m
OnePlus 9 Pro imponerar med uppgraderad kamera

OnePlus 9 Pro imponerar med uppgraderad kamera
Vi har testat OnePlus nya flaggskepp

Mobil / Feature

Sedan 2013 har OnePlus levererat stabila mobilupplevelser på relativt regelbunden basis. Enheterna har levererat hög byggkvalitet, härlig design, smarta funktioner och kraftfull hårdvara till ett relativt rimligt pris. Med tiden har telefonerna blivit vassare på flera sätt och vis, men trots det har kamerautvecklingen svackat och telefonerna har underlevererat jämfört med konkurrenternas flaggskepp.

Med nya OnePlus 9-serien verkar OnePlus vilja ändra detta och har börjat samarbeta med det anrika svenska kameraföretaget Hasselblad för att förbättra kameraupplevelsen. Men lyckas OnePlus 9 Pro bryta trenden tack vare Hasselblads assistans? Det korta svaret är ja, men det finns fortfarande utrymme för förbättring.

TL;DR: Hasselblad-loggan är inte bara dekaltrim, utan kameraupplevelsen med 9 Pro har förbättrats rejält. Och i vanlig ordning har OnePlus levererat en flaggskeppstelefon som slår många Androider på fingrarna.


Inga konstigheter


Vi börjar med utsidan. OnePlus fortsätter köra på säkra kort och har inte gjort några stora förändringar på designen med 9 Pro. Telefonen har precis som företagets tidigare flaggskepp en glasmackedesign med välvda kanter både fram och bak, vilket gör att telefonen känns lite nättare i handen än vad den egentligen är. En klar fördel då skärmen ligger på 6,7 tum. På baksidan hittar vi kameramodulen som har praktiskt taget samma design som modulen på 8T, fast med fetare sensorer. Och förstås en Hasselblad-logga. Som sagt. Säkra kort. Efter Samsung med S21-serien visat att det är möjligt att göra lite roligare grejer med mobildesignen så hade vi hoppats att fler försökte differentiera sig på designfronten, men det är tydligen för mycket begärt. Det kanske blir någon större ändring nästa år. Med betoning på kanske.

OnePlus erbjuder 9 Pro i tre olika färger. Vi har fått testa enheten i färgen Morning Mist, vilket är den grå varianten med skiftande genomskinlighet på glaset. Botten av baksidan är praktiskt taget en spegel medan toppen är dimmig, därav namnet. Baksidan är blank och som ni möjligtvis känner till sedan tidigare är jag inget fan av blanka telefoner. Matt baksida är att föredra av fler anledningar, bland annat ser det bättre ut och det är betydligt lättare att hålla fingeravtryck borta. Som tur är erbjuds telefonen i två andra färger med matt baksida. Ena är Pine Green och andra är Stellar Black. Står ni och velar mellan de tre och behöver en knuff i rätt riktning så är ett hett tips att ta den svarta, vilket inte bara ska leverera ett tjusigt utseende utan kommer även med en skrovligare yta på baksidan.

Som sagt är det säkra kort som gäller när det kommer till designen på telefonen och det är som sagt lite trist. Men vi kan i alla fall glädjas över att OnePlus fortsätter erbjuda sina telefoner med ett ljudreglage. Ovanför powerknappen sitter det fortfarande ett reglage som kan sättas i tre olika lägen beroende på om du vill höra när det ringer, endast känna vibrationer eller aktivera helt ljudlöst läge. Att ha ett fysiskt reglage för detta är bara riktigt smidigt och vi önskar verkligen att fler tillverkare hade sådana. Tidigare har avsaknaden kunnat motiverats med att det skulle strula till det för vattentåligheten, men då OnePlus 9 Pro är IP68-klassad, precis som många andra flaggskepp, så finns det ingen ursäkt att inte ha ett svinsmidigt reglage. Skäms, mobiltillverkare!

Snabb och kraftfull


Telefonen kommer som sagt med en skärm på 6,7 tum och precis som tidigare är den av AMOLED-typ. Och i vanlig ordning är den både snabb och högupplöst. Mer specifikt har skärmen en upplösning på 3216 x 1440 pixlar och uppdateringsfrekvensen ligger på max 120 Hz. OnePlus använder en ny display-teknik vid namn low-temperature polycrystalline oxide, eller LTPO, vilket möjliggör för skärmen att ha mer variabel uppdateringsfrekvens. Kort sagt kan skärmen skifta från 1 till 120Hz beroende på vad som visas. Precis som på andra enheter med variabel uppdateringsfrekvens märks skiftandet inte av över huvud taget och användaren får den uppdateringsfrekvens som behövs för stunden och telefonen får lite utökat batteri. Enligt OnePlus ska denna nya skärmteknik dra 50 procent mindre batteri jämfört med tidigare, men hittills har vi inte märkt av några större skillnader i batteritid jämfört med 8 Pro.

Skärmen är inte bara riktigt snabb, utan den är även väldigt responsiv med en touch sampling rate på 360 Hz. Detta betyder att skärmen läser av ditt finger 360 gånger per sekund när du petar på skärmen, vilket bland annat höjer spelupplevelsen en skvätt.

Inte helt oväntat har OnePlus petat in flaggskeppshårdvara. I telefonen sitter Qualcomms nya systemkrets 888 tillsammans med 12GB LPDDR5 och 256GB UFS 3.1-lagring. Kort sagt är telefonen rackarns kraftfull och får höga poäng i benchmarktester. Mer specifikt lyder siffrorna som sådan:
Antutu: 744.921
Geekbench 5: 1082 i single core, 3434 i multi core
3D Mark Wild Life: 5635, genomsnittsfps: 33,7
Kort sagt är det svinbra siffror och telefonen smäller alla andra Android-telefoner med sämre systemkretsar än Snapdragon 888. Gör vi den obligatoriska iPhone-jämförelsen så ligger Snapdragon 888 fortfarande en bit bakom. I Geekbench 5 får iPhone 12 Pro Max 1592 i single core och 4107 i multi core. Detta är fortfarande som att jämföra äpplen och päron, så ni får göra vad ni vill med den informationen.

Något vi märkt av under testandet är att Snapdragon 888 throttlar en hel del när den blir varm. När vi kör Antutu flera gånger på rad skiljer det en hel del mellan resultaten. Ett par tester in dippar resultatet ner till 578.183, vilket inte är jättebra. OnePlus 8 Pro med Snapdragon 865 får lägre resultat på runt 640.000 poäng men när den kört igenom lika många tester som sitt nya syskon har poängen endast dippat med 5000 poäng. Vad det aggressiva throttlandet beror på är lite oklart, speciellt med tanke på att processortemperaturen i 9 Pro ligger på samma nivåer som 8 Pro. Oavsett är det lite trist att vi ser Exynos-liknande throttling-siffror på en Snapdragon-krets. Men vi får se om detta kommer justeras via mjukvaruuppdateringar i framtiden.

När det kommer till själva användarupplevelsen gör den kraftfulla hårdvaran inte så mycket. Allt känns riktigt rappt och det beror väl mest på skärmens uppdateringsfrekvens än den kraftfulla processorn. Men oavsett vad du gör på telefonen så kommer den kunna hantera det. När det kommer till telefonens kraftfulla prestanda så är det ändå trevligt att veta att den är riktigt kraftfull just nu och lär vara användbar även i framtiden.

Batteriet ligger på 4500mAh och det är en helt acceptabel siffra, även om den inte riktigt ger en bild av hur lång batteritiden är. Mer specifikt ligger den på ungefär samma nivå som andra Android-flaggskepp som släppts den senaste tiden. Jag har kört 9 Pro som main-telefon i ungefär en vecka innan detta publiceras och batteritiden är helt okej. Telefonen laddas varannan dag, precis som andra flaggskepp jag testat på sistone.

Batteritiden blir dock lite sekundär då telefonen går att ladda snorsnabbt. Med nya Warp Charge 65T laddar telefonen fullt på 29 minuter. Även om du inte gillar kabel så laddar den också snabbt i trådlöst läge. Med den nya trådlösa laddaren med en effekt på 50W laddas batteriet fullt på 43 minuter. Kort sagt är det så pass snabbt att om du alltid har en Warp Charge-laddare nära till hands behöver du aldrig vara orolig för att få batteritorsk.

När det kommer till kamerans kompetens så levererar 9 Pro riktigt bra bilder. Det nya Hasselblad-samarbetet fokuserar på att leverera verklighetstrogna färger och det är vad vi får när vi plåtar. Den nya sensorn OnePlus tagit fram tillsammans med Sony gör också ett riktigt bra jobb med att leverera högupplösta och skarpa bilder med många detaljer. Kort sagt blir vi verkligen inte besvikna av resultatet från kameran på 9 Pro, speciellt om vi jämför med vad OnePlus 8 Pro levererar. När det kommer till jämförelse med andra flaggskepp så får 9 Pro fortfarande smäll på fingrarna, men det är inte längre avsevärt stor skillnad mellan resultatet som det varit tidigare år. OnePlus har verkligen steppat upp sitt kameragame på riktigt och förhoppningsvis kommer upplevelsen bara förbättras med tiden.

Vid videoinspelning har det också skett lite förbättringar. 9 Pro är kraftfull nog att spela in med antingen 8K-upplösning i 30 fps eller 4K i 120 fps och det är möjligt att använda huvudkameran eller ultravidvinkeln även vid videoinspelning.

Några trevligheter på funktionsfronten är möjligheten att spela in time-lapse-videor med ultravidvinkelkameran samt spela in porträttvideo med bokeh-effekt. Vidare har inspelning i mörka miljöer förbättrats tack vare Nightscape Video 2.0. Man får givetvis bäst resultat när man spelar in i ljusa miljöer, men nya Nightscape är kompetent nog att ta vara på det ljus som finns och leverera någorlunda stabil video. I nya Nightscape Video får vi dock endast spela in i 1080p med 30 fps, men förlusten i detaljerna är ändå en rimlig kompromiss för att ens få en vettig video.

OnePlus 9 Pro skeppas med OxygenOS 11, som baseras på Android 11, och kommer inte med några större överraskningar jämfört vad som erbjudits på tidigare OnePlus-flaggskepp. Men det är ändå helt okej. Gränssnittet är fortfarande det bästa som erbjuds på Android-fronten tack vare lättanvänt och lättnavigerat gränssnitt, smarta funktioner samt kontroll över hur det mesta ska se ut.

Bland trevligheterna i OxygenOS 11 är fortfarande svepgester som inte bara gör snabbmenyn lättillgänglig direkt på hemskärmen, utan vi har nu också möjlighet att svepa upp för att komma åt en sökfunktion för alla appar. Fortsätter vi på svepfronten har vi möjlighet att svepa med fingret på skärmen när den är avstängd för att aktivera valfria funktioner eller appar, vilket går att välja relativt fritt. Sedan har vi lättillgängliga flådigheter som möjligheten att köra parallella appar. Kort sagt: Listan med trevligheter OxygenOS kommer med är väldigt, väldigt lång.

Mjukvaran finns även tillgänglig till förra årets flaggskepp, och kommer även dyka upp på äldre enheter i sinom tid. Även om 9 Pro har ett svinbra gränssnitt och bra funktioner är det ändå värt att veta att så länge du har en OnePlus-telefon med senaste OxygenOS så kommer du få en snarlik mjukvaruupplevelse.

OnePlus har än en gång lyckats leverera en riktigt härlig mobilupplevelse. 9 Pro kryssar i mycket av det vi vill ha i ett flaggskepp och lämnar väldigt lite att önska. Riktigt bra skärm, en mjukvaruupplevelse som är svårslagen och en härlig, om än säker, design. Kameran är fortfarande den svagaste länken, men då den nu är kompetent nog att mäta sig med konkurrenternas kameror är det helt ärligt svårare än någonsin att inte rekommendera 9 Pro. OnePlus 9 Pro levererar kort och gott en komplett mobilupplevelse. Nu hoppas vi bara att OnePlus fortsätter gå i rygg på Samsung och levererar lite mer lattjolajbansdesign nästa gång.

OnePlus 9 Pro går att förboka nu och release sker 31 mars. Priset för versionen med 8GB/128GB kommer ligga på 9690 kronor och varianten med 12GB ram och 256GB lagring kommer kosta 10690 kronor.

I vanlig ordning är det bara att skriva ner era funderingar om 9 Pro i kommentarsfältet så svarar vi till vår bästa förmåga.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till OnePlus 9 Pro imponerar med uppgraderad kamera
36.8°
0

OnePlus 9 Pro imponerar med uppgraderad kamera

Vi har testat OnePlus nya flaggskepp

Baldur's Gate: Dark Alliance ska släppas igen
I morgon till och med

Det klassiska action-rollspelet Baldurx27s Gate: Dark Alliance från 2001 ska släppas på nytt. Denna version kommer kunna köras på PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One och Nintendo Switch med släpp under morgondagen. Detta är varken någon nyversion eller ambitiös remaster utan bjuder endast på stöd för 4K på de kraftigare konsolerna. Detta nysläpp ska också släppas till Windows och mobiltelefoner senare i år. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

THPS 1+2 kommer till Switch 25 juni
Skate or die

THPS 1+2 är redan spelbart på massvis med olika plattformar, men spelet lyser fortfarande med sin frånvaro på Nintendo Switch. Nu har utvecklarna meddelat att spelet kommer rulla in på Nintendos hybridkonsol nästa månad, mer specifikt 25 juni. Vad Switch-versionen kommer erbjuda är för tillfället okänt, men förhoppningsvis kommer det inte bli en allt för avskalad version av spelet. Det kommer definitivt ske någon form av grafisk nedgradering, men så länge det rullar i 60 fps och känns lika responsivt som sina syskon så kommer i alla fall jag vara nöjd. Tumnagel
38.7°
+
André Stray
0

Vi kollar in nya Kia EV6
Verkar riktigt lovande!

Det är nu de kommer, de riktiga elbilarna. Och med riktiga så menar jag de som bygger på en plattform som liksom är gjord för elbilar och bara för elbilar. Volkswagens plattform MEB har vi tjatat om och nu är det dags för Hyundai/Kias plattform E-GMP att börja leverera på riktigt. Eller leverans blir det i september, men nu finns det en bil att kolla på i alla fall! Kia och Hyundai är verkligen kompisföretag och de släpper varsin bil på plattformen i år, Hyundai med supersnygga Ioniq 5 och Kia med klart annorlunda EV6. Jag måste säga att båda dessa modeller är vågade och Kias version är nog den mest vågade. På bild har jag inte varit så övertygad om snyggheten, men i verkligheten gjorde den sig bättre. Jag är fortfarande lite tveksam till fronten, vad tycker ni om den? Som alltid med elbilar som byggs på plattformar för just elbilar blir det väldigt mycket mer innerutrymmen och så även här. på utsidan är detta inte en speciellt stor bil men på insidan är det väldigt gott om plats. Det är luftigt och härligt både fram och bak och man kan vara riktigt lång utan att det tar i varken vid benen eller huvudet. Plattformen som EV6 bygger på är intressant framförallt för att den har snabbladdning (249 kW) och det är coolt att systemet kör på 800V, något som inte är så vanligt hos konkurrenterna i samma prisklass. Det gör att man kan snabbladda som sagt, men man kan också få till en riktig prestandabil, toppversionen kommer att klara 0 till 100 på 3,5 sekunder. Men då blir det dyrt, GT-versionen med 585 hästar kostar 749.600 kronor men ska ha fått en hel del köpare redan! Instegsversionen har 228 hästar och bakhjulsdrift och kostar 569.900 kronor och mellan dem finns en hög med versioner (scrolla ner här för hela prislistan). Provkörning och leverans väntas till september och det ska bli väldigt intressant att testa denna på riktigt, inte bara kika. För om Kia kan leverera hela vägen och inte bara flådig design och snabba 0-100-tider så har de nog en liten succé med denna. Tumnagel
45.2°
+
Roger Åberg
0

Forskare skapar hologram med hjälp av laser
Får animationer att sväva i luften

Forskare på amerikanska Brigham Young University (BYU) har visat upp något som man kallar för en Optical Trap Display vilken kan visa små animerade hologram i vad man kallar för volymetriska skärmar. Tekniken går ur på att en färgad laserstråle målar upp ett animationer och en annan osynlig laserstråle håller detta på plats vilket ger effekten av ett hologram. Det hela beskrivs som en "3D-skrivare för ljus" och professor Dan Smalleyfrån BYU säger om arbetet: "Most 3D displays require you to look at a screen, but our technology allows us to create images floating in space — and they’re physical; not some mirage. This technology can make it possible to create vibrant animated content that orbits around or crawls on or explodes out of every day physical objects." I klippet ovan kan ni kolla in några exempel på de hologram-animationer som forskarna på BYU än så länge lyckats skapa med sin Optical Trap Display. Tumnagel
41.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

En första trailer för V Rising
Nytt spel från svenska Stunlock Studios

Skövde-baserade Stunlock Studios har ett nytt spel på ingång och nu har gänget släppt en första teasertrailer för spelet. V Rising heter det och i det får vi ta kontroll över en vampyr som nyligen vaknat upp och måste leta rätt på människor att förslava, eller suga blod från, låsa upp nya förmågor och slåss mot, eller samarbeta med, andra människostyrda vampyrfärskingar. V Rising har inget släppdatum ännu, men väntas börja betatestas senare i år. Tumnagel
38.3°
+
André Stray
0

Det blir inte mycket sömn i Awake
Kolla in trailern till ny katastroffilm på Netflix

Här kan ni kolla in trailern till den kommande filmen Awake som kommer att börja sändas på Netflix nästa månad. I filmen har världen råkat ut för någon katastrofisk händelse som gör att ingen längre kan sova samtidigt som alla världens elektriska prylar slutat fungera. Det verkar dock som om exsoldatens Jill (Gina Rodriguez) dotter Mathilda (Ariana Greenblatt) har kvar förmågan att kunna somna, något som gör dottern till ett eftertraktat byte bland världens forskare som försöker lösa världens sömnlöshet. Awake börjar sändas på Netflix 9 juni. Tumnagel
36.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Roccat presenterar nya tangentborden Magma och Pyro
Med RGB överallt

Roccat har presenterat två nya tangentbord vid namn Magma och Pyro. Med Magma slår Roccat hårt på RGB-trumman och kör inte bara med individuellt upplysta knappar, utan har gjort så att hela plattan kan lysa upp i en och annan färg. Magma har mjukare membranbrytare och kommer även med handlovsskydd, vilket alltid uppskattas. Pyro å andra sidan kommer med lite mer ordentliga mekaniska brytare, mer specifikt linjära brytare från TTC som har ett motstånd på 45 gram och slaglängd på 4 millimeter. Brytarna ska hålla för 50 miljoner klick. Båda enheterna kommer dyka upp i butik 30 maj och priset för Magma kommer ligga på 649 kronor medan Pyro kommer kosta 1099 kronor. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

Domedagen har kommit till Rainbow Six: Siege
Nytt spelläge att leka med

Tidigare i veckan så körde Ubisoft igång ett nytt tillfälligt spelläge för Rainbow Six: Siege. Detta spelläge heter Apocalypse Event och kommer vara tillgängligt fram till den 18 maj. Apocalypse Event utspelar sig på Outback-kartan och där två klaner ska slåss genom att anfalla eller försvara behållare med växter som kan återuppliva växtlivet på jorden igen. De som försvarar kan flytta dessa behållare runt på kartan så de som attackerar måste hålla koll på det. Som så ofta med sådana här event i spelet kommer det med ett gäng nya föremål som man kan slänga på sina favoritkaraktärer. Tumnagel
36.9°
+
Frode Wikesjö
0

Twitter börjar visa hela bilder i förhandstitten på mobiler
Så länge det endast är en bild

Twitter sedan någon månad tillbaka testat att visa hela bilder i förhandstitten på mobiler i stället för att beskära bilden, vilket har visat sig vara lite problematiskt. Nu har Twitter börjat ge samtliga mobila användare tillgång till den nya förhandstitten, vilket betyder att större bilder kommer dyka upp i flödet. De större bilderna i förhandstitten gäller dock endast när en bild laddas upp och om fler bilder laddas upp i ett svep så blir det album med beskärda bilder precis som tidigare. Den nya förhandstitten har blivit tillgänglig för samtliga användare på appen till både iOS och Android. Tumnagel
38.6°
+
André Stray
0

Kolla in X2000 nya bistrovagn
Kommer att börja rulla i höst

SJ har designat om bistrovagnen i sina X2000-tåg och här kan ni kolla in en video som visar hur arbetet med det gick till. SJ skriver i ett pressmeddelande att det enda man sparat från den nuvarande bistrovagnens design är vagnens rostfria skal, allt annat är utbytt. Vagnens caféplatser har bytts ut mot ståbord med eluttag. Detta har gjort att det även går att få in 16 sittplatser i vagnen, platser som SJ skriver kan lämpa sig för till exempel ett lag eller en skolklass som vill kunna umgås under resan. Vidare har SJ:s nya bistrovagn försetts med nya ugnar vilket gör det möjligt att utöka menyn på tågen, det kommer bland annat att bli möjligt att grädda pizzor i de nya ugnarna. Även kassasystemet är utbytt till en snabbare version och det kommer nu även att bli möjligt att betala med Swish. SJ:s nya bistrovagn på X2000-tågen kommer att ha premiär på sträckan Stockholm - Göteborg någon gång i höst. Tumnagel
39.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

NASCAR visar upp nästa generations bilar
Kommer att dyka upp nästa år

Igår presenterade NASCAR några nya modeller vilka kommer att börja användas i NASCAR:s racingliga under nästa år. Det handlar om modifierade versioner av Toyota Camry, Ford Mustang samt Chevrolet Camaro vilka har möjlighet att förses med hybridmotorer. Andra förändringarna jämfört med den nuvarande generationens NASCAR-bilar är att de nya bilarna här bredare däck, större bromsar, en ny bakfjädring samt en kamera som ska hjälpa förarna att se vad som finns bakom dem. De nya bilarna förväntas köra sitt premiärlopp på nästa års Daytona 500 vilket kommer att gå av stapeln 20 februari 2022. I klippet ovanför kan ni kolla in NASCARS egen presentation av bilarna och här nedan hittas bilder på de tre nya modellerna. Tumnagel
37.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
214kg
+
Wille Wilhelmsson

Ännu en trailer för A Quiet Place Part 2
Har premiär 28 maj

Väntan är äntligen över för folk som suktat efter A Quiet Place Part 2. Filmen skulle egentligen ha premiär förra våren, men den planen satte pandemin käppar i hjulet på. Men 28 maj är det äntligen dags för premiär och för att bygga upp lite hype, och påminna om att filmen faktiskt kommer släppas, har produktionen släppt en ny trailer som ni kan kika på ovan. Tumnagel
38.2°
+
André Stray
0

IBM har skapat chip med 2nm-teknik
Första gången någon har gjort det

IBM Research uppgav idag att man lyckats skapa chip baserade på 2nm-teknik, något som man är först i världen med. Det innebär i korthet att man har lyckats trycka in fler transistorer på mindre yta. I det chippet IBM nu har utvecklat handlar det om att man har fått in 50 miljarder transistorer på en yta som motsvarar storleken på en nagel. IBM skriver i en pressrelease att man tror att deras 2nm-chip kan få 45 procent högre prestanda och 75 procent lägre energiförbrukning än chip som tillverkas med 7nm-teknik, den teknik som till exempel AMD och Qualcomm använder för de flesta av sina nuvarande chip. IBM säger vidare att chip med 2nm-teknik till exempel skulle kunna ge mobiltelefoner upp till fyra gånger längre batterilängd än vad de har idag och leda till ordentliga prestandaökningar i till exempel laptops. IBM nämner inget om när vi eventuellt skulle kunna få se 2nm-chip i konsumentprodukter men sannolikt kan det nog dröja några år. I videoklippet snackar IBM lite mer om sitt 2nm-chip. Tumnagel
54.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

EA visar prestandadata för Mass Effect: Legendary Edition
Och du kan göra ditt eget omslag

Om man nu går igång på det här med prestanda så kan meddelade EA nyligen hur väl kommande Mass Effect: Legendary Edition kommer snurra på de olika plattformarna spelsamlingen kommer släppas på om en dryg vecka. Som så många spel numera kommer även Mass Effect: Legendary Edition erbjuda två olika grafiklägen. Dessa är Favor Quality och Favor Framerate där det ena läget prioriterar grafik och där det andra prioriterar prestanda. De äldre konsolerna PlayStation 4 och Xbox One kör 30 FPS respektive 60 FPS i 1080p medan mittenmodellerna Xbox One X samt PlayStation 4 Pro klarar 4K i 30 FPS eller 1440p med 60 FPS. De sistnämnda siffrorna gäller även Xbox Series S. Vill man köra det i Windows så kan man maxa spelets FPS upp till 240 om man nu vill/kan det. De nya konsolerna klarar dock lite mer. PlayStation 5 och Xbox Series X kan köra spelet med upp till 60 FPS i 4K. Men om man har en kompatibel tv så kan Xbox Series X även köra det med 120 FPS i 1440p. EA har också slängt upp ett verktyg där du kan skapa ditt egna omslag för spelet. Du kan själv välja vilka karaktärer som du vill se mer eller mindre av på omslaget och du hittar verktyget här. EA har också slängt upp en massa musik från spelet, några serietidningar och lite annat digitalt Mass Effect-tjohej som du kan ladda ner helt gratis fram till den 31 maj. Tumnagel
40.3°
+
Frode Wikesjö
0

En liten teaser för S04 av Stranger Things
Inget premiärdatum ännu dock

Här har vi en liten teaser för den fjärde säsongen av Netflix-serien Stranger Things. I teasern får vi se Hawkins National Laboratory igen vilket är laboratoriet som Eleven flydde från. Teasern antyder att vi kanske får se lite mer från labbet hon kommer från eller att kanske Dr. Brenner är fortfarande vid liv och hittar på nya rackartyg. Tumnagel
45.1°
+
Frode Wikesjö
0

Xiaomi Mi 11i, Mi 11 Lite och Mi 11 Ultra släpps 19 maj
Xiaomi spikar svensk release

Xiaomi presenterade Mi 11i, Mi 11 Lite och Mi 11 Ultra i slutet av mars och nu har mobiljätten meddelat när dessa telefoner kommer bli tillgängliga i vårt avlånga land. Lansering kommer ske 19 maj och om man vill vara säker på att få ett exemplar av enheterna så är det möjligt att förboka någon av modellerna från och med idag. Mi 11i är en variant av Mi 11 som kommer med platt skärm i stället för att ha välvda skärmkanter som Mi 11 har. Annars är det mer eller mindre samma telefon med Snapdragon 888, 6,67 tum stor AMOLED-panel, dubbla högtalare med Dolby Atmos-stöd och ett batteri på 4250mAh. Mi 11 Lite är som namnet kanske avslöjar en light-version av Mi 11 och skeppas med Snapdragon 732G med 5G-modem och en ordentlig uppsättning kameror med en huvudsensor på 64MP Värstingen av de tre är Mi 11 Ultra som bland annat kommer med Samsungs nya kamerasensor GN2 och toppar för tillfället Dx0Marks kameratest med 143 poäng. Vidare är telefonen utrustad med en andra display bredvid kameran på baksidan som kan användas för att se vad klockan är eller underlätta för att rama in selfies. Ultran kommer säljas i en begränsad upplaga, så om man är ute efter den bästa mobilkameran på marknaden just nu så gäller det att vara snabb på köpknappen. Priserna hittar ni här: Mi 11i: 6990 kronor Mi 11 Lite: 4490 kronor Mi 11 Ultra: 12990 kronor Tumnagel
36.5°
+
André Stray
0

Rejtrejsat Super Mario 64
Ser ju nästan modernt ut

Digital Foundry har tagit sig en djupdykning i den den senaste alfan av den inofficiella Windows-portningen av Super Mario 64. Denna version av spelet har fått nya karaktärsmodeller samt stöd för ray-tracing som gör att spelet börjar se ganska modernt ut. Tumnagel
39.1°
+
Frode Wikesjö
0

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
80kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
214kg
+
Wille Wilhelmsson

Gör entrecote med sous vide
Alltid Hungrig gör den perfekta entrecoten

Gillar du entrecote så kanske den här filmen från YouTube-kanalen Alltid Hungrig kan ge lite inspiration för hur den ska tillagas nästa gång det är dags att sätta tänderna i en bit entrecote. I klippet får vi kolla in när Mikael Göransson använder både brännare och sous vide för att tillaga vad han anser är den perfekta entrecoten. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Citizen släpper ännu fler Star Wars-klockor
Designade som några av karaktärerna i filmerna

Förra veckan visade Citizen upp några Star Wars-klockor som hämtat sin design från de klassiska Star Wars-filmerna och nu har man visat upp ytterligare sex modeller som följer samma koncept. De nya klockorna är även de försedda med både analogt och digitalt urverk samt en termometer. Designen har inspirerats av Star Wars-karaktärerna R2-D2, C-3PO, Darth Vader, Boba Fett, en Stormtrooper samt BB-8. Klockorna kommer att släppas inom kort och priset landar på 350 dollar styck. Ni kan kolla in respektive modell lite närmare här nedanför. Tumnagel
151kg
+
Wille Wilhelmsson

Adidas 4DFWD ska putta löpare framåt
Med hjälp av 3D-utskrivna sulor

Adidas har visat upp ett par nya skor med en elastisk 3D-utskriven sula som man säger ska putta löparen framåt under löpningen. Dessutom ska sulan göra det enklare att sakta ner farten såväl som gör det bekvämare för fötterna under längre löpningar. Adidas skriver om 4DFWD: "17 år av atletdata och över fem miljoner olika gallerstrukturer har studerats för att skapa en 3D-printad, funktionell mellansula, kodad för att driva dig framåt i varje steg. För smidiga övergångar och en unik löpupplevelse." Adidas 4DFWD släpps 17 maj i en begränsad upplaga och kommer att kosta 2150 kronor. Här nedan hittas ett klipp där Adidas snackar lite mer om skorna. Tumnagel
98kg
+
Wille Wilhelmsson

Idag är det internationella kebabdagen
Åtminstone i Sverige

Idag firas den Internationella Kebabdagen i Sverige vilket gör att det kanske kan vara läge att dra en kebab till lunch eller middag ikväll. Hur internationellt firande av dagens kebabdag är går dock antagligen att diskutera. Enligt Svenska Högtider så firas den Internationella Kebabdagen i Sverige 5 maj på grund av att skaparen av den svenska Facebook-sidan "Internationella kebabdagen" fyller år 5 maj. Hur som helst, en kebab sitter ju oftast rätt fint så oavsett hur internationell kebabdagen kan anses vara så kan det ju vara värt att fira ändå. Tumnagel
108kg
+
Wille Wilhelmsson

Snart kan vi äta mask till middag
EU godkänner mjölmask som föda

EU har nu godkänt att torkade gula mjölmaskar ska kunna säljas som människoföda i EU:s 27 länder. Det innebär att vi snart kanske kan äta dessa direkt som snacks eller som en av ingredienserna i till exempel kakor, pasta och smoothies. Mjölmaskarna innehåller mycket protein och är ett miljövänligare alternativ än proteinrikt kött från många andra källor skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Mjölmaskar och annan insektsbaserad mat säljs redan i flera EU-länder men efter gårdagens EU-beslut ska det vara fritt fram att sälja mjölmask-baserad mat i alla EU-länder. Elva andra typer av insektsbaserad mat väntar på att godkännas i EU och marknaden för insektsbaserad mat spås bli värd runt 4,6 miljarder dollar till 2027. Tumnagel
271kg
+
Wille Wilhelmsson

Idag släpps Test Gods
Nicholas Schmidles bok om virgin Galactic

Idag släpper journalisten och författaren Nicholas Schmidle sin bok "Test Gods" där han har tagit sig en närmare titt på rymdturism i största allmänhet och företaget Virgin Galactic i synnerhet. Virgin Galactic är Richard Bransons rymdföretag som sedan 2004 har arbetat på att skicka turister på väldigt korta resor till rymdens gräns. Under resans gång har man stött på en hel del svårigheter och så här 17 år senare har företaget fortfarande inte kunnat dra igång någon kommersiell verksamhet för rymdturism. Förlaget Henry Holt and Co. skriver om Test Gods: "Working from exclusive inside reporting, New Yorker writer Nicholas Schmidle tells the remarkable story of the test pilots, engineers, and visionaries behind Virgin Galactic’s campaign to build a space tourism company. Schmidle follows a handful of characters - Mark Stucky, Virgin’s lead test pilot; Richard Branson, the eccentric billionaire funding the venture; Mike Moses, the grounded, unflappable president; Mike Alsbury, the test pilot killed in a fatal crash; and others - through personal and professional dramas, in pursuit of their collective goal: to make space tourism a reality." The Guardian publicerade härom dagen ett långt reportage om Virgin Galactic av Nicholas Schmidle, ett reportage som ni kan läsa här om ni vill ha ett litet smakprov på vad "Test Gods" kan ha att erbjuda. "Test Gods" finns tillgänglig som både ebok, ljudbok samt fysisk bok och kostar cirka 15 - 30 dollar beroende på vilket format man är intresserad av. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Även årets Roskildefestival ställs in
Siktar nu mot 2022

Roskildefestivalen meddelade tidigare idag att även årets Roskildefestival kommer att ställas in på grund av pandemin. I ett uttalande på sin webbplats skriver arrangörerna av festivalen: "Finally, we received an official statement about this summer’s restrictions. As expected, we can’t conduct a Roskilde Festival this summer. Let us meet again in 2022.We are devastated by the fact that we can’t get together at our festival and contribute to recreating the communities that the corona crisis has destroyed for so many." Har man biljett till årets nu inställda Roskildefestival går denna att lösa in eller användas för inträde till nästa års festival. Några exakta datum för Roskildefestivalen 2022 är än så länge inte släppta. Tumnagel
78kg
+
Wille Wilhelmsson

Victorinox presenterar Swiss Champ XXL
Med 73 olika funktioner

Victorinox har presenterat en ny modell av sin klassiska så kallade schweiziska armékniv och den här gången handlar det om en ordentlig "fällekniv". Swiss Champ XXL är försedd med verktyg som sammanlagt har 73 olika funktioner, alltifrån knivar av olika storlekar till skruvmejslar och kabelskalare. Multiverktyget har en höjd på cirka 6,4 centimeter och en längd på lite över 9 centimeter. Den väger lite över 350 gram. Skulle ni vara sugna på en Swiss Champ XXL så kostar denna cirka 320 dollar. Ni hittar alla multiverktygets funktioner i faktarutan här nedanför. Tumnagel
-1kg
+
Wille Wilhelmsson

Way out West ställs in
Kommer tillbaka 2022

Arrangörerna bakom musikfestivalen Way Out West meddelade idag att årets festival kommer att ställas in. Tanken var att festivalen skulle arrangeras 12 - 14 augusti men på grund av pandemin har konsertarrangören Luger nu beslutat att blåsa av årets festival. Way Out West meddelar dock redan idag att man planerar att köra festivalen 11 - 13 augusti 2022. Har man köpt biljetter till årets nu inställda festival så gäller de då. Biljetter till nästa års festival börjar annars att säljas 25 maj. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson

Action Bronson besöker New Yorks bästa pizzeria
Ser gott ut!

Klipp från femte säsongen av F*ck Thatx27s Delicious där Action Bronson besöker vad de anser är en av New Yorks bästa pizzerior. Tumnagel
106kg
+
Frode Wikesjö