m

Vikbart är fanimig framtiden
Vi har testat Samsung Galaxy Fold

Vikbart är fanimig framtiden
Mobil / Feature

Samsung har äntligen släppt lös Galaxy Fold på marknaden och efter att ha tillbringat lite kvalitetstid med enheten måste jag erkänna att vikbart bannemig är framtiden. Och Galaxy Fold är det första steget dit. På gott och ont.

Vi kan väl börja med en liten historielektion. Galaxy Fold presenterades vid sidan av S10 i februari och planen var att lansera den böjbara luren i maj. Innan releasen begav vi oss till London för att klämma, känna och böja den nya enheten och den kändes förvånansvärt nice. Kort därefter hamnade luren i händerna på recensenter som lyckades förstöra sina enheter på olika sätt, vilket gav Samsung kalla fötter och drog i nödbromsen för releasen för att laga problemen.

Problemen var håligheter vid skärmkanterna där smuts kunde leta sig in under skärmen och ett skyddslager för panelen som såg ut som ett skärmskydd, vilket gjorde att folk försökte peta bort det och förstörde sina testenheter. Med den ordentliga releasen har båda dessa grejer fixats och Samsung har även pillat lite mer med gångjärnet för att hålla det stabilt i öppet och stängt läge.

Nu är som sagt enheten här och erbjuder en unik upplevelse som verkligen imponerar, men lämnar en del utrymme för förbättring. Precis som vad man väntar att en 1st gen-produkt ska göra.

Hur som helst. Nu tar vi och snackar lite Fold. I hopvikt läge måttar telefonen på 16 cm på höjden, 6 cm på bredden och 1,5 cm på djupet. Det smått underliga formatet gör att luren i hopvikt läge påminner mer om en flådig fjärrkontroll utan knappar mer än en mobiltelefon. På framsidan sitter det en 4,6 tum stor AMOLED-panel i 21:9-format med upplösningen 1680 x 720 pixlar. Ovanför skärmen sitter det hål för högtalare samt en selfiekamera.

Viker vi upp enheten möts vi av en massiv 7,3 tum stor AMOLED-panel med 4:3-format och upplösningen 2152 x 1536 pixlar. Uppe i högra hörnet på skärmen är det en ordentlig urgröpning där selfiekamerorna huserar. Skärmen har ett skyddslager av plast som går hela vägen ut i ramen och lämnar inga jobbiga kanter som går att pilla på. Plastfilm har en tendens att kännas lite mjuk när man interagerar med skärmen, men att klicka och svepa känns mer eller mindre detsamma som med en glastäckt panel.

Skärmen är, precis som vanligt när det kommer till Samsungs enheter, verkligen på topp. Färger ser fina ut och den massiva panelen får film, bilder och spel att se riktigt bra ut. Skarven i mitten av skärmen är inget större problem och syns knappt när du använder telefonen, men den känns givetvis om du drar fingret över mitten.

Fortsätter vi kika på utsidan så hittar vi volymrocker, powerknapp, USB-C och diverse hål för högtalare. Högtalarna i telefonen ger ifrån sig ett ordentligt fylligt ljud och det är möjligt att aktivera Dolby Atmos om du behöver lite extra kräm när du tittar på film.

Själva bygget är förvånansvärt stabilt och utöver att du kan böja telefonen på mitten så ger telefonen inte sig vika om du försöker böja telefonen. Om du inte tar i så pass att du med avsikt försöker ha sönder telefonen, vilket är rätt dumt.

Ja, telefonen är mer fragil än en traditionell glasmacka, men det betyder inte att telefonen behövs hanteras med silkeshandskar. Om man inte är en vårdslös idiot, förstås. Hanterar man telefonen som en telefon ska hanteras så ser jag ingen anledning att den ska gå sönder. Och även om olyckan är framme så kan du använda Samsung Care+-försäkringen som praktiskt taget täcker allt förutom vattenskada och stöld, vilket gäller ett år efter köp av luren. Så om du är en person som ständigt går runt med en trasig telefon i fickan, så är Galaxy Fold inte någonting för dig.

Fold erbjuder som sagt ett nytt och till stor del härligt format som är fullt acceptabelt för en gen 1-produkt. Men när det kommer till framtida Fold-enheter så skulle jag vilja se att några saker ändrades. Bland annat borde Samsung se över skärmformaten då varken 21:9 eller 4:3 är speciellt optimala för videokonsumption. Sedan önskar jag att den lilla skärmen var större och täckte mer av framsidan.

När det kommer till kameror så erbjuder Fold ingenting nytt jämfört med Samsungs andra flaggskepp. Men den dock massvis med kameror. Enheten har en selfiekamera på framsidan ovanför den lilla skärmen, två på insidan och tre på baksidan. De tre på baksidan är identiska med kamerauppsättningen på S10+. Det vill säga en huvudsensor på 12MP med dubbla bländare, en 12MP-sensor med telefoto med 2x zoom och en 16MP-sensor med ultravidvinkel.

Bildresultatet är på så vis praktiskt taget detsamma som med vårens flaggskepp. Det finns lurar med snäppet bättre kameror på marknaden och det finns massvis som är sämre. Oavsett så lär ingen köpa Fold för kameraupplevelsen.

Det nya formatet kräver en hel del nyheter på mjukvarufronten. Och den största nyheten är App Continuity. Öppnar du en app på den lilla skärmen och viker upp telefonen så kan du fortsätta använda appen i fråga. Övergången sker helt sömlöst och tittar du på en Youtube-video sker det inget hack eller annan störande väntetid när du skiftar mellan skärmarna.

App Continuity från lilla till stora skärmen fungerar med samtliga appar, men om du vill gå åt andra hållet behöver du pilla lite i inställningar. Mer specifikt får du hoppa in Display-inställningar i inställningsmenyn och välja Continue apps on Front Screen. Där har du möjlighet att klicka i vilka appar som ska fortsätta rulla på frontskärmen när du viker ihop enheten. Man får testa sig fram när det kommer till vilka appar man vill slussa mellan skärmarna när du stänger telefonen. Undertecknad har i princip bara Maps och medieappar som hoppar till lilla skärmen när telefonen viks hop.

Fortsättningsfunktionen fungerar väl med majoriteten av apparna och hoppar du från lilla till stora skärmen är det bara att fortsätta att interagera från där du var på lilla skärmen. Vissa appar laddas dock om när man skiftar mellan skärmarna, men det är rätt få appar som beter sig på det viset. RSS-appen Feedly är en av apparna som inte optimerats och det är galet irriterande att använda appen på lilla skärmen, scrolla ner en bit, öppna Fold och inse att du måste scrolla ner till samma ställe igen. Oavsett: När det funkar så funkar det riktigt bra. Och det är väl ändå huvudsaken.

Utöver App Continuity har Samsung gjort ordentliga ändringar i multi-view-läget. Tack vare den stora skärmen på Fold går det praktiskt taget att ha hur många appar som helst uppe samtidigt. För att komma åt multi-view-funktionerna behöver du bara svepa in från telefonens högra sida för att få upp multi-view-menyn. Här ligger några av dina senast använda appar och du kan även pinna fast appar som du vill ha lätt tillgång till. Och det finns alltid en genväg till ditt appbibiliotek längst ner i listen.

Apparna kan användas sida vid sida genom att antingen klicka på en av apparna, vilket öppnar appen på telefonens högra sida, eller så kan du dra appen om du vill ha appen uppe på vänstra sidan av skärmen eller i en ruta som hovrar. Det är möjligt att ha en app uppe på vänstra sidan, två på den högra och ett oändligt antal som hovrar. Som exempel så kan vi köra både Youtube och Spotify på den högra sidan av skärmen och köra Reddit på den vänstra för ultimat mediekonsumtion. Värt att nämna är att ovan nämnda exempel är rätt dumt då ljud från en app kan spelas upp samtidigt.

Multi-view-funktionerna fungerar bra, men det finns utrymme för förbättring. Mer specifikt skulle jag vilja ha mer kontroll över rutnätet. De två apparna som kan vara uppe samtidigt får dela på utrymmet 50/50 på höjden och du kan bara justera storleken på bredden. Och hålls enheten i upprätt läge blir det väldigt mycket dödyta i videoappar om man placerar dessa på högra sidan. Detta går att kringgå en aning genom att köra horisontellt, men oavsett behöver användaren ha mer kontroll.

I och med att formatet är rätt nytt så är det rätt annorlunda att använda Fold jämfört med en traditionell smartphone. Det närmsta jag kan komma en jämförelse är känslan när man lägger på ett samtal med en fliptelefon och det är ungefär samma känsla när man interagerar med Fold. Med en vanlig telefon där den stora skärmen alltid är tillgänglig händer det oftare att jag bara ströanvänt telefonen utan något egentligt syfte.

Med Fold använder jag den lilla skärmen för att snabbt kolla mail, kolla RSS-flödet eller kontrollera musik via Spotify och behöver jag interagera mer med någon app så viker jag bara upp enheten och jobbar på. När jag är färdig viks telefonen ihop och läggs undan då jag är färdig med interaktionen. Helt ärligt var jag inte beredd på att det skulle vara så stor skillnad i mitt beteende när jag använt Fold jämfört med en annan telefon, men så blev det.

Utöver ovan nämnda mjukvarufunktioner så är själva mjukvaruupplevelsen mer eller mindre densamma som med en nyare Samsung-telefon med One UI. Vi hittar en hel del säkerhetsfunktioner via Knox, PC-miljö med DeX och tillgång till Samsung Pay.

Allt som allt. Galaxy Fold är inte någon lur för massorna, utan är riktad mot early adopters och stora Samsung-fans. Med det sagt är detta den flådigaste mobilupplevelse undertecknad varit med om på flera år och är verkligen en frisk fläkt på mobilmarknaden. 23 lök är dock väldigt mycket för en telefon, men om du vill ha det fetaste på mobilmarknaden just nu så är det bara att gilla läget.

Samsung Galaxy Fold finns tillgänglig nu i en handfull butiker runt om i Sverige. Den kostar runt 23.000 kronor (Sponsrad länk till Prisjakt).

Läs mer
38.1°
0

Vikbart är fanimig framtiden

Vi har testat Samsung Galaxy Fold

Biografbranschen ska dra igång en bioklubb
För att dra mer besökare till biograferna

Nordisk Film, SF Studios, Filmstaden och Svenska Bio ska nu dra igång något man kallar för Filmbiografklubben, en bioklubb som ska ge medlemmarna rabatterade biljetter till ett utvalt antal filmer. Tanken är att det ska väljas ut tio filmer per år, varav minst två svenska filmer, som medlemmarna i bioklubben ska kunna se för halva priset. I Danmark finns den liknande klubben Biografklub Danmark som ses som en förlaga till Filmbiografklubben. Den har funnits i över 20 år och har idag runt 200.000 medlemmar. Ett medlemsskap i Filmbiografklubben kommer att kosta 149 kronor per år. När det hela kommer att lanseras saknas det än så länge uppgifter om. Tumnagel
37.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

En trailer för Pig
Nicolas Cage vill ha tillbaka sin gris

Pig är en kommande film där någon har kidnappat en tryffeljägares, spelad av Nicholas Cage, favoritgris. Pig har premiär den 16 juli. Tumnagel
37.5°
+
Frode Wikesjö
0

Sverige blir bättre i Microsoft Flight Simulator
Ny uppdatering uppdaterar landskapet

I går utannonserade Microsoft en ny uppdatering för Microsoft Flight Simulator. Denna uppdatering, som heter World Update V: Nordics, innehåller förbättrade kartor för Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge. Det innebär att dessa länder nu har förbättringar i detalj av stora landskap, förbättringar av regional arkitektur, förbättrad data för 100 flygplatser och 78 noggrant utvalda intressanta platser. World Update V: Nordics kan plockas hem helt utan extra kostnad för alla Microsoft Flight Simulator-spelare. Microsoft Flight Simulator finns för närvarande tillgänglig på Xbox Game Pass för PC, Windows 10 samt Steam och kommer till Xbox Series X | S den 27 juli. Tumnagel
40.6°
+
Frode Wikesjö
0

Vi shazamar en miljard gånger i månaden nu
Vilken låt är det här?

Shazam är en av de där sakerna som man om och om igen fascineras över att det fungerar. Shazam släpptes faktiskt som tjänst 2002 och då som SMS-tjänst och 2008 släpptes det som app för iPhone. Sedan levde tjänsten vidare under tio år tills 2018 då Apple köpte tjänsten. Det tog tio år för Shazam att nå en miljard shazamningar men nu har man en riktigt hög användning och ligger på en miljard per månad. Totalt har vi användare undrat vilken låt som spelas 50 miljarder gånger och fått svar från deras databas med 51 miljoner låtar. Den mest efterfrågade låten genom tiderna är Dance Monkey med Tones and I. Tumnagel
40.7°
+
Roger Åberg
0

Cyberpunk 2077 får ytterligare en uppdatering
CDPR fortsätter rensa upp buggfesten

Det har gått mer än ett halvår sedan Cyberpunk 2077 släpptes och gav oss en episk berättelse i en rätt flådig och intressant värld. Och en herrans massa buggar och prestandabekymmer. CD Projekt RED har sedan släppet jobbat hårt med att förbättra prestandan i spelet och fixa buggar och nu har ytterligare en patch släppts för att fixa några av spelets bekymmer. Patch 1.23 heter den senaste uppdaterinegn som släppts till alla plattformar spelet finns tillgängligt på och primärt fixar patchen en rad buggar som uppstår i vissa uppdrag. Utvecklarna skriver dock att spelet har blivit stabilare och spelare ska inte uppleva lika många krascher som tidigare. Tumnagel
39.6°
+
André Stray
0

Finsk satellit i trä har gjort ett första höghöjdstest
Woodsat har gjort en tripp till stratosfären

I Finland håller företagen UPM Plywood, Arctic Astronautics och Huld på utvecklar en liten satellit gjord av plywood som man hoppas kunna sätta i omloppsbana någon gång i slutet av året. Satelliten kallas för Woodsat och i veckan har man gjort ett första test av satellitens kamera på hög höjd. I klippet nedan kan ni kolla in när Woodsat skickas upp till jordens stratosfär med hjälp av en höghöjdsballong. När ballongen exploderade på grund av det höga trycket som råder där så föll satelliten tillbaka till jorden och utvecklarna kunde sedan åka och hämta den för inspektion. Woodsat är tänkt att skjutas upp till jordens omloppsbana från Nya Zeeland ombord på en Rocket Labs Electron-raketer. Exakt när detta kommer att ske finns det än så länge inga uppgifter om. Woodsat är tänkt att ligga i en omloppsbana på mellan 500 - 550 kilometer ovanför jorden och kommer att ha en del instrument från ESA med sig på färden. Tumnagel
40.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Google ryktas släppa tjänst för att lära ut språk
Tivoli ser ut att bli en konkurrent till DuoLingo

The Information har varit i kontakt med källor som uppger att Google håller på och utvecklar en tjänst med vilken användare ska kunna lära sig olika språk. Det skulle givetvis inte vara helt konstigt att Google satsade på en sådan tjänst då man redan idag har en väldigt bra översättningstjänst. Enligt The Informations källor ska Googles språktjänst heta Tivoli och kunna lära ut språk via Googles sökmotor, YouTube och Google Assistant. Tjänsten verkar baseras på LaMBDA, den AI-baserade konversationsmodell som Google presenterade på årets utvecklarkonferens Google I/O. Google tros kunna lansera Tivoli någon gång senare i år. Marknaden för språkutbildningar online förutspås vara värd 21,2 miljarder dollar år 2027 enligt analysföretaget Meticulous Research. Bland de som pysslar med sådant idag finns bland andra Babel, Duolingo och Rosetta Stone. I klippet ovan kan ni kolla in när Googles vd Sundar Pichai presenterade LaMBDA på årets Google I/O. Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Maskinlärning gör korta videoklipp av en stillbild
Med imponerande resultat

Forskare på University of Washington säger sig ha utvecklat en teknik som med hjälp av bara ett enda fotografi kan skapa ett kort animerat videoklipp som påminner om när fotografiet fotades. Forskarna ska ha använt sig av neural nätverk för maskinlärning vilka med hjälp av en algoritm räknat ut hur en animation baserad på fotografiet skulle kunna se ut. Ni kan se ett exempel i animationen här ovanför och ni hittar några till om ni hoppar vidare på länken nedan. Där kan ni även läsa lite mera ingående om hur man gått tillväga när man utvecklade systemet som ligger bakom de realistiska animationerna. Forskarnas system verkar i dagsläget vara specialiserat på vattenfall. Det hela kommer att presentera lite närmare på konferensen "Conference on Computer Vision and Pattern Recognition" vilken drar igång 22 juni. Tumnagel
48.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Kolla in trailern för Lilith
Bedragen kvinna åkallar demon från helvetet

Går ni igång på skräckkomedier med 80-tals-vibbar så kanske kommande Lilith kan falla er i smaken. Filmen handlar om en bedragen kvinna som åkallar succubus-demonen Lilith för att hämnas på sin pojkvän. Succubus-demoner gestalts som kvinnor och de använder förförelse som vapen för att komma åt sina offer. Lilith släpps digitalt 9 juli. Tumnagel
33.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Medium släpps till PS5 i september
Inte längre bara för Microsofts plattformar

The Medium från Bloober Team släppes i början av året till Xbox Series X/S och PC, men för några veckor sedan började de tisslas och tasslas om att spelet var på ingång till Playstation 5. Ryktena verkar stämma och nu har Bloober Team bekräftat att spelt kommer släppas till Sonys nya konsol 3 september. Spelet komer erbjuda samma spelupplevelse som tidigare och spelare kommer ta kontroll över ett medium som har möjlighet att hoppa mellan två världar och använder sina förmågor för att reda ut ett mystisk mysterium. Tumnagel
36.9°
+
André Stray
0

E3 2021 Kolla in Xbox Games Showcase: Extended
En liten E3-epilog

Klockan 19:00 i kväll kommer Microsoft hålla en liten epilog till deras E3-presentation där man ska visa upp lite mer grejer som man har att bjuda på. Sändningen kommer för det mesta fokusera på djupdykningar från utvecklarna till de olika spelen så man ska nog inte förvänta sig några eller allt för många nya grejer här. Du kan se presentation i direktsändning i spelaren ovan eller borta på Twitch. Tumnagel
38.8°
+
Frode Wikesjö
0

Alla framtida Disney+-serier kommer släppas på onsdagar
Ser till att det finns saker att se fram emot varje lillördag

Fredagar brukar generellt vara en optimal släppdag för streamingtjänsterna, men det verkar som att Disney inte är så sugna på att konkurrera med alla andra släpp av filmer och serier. Innan Loki hade premiär meddelade Disney att nya avsnitt av serien skulle släppas på onsdagar i stället för fredagar, vilket har varit släppdag för nya avsnitt av WandaVision, Falcon and the Winter Soldier och The Mandalorian. Nu meddelar Disney att denna ändring kommer gälla alla framtida Disney+-serier, vilket gör att Disney-fans har något att se fram emot varje onsdag. I och med detta stuvas det om lite i premiärschemat. Samtliga serier som har fått släppdatum har tidigarelagts för att anpassa sig till nya schemat, till exempel kommer Monsters Inc-spinoffen Monsters at Work ha premiär 2 juli i stället för 7 juli Ovan har ni en trailer för Loki, vilket var den första Disney+-serien som började släppas på onsdagar. Tumnagel
42.2°
+
André Stray
0

Kolla in när taikonauter går ombord på ny rymdstation
Kinesiska rymdfarare lämnade jorden tidigare idag

Här är ett kort klipp som visar när Kinas farkost Shenzhou 12 dockar med rymdstationen Tiangongs basmodul Tianhe. I klippet får vi dessutom se när de tre taikonauterna Nie Haisheng, Liu Boming och Tang Hongbo glider in i Kinas nya rymdstation och bekantar sig med omgivningen där. Shenzhou 12 lämnade jorden i natt svensk tid och anlände till Tianhe cirka sju timmar efter det. Det här var Kinas första bemannade rymduppdrag på fem år. Det är planerat att de tre taikonauterna kommer att vara ombord på Tianhe i cirka tre månader för att därefter bege sig tillbaka till jorden. Tumnagel
38.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Trailer för How I Became A Superhero
Fransk superhjältefilm släpps 9 juli

Netflix har släppt en trailer för den kommande filmen How I Became A Superhero och denna kan ni kika på ovan. I filmen får vi träffa ett par poliser som måste samarbeta för att sätta stopp för skurkar som vill sno superkrafter från folk. 9 juli har How I Became A Superhero premiär på Netflix. Tumnagel
39.2°
+
André Stray
0

En ordentlig mängd gameplay från No More Heroes 3
Ser actionspäckat ut

I samband med Nintendos E3-show kördes det även en Treehouse-ström där vi fick se lite mer av de spel som är på ingång till Switch. No More Heroes 3 fick lite tid i rampljuset och vi fick se strax över 20 minuters gameplay som fokuserade på stridssystemet i spelet. No More Heroes 3 släpps 27 augusti till Nintendo Switch. Tumnagel
37.0°
+
André Stray
0

Vi har kollat in BMW iX
Första leveranserna i november

Det händer mycket på elbilsfronten nu och en kommande och intressant modell är BMW iX. Det här är deras första SUV, eller SAV som de kallar den, i deras "rena" i-serie där vi tidigare har sett i3 och i8. BMW ska ha lite cred för att man har väntat så länge med en SUV, men nu är den alltså produktionsklar och vi har kollat in två förseriebilar. Är man sugen på att köpa finns det två varianter, iX xDrive40 har 326 hästar, batteri på 71 kW netto, laddkapacitet på 150 kW, räckvidd på 425 km och 0-100 går på 6,1 sekunder. iX xDrive50 har 523 hästar, batteri på 105,2 kW netto, laddkapacitet på 200 kW, räckvidd på 630 km och 0-100 går på 4,6 sekunder. Senare kommer ytterligare en version som man kallar för iX M60 och den har 600 hästar. Utsidan är, hmm, udda och när vi frågade på Instagram vad ni tycker om den var det en övervägande majoritet som tyckte att bilens design inte var mycket att hänga i julgranen. Uppskattningsvis 75 procent av er dissade formen. Tumnagel
35.6°
+
Roger Åberg
0

Jimmy Kimmel intervjuar mannen som svaldes levande
I en knölval

Pratshowvärden Jimmy Kimmel fick nyligen sig en liten pratstund med Michael Packard vilket är den 56-årige dykaren som svaldes levande av en knölval förra veckan. Tumnagel
36.5°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in när ett tiovåningshus byggs på en dag
Snabba puckar i Kina

Den kinesiska byggjätten Broad Group har visat upp ännu en spektakulär byggnation. I videon nedan kan ni kolla in en hur företaget bygger ihop ett tiovåningshus på lite över ett dygn, 28 timmar och 45 minuter ska det hela ha tagit. Broad Group har specialiserat sig på att bygga modulära hus där husdelarna tillverkas i en fabrik och sedan transporteras till platsen där huset ska byggas. Varje modul är lika stor som en traditionell container vilket gör att transporten till byggplatsen även den kan bli rätt smidig. Huset i exemplet nedan ska kosta cirka 3 miljoner dollar, motsvarande cirka 25 miljoner svenska kronor, exklusive transportkostnaderna. Tumnagel
47.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Breitling och Ironman i samarbete
Tävlingen alltså

Sugen på en ny klocka? Vältränad nog för att klara av Ironman? Då är det här något för dig. Breitling och Ironman har nämligen börjat samarbeta och lanserar nu specialversioner av Endurance pro. Två versioner kommer att finnas. En röd som kommer att finnas att köpa för folk och fä och så en version i svart och guld som du måste genomföra tävlingen för att få köpa. Samarbetet är långsiktigt så fler modeller kommer att komma i framtiden. Tumnagel
80kg
+
Roger Åberg

Kolla in turistattraktionen Flygande kyssen
Haka på två jättestatyer upp i luften

Här kan ni kolla in en av Kinas senaste turistattraktioner som man byggt för att locka turister till Wulong Baima Mountain Scenic Area i mellersta Kina. Attraktionen kallas för "Flying Kiss" och består av två jättestatyer som byggts på ett cirka tusen meter högt berg i området. De båda statyerna är försedda med roterande observationsplattformar där turister kan få en hygglig vy över omgivningarna i området. När de båda statyerna når sin högsta punkt ser det ut som om de båda statyerna kysser varandra i luften, därav namnet på attraktionen. Wulong Baima Mountain Scenic Area ligger cirka 2,5 timmars bilfärd från den kinesiska jättestaden Chongqing. Tumnagel
76kg
+
Wille Wilhelmsson

Ett paraply som du kan bära som poncho
Om du inte har några lediga händer

Thanko har tagit fram ett paraply som kan bli en poncho. Det kan ju vara praktiskt om det börjar tokregna och/eller om man inte har några händer lediga att hålla paraplyet i. Nu är det ju så att man potentiellt får offra sin värdighet lite då man inte direkt ser supercool ut med ponchon på. Men man blöt verkar man inte bli i alla fall vilket ju alltid är något. Paraplyet kostar runt 250 kronor. Tumnagel
84kg
+
Frode Wikesjö

Ferrari gör sko med Puma
Spänn fast fötterna!

Puma och Ferrari har gjort en sko tillsammans och det är en rätt snygg en, om man gillar Ferrari. Modellen kallas ION F och ska faktiskt vara framtagen av Puma tillsammans med Ferrari. Modellen saknar snören och har istället ett magnetiskt spänne. Självklart hittar vi Ferrari-loggor och vissa detaljer på skorna har faktiskt lite sportbilskänsla. Finns så klart i rött och svart. Prislappen ligger 410 euro på Ferraris hemsida. Tycker man att det är för dyrt finns det ett gäng andra Ferrari-modeller hos Puma för en mer normal peng. Tumnagel
52kg
+
Roger Åberg

24 sätt att knyta en sko
Om du behöver lite variation

Att knyta skorna är något man lär sig och sedan gör man det på samma sätt år ut och år in. Vill man ha lite mer variation i sitt liv kan man prova några av de här 24 varianterna. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg

Metallica kommer till Copenhell 2022
Enda nordiska spelningen för bandet nästa år

Den danska rockfestivalen Copenhell meddelade idag att man har bokat in Metallica till nästa års festival. Enligt Copenhell kommer det att vara den enda nordiska spelningen som Metallica gör under nästa år. Copenhell ställdes in både i år och förra året. Nästa år blir antagligen en höjdarfestival för de som uppskattar rockband som lirat i över 40 år. Förutom Metallica kommer band som Iron Maiden, Kiss, Judas Priest, Bad Religion och Mercyful Fate att spela på festivalen. Dessutom är även Korn, Hellacopters och ett tiotal andra band klara för den danska rockfestivalen. De flesta biljetterna till Copenhell såldes redan 2020 men ett litet antal biljetter kommer att släppas nästa vecka. Copenhell 2022 kommer att bli en fyradagarsfestival som pågår 15 - 18 juni nästa år. Tumnagel
99kg
+
Wille Wilhelmsson

Få koll på alla typer av espresso-varianter
Med och utan mjölk

Kaffe är gott, speciellt om det är gjort av en bra barista. Tyvärr finns det en helvetes massa espressomaskiner i landet, men väldigt få som verkligen kan hantera dem. Är du på ett ställe med espressomaskin så finns det ett gäng olika varianter du kan få serverade, men vad är det för skillnad på dem egentligen? Tumnagel
92kg
+
Roger Åberg

Boktips: Taking on Gravity
Richard Brownings bok om hans jetdräkt

Nu släpper uppfinnaren Richard Browning boken "Taking on Gravity: A Guide to Inventing the Impossible from the Man Who Learned to Fly" där han berättar historien bakom sin så kallade jetdräkt. Vi har skrivit om Browning och hans Iron Man-liknande dräkt många gånger sedan han först presenterade denna 2017. I sin bok berättar han lite mer om hur han kom på idén till dräkten och senare skapade företaget Gravity från vilket dräkten idag går att köpa. Richard Brownings "Taking on Gravity: A Guide to Inventing the Impossible from the Man Who Learned to Fly" släpps som ebok, ljudbok och pappersbok vilka kostar lite olika beroende på vilket format man är intresserad av. Tumnagel
82kg
+
Wille Wilhelmsson

Cliff Burton-museum ska byggas i Ljungby
Metallicas första basist hedras i småland

Smålandsposten rapporterar att Metallicas första basist Cliff Burton kommer att hedras med ett museum i småländska Ljungby. Det var utanför Ljungby som Cliff Burton dog då Metallicas turnébuss körde av vägen där efter en spelning i Stockholm 1986. Museet kommer att beviljats bidrag på 300.000 kronor från Riksantikvarieämbetet vilka ska användas för att uppföra museet. På museet kommer man att försöka berätta historien om vem Cliff Burton var, Metallica, olyckan såväl som fansens egna historien om Burton. När Cliff Burton-museet kommer att öppna finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni lyssna på när Metallica framförde "For Whom the Bell Tolls" med Burton på bas 1985. Tumnagel
116kg
+
Wille Wilhelmsson

Lego släpper Adidas-lego
Adidas släpper Lego-sneakers

Det har varit mycket Lego-skor i år, en del snyggare än andra. Nu är det dags igen och den här gången är det lite annorlunda, för nu kommer det även ett bygge från Lego. Målet för både lego och sneaker är klassikern Superstar. Adidas har här gjort en rätt klassisk sko som har en del lego-detaljer både fram, bak och på sidan. Skon kommer att säljas här från 1 juli och prislappen ligger på 140 euro för vuxenstorlekar och mellan 55 och 75 euro för barnstorlekar. Lego har gjort ett rätt rejält bygge på 731 delar som så klart levereras i en sko-kartong. Det här bygget kommer att bli ett måste för sneakersnörden och det motiverar kanske prislappen på 1149 kronor. Tumnagel
61kg
+
Roger Åberg

Plantation Rum får fina askar av Sebastián Mateu
Tillverkade på Carl Malmsten Snickeri

Plantation Rum har dragit igång ett samarbete med konsthantverkaren och möbelsnickaren Sebastián Mateu för att ta fram kollektionen "The Plantation Craft Collection". Denna kollektion består av en serie boxar i olika storlekar och färger, tillverkade på Carl Malmsten Snickeri och skapta av genomfärgat fanér i ask. Kollektionen består av dryckesförvaring med tillhörande spelask innehållande domino och kortlek och är tillverkad i begränsad och signerad upplaga. De kan användas för förvaring men är framförallt skapta som inredningsdetaljer för hemmet. Alla askar i kollektionen är tillverkade av Sebastián Mateu själv i begränsad och signerad upplaga. I ett försök att stödja hantverk kommer Plantation Rum skänka överskottet till hantverksprojektet Kulturgatan, grundat av stiftelsen Lehmanns Verkstad i Bodafors. Försäljningen av dessa askar sker via länken nedan. Tumnagel
104kg
+
Frode Wikesjö

Iggy Pop kommer till Sverige
10 juni 2022

Den legendariska rockartisten Iggy Pop kommer uppträda på Filadelfia i Stockholm fredagen den 10 juni 2022. Iggy Pop har levererat hits sedan 1969 så konserten kommer sannolikt bjuda på massvis med godbitar från punkens gudfader. Biljetterna till konserten släpps nu på fredag den 18 juni klockan 10:00 via länken nedan. Tumnagel
96kg
+
Frode Wikesjö