OnePlus 8T: Mer ett alternativ än en regelrätt uppgradering
Vi har kikat på vad nya 8T har att erbjuda
Vill du hellre läsa nyheten om OnePlus 8T? Klicka här!
OnePlus har sedan 3T-releasen lanserat två flaggskepp om året. En ny under våren och en under hösten. Sedan denna trend startade har OnePlus breddat utbudet av telefoner och i år har vi redan fått 8, 8 Pro samt Nord och med dessa telefoner i backspegeln känns 8T mer som ett alternativ till årets syskon än en uppgradering. Och helt ärligt är inte det helt fel.
TL;DR: 8T är en klockren telefon med vass hårdvara, svinhärlig skärm och snabb laddning utan dess like, men om du nyligen köpt en enhet i 8-serien så kan det vara värt att vänta till nästa års modeller.
OnePlus 8T är den enda nya telefonen OnePlus kommer leverera i årets T-serie och den känns lite som en kombination av 8 och 8 Pro, med en skvätt Nord. Mer specifikt formen från 8, 120Hz-panelen från 8 Pro och den platta skärmen från Nord. Beroende på vad man är ute efter för upplevelse har OnePlus nu med 8T någonting för nästan alla, vilket är kalas. Folk gillar och värdesätter olika saker, liksom.
Säker design
Nog om det. Nu kikar vi på vad själva telefonen egentligen har att erbjuda. 8T erbjuder ungefär samma form som 8. Enheten har en glasbaksida, blank om man väljer grönt och matt om man kör på grått, har välvda kanter på höger och vänster sida som gör att luren ligger bra i handen. Enheten är dock marginellt bredare än 8 och tillsammans med den platta skärmen känns den förvånansvärt stor jämfört med sitt syskon.
Kameramodulen på baksidan har som känt fått en ny design som påminner mer om Samsungs S20-serie än OnePlus tidigare enheter. Designändringen gör att det är svårt att urskilja S20 och 8T om det inte hade varit för OnePlus-loggorna på baksidan. Något vi uppskattar är att själva kameramodulen inte sticker ut lika mycket på 8T som den gör på S20-enheterna, vilket gör att telefonen inte vobblar allt för mycket när den ligger på bordet och gör det möjligt att köra ett tunt skal utan att vara rädd för att kameramodulen ska ta stryk.
Utöver detta är själva designupplevelsen snarlik tidigare OnePlus-telefoner. På höger sida har vi powerknapp och reglage för ljudläge, vilket fortfarande borde implementeras på alla telefoner överallt, och på vänster sida har vi i vanlig ordning en volymrocker. På botten hittar vi högtalarhål som tillsammans med högtalaren i toppen levererar stereoljud samt USB-C för laddning och en simkorts-hållare med utrymme för två kort.
Känslan att hålla i telefonen är kort och gott härlig. Telefonen känns lagom stor och relativt lätt med sin vikt på 188 gram och helt ärligt finns det inte mycket att klaga på. OnePlus kör med rätt säkra kort när det kommer till designen och gänget vet vad som funkar. Och så länge det funkar är läget helt okej.
Inget plus i kanten
När det kommer till telefonens hårdvara så är det inte så många överraskningar, men det som lagts till är riktigt härliga tillskott. Precis som sina syskon kör 8T Snapdragon 865, 12GB ram och 256GB lagring, vilket den här gången är UFS 3.1-lagring i stället för UFS 3.0. Att 8T inte kör Plus-versionen av 865 är lite tråkigt, men den lilla bump i prestanda man får med Plus-versionen är inte märkbar utanför benchmarktester så i slutändan känns beslutet helt okej. 865 levererar fortfarande den kräm man behöver för att avnjuta spel och effektiv videoredigering.
Hårdvaran är bra men är lite basic. Men det blir roligare. Skärmen ligger på 6,55 tum och är av AMOLED-typ. Upplösningen ligger på 2400 x 1080 pixlar, uppdateringsfrekvensen på 120Hz och touchuppdatering på 240Hz. Det sistnämnda hade bara Pro-versionen av 8 och det är kalas att högre uppdateringsfrekvens lagts till i 8T. Precis som i 8 Pro handlar det om dynamisk uppdateringsfrekvens som justeras baserat på vad för material du tittar på, vilket är trevligt då batteritiden blir lite längre än om uppdateringsfrekvensen ligger konstant på 120Hz och tuggar. Som vanligt när det kommer till hög uppdateringsfrekvens så flyter allt på så mycket bättre än på en traditionell 60Hz-panel. Scrollande känns fenomenalt och allt känns bra riktigt rappt och härligt.
Även om det är dynamisk uppdateringsfrekvens så hade det dock varit trevligt att kunna kontrollera uppdateringsfrekvensen lite mer. I inställningsmenyn går det att välja mellan 60Hz eller 120Hz och det skulle vara trevligt om även 90Hz var tillgängligt.
Utöver att vara snabb är skärmen rätt ljusstark och har på papper en maximal ljusnivå på 1100 nits. Efter att ha använt telefonen i över en vecka och traskat runt både ute och inne i olika grader av solsken, så har det aldrig varit några problem med att se vad som händer på skärmen. Och den automatiska ljusjusteringen är i vanlig ordning duktig på sitt jobb.
Laddningen levererar
Som känt sedan tidigare är 8T först ut med Warp Charge 65, vilket betyder att enheten kan laddas med en total effekt på 65W. Detta är en hel del kräm och för att undvika överhettning eller skada har OnePlus delat batteriet på 4500mAh i två delar som kan laddas med full effekt. Resultatet är att det tar 39 minuter att ladda telefonen fullt och upp till 60 procent på 15 minuter. OnePlus har tidigare ändrat mina laddningsvanor drastiskt genom att få mig att endast ladda en stund på morgonen för fullt batteri och med Warp Charge 65 har rutinerna ändrats igen. Mer specifikt har jag lagt till ett ”oj, vad snabbt det gick” i processen när jag ser att telefonen är fulladdad på väldigt kort tid.
Något som har varit ett problem med OnePlus laddlösningar tidigare är att laddarna endast varit som mest användbara med OnePlus-telefoner. Detta har lett till att användare varit tvungna att ta med en laddare för OnePlus-lurar och en separat USB-C-laddare för resterande prylar, vilket inte riktigt var tanken med smidigheten med USB-C-standarden. Med nya Warp Charge 65-laddaren kan dock andra enheter laddas med högre effekt. Du får inte ut 65W med andra enheter, men laddaren kan kräma ut 45W, vilket ofta räcker gott och väl för det mesta.
Batteritiden är för övrigt riktigt bra och under vårt test har vi laddat telefonen som mest en stund på förmiddagen varannan dag.
Något 8T saknar som syskonet 8 Pro hade var trådlös laddning och IP68-klassning. Det hade varit trevligt om 8T även hade dessa, men under vår tid med telefonen är detta inte något som vi riktigt saknat. Trådlös laddning är smidigt, men att sätta telefonen i laddaren i några minuter fungerar prima. Avsaknad av officiell vattentålighet svider kanske lite mer. Behöver man ha en riktigt vattentålig telefon så kan det vara värt att använda en sådan i stället. Typ som 8 Pro. Som jag skrev tidigare har nu OnePlus något för nästan alla.
OxygenOS11
Bra hårdvara är dock helt skitsamma om mjukvaran suger, men i vanlig ordning lyckas OnePlus imponera med sin senaste mjukvara OxygenOS 11. Den senaste versionen kommer med ett nytt gränssnitt som ska vara mer intuitivt och lättare att använda med en hand. Det är märkbart att Samsungs One UI har varit inspirationen för det nya gränssnittet, men OnePlus lyckas sätta sin egen prägel på det. Till exempel har vi fortfarande kvar kontrollen av hur allt ska se ut med accentfärger, typsnitt, ikoner och hemskärmslayout. Det känns lite som det bästa av två världar.
Hur som helst. I OnePlus egna appar och i inställningsmenyn ser gränssnittet ut som sådant att det du ska hålla ögonen på är placerat på skärmens över halva medan saker du interagerar med ligger på den nedre delen. På så vis behöver du inte ständigt sträcka tummarna för att nå saker i toppen av skärmen plus att gränssnittet ser betydligt luftigare och härligare ut.
Nytt för OxygenOS 11 är bland annat tillskottet av det evigt eftertraktade Always On Display som gör att klockan, och lite annan info, visas på skärmen när telefonen ligger på ett bord. Det finns flera olika urtavlor att välja mellan och OnePlus har tillsammans med en designskola tagit fram en speciell klocka vid namn Inspire som låter dig se hur ofta du låser upp telefonen, vilket ska få användaren att fundera över sitt mobilanvändande. Lite existentiell ångest är ju alltid roligt, liksom.
OxygenOS 11 baseras på Android 11 och kommer givetvis med lite nymodigheter från Google. Bland annat chattbubblor som ger dig snabb tillgång till olika konversationer i chattappar, ungefär som Facebook Messenger, samt mer omfattande integritetsinställningar som låter dig själv bestämma vad för funktioner i telefonen olika appar ska få tillgång till.
Inte bäst kamera, men riktigt bra
På kamerafronten är det mer eller mindre samma upplevelse som tidigare. På gott och ont. Tidigare har resultatet från OnePlus-kameror varit bra, men inte bäst. Och samma gäller med 8T. Modulen består av fyra olika sensorer och det är ungefär samma uppsättning som på OnePlus 8, med en twist. Huvudsensorn är en Sony IMX568 på 48MP och f/1.75 med optisk och elektronisk bildstabilisering. Denna ackompanjeras av en 16MP-sensor med ultravidvinkelobjektiv med ett synfält på 123 grader, makrokamera på 5MP och en monokrom sensor på 2MP som används för att fånga detaljer bättre. 8 körde likadan huvudsensor, men hade lite mindre vitt synfält i ultravidvinkeln och lägre upplösning på makrokameran.
På mjukvarufronten har det skett lite justeringar som bland annat förbättrat nattfoto i Nightscape, stabilare videoinspelning och det är möjligt att få bokeh-effekt bakom folk i videoläget.
Något som sticker ut är dock bildkvaliteten när man använder ultravidvinkelkameran. Bilderna ser bra ut på håll, men när man zoomar in ser bilden ut som en oljemålning. Det hade varit trevligt om OnePlus kört samma 48MP-sensor på ultravidvinkeln som används i ultravidvinkeln i 8 Pro, vilket levererar lite bättre resultat.
Kameraupplevelsen känns mer som en finputsning än en stor förbättring. OnePlus 8T levererar, precis som tidigare OnePlus-enheter, ett bra resultat men konkurrerande telefoner är fortfarande vassare på kamerafronten. Något OnePlus-telefonerna ska ha cred för är att leverera ett konsekvent bra resultat. Bildresultatet från andra tillverkares telefoner har en tendens att variera rejält, från svinbra till uruselt, och helt ärligt är stabilitet rätt trevligt.
OnePlus har med 8T ännu en gång levererat en riktigt vass telefon som är härlig att använda. Den platta OLED-panelen med 120Hz är verkligen en fröjd att använda och Warp Charge 65 är ett av de mest användbara tillskotten OnePlus levererat på länge. Sedan har vi den nya OxygenOS 11 som höjer upplevelsen ytterligare, men då mjukvaran även kommer bli tillgänglig på 8- och 7-lurarna så känns det inte som någon stor USP. Oavsett: om du avvaktat med köp av Android-enhet det senaste året så kan undertecknad verkligen rekommendera 8T.
OnePlus 8T går att förboka från och med idag och priset ligger på 6499 eller 7499 kronor beroende på vilken version man vill ha. Leverans sker 20 oktober.
I vanlig ordning är det bara att plita ner frågor i kommentarerna om det är något om telefonen ni undrar över.















Här är OnePlus 8T
Med rackarns snabb snabbladdning
