15 i dag 38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
SÄPO kan få direkttillgång till samtal och mail För att kunna signalspana på svenskar

I början av månaden skrev vi om att den svenska säkerhetspolisen SÄPO ville ha ett system där de automatisk skulle kunna hämta ut samtalsuppgifter samt mejltrafik mellan svenska medborgare och nu verkar det som om ett sådant system redan finns på plats.

Det handlar om Linköpingsföretaget Maintrac som lagrar trafikdata från svenskar som är uppkopplade via sina stadsnät till internet och telenätet och de uppger för Sveriges Radios Ekot att man är i slutfasen för tester av ett automatiserat system som ger SÄPO och andra polisiära myndigheter omedelbar tillgång till Maintracs databas. Enbart hos Maintrac lagras datatrafik för hundratusentals svenska hushåll.

SÄPO uppger också att man är i samtal med telekomoperatörer och andra inblandade för att även få tillgång till datatrafik hos dem via ett automatiserat gränssnitt. Samtidigt säger Kurt Alavaara på Säpo att man aldrig kommer att lämna ut uppgifter om exakt vilka som är anslutna till deras automatiserade system. Mark Klamberg, doktor i folkrätt vid Uppsala universitet, kommenterar de här uppgifterna med:

"Det innebär att vi får vad jag skulle kalla signalspaning mot inhemsk svensk trafik. Det var något som alla sa att det ska vi inte ha, när man diskuterade FRA-frågan. Nu får vi ett system som i stora delar, inte alla delar, men i stora delar liknar det som FRA sysslar med, säger han."
Det är tidigare känt att de största svenska telekomoperatörerna ställer sig högst tveksamma till att ge SÄPO direkttillgång till deras datatrafik men enligt Ekots uppgifter sitter de fortfarande i förhandlingar med SÄPO och andra inblandade så jag antar att vi lär återkomma till den här frågan vid ett senare tillfälle.

Mobil, Övrigt, fra, övervakning, signalspaning, säpo, juridik, maintrac, its27 Tack till alla som tipsat

Säpo vill ha uppgifter från operatörer automatiskt
Operatörerna vägrar

Säpo anser att det tar på tok för lång tid och blir onödigt dyrt när man vill ha ut uppgifter från telekom-operatörer i samband med misstanke om brott och kräver därför att det implementeras en standard-lösning som ger dem, polisen samt tullen tillgång till ett system där de automatiskt kan hämta ut uppgifter från operatörernas databaser. Säpo anser att man ska kunna hämta in uppgifter från operatörerna på två minuter, något som i dagsläget är helt omöjligt då varje förfrågan från myndigheter till operatörer behandlas manuellt. Säpo hänvisar sina krav till lagen om elektronisk kommunikation (LEK) som säger att operatörer är skyldiga att leverera uppgifter på ett snabbt och enkelt sätt till polisen. En av operatörerna, Tele2, säger blankt nej till Säpos krav enligt Ny Teknik och hänvisar till kundens integritet när man föredrar att granska varje förfrågan från myndigheterna manuellt. Tumnagel
-24.7°
0
-22.1° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 20 nov 2013, 10:40
SÄPO kan få direkttillgång till samtal och mail För att kunna signalspana på svenskar
-22.1°
0