m
OnePlus 8T: Mer ett alternativ än en regelrätt uppgradering

OnePlus 8T: Mer ett alternativ än en regelrätt uppgradering
Vi har kikat på vad nya 8T har att erbjuda

Mobil / Feature

Vill du hellre läsa nyheten om OnePlus 8T? Klicka här!

OnePlus har sedan 3T-releasen lanserat två flaggskepp om året. En ny under våren och en under hösten. Sedan denna trend startade har OnePlus breddat utbudet av telefoner och i år har vi redan fått 8, 8 Pro samt Nord och med dessa telefoner i backspegeln känns 8T mer som ett alternativ till årets syskon än en uppgradering. Och helt ärligt är inte det helt fel.

TL;DR: 8T är en klockren telefon med vass hårdvara, svinhärlig skärm och snabb laddning utan dess like, men om du nyligen köpt en enhet i 8-serien så kan det vara värt att vänta till nästa års modeller.

OnePlus 8T är den enda nya telefonen OnePlus kommer leverera i årets T-serie och den känns lite som en kombination av 8 och 8 Pro, med en skvätt Nord. Mer specifikt formen från 8, 120Hz-panelen från 8 Pro och den platta skärmen från Nord. Beroende på vad man är ute efter för upplevelse har OnePlus nu med 8T någonting för nästan alla, vilket är kalas. Folk gillar och värdesätter olika saker, liksom.

Säker design


Nog om det. Nu kikar vi på vad själva telefonen egentligen har att erbjuda. 8T erbjuder ungefär samma form som 8. Enheten har en glasbaksida, blank om man väljer grönt och matt om man kör på grått, har välvda kanter på höger och vänster sida som gör att luren ligger bra i handen. Enheten är dock marginellt bredare än 8 och tillsammans med den platta skärmen känns den förvånansvärt stor jämfört med sitt syskon.

Kameramodulen på baksidan har som känt fått en ny design som påminner mer om Samsungs S20-serie än OnePlus tidigare enheter. Designändringen gör att det är svårt att urskilja S20 och 8T om det inte hade varit för OnePlus-loggorna på baksidan. Något vi uppskattar är att själva kameramodulen inte sticker ut lika mycket på 8T som den gör på S20-enheterna, vilket gör att telefonen inte vobblar allt för mycket när den ligger på bordet och gör det möjligt att köra ett tunt skal utan att vara rädd för att kameramodulen ska ta stryk.


En rätt snäll kameramodul

Utöver detta är själva designupplevelsen snarlik tidigare OnePlus-telefoner. På höger sida har vi powerknapp och reglage för ljudläge, vilket fortfarande borde implementeras på alla telefoner överallt, och på vänster sida har vi i vanlig ordning en volymrocker. På botten hittar vi högtalarhål som tillsammans med högtalaren i toppen levererar stereoljud samt USB-C för laddning och en simkorts-hållare med utrymme för två kort.

Känslan att hålla i telefonen är kort och gott härlig. Telefonen känns lagom stor och relativt lätt med sin vikt på 188 gram och helt ärligt finns det inte mycket att klaga på. OnePlus kör med rätt säkra kort när det kommer till designen och gänget vet vad som funkar. Och så länge det funkar är läget helt okej.

Inget plus i kanten


När det kommer till telefonens hårdvara så är det inte så många överraskningar, men det som lagts till är riktigt härliga tillskott. Precis som sina syskon kör 8T Snapdragon 865, 12GB ram och 256GB lagring, vilket den här gången är UFS 3.1-lagring i stället för UFS 3.0. Att 8T inte kör Plus-versionen av 865 är lite tråkigt, men den lilla bump i prestanda man får med Plus-versionen är inte märkbar utanför benchmarktester så i slutändan känns beslutet helt okej. 865 levererar fortfarande den kräm man behöver för att avnjuta spel och effektiv videoredigering.

Hårdvaran är bra men är lite basic. Men det blir roligare. Skärmen ligger på 6,55 tum och är av AMOLED-typ. Upplösningen ligger på 2400 x 1080 pixlar, uppdateringsfrekvensen på 120Hz och touchuppdatering på 240Hz. Det sistnämnda hade bara Pro-versionen av 8 och det är kalas att högre uppdateringsfrekvens lagts till i 8T. Precis som i 8 Pro handlar det om dynamisk uppdateringsfrekvens som justeras baserat på vad för material du tittar på, vilket är trevligt då batteritiden blir lite längre än om uppdateringsfrekvensen ligger konstant på 120Hz och tuggar. Som vanligt när det kommer till hög uppdateringsfrekvens så flyter allt på så mycket bättre än på en traditionell 60Hz-panel. Scrollande känns fenomenalt och allt känns bra riktigt rappt och härligt.

Även om det är dynamisk uppdateringsfrekvens så hade det dock varit trevligt att kunna kontrollera uppdateringsfrekvensen lite mer. I inställningsmenyn går det att välja mellan 60Hz eller 120Hz och det skulle vara trevligt om även 90Hz var tillgängligt.


Skärmen låter dig se allt jämt, typ.

Utöver att vara snabb är skärmen rätt ljusstark och har på papper en maximal ljusnivå på 1100 nits. Efter att ha använt telefonen i över en vecka och traskat runt både ute och inne i olika grader av solsken, så har det aldrig varit några problem med att se vad som händer på skärmen. Och den automatiska ljusjusteringen är i vanlig ordning duktig på sitt jobb.

Laddningen levererar


Som känt sedan tidigare är 8T först ut med Warp Charge 65, vilket betyder att enheten kan laddas med en total effekt på 65W. Detta är en hel del kräm och för att undvika överhettning eller skada har OnePlus delat batteriet på 4500mAh i två delar som kan laddas med full effekt. Resultatet är att det tar 39 minuter att ladda telefonen fullt och upp till 60 procent på 15 minuter. OnePlus har tidigare ändrat mina laddningsvanor drastiskt genom att få mig att endast ladda en stund på morgonen för fullt batteri och med Warp Charge 65 har rutinerna ändrats igen. Mer specifikt har jag lagt till ett ”oj, vad snabbt det gick” i processen när jag ser att telefonen är fulladdad på väldigt kort tid.

Något som har varit ett problem med OnePlus laddlösningar tidigare är att laddarna endast varit som mest användbara med OnePlus-telefoner. Detta har lett till att användare varit tvungna att ta med en laddare för OnePlus-lurar och en separat USB-C-laddare för resterande prylar, vilket inte riktigt var tanken med smidigheten med USB-C-standarden. Med nya Warp Charge 65-laddaren kan dock andra enheter laddas med högre effekt. Du får inte ut 65W med andra enheter, men laddaren kan kräma ut 45W, vilket ofta räcker gott och väl för det mesta.

Batteritiden är för övrigt riktigt bra och under vårt test har vi laddat telefonen som mest en stund på förmiddagen varannan dag.

Något 8T saknar som syskonet 8 Pro hade var trådlös laddning och IP68-klassning. Det hade varit trevligt om 8T även hade dessa, men under vår tid med telefonen är detta inte något som vi riktigt saknat. Trådlös laddning är smidigt, men att sätta telefonen i laddaren i några minuter fungerar prima. Avsaknad av officiell vattentålighet svider kanske lite mer. Behöver man ha en riktigt vattentålig telefon så kan det vara värt att använda en sådan i stället. Typ som 8 Pro. Som jag skrev tidigare har nu OnePlus något för nästan alla.


Gränssnittet har fått lite kärlek

OxygenOS11


Bra hårdvara är dock helt skitsamma om mjukvaran suger, men i vanlig ordning lyckas OnePlus imponera med sin senaste mjukvara OxygenOS 11. Den senaste versionen kommer med ett nytt gränssnitt som ska vara mer intuitivt och lättare att använda med en hand. Det är märkbart att Samsungs One UI har varit inspirationen för det nya gränssnittet, men OnePlus lyckas sätta sin egen prägel på det. Till exempel har vi fortfarande kvar kontrollen av hur allt ska se ut med accentfärger, typsnitt, ikoner och hemskärmslayout. Det känns lite som det bästa av två världar.

Hur som helst. I OnePlus egna appar och i inställningsmenyn ser gränssnittet ut som sådant att det du ska hålla ögonen på är placerat på skärmens över halva medan saker du interagerar med ligger på den nedre delen. På så vis behöver du inte ständigt sträcka tummarna för att nå saker i toppen av skärmen plus att gränssnittet ser betydligt luftigare och härligare ut.

Nytt för OxygenOS 11 är bland annat tillskottet av det evigt eftertraktade Always On Display som gör att klockan, och lite annan info, visas på skärmen när telefonen ligger på ett bord. Det finns flera olika urtavlor att välja mellan och OnePlus har tillsammans med en designskola tagit fram en speciell klocka vid namn Inspire som låter dig se hur ofta du låser upp telefonen, vilket ska få användaren att fundera över sitt mobilanvändande. Lite existentiell ångest är ju alltid roligt, liksom.

OxygenOS 11 baseras på Android 11 och kommer givetvis med lite nymodigheter från Google. Bland annat chattbubblor som ger dig snabb tillgång till olika konversationer i chattappar, ungefär som Facebook Messenger, samt mer omfattande integritetsinställningar som låter dig själv bestämma vad för funktioner i telefonen olika appar ska få tillgång till.

Inte bäst kamera, men riktigt bra


På kamerafronten är det mer eller mindre samma upplevelse som tidigare. På gott och ont. Tidigare har resultatet från OnePlus-kameror varit bra, men inte bäst. Och samma gäller med 8T. Modulen består av fyra olika sensorer och det är ungefär samma uppsättning som på OnePlus 8, med en twist. Huvudsensorn är en Sony IMX568 på 48MP och f/1.75 med optisk och elektronisk bildstabilisering. Denna ackompanjeras av en 16MP-sensor med ultravidvinkelobjektiv med ett synfält på 123 grader, makrokamera på 5MP och en monokrom sensor på 2MP som används för att fånga detaljer bättre. 8 körde likadan huvudsensor, men hade lite mindre vitt synfält i ultravidvinkeln och lägre upplösning på makrokameran.
På mjukvarufronten har det skett lite justeringar som bland annat förbättrat nattfoto i Nightscape, stabilare videoinspelning och det är möjligt att få bokeh-effekt bakom folk i videoläget.

Något som sticker ut är dock bildkvaliteten när man använder ultravidvinkelkameran. Bilderna ser bra ut på håll, men när man zoomar in ser bilden ut som en oljemålning. Det hade varit trevligt om OnePlus kört samma 48MP-sensor på ultravidvinkeln som används i ultravidvinkeln i 8 Pro, vilket levererar lite bättre resultat.

Kameraupplevelsen känns mer som en finputsning än en stor förbättring. OnePlus 8T levererar, precis som tidigare OnePlus-enheter, ett bra resultat men konkurrerande telefoner är fortfarande vassare på kamerafronten. Något OnePlus-telefonerna ska ha cred för är att leverera ett konsekvent bra resultat. Bildresultatet från andra tillverkares telefoner har en tendens att variera rejält, från svinbra till uruselt, och helt ärligt är stabilitet rätt trevligt.

OnePlus har med 8T ännu en gång levererat en riktigt vass telefon som är härlig att använda. Den platta OLED-panelen med 120Hz är verkligen en fröjd att använda och Warp Charge 65 är ett av de mest användbara tillskotten OnePlus levererat på länge. Sedan har vi den nya OxygenOS 11 som höjer upplevelsen ytterligare, men då mjukvaran även kommer bli tillgänglig på 8- och 7-lurarna så känns det inte som någon stor USP. Oavsett: om du avvaktat med köp av Android-enhet det senaste året så kan undertecknad verkligen rekommendera 8T.

OnePlus 8T går att förboka från och med idag och priset ligger på 6499 eller 7499 kronor beroende på vilken version man vill ha. Leverans sker 20 oktober.

I vanlig ordning är det bara att plita ner frågor i kommentarerna om det är något om telefonen ni undrar över.

Läs mer
36.9°
0

OnePlus 8T: Mer ett alternativ än en regelrätt uppgradering

Vi har kikat på vad nya 8T har att erbjuda

Retrohantverk skapar kuber med speltema
Retrohantverk med pixelkärlek

Instagram-användaren Retrohantverk tillverkar små kuber i akryl med speltema. Kuberna kan vara med motiv från spel som Pokémon, Earthbound och Kid Icarus men här finns också kuber med moderna spel så som Among Us. Retrohantverk tar också emot specialbeställningar om man nu vill ha sitt favoritspel i en kub. Kuberna har ett innermått på 8,5 x 8,5 cm och kostar mellan 300 till 500 kronor. Tumnagel
37.6°
+
Frode Wikesjö
0

Snubbe moddar piano med riktiga hammare
Ger lite mer dunk

Den svenske musikern och Youtubern Mattias Krantz har släppt en video där han visar sitt arbete med att ersätta trähammarna på ett piano mer lite mer rejäla hammare. Tumnagel
36.9°
+
André Stray
0

Kolla in Rocket Labs presentation av sig själva
Rymdföretaget som gör både egna raketer och satelliter

I år är det 15 år sedan det amerikanska rymdföretaget Rocket Lab drog igång sin verksamhet och sedan dess har man hunnit bli ett etablerat företag inom den privata rymdindustrin. Rocket Lab har bland annat utvecklat den egna raketen Electron som sedan 2017 används för att skjuta upp satelliter till rymden. Förutom det har man även tagit fram satellitplattformen Photon med vilken det ska bli billigare att skjuta upp satelliter. Förra månaden presenterade man även planerna på att bygga raketen Neutron, en raket som ska vara färdigutvecklad 2024 och då tros kunna komma att konkurrera med SpaceX trotjänare Falcon 9. Här ovanför kan ni kolla in en tre minuter lång film där Rocket Lab presenterar en del av det man har åstadkommit sedan starten 2006. Tumnagel
37.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Bokomslag blir låsskärm på Kindles eboksläsare
Om du vill visa upp vad du läser

Amazon har släppt en ny funktion till några av sina eboksläsar-modeller Kindle med vilken man kan göra bokens omslag till eboksläsarens låsskärm, en funktion som kanske kan vara intressant om man vill visa upp för sin omgivning vad man läser för tillfället. Den nya låsskärms-funktionen "Display Cover" finns tillgänglig på 8:e och 10:e generationens Kindle, 8:e, 9:e och 10:e generationen av Oasis, 7:e och 10:e generationen av Paperwhite samt 7:e generationen av Voyage. Amazon har lagt upp en funktion där man kan kontrollera vilken Kindle-version man har om man är osäker på det vilken hittas här. Användare kan givetvis själv bestämma under enhetens inställningar om de vill använda "Display Cover" på sin Kindle eller inte. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Fransmän kan få 2500 euro om de byter skrotbilen mot elcykel
Nytt förslag för att sänka utsläppen av koldioxid

I Frankrike har det lagts fram ett förslag som innebär att ägare av fossildrivna bilar kan få en ersättning på 2500 euro, motsvarande lite över 25.000 kronor, om de skrotar bilen och istället köper en elcykel. Förslaget är framtaget för att få bort gamla skrotbilar från franska gator och uppmuntra till ett lite mer miljövänligt transportsätt. Det är också en del i Frankrikes mål minska utsläppen av koldioxid till 2030 jämfört med nivåerna på 1990-talet. Skulle Frankrike rösta igenom förslaget skulle landet vara det första som ger ersättning för skrotbilar för att istället köpa elcyklar uppger French Federation of Bicycle Users (FUB). Deras ordförande Olivier Schneider säger vidare om förslaget: "For the first time it is recognised that the solution is not to make cars greener, but simply to reduce their number." Tumnagel
41.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

En titt på fienderna i Returnal
Heja Finland!

Nu är det mindre än två veckor kvar tills Housemarques Playstation 5-exklusiva skjutarspel Returnal släpps. Returnal spenderar man merparten av tiden med att skjuta ner spelets olika fiender. I veckan släppte utvecklarna en ny trailer för spelet där man får sig en lite bättre titt på spelets olika fiender. Returnal släpps den 30 april. Tumnagel
37.4°
+
Frode Wikesjö
0

Se hur Resident Evil Village kommer rulla på din konsol
Vilken upplösning kommer du få uppleva Lady Dimitrescu i?

Resident Evil Village kommer som känt släppas om några veckor, mer specifikt 7 maj, och spelet kommer kunna spelas på en rad olika plattformar. Då spelet kommer släppas till en rad olika konsoler med varierad prestanda så kommer spelet rulla lite olika på konsolerna och nu har Capcom gett oss lite info om hur läget med upplösning och framerate kommer se ut. Inte helt oväntat kommer spelet rulla bäst på Xbox Series X och Playstation 5 där spelet kommer rulla i 4K/60fps och om man vill ha lite tjusigare grafik med ray tracing dippar frameraten ner till 45fps. På Series S kommer spelet köras i 1440p/45fps eller 1440p/30fps om man vill ha ray tracing. Hela listan med upplösning och framerate har ni här nere. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Matchbox släpper Tesla Roadster-modell
Kommer även modeller av andra elbilar och hybrider

De flesta av oss hade nog några Matchbox-bilar i leksakslådan när vi var små och nu släpper de en serie nya modeller av olika elbilar och hybrider. Matchbox släpper bland annat en modell av Tesla Roadster vilken kan ses solo på bilden ovan och tillsammans med bland andra elbils- och hybridmodellerna Nissan Leaf, BMW i3 och BMW i8 här nedanför. Bilarna ska vara tillverkade i 99 procent återvunnet material men Matchbox siktar framöver högre än så. Roberto Stanichi, som är Global Head of Vehicles på Matchbox ägare leksaksföretaget Mattel, säger: "Matchbox is committing to using 100 per cent recycled, recyclable or bio-based plastic materials to do our part in addressing the environmental issues we face today, and empower the next generation of Matchbox fans to help steer us towards a sustainable future." Matchbox senaste elbils- och hybridmodeller kommer att börja säljas på marknaden någon gång under nästa år. Tumnagel
35.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Microsoft lanserar barnläge för Edge
För säker surf

Microsoft har lanserat ett nytt barnläge för sin webbläsare Edge. Med detta läge kan föräldrar se till att bar under tolv år endast kan komma åt sajter som föräldrarna godkänt. Barnläget ser också till att allt snusk hålls borta från Bing vilket ju bara det är en bedrift. Det blockerar också kortkommandon så barnen inte kan stänga barnläget fast det fungerar just nu endast på Windows och inte på macOS. Just nu synkas inte de godkända sajterna mellan webbläsarna vilket innebär att du måste skapa separata listor för varje enhet barnläget finns på. Tumnagel
40.2°
+
Frode Wikesjö
0

Garry Kasparov lanserar shackplattform
Kasparovchess heter den

Schackmästaren Garry Kasparov har bestämt sig för att lansera shackplattformen Kasparovchess. Här kommer Kasparov kunna dela med sig av sina bästa shacktips till sajtens användare. Här kan man också hitta dokumentärer, podcasts, artiklar, intervjuer och Kasparovchess ska också ha en egen Discord-server för medlemmarna. Sajten kommer också innehålla fler än 50 000 manuellt skapade shackutmaningar så man kan förbättra sina schackkunskaper. Det kostar dock att få ta del av majoriteten av materialet på Kasparovchess. Månadskostnaden ligger på 13,99 dollar eller 119,99 dollar för ett år. Kasparov menar att den stora skillnaden mellan andra liknande plattformar är att Kasparovchess fokuserar på communityn. Initialt, under uppstartsperioden, kommer endast 6 400 spelare släppas in på sajten och vill man vara en av dem kan man anmäla sitt intresse via länken nedan. Tumnagel
37.5°
+
Frode Wikesjö
0

Nu blir VMware ett fristående företag
Kommer inte längre att vara en del av Dell

Dell har meddelat att virtualiseringsföretaget VMware som blev en del av Dell Technologies efter uppköpet av EMC 2016 nu kommer att bli ett helt fristående företag. Dell säger att man kommer att använda 81 procent av sitt ägandeskap i VMware för att skapa ett helt fristående företag som inte längre har någon ekonomisk koppling till Dell Technologies. Anledningen till spinoffen av VMware tros främst bero på att investerare sägs ha värderat både Dell och VMware under marknadsvärdet på grund av den ekonomiska komplexiteten mellan företagen. I samband med förändringen i företagsstrukturen görs även så kallade Class B-aktier i VMware om till Class A-aktier, något som även det görs för att underlätta för investerare att värdera företaget. Någon gång i slutet av det här året räknar Dell att separationen mellan de båda företagen ska vara klar. Här nedan hittas en illustration som visar hur spinoffen av VMware från Dell Technologies kommer att se ut. Tumnagel
38.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Android Police snyggar till hemskärmen på OnePlus 9 Pro
Vad brukar du göra för ändringar?

Den stora fördelen med Android jämfört med iOS är att det är väldigt lätt att förändra utseendet på telefonen nästan precis hur man vill. Det finns drösvis med appar som fixar olika bakgrundsbilder, hemskärmsappar som förändrar hur vi interagerar med telefonen och förstås olika ikoner. Android Police har släppt en video där redaktören Zach visar upp sin OnePlus 9 Pro och ger oss en genomgång av gränssnittet i telefonen, vilket alltid är intressant att se för att få lite inspiration. Hur ser det ut på era telefoner? Kör ni standardhemskärm och skippar pillandet, eller har ni gått all in med Nova Launcher och moddat gränssnittet in i minsta detalj? Dra en skärmdump och visa upp era alster i kommentarsfältet, vetja. Tumnagel
36.9°
+
André Stray
0

Forskare tar fram den vitaste färgen någonsin
Reflekterar över 98 procent av solens ljus

Vi har genom åren skrivit några gånger om Vantablack, världens mörkaste material, men nu har några forskare på amerikanska Purdue University utvecklat vad som kanske kan sägas vara motsatsen till det. Forskarna skriver i en pressrelease att man har utvecklat vad som ska vara världens vitaste färg, en färg som man säger reflekterar hela 98,1 procent av solens ljus. Forskarna presenterade en variant av denna redan förra året då den kunde reflektera 95,5 av solens ljus, ett rekord man alltså nu har slagit. Det finns idag vit färg på marknaden som används för att måla hus som kan reflektera 80 - 90 procent av solens ljus, något som fungerar för att kyla ner byggnaderna. Forskaren Xiulin Ruan säger om färgen man nu utvecklat: "We think of 90% to 98% as not very different, but we need to think about the absorption of the sunlight. Our paint absorbs 1.9% of sunlight, but those commercial paints, even with reflectants, absorb 10% of the sunlight—five times as much as our paint absorbs. They look white, they are pretty white, but they aren’t white enough—they’re not able to cool beyond the ambient temperature." Forskarna tror att deras färg i framtiden skulle kunna spara in på 80 procent av luftkonditioneringskostnader om den används på byggnader i varma städer som till exempel Reno och Phoenix. Ruan säger: "If you have really hot days our paint alone couldn’t do the job, but on other days it could keep you from turning on your air conditioner." När den superreflekterande vita färgen kommer att släppas kommersiellt finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
41.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Snart går det att köpa Festos robotfågel
Kommer att släppas som en byggsats i slutet av året

Det ryska robotföretaget Festo har i över tio års tid utvecklat djurliknande robotskapelser och snart kommer det bli möjligt att införskaffa sig företaget lilla robotfågel Bionic Swift vilken är modellerad efter en svala. Bionic Swift är en del av Festos program Bionic4Education och tanken är att den ska levereras som en byggsats som kan ge robotintresserade barn en möjlighet att bygga ihop en egen robotfågel. Bionic Swift levereras med en trådlös handkontroll vilken används för att kontrollera roboten när den väl är ihopbyggd. Festo planerar att släppa Bionic Swift någon gång i slutet av det här året men vad den då kommer att kosta finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
38.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

TV4 taggar ner sin sportbevakning
Eftersom de måste spara pengar

TV4 meddelade i veckan att man kommer tagga ner sin sportbevakning i programtablåerna. Bland annat kommer de helt ta bort sportsändningarna från morgonprogrammet Nyhetsmorgon. Där kommer de renodlade sportsändningarna bytas ut mot kortare sportinslag under vanliga nyhetssändningen. Flertalet tjänster kommer också försvinna från kanalen. Sportbladet rapporterar att det nu finns en intern ilska mot TV4 på grund av beslutet och att kanalens sportprofil, Max Grinndal, hyser stor oro inför hur sporten ska rapporteras på ett vettigt sätt framöver. Han är också orolig över att folk som tittar på TV4 inte kommer få någon rapport kring vad som hänt inom sport under natten. – Det vi ska ha på morgonen behöver skickas 23.15 kvällen innan. Det som händer på natten då? Då blir vi ännu mer irrelevanta. De senaste åren har vi tappat rättigheterna till att visa NHL och Champions League, men nu har vi köpt tillbaka CL-rättigheterna. Då blir det lite ödets ironi att när vi nu äntligen fått tillbaka det, så ska vi ta bort våra sändningar i Nyhetsmorgon Anledningen till nedskärningarna är helt enkelt att kanalen måste spara pengar då de tappade 1,3 miljarder kronor i intäkter under 2020. Tumnagel
42.7°
+
Frode Wikesjö
0

Nu är första modellen från Zeekr här
Volvo och Lynk &Co-syskonet

Geely fortsätter att släppa inte bara bilmodeller utan bilmärken. Senast i raden är Zeekr, ett nytt märke som bara ska leverera elbilar i premiumsegmentet. Namnet är en mix av generation Z, som är målgruppen, och Geek. Japp, det är sant. Första modellen ut heter Zeekr 001 och visades först upp som Lynk & Co Zero. Bilen ska vara helt designad i Göteborg. I pressreleasen säger man "no more boring EVs" och ska vara den första helt elektriska bilen av shooting brake-typ. En rolig kombi alltså! Bilen är fem meter lång, har en hjulbas på tre meter och man ska kunna få in 2144 i bagaget (med sätena nerfällda). Bilen har luftfjädring som standard och markfrigången ska kunna ändras från 117 till 205 millimeter beroende på vad användaren känner för. 0 till 100 km/h ska gå på 3,8 sekunder och åt andra hållet ska det också gå snabbt, man ska få stopp på bilen från 100 km/h på bara 34 meter. Motorn är på 543 hästar. Inget för tråkmånsar alltså. Geely planerar att starta ett laddnätverk under Zeekr-namnet som ska kunna leverera 360 kW och då ska man kunna ladda 12 mil på fem minuter. Laddnätverket kommer att byggas i Kina och det är just där som bilen kommer att säljas. Tumnagel
40.9°
+
Roger Åberg
0

Ferrari ska släppa elbil
Vi får vänta till 2025 dock

Ferrari har redan några hybridbilar på marknaden men någon fulländad elbil lyser med sin frånvaro i Ferrari-garaget. Men det verkar det bli ändring på då Ferraris tillförordnade VD John Elkann att de kommer släppa sin första elbil under 2025. We are also very excited about our first all-electric Ferrari that we plan to unveil in 2025 and you can be sure this will be everything you dream the engineers and designers at Maranello can imagine for such a landmark in our history. So, we see this exciting decade of accelerating change as opening even more ways to push to new levels the boundaries of excellence and passion in everything we do. Så om man från och med i dag börjar spara en slant i månaden fram till 2025 så har man ju en slant över som man kan göra något kul för då det sannolikt kommer bli nästintill omöjligt för gemene man att köpa en elektrisk Ferrari när de lanseras. Tumnagel
38.9°
+
Frode Wikesjö
0

Epic Games ger bort tre spel gratis
Nästa vecka får vi Alien Isolation igen

Igår var det torsdag och det betyder att Epic Games gjorde en rotering av deras gratisspel. Den här veckan är det inte mindre än tre spel som kommer ges bort och mer specifikt är det Deponia: The Complete Journey, The Pillars of the Earth och The First Tree som erbjuds. Spelen kommer vara tillgängliga fram till 22 april klockan 17:00 och då kommer spelen ersättas av Alien Isolation och Hand of Fate 2. Tumnagel
37.9°
+
André Stray
0

Steve-O äter heta kycklingvingar
Och dricker lite sås

Det är dags för Steve-O att gästa Hot Ones och utöver att äta starka kycklingvingar pratas det om hans karriär och liv. Tumnagel
82kg
+
André Stray

Mode-"regler" för japanska kvinnor
Rätt mycket att hålla reda på alltså

YouTube-kanalen Life Where Ix27m From intervjuar här några japanska kvinnor om hur landets rätt strikta mode-"regler". Redan från tidig ålder lär man sig att man måste klä sig och se ut på ett visst sätt i formella sammanhang. Om man inte gör det kan det lätt bli lite problematiskt. Tumnagel
80kg
+
Frode Wikesjö

Nu kommer TipTop i godisform
Hurra!

TipTop är en fantastisk glass där glassen liksom är bonus. För choklad och puffarna i det och det där i mitten är ju det som är godast egentligen. Nu kommer TipTop som godis med bara dessa godbitar och kallas då TipTop Bites. Det är den åttonde godisversionen av glass som Candy People lanserar, tidigare har vi fått 88an Bites, Nogger Bites, Piggelin Drops, Sandwich Bites, Sandwich Bites Pepparkaka, Lakritspuck Bites och Calippo Drop. TipTop Bites kommer 23 april till Hemmakväll och till välsorterade livsmedels- och servicebutiker från vecka 19. Tumnagel
84kg
+
Roger Åberg

Kanye Wests Nike Air Yeezy 1 säljs på auktion
Prototyp tros gå för en miljon dollar

Auktionshuset Sothebys kommer snart att auktionera ut en prototyp av Nike Air Yeezy vilka kan komma att bli de dyraste sneakers som någonsin sålts på en auktion. Prototypen låg till förlaga till den första versionen av Nike Air Yeezy vilka Kanye West visade upp för första gången på Grammy Awards 2008 och som började säljas i butik året därpå. Sothebys själva tror att slutpriset på skorna kommer att landa på över en miljon dollar. Skulle så bli fallet så skulle det slå det nuvarande rekordet för ett par sneakers som sattes i maj förra året när ett par Nike Air Jordan 1 som Michael Jordan själv använt gick för 615.000 dollar. Prototypen av Nike Air Yeezy kommer att visas upp av Sothebys i Hongkong senare den här månaden. De kommer sedan att säljas via en privat auktion till den som kan hosta upp mest deg för att bli ägare till vad Sothebys kallar "one of the most prized and sought-after sneakers in existence". Tumnagel
62kg
+
Wille Wilhelmsson

Amason kör live på Twitch i kväll
Med Esther

Saknar du att gå på konsert? I kväll så kör Amason och Esther live på eventet 3,6h Ingrid och det hela strömmas helt gratis på Twitch. Strömmen öppnar klockan 17.00, sen kör DJ Gustav Ejstes från 18.00. Esther går på 18.40 och Amason går på 19.00 och spelar i en timme. Sedan tar DJ Lång-Kalle över. Nedan ett klipp från när Amason körde på en tidigare version av 3,6h Ingrid. Under det Esther. Tumnagel
88kg
+
Roger Åberg

Stan Smith Mylo är tillverkade av svamp
Adidas visar upp nytt koncept

Adidas har visat upp en ny version av sin klassiska tennisko Stan Smith där lädret i skon delvis är ersatt av materialet Mylo, ett naturmaterial som är framställt från svampmycel. Det hela är en del av Adidas plan att använda så mycket naturmaterial som möjligt i sin skotillverkning, något som man gör för att värna om miljön. Mylo tillverkas av biotech-företaget Bolt Thread men i dagsläget verkar det inte finnas tillräcklig tillgång på materialet för att det ska gå att producera en kommersiell version av Stan Smith Mylo. Det innebär att skon i dagsläget bara finns som ett koncept men förhoppningsvis kanske vi kan få se en lite svampigare version av Stan Smith i butikerna i framtiden. När så kan bli fallet finns det dock än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
95kg
+
Wille Wilhelmsson

Sluta göra olika Oreos, tack!
En fejkhälsning från Oreo-chefen

Oreos är rackarns goda och man kan utan problem klämma en hel förpackning på en sittning. Givetvis är det den vanliga versionen som gäller, men Oreo har ballat ur en aning när det kommer till att erbjuda olika varianter av kakan. Så pass att Oreo-chefen* bestämt sig för att tala ut. *Klart det inte är. Tumnagel
84kg
+
André Stray

Coop lanserar hållbarhetsdeklaration i sin app
Kolla in varans hållbarhetsavtryck

Livsmedelskedjan Coop lanserar nu en ny funktion i sin app med vilken kunder kan ta reda på något som Coop kallar för hållbarhetsdeklaration. Genom att scanna streckkoden på en vara får kunden information om varans avtryck utifrån tio olika områden som rör klimat, miljö och samhälle. Hållbarhetsdeklarationen har en skala mellan ett och fem inom varje område. Ju lägre siffror en vara har – desto lägre hållbarhetsavtryck bedöms varan ha. Hållbarhetsdeklarationen kommer hjälpa kunderna att äta mer hållbart, men också styra utvecklingen av Coops sortiment skriver Coop i ett pressmeddelande. Skulle du själv vilja testa Coop-varornas hållbarhetsdeklaration hittas Coops app gratis till iPhone i App Store här och till Android på Google Play här. I videoklippet här nedanför kan ni kolla in hur det hela går till. Tumnagel
191kg
+
Wille Wilhelmsson

Nu drar årets försäljning av majblommor igång
Köp i butik eller i barnens webbshoppar

Idag drog årets försäljning av majblommor igång, de små pinsen som säljs för att motverka barnfattigdom i Sverige. Traditionellt har majblommor sålts av skolbarn men på grund av pandemin fick detta ställas in förra året. I år har Majblomman förändrat upplägget av försäljningen vilket innebär att skolbarn kan skapa sina egna webbshoppar där de kan sälja de fysiska Majblommor som skulle sålts förra året och samla in pengar till sin skolklass. De fysiska Majblommorna från 2020 kommer även att säljas i ICA-butiker såväl som i Majblommans egna webbshop. I videoklippet här nedanför kan ni kolla in hur skolbarn som vill sälja Majblommor kan skapa sina egna webbshoppar för att sälja dessa. Det kommer även att säljas en digital variant av Majblomman 2021 vilken alla som donerar pengar till Majblommans arbete mot barnfattigdom kommer att få. Det kan man göra genom att bidra till insamlingar som kan startas av företag och privatpersoner på Majblommans hemsida. Ni kan kolla in både förra årets fysiska Majblomma såväl som årets digitala Majblomma på bilden här ovanför. Tumnagel
86kg
+
Wille Wilhelmsson

Le Creuset släpper ny serie med ugnstillbehör
Med nonstick

Le Creuset är kända för sina färgglada köksprylar men nu släpper man en serie med ugnstillbehör som inte är så färgglada. Tillverkade av hårdanodiserat aluminium och med PRFE-beläggning och man lovar att de ska tåla hårda dag så de går att diska i maskin och köras i ugn upp till 260 grader. De olika plåtarna och formarna kostar mellan 409 och 789 kronor och köper man flera så går de att förvaras i varandra. De finns i butik från 1 maj. Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg

Patagonia skippar företagsloggor på sina kläder
För att kläderna ska få längre livslängd

Klädmärket Patagonia har beslutat att framöver tacka nej till företag som vill köpa Patagonia-kläder försedda med företagens egna logotyper. Detta är något man gör av miljöhänsyn då man tror att livslängden på ett klädesplagg blir kortare om detta är försett med en företagslogotyp. I ett blogginlägg skriver Patagonia: "What we’ve learned is that adding an additional non-removable logo reduces the life span of a garment, often by a lot, for trivial reasons. People change jobs, and the extra logo makes for an awkward re-gift. People tend not to pass logoed gear down to their kids, and not everyone wants to be an advertisement on weekends, even if they’re proud to go into work on weekdays. The result? Perfectly good gear ends up forgotten in the closet—or worse, gets tossed in the trash." Enligt Patagonia så slängdes bara 2018 11,3 miljoner ton kläder på soptippen, något som man hoppas minska med initiativet att inte längre tillåta företagslogotyper på sina kläder. Tumnagel
176kg
+
Wille Wilhelmsson

Fredrika har fixat Marabous nya smak
Brownie, kokos och kaffe

Förra året höll Marabou en tävling där folket fick ge förslag på nya smaker. I januari släppte man smaken popcorn och nu är det dags för smak nummer två. Det är Fredrika som har kommit på smaken brownie, kokos och kaffe eller as we call it in Sweden - fika! Den nya smaken är på 185 grams-förpackning och kommer i butik 10 maj. Tumnagel
130kg
+
Roger Åberg