18 i dag 32 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Telia överklagar PTS beslut om fri surf-erbjudande Pekar ut brister i PTS undersökning
Telia överklagar PTS beslut om fri surf-erbjudande

Post- och Telestyrelsen är inte helt nöjda med Telias fria surf-erbjudanden som låter kunderna surfa "gratis" med vissa appar och tjänster. Enligt PTS går Telias abonnemang mot EU:s regler när det kommer till nätneutralitet och abonnemangen bör ändras.

För några veckor sedan satte PTS ner foten rejält och gav Telia 30 dagar på att styra upp situationen, men nu har Telia bestämt sig för att överklaga PTS beslut i frågan. Anledningen är att Telia anser att PTS undersökning innehåller en hel del brister och att PTS inte tolkat EU-förordningen korrekt samt att beslutet kan få långtgående konsekvenser. Till Surfa.se säger Telia detta om beslutet:
Den kunddrivna marknadsutvecklingen skulle i aktuellt avseende överges till förmån för en ordning där detaljerade regelverk och myndigheter bestämmer vilka kunderbjudanden som får finnas på marknaden. En sådan utveckling riskerar att försena och försvåra digitaliseringen och skulle leda till att tjänster som underlättar människors digitala liv inte utvecklas.

Post- och Telestyrelsen håller förstås inte med Telias resonemang och anser att de tolkat EU:s beslut på rätt sätt. Till Surfa berättar Peter Ekstedt, presschef för Post- och Telestyrelsen, att det inte finns några brister i utredningen och att de försedde Telia med utkast av januaribeslutet redan i december. Telia kom då med liknande kritik och PTS gjorde ett par ändringar i beslutet som baserats på kritiken. Tydligen kände Telia inte att det var nog med ändringar.

Telia har begärt inhibition från rätten vilket betyder att operatören ska kunna fortsätta erbjuda sina kunder fri surf medan målet tas upp i Förvaltningsrätten. När målet tas upp är för tillfället okänt.

Mobil, Operatörer, telia, post och telestyrelsen
PTS sätter ner foten angående Telias fria surf Bryter mot nätneutralitet och måste ändras I december tog Post- och telestyrelsen fram ett utkast på ett beslut om Telias fria surf-kampanj där sociala medier skulle undantas från användarens datapott. Telia var inte helt nöjda av utkastet och skrev i ett pressmeddelande att PTS tolkning av EU:s nätneutralitetslagar var felaktiga och att Telia inte gör något fel med att erbjuda fri surf på sociala medier till sina kunder. PTS har nu kommit med ett slutgiltigt beslut och håller fast vid sin tidigare motivering och meddelar att Telia nu har 30 dagar på sig att rätta sig till reglerna. I ett pressmeddelande skriver PTS detta: Trafikstyrningsåtgärder och diskriminering av trafik kan på sikt leda till att slutanvändares valfrihet begränsas och att innovation och utveckling av nya innehållstjänster hämmas. Det kan också leda till fragmentering av internet vilket på sikt skulle vara negativt för konsumenterna. Telia kommer med rätt stor sannolikhet försöka överklaga PTS beslut. Tumnagel
93.1°
0
Bahnhof stänger ner datalagringen helt Raderar IP-adresser efter 24 timmar Bahnhof har sedan en tid tillbaka bråkat med Post- och Telestyrelsen om datalagring och PTS har hotat med böter på upp till tio miljoner kronor om Bahnhof stängde av lagringen. Bahnhof går rakt mot PTS order och tidigare idag meddelade Bahnhof-chefen Jon Karlung att all data från kunder ska raderas och IP-adresser kommer rensas inom bara 24 timmar. Jon Karlung säger detta om sin nya satsning: Ingen annan operatör sparar så lite uppgifter och så kort tid som Bahnhof. Vad jag hört är det tvärtom så att andra operatörer fortsätter att lagra uppgifter om sina kunder i diverse olika system Tumnagel
140.5°
0
Rätt hyggliga priser på bredband och mobiltelefoni i Sverige PTS har undersökt marknaden Post- och Telestyrelsen PTS har släppt rapporten "Prisutvecklingen för mobiltelefoni och bredband 2016" där man har undersökt hur marknaden för bredband samt mobiltelefoni ser ut och även jämfört detta med hur det ser ut i andra länder. När det gäller priserna på 100Mbit/s bredband så var det billigaste priset i Sverige 324 kronor i månaden vilket gjorde Sverige till det sjunde billigaste landet för bredband bland de 15 länder som PTS har jämfört. PTS skriver dock i sin rapport att det fanns lokala abonnemang som kostade 200 kronor i månaden för 100Mbit/s. Oftast handlar detta om gruppanslutningar via till exempel bostadsrättsföreningar. Inkluderar man även lokala abonnemang i statistiken så var Sverige det näst billigaste landet bland de 15 i statistiken. När det gäller mobiltelefoni är Sveriges billigaste abonnemang för minst 2GB data samt 100 fria samtal och 140 fria SMS i månaden näst billigast i PTS undersökning som ni kan se i diagrammet nedan. Det abonnemanget kostade 145 kronor och det var enbart operatörer i Finland som kunde erbjuda ett liknande abonnemang billigare av operatörerna de 21 länderna som ingick i undersökningen. Ovanstående var bara ett axplock från PTS omfattande rapport och skulle ni vilja studera den vidare så hoppa vidare till PDF:en som finns länkad nedan. Tumnagel
44.8°
0
9.5° 0 André Stray André Stray
ons. 15 feb 2017, 18:00
Telia överklagar PTS beslut om fri surf-erbjudande Pekar ut brister i PTS undersökning
9.5°
0