OnePlus finputsar bästa mobilupplevelsen med 8 Pro
Vi har testat OnePlus nya flaggskepp!
OnePlus 8-serien har nu presenterats officiellt och vi har fått tillbringa lite kvalitetstid med nya flaggskeppet 8 Pro för att se vad den har att erbjuda. Och för att göra en lång historia kort så har OnePlus ännu en gång levererat en riktig kompetent enhet som är sjukt härlig att använda.
Designmässigt är det samma historia som tidigare flaggskepp från OnePlus. Varför ändra på ett vinnande koncept, liksom. Det är en glasmacka med välvda kanter både på fram och baksidan med en ordentlig aluminiumram som håller enheten stabil. De välvda kanterna gör att telefonen känns mindre i handen än vad den egentligen och är allmänt skön att hålla i. Som sagt. Inga större förändringar jämfört med förra årets telefoner från OnePlus och gillade man dessa så kommer man gilla designen på 8 Pro. Jag hade hoppats på lite fler designändringar i 8-serien, men det är väl bara att gilla läget. Förhoppningsvis blir det lite mer latjolajbans på designfronten i höst eller nästa år.
Med det sagt så finns det ett litet problem på baksidan. Nämligen kamerabumpen. Kameramodulen sticker ut närmare två millimeter på baksidan och har rätt skarpa kanter, vilket blir extra tydligt då resten av telefonen har rätt mjuka och härliga kanter. Det är ingen dealbreaker, men kan vara ett litet irritationsmoment. Speciellt om man skippar att använda skal, vilket gör att telefonen vobblar en aning om den ligger på rygg på ett bord. Med det sagt är det inte lika jävligt som det var på S20 Ultra. På OnePlus 8 Pro är kameran betydligt bättre placerad och är helt enkelt ett betydligt mindre problem än bumpen på S20 Ultra.
I vanlig ordning är telefonen försedd med diverse knappar och ett reglage. På vänster sida har vi en volymrocker som låter justera volym och på höger sida sitter det en powerknapp. Ovanför powerknappen hittar vi en av de bästa funktionerna på OnePlus-telefonerna, nämligen reglaget för de olika ljudlägena. Det är fortfarande möjligt att skifta mellan vanligt ljudläge, vibration och tyst läge genom att dra reglaget mellan de tre olika lägena. Vi älskar reglaget fortfarande och hoppas att fler mobiltillverkare snor funktionen rakt av. Att fippla med ringvolym med volymrockern känns inte riktigt 2020.
Fortsätter vi den utvärtes genomgången hittar vi stereohögtalare, USB-C för laddning och ljud samt en massiv skärm på 6,78 tum med ett litet hål uppe i vänstra hörnet för selfiekameran. Borta är den mekaniska kameran som förra årets Pro-enheter från OnePlus, vilket är lite tråkigt. Det var en riktigt cool grej och för folk som inte hade någon som helst användning för selfiekameran kändes det som en rätt trevlig kompromiss. Med OnePlus 8 Pro så får vi dock lite andra trevligheter som större batteri och officiell IP-klassning, så det känns ändå okej att den mekaniska kameran försvunnit.
OnePlus 8 Pro, och även vanliga 8, är utrustad med topphårdvara som gör att den kan hantera praktiskt taget allt du vill att den ska göra. Telefonen kommer med Snapdragon 865 med 5G-modemet X55, 12GB LPDDR5-ram, 256GB UFS 3.0-lagring och ett batteri på 4510mAh. Den kraftfulla hårdvaran levererar riktigt bra resultat i benchmarktester och telefonen får runt 580.000 poäng i Antutu, 887/3184 i GeekBench 5 och i 3DMark ligger poängen på 7008 med OpenGL ES 3.1 och 6369 poäng med Vulkan. För att jämföra så fick OnePlus 7T med Snapragon 855 Plus dessa resultat: Antutu: 474276, Geekbench: 733/2565, 3dMark: 6110/5432. En rätt ordentlig skillnad, helt enkelt.
Benchmarktesterna kördes flera gånger för att se om det blev några skillnader om temperaturen i 8 Pro påverkade resultatet och 8 Pro levererade ständigt högt resultat. För att sätta resultatet i någon form av användbart perspektiv, så kommer du inte uppleva några framrate drops när du lurar Call of Duty: Mobile eller Fortnite på mobilen under längre perioder.
Skärmen ligger som sagt på rätt massiva 6,78 tum och har 19.8:9 i bildförhållande samt maximal upplösning på 3168 x 1440 pixlar. Det är samma AMOLED-panel som tidigare, men den här gången har den blivit snäppet snabbare med 120Hz uppdateringsfrekvens. Högre uppdateringsfrekvens är fortfarande det bästa som hänt mobilvärlden sedan skivat bröd och erbjuder inte bara en riktigt härlig upplevelse vid vanlig användning, det vill säga att surfa och navigera i gränssnittet, utan även när man spelar. Spel med stöd för 120Hz känns betydligt mer responsiva på 8 Pro jämfört med på telefoner utan högre uppdateringsfrekvens och höjer spelupplevelsen rejält.
Någonting jag hade uppskattat med den snabba panelen är lite fler valmöjligheter. Det är redan möjligt att välja mellan 1080p och 1440p samt om man ska köra 120 eller 60Hz, men det hade varit trevligt att även kunna välja 90Hz för att sänka batteriförbrukningen en skvätt och fortfarande ha hög uppdateringsfrekvens. Med det sagt så är batteriförbrukningen när man kör full upplösning och 120Hz påtaglig, men tack vare det snäppet snålare Snapdragon 865 och det stora batteriet så har vi ändå kunnat använda telefonen i upp till ett och ett halvt dygn mellan laddningarna. Och det är ändå rätt trevligt.
På tal om laddning så har OnePlus 8 Pro fått ett tillskott som efterfrågats av många. Nämligen trådlös laddning. Anledningen till att OnePlus varit sena på bollen har berott på att trådlös laddning inte har varit lika effektiv som trådad, men nu har den trådlösa laddningen börjat komma i kapp. Med nya Warp Charge 30 Wireless kan du ladda telefonen nästan lika snabbt som med en vanligt Warp Charge-laddare. 0-50 procent tar 30 minuter och för fullt batteri behöver telefonen ligga på laddaren i ungefär lite mer än en timme, vilket kan jämföras med 0-50 procent på 23 minuter och fullt på mindre än en timme med vanliga Warp Charge.
För att komma upp i den laddhastigheten behövs en dedikerad Warp Charge 30 Wireless-laddare som kommer kosta runt 800 kronor, och det är utan tvekan ett bra tillbehör om du lägger vantarna på nya flaggskeppet. Telefonen har också stöd för vanliga QI-laddare. Telefonen har även Reverse Charging som låter dig ladda andra trådlösa enheter och uteffekten ligger då på 5W.
Utöver att leverera en högupplöst och snabb upplevelse erbjuder skärmen en allmänt bra skärmupplevelse. Oavsett om du tittar på film, bilder eller spelar spel så får du riktigt bra färgåtergivning, kontrast och en hög ljusstyrka på upp till 1200nits, vilket gör att du utan problem kan använda telefonen utomhus i strålande solsken.
En ständig kritik mot OnePlus-enheter är att kamerorna inte håller samma höga nivå som kamerorna på toppmodeller från Huawei och Samsung, men med 8 Pro slår företaget tillbaka ordentligt. Men når tyvärr inte den höga nivå som konkurrenterna spelar på. Telefonen är utrustad med fyra sensorer varav huvudsensorn ligger på 48MP med f/1.78 och både optisk och elektronisk bildstabilisering, en 3x telefoto på 8MP med optisk bildstabilisering, en ultravidvinkelkamera på 48MP och f/2.2 samt en färgfilterkamera på 5MP. Resultatet är oftast riktigt imponerande och det är inga problem att använda materialet i sociala medier för att dela med nära och kära.
När det kommer till kameraappen så finns det en rad olika funktioner användare har tillgång till. Bland annat makroplåtning som låter dig ta detaljerade närbilder på blommor eller Lego-figurer (Ja, karantänhängande möjliggör massvis med intressanta fotomöjligheter) eller ta riktigt vassa högupplösta bilder över vyer med vidvinkelkameran som numera kan ta bilder med imponerande 48MP. Nightscape-läget har förbättrats rejält och det går utan problem att ta bilder på tjusiga vyer på kvällskvisten. Jag är riktigt imponerad av hur bra bilder blev på månen som låg bakom moln när vi testade enheten. Sedan finns det ett husdjursläge som gör att ansiktsigenkänningen i kameran även fungerar på djur av olika slag, vilket är riktigt trevligt om man tidigare haft problem att fånga sin jycke på bild.
Även om kameran inte levererar på topp, så får du ändå ett resultat som håller en förhållandevis jämn nivå. Och i rätt händer är kameran definitivt kompetent nog att leverera högkvalitativt resultat, oavsett om man spelar in video eller plåtar.
De fristående delarna i OnePlus 8 Pro är som sagt rätt imponerande i sig, men utan bra mjukvara faller allt egentligen platt, vilket vi fått se med andra telefoner från andra tillverkare. Som tur är levererar OnePlus fortfarande den bästa Android-mjukvaran på marknaden genom att erbjuda ett gränssnitt som är en riktigt härlig balans mellan en ren Android-upplevelse med funktioner och modifieringsmöjligheter som är användbara för användaren. Senaste versionen av Oxygen OS 10 är förstås inget undantag.
Nytt med mjukvaran den här gången är bland annat MEMC (Motion Estimation/Motion Compensation), som vi fått tidigare se i TV-apparater som Motion Smoothing. Tekniken kan plocka en videoström på 24fps och lägga till massvis med nya bilder för att få upp frameraten till 120fps. Detta är helt värdelöst när man kollar på film och serier då allt ser ut som en dokusåpa, men tittar man mycket på sport och esport på telefonen så är det en riktigt trevlig tillgång.
Sedan har ett nytt mörkt läge implementerats och detta går under namnet Dark Theme 2.0. OnePlus har byggt detta från grunden och det universella mörka läget ska nu fungera med betydligt fler appar än tidigare.
Utöver det finns möjligheten att använda rörliga bakgrundsbilder, olika klockor på hemskärmen, andra animationer för fingeravtrycksläsaren samt möjlighet att justera aviseringsljuset på skärmkanterna och en rad andra möjligheter att sätta sin egen prägel på gränssnittet. För mig räcker OnePlus modifieringsmöjligheter gott och väl, men om man vill ha mer finns det massvis med hemskärmsappar du kan installera.
För att sammanfatta så har OnePlus ännu en gång levererat en riktigt vass telefon som är helt fantastisk att använda. Kameran är den svagaste punkten hos 8 Pro och når inte samma resultat som S20 Ultra eller Huawei P40 Pro, men erbjuder ändå en kameraupplevelse som många kommer vara nöjda med. Utöver det erbjuder telefonen riktigt bra batteritid och trådlös snabbladdning är ett sjukt härligt komplement, topprestanda med Snapdragon 865, 120Hz-panel som är en fröjd att använda och spela med samt ett gränssnitt som ingen annan på Android-marknaden för tillfället slår. Det är helt enkelt en riktigt härlig helhetsupplevelse.
OnePlus 8-serien kommer gå att förboka från och med idag på OnePlus.com och kommer börja skeppas 21 april.
I vanlig ordning är det bara att skriva ner frågor i kommentarsfältet om det är något ni undrar över.



























OnePlus presenterar 8 och 8 Pro
En stor och en större
