m
OnePlus 8T: Mer ett alternativ än en regelrätt uppgradering

OnePlus 8T: Mer ett alternativ än en regelrätt uppgradering
Vi har kikat på vad nya 8T har att erbjuda

Mobil / Feature

Vill du hellre läsa nyheten om OnePlus 8T? Klicka här!

OnePlus har sedan 3T-releasen lanserat två flaggskepp om året. En ny under våren och en under hösten. Sedan denna trend startade har OnePlus breddat utbudet av telefoner och i år har vi redan fått 8, 8 Pro samt Nord och med dessa telefoner i backspegeln känns 8T mer som ett alternativ till årets syskon än en uppgradering. Och helt ärligt är inte det helt fel.

TL;DR: 8T är en klockren telefon med vass hårdvara, svinhärlig skärm och snabb laddning utan dess like, men om du nyligen köpt en enhet i 8-serien så kan det vara värt att vänta till nästa års modeller.

OnePlus 8T är den enda nya telefonen OnePlus kommer leverera i årets T-serie och den känns lite som en kombination av 8 och 8 Pro, med en skvätt Nord. Mer specifikt formen från 8, 120Hz-panelen från 8 Pro och den platta skärmen från Nord. Beroende på vad man är ute efter för upplevelse har OnePlus nu med 8T någonting för nästan alla, vilket är kalas. Folk gillar och värdesätter olika saker, liksom.

Säker design


Nog om det. Nu kikar vi på vad själva telefonen egentligen har att erbjuda. 8T erbjuder ungefär samma form som 8. Enheten har en glasbaksida, blank om man väljer grönt och matt om man kör på grått, har välvda kanter på höger och vänster sida som gör att luren ligger bra i handen. Enheten är dock marginellt bredare än 8 och tillsammans med den platta skärmen känns den förvånansvärt stor jämfört med sitt syskon.

Kameramodulen på baksidan har som känt fått en ny design som påminner mer om Samsungs S20-serie än OnePlus tidigare enheter. Designändringen gör att det är svårt att urskilja S20 och 8T om det inte hade varit för OnePlus-loggorna på baksidan. Något vi uppskattar är att själva kameramodulen inte sticker ut lika mycket på 8T som den gör på S20-enheterna, vilket gör att telefonen inte vobblar allt för mycket när den ligger på bordet och gör det möjligt att köra ett tunt skal utan att vara rädd för att kameramodulen ska ta stryk.


En rätt snäll kameramodul

Utöver detta är själva designupplevelsen snarlik tidigare OnePlus-telefoner. På höger sida har vi powerknapp och reglage för ljudläge, vilket fortfarande borde implementeras på alla telefoner överallt, och på vänster sida har vi i vanlig ordning en volymrocker. På botten hittar vi högtalarhål som tillsammans med högtalaren i toppen levererar stereoljud samt USB-C för laddning och en simkorts-hållare med utrymme för två kort.

Känslan att hålla i telefonen är kort och gott härlig. Telefonen känns lagom stor och relativt lätt med sin vikt på 188 gram och helt ärligt finns det inte mycket att klaga på. OnePlus kör med rätt säkra kort när det kommer till designen och gänget vet vad som funkar. Och så länge det funkar är läget helt okej.

Inget plus i kanten


När det kommer till telefonens hårdvara så är det inte så många överraskningar, men det som lagts till är riktigt härliga tillskott. Precis som sina syskon kör 8T Snapdragon 865, 12GB ram och 256GB lagring, vilket den här gången är UFS 3.1-lagring i stället för UFS 3.0. Att 8T inte kör Plus-versionen av 865 är lite tråkigt, men den lilla bump i prestanda man får med Plus-versionen är inte märkbar utanför benchmarktester så i slutändan känns beslutet helt okej. 865 levererar fortfarande den kräm man behöver för att avnjuta spel och effektiv videoredigering.

Hårdvaran är bra men är lite basic. Men det blir roligare. Skärmen ligger på 6,55 tum och är av AMOLED-typ. Upplösningen ligger på 2400 x 1080 pixlar, uppdateringsfrekvensen på 120Hz och touchuppdatering på 240Hz. Det sistnämnda hade bara Pro-versionen av 8 och det är kalas att högre uppdateringsfrekvens lagts till i 8T. Precis som i 8 Pro handlar det om dynamisk uppdateringsfrekvens som justeras baserat på vad för material du tittar på, vilket är trevligt då batteritiden blir lite längre än om uppdateringsfrekvensen ligger konstant på 120Hz och tuggar. Som vanligt när det kommer till hög uppdateringsfrekvens så flyter allt på så mycket bättre än på en traditionell 60Hz-panel. Scrollande känns fenomenalt och allt känns bra riktigt rappt och härligt.

Även om det är dynamisk uppdateringsfrekvens så hade det dock varit trevligt att kunna kontrollera uppdateringsfrekvensen lite mer. I inställningsmenyn går det att välja mellan 60Hz eller 120Hz och det skulle vara trevligt om även 90Hz var tillgängligt.


Skärmen låter dig se allt jämt, typ.

Utöver att vara snabb är skärmen rätt ljusstark och har på papper en maximal ljusnivå på 1100 nits. Efter att ha använt telefonen i över en vecka och traskat runt både ute och inne i olika grader av solsken, så har det aldrig varit några problem med att se vad som händer på skärmen. Och den automatiska ljusjusteringen är i vanlig ordning duktig på sitt jobb.

Laddningen levererar


Som känt sedan tidigare är 8T först ut med Warp Charge 65, vilket betyder att enheten kan laddas med en total effekt på 65W. Detta är en hel del kräm och för att undvika överhettning eller skada har OnePlus delat batteriet på 4500mAh i två delar som kan laddas med full effekt. Resultatet är att det tar 39 minuter att ladda telefonen fullt och upp till 60 procent på 15 minuter. OnePlus har tidigare ändrat mina laddningsvanor drastiskt genom att få mig att endast ladda en stund på morgonen för fullt batteri och med Warp Charge 65 har rutinerna ändrats igen. Mer specifikt har jag lagt till ett ”oj, vad snabbt det gick” i processen när jag ser att telefonen är fulladdad på väldigt kort tid.

Något som har varit ett problem med OnePlus laddlösningar tidigare är att laddarna endast varit som mest användbara med OnePlus-telefoner. Detta har lett till att användare varit tvungna att ta med en laddare för OnePlus-lurar och en separat USB-C-laddare för resterande prylar, vilket inte riktigt var tanken med smidigheten med USB-C-standarden. Med nya Warp Charge 65-laddaren kan dock andra enheter laddas med högre effekt. Du får inte ut 65W med andra enheter, men laddaren kan kräma ut 45W, vilket ofta räcker gott och väl för det mesta.

Batteritiden är för övrigt riktigt bra och under vårt test har vi laddat telefonen som mest en stund på förmiddagen varannan dag.

Något 8T saknar som syskonet 8 Pro hade var trådlös laddning och IP68-klassning. Det hade varit trevligt om 8T även hade dessa, men under vår tid med telefonen är detta inte något som vi riktigt saknat. Trådlös laddning är smidigt, men att sätta telefonen i laddaren i några minuter fungerar prima. Avsaknad av officiell vattentålighet svider kanske lite mer. Behöver man ha en riktigt vattentålig telefon så kan det vara värt att använda en sådan i stället. Typ som 8 Pro. Som jag skrev tidigare har nu OnePlus något för nästan alla.


Gränssnittet har fått lite kärlek

OxygenOS11


Bra hårdvara är dock helt skitsamma om mjukvaran suger, men i vanlig ordning lyckas OnePlus imponera med sin senaste mjukvara OxygenOS 11. Den senaste versionen kommer med ett nytt gränssnitt som ska vara mer intuitivt och lättare att använda med en hand. Det är märkbart att Samsungs One UI har varit inspirationen för det nya gränssnittet, men OnePlus lyckas sätta sin egen prägel på det. Till exempel har vi fortfarande kvar kontrollen av hur allt ska se ut med accentfärger, typsnitt, ikoner och hemskärmslayout. Det känns lite som det bästa av två världar.

Hur som helst. I OnePlus egna appar och i inställningsmenyn ser gränssnittet ut som sådant att det du ska hålla ögonen på är placerat på skärmens över halva medan saker du interagerar med ligger på den nedre delen. På så vis behöver du inte ständigt sträcka tummarna för att nå saker i toppen av skärmen plus att gränssnittet ser betydligt luftigare och härligare ut.

Nytt för OxygenOS 11 är bland annat tillskottet av det evigt eftertraktade Always On Display som gör att klockan, och lite annan info, visas på skärmen när telefonen ligger på ett bord. Det finns flera olika urtavlor att välja mellan och OnePlus har tillsammans med en designskola tagit fram en speciell klocka vid namn Inspire som låter dig se hur ofta du låser upp telefonen, vilket ska få användaren att fundera över sitt mobilanvändande. Lite existentiell ångest är ju alltid roligt, liksom.

OxygenOS 11 baseras på Android 11 och kommer givetvis med lite nymodigheter från Google. Bland annat chattbubblor som ger dig snabb tillgång till olika konversationer i chattappar, ungefär som Facebook Messenger, samt mer omfattande integritetsinställningar som låter dig själv bestämma vad för funktioner i telefonen olika appar ska få tillgång till.

Inte bäst kamera, men riktigt bra


På kamerafronten är det mer eller mindre samma upplevelse som tidigare. På gott och ont. Tidigare har resultatet från OnePlus-kameror varit bra, men inte bäst. Och samma gäller med 8T. Modulen består av fyra olika sensorer och det är ungefär samma uppsättning som på OnePlus 8, med en twist. Huvudsensorn är en Sony IMX568 på 48MP och f/1.75 med optisk och elektronisk bildstabilisering. Denna ackompanjeras av en 16MP-sensor med ultravidvinkelobjektiv med ett synfält på 123 grader, makrokamera på 5MP och en monokrom sensor på 2MP som används för att fånga detaljer bättre. 8 körde likadan huvudsensor, men hade lite mindre vitt synfält i ultravidvinkeln och lägre upplösning på makrokameran.
På mjukvarufronten har det skett lite justeringar som bland annat förbättrat nattfoto i Nightscape, stabilare videoinspelning och det är möjligt att få bokeh-effekt bakom folk i videoläget.

Något som sticker ut är dock bildkvaliteten när man använder ultravidvinkelkameran. Bilderna ser bra ut på håll, men när man zoomar in ser bilden ut som en oljemålning. Det hade varit trevligt om OnePlus kört samma 48MP-sensor på ultravidvinkeln som används i ultravidvinkeln i 8 Pro, vilket levererar lite bättre resultat.

Kameraupplevelsen känns mer som en finputsning än en stor förbättring. OnePlus 8T levererar, precis som tidigare OnePlus-enheter, ett bra resultat men konkurrerande telefoner är fortfarande vassare på kamerafronten. Något OnePlus-telefonerna ska ha cred för är att leverera ett konsekvent bra resultat. Bildresultatet från andra tillverkares telefoner har en tendens att variera rejält, från svinbra till uruselt, och helt ärligt är stabilitet rätt trevligt.

OnePlus har med 8T ännu en gång levererat en riktigt vass telefon som är härlig att använda. Den platta OLED-panelen med 120Hz är verkligen en fröjd att använda och Warp Charge 65 är ett av de mest användbara tillskotten OnePlus levererat på länge. Sedan har vi den nya OxygenOS 11 som höjer upplevelsen ytterligare, men då mjukvaran även kommer bli tillgänglig på 8- och 7-lurarna så känns det inte som någon stor USP. Oavsett: om du avvaktat med köp av Android-enhet det senaste året så kan undertecknad verkligen rekommendera 8T.

OnePlus 8T går att förboka från och med idag och priset ligger på 6499 eller 7499 kronor beroende på vilken version man vill ha. Leverans sker 20 oktober.

I vanlig ordning är det bara att plita ner frågor i kommentarerna om det är något om telefonen ni undrar över.

Läs mer
36.9°
0

OnePlus 8T: Mer ett alternativ än en regelrätt uppgradering

Vi har kikat på vad nya 8T har att erbjuda

Alla Peugeots nya modeller kommer som prestandaversioner
Elektrifiering hjälper till

I september förra året fick vi se 508 Sport Engineered i sitt produktionsutförande. Detta är Peugeots första modell på länge med prestandafokus och det kommer fler. Nu får vi reda på att alla kommande modeller ska erbjudas som PSE (Peugeot Sport Engineered)-versioner vilket alltså innebär vassare prestanda och fräsigare utseende. Eldrift och hybridisering kommer vara en av de sakerna som ska hjälpa till med prestandan. Vdn Jean-Philippe Imparato säger följande: "With each and every car, starting with 508, I’m aiming to put as an umbrella a performance/sporting version of the car. We will launch at the beginning of 2021 with the 508 Peugeot Sport Engineered to send a message to the market. It puts something on top of our range that sends a message to the world that we don’t want the EV transition to be boring – we want to have fun even if we have CO2 below 50 grams. It fits at the same time the upmarket move and the message that we want to bring on electrification." Vänta er alltså en sportigare version av nya 208 och nästa generation 308 som kommer att presenteras i mars. Tumnagel
37.1°
+
Bobby Green
0

Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning kommer till Switch i mars
Actionrollspela järnet!

Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning släpptes till PC, PS4 och Xbox One i september förra året och inom kort är det dags för Switch-spelare att ta sig an fantasyrollspelet. 16 mars kommer spelet släppas till Nintendos hybridkonsol och kommer precis som versionen som släpptes i höstas med uppgraderad grafik från originalversionen samt spelets tre DLC:s The Teeth of Naros, Legend of Dead Kel och Weapons and Armor bundle. I samband med detta har THQ Nordic meddelat att spelet kommer få en ny expansion senare i år vid namn Fatesworn, men utöver titeln så har vi inte fått veta något mer om den kommande expansionen. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Forskare har gjort en robot av is
Kanske rullar runt på månar och andra planeter i framtiden

Forskare på University of Pennsylvania har utvecklat ett koncept som de kallar IceBot vilket beskriver robotar som delvis är uppbyggda av is. Tanken är att is-robotarna skulle kunna användas för att utforska kalla platser eller utomjordiska världar, till exempel Jupiters is-måne Europa. Skulle de användas till detta så skulle en stor del av robotarnas delar kunna konstrueras av is som redan finns på plats och det enda som skulle behöva skickas till dit skulle vara själva robotens elektronik samt de verktyg som krävs för att konstruera roboten. I rapporten "Robots Made From Ice: An Analysis of Manufacturing Techniques" skriver forskarna bland annat: "The ice allows for increased flexibility in the system design, enabling the robotic structure to be designed and built post-deployment after tasks and terrain obstacles have been better identified and analyzed." I dagsläget är IceBot bara ett koncept och det kommer att ta många års arbete för att utveckla detta innan vi skulle kunna få se effektiva robotar av is rulla runt på jorden eller andra himlakroppar. Men idén verkar hur som helst finnas. I videoklippet ovan kan ni kolla in när en prototyp av en IceBot rullar runt. Tumnagel
36.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apple ska göra film om Napoleon
Joaquin Phoenix ska spela den franske kejsaren i Kitbag

Deadline rapporterar att Apple kommer att producera filmen Kitbag som handlar om den franske kejsaren Napoleon Bonaparte, en film som Ridley Scott kommer att regissera. I rollen som Napoleon kommer vi att få se Joaquin Phoenix och manuset kommer att skrivas av David Scarpa, manusförfattaren som även skrev manus till Ridley Scotts kidnapparfilm All The Money in the World. Ridley Scott säger om Napoleon till Deadline: "Napoleon is a man I’ve always been fascinated by. He came out of nowhere to rule everything — but all the while he was waging a romantic war with his adulterous wife Josephine. He conquered the world to try to win her love, and when he couldn’t, he conquered it to destroy her, and destroyed himself in the process." Kitbag kommer att sändas på Apples streamingtjänst Apple TV+ men det lär nog dröja ett tag innan vi får se den där. Inspelningarna av filmen sägs vara planerade att dra igång någon gång i början av 2022. Tumnagel
38.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

James May spanar in den eldrivna MGB:n
Passar honom perfekt

Nu har turen kommit till James May att få spana in och provköra den eldrivna MGB Roadster som RBW har satt ihop. En bil som passar honom som handen i handsken. Och jag blev ärligt talat sugen på en själv nu bara för det. Tumnagel
37.6°
+
Bobby Green
0

5G-auktionen i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden nu avslutad
Snabba puckar!

Nu är det fritt fram för de svenska operatörerna att sprida corona via 5G-nätet! Näh, såklart inte, för det är bara trams som ingen med lite vett tror på. Men 5G-auktionen startade i förmiddags och nu verkar det hela vara över och alla fyra bolag som fick delta har fått sin del av kakan. Och resultatet kommer se ut som sådan: - Hi3G Access AB (Tre) får 100 MHz i frekvensutrymmet 3400-3500 MHz. - Net4Mobility HB (Tele2 och Telenor) får 100 MHz i frekvensutrymmet 3620-3720 MHz. - Telia får 120 MHz i frekvensutrymmet 3500-3620 MHz. - Teracom får 80 MHz i frekvensutrymmet 2300-2380 MHz Totala prislappen för frekvensutrymmena landade på 2,3 miljarder kronor, vilket kan jämföras med de ungefär 2,8 miljarder kronor som totalen blev under auktionen för 700 MHz-banden 2018. Uppdelningen av pengarna ser ut som sådan: Telia lade 760 miljoner kronor, Net4Mobility budade 665 miljoner kronor, Tre lade 491 miljoner kronor och Teracom dunkade in jämna 400 miljoner kronor. För detta får operatören tillstånd att arbeta i frekvensutrymmena fram till 2045. Vad som händer nu är att bolagen kan på riktigt börja utbyggnaden av 5G-nätet i Sverige, vilket tidigare endast skett i utvalda städer runt om i Sverige. Det kommer dröja ett tag innan alla får en liten 5G-ikon i sina telefoner, men det är ändå bra att arbetet nu kan dra igång ordentligt. Tumnagel
41.5°
+
André Stray
0

Qualcomm presenterar Snapdragon 870
Upphottad variant av 865+ för mellansegmentet

Qualcomm presenterade nyligen Snapdragon 888 som kommer sitta i majoriteten av flaggskeppstelefonerna som släpps i år. Men givetvis ska mellansegmentet få lite hårdvarumässigkärlek och nu har även Snapdragon 870 presenterats. 870 är praktiskt taget en mer finputsad variant av Snapdragon 865+ som släpptes förra året och kommer med lite snabbare processorer med lite högre klockfrekvens. Precis som 865 är 870 utrustad med en Kryo 585-processor, men den här gången ligger klockfrekvensen på imponerande 3,2 GHz. Utöver den överklockade processorn är det inte allt för många nyheter. Systemkretsen kommer med grafikkretsen Adreno 650, har ett separat 5G-modem samt har stöd för Wifi 6 men inte nya 6E. Snapdragon 870 kommer börja rulla ut till tillverkare under första kvartalet och tillverkare som bland annat OnePlus, Motorola, Oppo och Xiaomi kommer använda kretsen i kommande enheter. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Ännu fler spel på ingång till Xbox Game Pass
Yakuza Remastered Collection, Desperados 3 och mer!

Microsoft fortsätter dunka ut titlar till prenumeranter av Xbox Game Pass. Igår fick vi reda på att Control kommer läggas till i Game Pass for PC på torsdag och vi vet sedan tidigare att Bloober Teams mystiska äventyr The Medium kommer släppas 28 januari, men ännu mer är tydligen på ingång. 21 januari kommer inte bara Control bli tillgängligt utan då kommer även Desperados 3 och Donut County bli tillgängligt till Xbox-konsoler, PC och Android. Samma dag kommer även Outer Wilds bli tillgängligt för streaming till Android-telefoner. 26 januari kommer Cyber Shadow läggas till i spelbiblioteket och vara spelbart på konsol, PC och Android. Två dagar senare blir det Yakuza-fest med släppet av Yakuza Remastered Collection till konsol, PC och Android. Yakuza-samlingen består för övrigt av remastrade versioner av Yakuza 3, Yakuza 4 och Yakuza 5. Med nya spel så behövs äldre spel försvinna från spelbiblioteket. Och 29 januari är det dessa titlar som ryker: Death Squared (konsol) Deathx27s Gambit (PC) Final Fantasy 15 (konsol och PC) Fishing Sim World: Pro Tour (konsol och PC) Gris (PC) Indivisible (konsol och PC) Reigns: Game of Thrones (PC) Sea Salt (konsol och PC) Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0

Donald Trump vill bygga staty av Steve Jobs
Ska inkluderas i "National Garden of American Heroes"

Ett av de sista besluten Donald Trump tar som USA:s president verkar bli att uppföra något som kallas för "National Garden of American Heroes". Det ska handla om en park där statyer av en lång rad kända personer kommer att stå placerade och det föreslås bland annat att Apples grundare Steve Jobs ska stå staty i parken. Trump föreslog redan förra sommaren att det skulle byggas en park där personer som på något sätt bidragit till USA:s historia skulle stå staty. Förutom Jobs så föreslås det även att det ska byggas statyer av bland andra Neil Armstrong, Alexander Graham Bell, Albert Einstein, Benjamin Franklin, Edwin Hubble, Nikola Tesla samt svenskan Ingrid Bergman i "National Garden of American Heroes". Huruvida någonsin "National Garden of American Heroes" kommer att byggas återstår att se. I förslaget, som in kan läsa i sin helhet på länken nedan, inkluderas hundratals namn på kända personer som ska få stå staty i parken. Ni hittar dessa i faktarutan nedan. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Andra spelmedier tycker till om Hitman 3
Verkar vara tummen upp överallt

Hitman 3 släpps i morgon och ni har möjligtvis redan läst vad undertecknad tycker om spelet. Om inte så får ni en väldigt kort sammanfattning här: Det är nice, oavsett om man lirat de tidigare spelen. Men om man är i valet och kvalet att köpa spel så vore det ju tokigt att bara lyssna på en röst så ovan och under har ni fler åsikter om spelet. Och för att sammanfatta dessa så verkar spelmediakåren rätt enade om att spelet är rätt nice, även om spelet inte några bombastiska nymodigheter. Men om man ser det som en vidareutveckling där utvecklarna finputsat Hitman-upplevelsen in absurdum kommer man inte bli besviken. Ovan har ni en videorecension från Gamespot och nedan har ni recensioner från IGN, Game Informer, Rock Paper Shotgun, ACG, WhatCulture, MrMattyPlays och Push Square. Länk till Hitman 3 på Metacritic där ni kan läsa fler recensioner av spelet har ni här nere till vänster. Tumnagel
37.9°
+
André Stray
0

Titta när en finsk konstnär viker papper
Imponerande!

Att vika pappersflygplan kan vara roligt, men vill man göra lite mer avancerad papperskonst så kan man lära sig origami. I videon ovan har ni lite origamiinspiration från den finska konstnären Juho Könkkölä som för en tid sedan tillbringade drygt 50 timmar med att vika ett tunt pappersark på 68 x 68 centimeter till en samuraj på 20 centimeter. Tumnagel
39.7°
+
André Stray
0

ByKolles Racing presenterar sin Le Mans-racer
Kommer även i gatutförande

ByKolles Racing visar nu upp bilen de ska tävla med på Le Mans och man kallar den för PMC Project. Förutom att tävla inom FIA World Endurance Championship kommer även andra versioner att tas fram, och även en du ska få köra med på gatan. Under skalet på Le Mans-versionen finns en V8:a utan överladdning som ger runt 700 hästar, inga hybridgrejer här alltså. Bilen ska väga in på 1039 kilo. Gatversionen kommer att få hybridiserad V8:a och en effekt runt 1000 hästar. Målvikten kommer att ligga på ett ton. Tumnagel
37.6°
+
Bobby Green
0

Apex Legends verkar komma till Switch i februari
Switch-version nämns i trailers i flera länder

Att Apex Legends ska komma till Switch har varit känt sedan i somras och initialt verkade det som att Switch-versionen skulle släppas under hösten. Hösten kom och gick och Respawns battle royale-spel lös med sin frånvaro. Nu verkar det som att Switch-versionen är på ingång på riktigt då EA och Respawn nämnts i beskrivningen i den nya Stories from the Outlands-videon som släpptes under gårdagen. Det gäller inte samtliga versioner av videon, utan endast ett par som bland annat släpptes i japanska, polska och danska kanaler. Kort sagt stod det att Apex Legends kommer kunna spelas på Switch i samband med starten av åttonde säsongen i Apex Legends, vilket sker 2 februari, men Switch-texten i beskrivningarna har ändrats i efterhand och Nintendos konsol nämns inte över huvud taget. Ska man spekulera så kommer troligtvis EA och Respawn ge nyheten lite större utrymme inom de kommande veckorna än att bara nämna Switch som hastigast i en videobeskrivning. Tumnagel
37.5°
+
André Stray
0

Turkiet förbjuder annonser på Twitter, Periscope och Pinterest
Anser att de inte följer landets nya sociala medie-lag

Turkiet förbjuder nu Twitter, den twitter-ägda tjänsten Periscope samt Pinterest från att köra annonser på sina tjänster i Turkiet. Detta är något man gör efter att turkiska myndigheter inte anser att tjänsterna följer den lag som ska reglera sociala medier i landet. Den nya lagen infördes i augusti 2020 och innebär att alla sociala medie-tjänster som vill verka på den turkiska marknaden är tvungna att ha en anställd representant i Turkiet. Detta var något som Turkiet ansåg behövdes för att de skulle ha någon de kunde vända sig till när turkiska myndigheter ville radera, vilket antagligen ska utläsas som censurera, inlägg från sociala medie-tjänsterna. Skulle Twitter och Pinterest fortsatt inte anställa någon som ansvarar för deras tjänster i Turkiet så kommer deras bandvidd kapas med hälften i april och med 90 procent i maj skriver nyhetsbyrån Reuters. Turkiet har genom åren flera gånger helt blockerat tjänster som Twitter, Facebook och YouTube för att förhindra att dessa kanaler används för att sprida information i Turkiet. Den nya lagens syfte verkar ha kommit till för att tjänsterna ska slippas att blockera samtidigt som turkiska myndigheter ska kunna bestämma vilken information som sprids via tjänsterna. Både Google och Facebook ska nu ha representanter för sina tjänster i Turkiet, något som skedde efter det att de bötfälldes för att inte ha följt den nya lagen i höstas. Detta är något som en del bedömare tror kan leda till att både Facebook och Google kommer att användas som verktyg av den turkiska staten för att censurera inlägg på sociala medier som misshagar regeringen. Milena Büyüm från Amnesty International skriver bland annat på Twitter: "Facebook’s decision leaves them - and Google, Youtube and others - in serious danger of becoming an instrument of state censorship. They must tell us and their users in Turkey what concrete steps they will take to prevent this from happening." Tumnagel
35.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

En närmare titt på Nissan Ariya
Den helt eldrivna suven

Nissans framtid är som alla andra biltillverkares eldriven. I juli rullades Ariya ut som är en helt eldriven SUV som vi får en närmare titt på här. De första leveranserna ska dra igång i höst. Bonusklipp nedan. Tumnagel
38.2°
+
Bobby Green
0

YouTube testar shopping direkt från videoklipp
Mera e-handel på ingång till Googles videotjänst?

Engadget rapporterar att YouTube har börjat testa en funktion där användare kommer att få möjlighet att köpa grejer som visas i videoklipp i anslutning till att dessa visas. Enligt Engadget källor kommer det gå att köpa grejer som visas i ett videoklipp via en shoppingbag-ikon som finns nedanför videospelaren. Mashable skriver vidare att det kanske även kommer att gå att köpa grejer genom så kallade "kort" som visas direkt i videospelaren, sådana som YouTube redan idag använder i sina videoklipp för att länka vidare till andra videoklipp. YouTubers har under några år kunnat sälja grejer via en så kallad "shopping hub" i anslutning till sin kanal. Om YouTube lanserar shopping direkt i videoklippen skulle detta antagligen kunna öka försäljningen av merch, prylar och annat för kanalinnehavarna. Tumnagel
30.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Kolla in en tidig version av Windows 10X
Det som ska bli Microsofts svar på Chrome OS?

Tech-sajten Thurrott har kommit över en läckt version av Microsofts kommande operativsystem Windows 10X och här kan ni kolla in när går igenom den. Windows 10X presenterades ursprungligen som ett operativsystem som skulle köras på enheter med dubbla skärmar, till exempel Microsofts kommande "booklet" Surface Neo, men sedan dess verkar planerna för operativsystemet skiftat fokus. Nu sägs det att Windows 10X primärt kommer att bli en utmanare till Googles operativsystem Chrome OS. I klippet ovan kan ni kika in olika delar av Windows 10X vilket verkar vara en lite avskalad version av traditionella Windows 10. Det verkar vara en enkelt installationsprocess och det ser ut som om program enbart går att installeras direkt från Windows Store. Microsoft hade tidigare planer på att släppa Windows 10X redan förra året men de senast uppgifterna gör gällande att det hela kommer att släppas som tidigast någon gång i år. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Lönnmördarsimulatorn Hitman 3 träffar helrätt
Vi har spelat avslutningen i World of Assassination-trilogin

Med Hitman 3 har danska IO Interactive inte bara levererat en slutpunkt för berättelsen om Agent 47 i World of Assassination-trilogin. Utvecklarna har även levererat en av de vassaste lönnmördarsimulatorerna som verkligen gjort det riktigt roligt och spännande att utföra den rätt mörka handlingen att ta fiktiva karaktärers liv. Tumnagel
39.8°
+
André Stray
0

Hank von Hell gör miniturné i Sverige
Kommer spela på fyra platser i år

Hank von Hell (sångare i Turbonegro, skådespelare och soloartist) kommer i höst att ge sig ut på en liten miniturné här i Sverige. Den 1 september kommer han att uppträda på Pustervik i Göteborg, sen blir det Katalin i Uppsala den 2 september. Den 3 september rockas det loss på Club Deströyer i Sundsvall och den 4 september är kalaset slut på Berns i Stockholm. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Idag är det Internationella popcorn-dagen!
Tut i luren!

Denna tisdag kryddas av att det idag är den internationella popcorn-dagen vilket alltså innebär att det är fritt fram att byta ut dagens middag mot en stor skål med smörpopcorn istället. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

Tre Tarantino-filmer med tre helt olika budgetar
Behövs inte alltid svinmycket pengar

Hur mycket pengar behöver man egentligen för att göra en grym film? Inte alltid svinmycket, vilket regissören Quentin Tarantino är ett bra bevis på. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Spritz Mixer - nyhet från Schweppes
Drick som den är eller blanda i drink

Schweppes presenterar nu en Spritz Mixer som gör att du ännu enklare kan göra dig en Aperol Spritz eller liknande. Eller en alkoholfri version av den klassiska drinken om du nu skulle vilja det. Drycken har en bitter och sötsyrlig smak av apelsin. Släpps i dagligvaruhandeln och servicehandeln denna vecka. Kommer som 50 centiliter och 150 centiliter och kostar runt 12,50 respektive 23.95 kronor. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

Machine Gun Kellys senaste album i en film
High School all over again

Machine Gun Kelly har släppt ett nytt album som heter Tickets to My Downfall och istället för att göra en video till varje låt på plattan har man slagit ihop alla till den här 49 minuter långa filmen Downfalls High. Tumnagel
75kg
+
Bobby Green

Snubbe testar att göra toalettvin
Smakar inte helt oväntat skit

Hört talas om Pruno innan? Inte jag heller. Det är vin som görs i toaletten, och något som fängelsekunder verkar ägna sig åt. Här ser vi när Alex ger sig på att göra en sats och sen testar hur det smakar. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

RY X släpper liveplatta från Royal Albert Hall
Fin livespelning

I oktober 2019 spelade RY X på Royal Albert Hall med London Contemporary Orchestra och nu har spelningen släppts som album. RY X är en otroligt finstämd musiker och han blir knappast sämre med en orkester bakom sig. Videon ovan är från en spelning i Bryssel och nedan hittar ni hela skivan från London. Tumnagel
85kg
+
Roger Åberg

Ben & Jerry släpper efterrätter för hundar
Klart att de också ska få!

Glassmakarna Ben & Jerry verkar inte bara gilla människor utan även hundar. Därför har man skapat två olika smaker som båda passar för hundar. Även om alla hundar inte är laktosintoleranta så är det inte så bra för dem med mjölkprodukter, så hundglassarna är gjorda på andra saker men de verkar goda ändå. För hundar alltså. Tumnagel
-66kg
+
Roger Åberg

Ny singel från Markus Krunegård
Sentimental Attack

I maj släpper Markus Krunegård det nya albumet TUTTI FRUTTI – Från lokalen under sushin. Med på plattan finns bland annat låten Sentimental Attack som nu släpps som singel. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Första numret av Batman såld för 2,2 miljoner dollar
Fint exemplar

Ett väldigt fint nummer av första numret av serietidningen Batman har nu sålts. Prislappen blev rätt saftig och landade på 2,22 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 18,5 miljoner svenska kronor. Inget man lägger på dasset med andra ord. Tidningen är inte bara det första numret av en serietidning utan första numret av en serietidning som inte bara introducerade Läderlappen och Robin utan också Jokern och Catwoman (som kallades för Cat i det här numret). Numret räknas som en av de fem viktigaste serietidningarna någonsin. Just det här exemplaret är i ypperligt skick, vilket tydligen är lite extra ovanligt av just det här numret eftersom både fram och baksida har stora gula ytor som inte åldras väl om man inte tar hand om tidningen. Tumnagel
110kg
+
Roger Åberg

Hultsfredsfestivalen blir dokumentärfilm
Släpps kanske 2022

Filmaren Hans-Erik Therus ska göra en dokumentärfilm om Hultsfredsfestivalen som kommer att sändas på SVT. Den ska skildra festivalens historia och mycket av det som hände mellan åren 1986 och 2012. Dokumentären väntas bli runt 70 minuter lång och dyka upp någon gång 2022. Ovan har ni fyra timmar Hultsfredsfestivalen 1999. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green

En traditionell kruka för kimchi blir till
Gediget hantverk

Jin-Gyu lärde sig konsten att skapa onggi-krukor av sina föräldrar. Idag är han en av runt 20 stycken människor i Sydkorea som är certifierad att återskapa dessa anrika kimchi-grytor vi ser i klippet här. Tumnagel
104kg
+
Bobby Green