stone: "It’s kind of a sci-fi thing about a guy who gets busted for a crime. He works for a power company and there’s corruption in the power company and he wants to expose it, so he figures out a way to expose it and shuts down the grid a couple of times. He gets busted for doing that, and the cops come and take him out of his office, put him in a van, drug him, and he goes to a hospital somewhere. Then he wakes up and he’s on a mission to pay his debt to society. That’s all he cares about. Then he puts on these glasses, and they broadcast everything that he sees and he goes into different places and interacts with the people there and he’s just a regular guy, but these people in this room downtown are watching everything he’s doing and listening to everything. He discovers the solar company he works for is a hoax. And they’re not really using solar. They’re using this shit – the guy who’s doing this has come up with a way to make bad fuel, the bad energy, this really ugly terrible stuff, and he’s figured out a way to genetically create these animals that shit that gives the energy to make the [fuel]. So he’s created this new species. But the species escapes. So it’s a fuckin’ mess." Det verkar med andra ord som om Neil Youngs scifi-bok kanske inte blir helt olik ett sammanfattning av tv-serien Rick and Morty. När eller om "Canary" kommer att dyka upp i bokhandeln framgår inte. Tumnagel
94kg
+
Wille Wilhelmsson

ASAP Rocky gör filmen Stockholm Syndrome
Dokumentär om när han greps i Sverige

Musikern ASAP Rocky kommer snart att släppa filmen Stockholm Syndrome vilken kommer att handla om när han kom i klammeri med den svenska rättvisan. Det var sommaren 2019 som ASAP Rocky greps i Stockholm efter att ha varit inblandad i ett bråk. Han dömes senare till villkorlig dom för misshandel. Förutom ASAP Rocky själv kommer bland andra Kim Kardashian, Nicki Minaj, Naomi Campbell och Tyler the Creator medverka i filmen skriver Dazed. Stockholm Syndrome kommer att ha premiär på amerikanska Tribeca Film Festival 13 juni. När vi eventuellt kan få se den här i Sverige finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
-516kg
+
Wille Wilhelmsson

Burger King slutar med plastleksaker
Nu blir det svenska böcker istället

Att hamburgerrestauranger slutar med plastsugrör upprör, framförallt känns det otroligt töntigt när man använder plastlock, delar ut plastleksaker och så vidare. Nu tar Burger King i alla fall ett steg i rätt riktning och slutar med plastleksaker i sina barnmål. Istället blir det Svanenmärkta böcker som produceras i Lettland. Man lovar att alla böcker ska skrivas av svenska författare. Om det blir några klassiker återstår att se, men pressbilden säger nog att det inte blir så... Tumnagel
230kg
+
Roger Åberg

Seinabo Sey släpper ny EP
Sweet life

I dag släpper Seinabo Sey en ny EP med fyra låtar. Seinabo har hängt mycket på Gotland under karantänen, så stämningen sägs vara en mix av r&b, afrobeats och just lugnet från Gotland. Efter en snabb lysning kan jag i alla fall konstatera att det finns ett lugn där, ett stämningsfullt sådan. Men eftersom det är Seinabo finns det så klart också en nerv. Demosarna till låtarna skrevs av Isak Alverus vilket är lite annorlunda mot hur Seinabo brukar jobba eftersom hon brukar skriva allt själv. Tumnagel
74kg
+
Roger Åberg

Fyra nya, snygga, finska hotell
Tips till sommaren?

Finland mailade och tipsade om lite nyöppnade och kommande hotell och några av dem verkar riktigt läckra! Här ovanför hittar vi Majamaja som ligger i skärgården utanför Helsingfors. Här är det avkoppling som gäller, det finns bara ett hus att bo i och de kallar det snarare retreat än hotell. Du sover nästan i havet eftersom huset ligger på en klippa. Det tar tio minuter med båt (eller 40 minuter med cykel) från Helsingfors att ta sig hit och man kan beställa både frukost och middagspaket om man vill. från 190 euro natten och går att boka nu. Kolla in filmen nedan, visst verkar det coolt? Majamaja living: the intro from Majamaja on Vimeo. Nästa ställe är Barö skärgårdshotell som ligger i en av Finlands största ekskogar, men även här är det nära havet eftersom hotellet är placerat på klipporna. Ligger en timme från Helsingfors och man slog upp dörrarna i veckan så helt nytt. Här är man inte helt ensam, det finns 20 rum, men det går helt klart att få vara för sig själv. Vill du inte prata med personalen fixar du incheckning, matbokning och sånt i appen. Bokar du en svit får du bastu och bubbelpool på rummet. Från 260 euro natten. Spegelhusen i Haasi verkar riktigt coola. Här finns det varma källor, badtunnor, bastu och allt man vill ha om man inte hoppar i havet så klart. Ett ställe att hänga på, men det ska finnas fina ställen att vandra på i närheten! Sist ut är Kuru som är en privat resort med 16 villor som ligger i vildmarken. I husen finns bastu och det finns ett gemensamt spa. Om man tröttnar på att sitta på altanen och njuta kan man åka på fisketur eller sälsafari. För att vara säkra på att gästerna somnar gott har man tagit fram en sömnritual tillsammans med forskare. Öppnar i augusti. Tumnagel
155kg
+
Roger Åberg

Idag firar vi World Bicycle Day
Ut och cykla!

Idag, 3 juni, firas den så kallade "World Bicycle Day" på många platser runt om i världen. Det var FN som 2018 instiftade World Bicycle Day. Tanken bakom det hela är att allmänheten en dag om året ska uppmärksamma det miljövänliga och hälsosamma transportsättet. FN skriver på sin webbplats om World Bicycle Day: "World Bicycle Day draws attention to the benefits of using the bicycle — a simple, affordable, clean and environmentally fit sustainable means of transportation. The bicycle contributes to cleaner air and less congestion and makes education, health care and other social services more accessible to the most vulnerable populations." Kommer du att uppmärksamma World Bicycle Day idag? Svara gärna på vår enkät nedan och/eller skriv i kommentarerna hur du kommer att uppmärksamma dagen. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson