Xiaomi Mi 10T Pro imponerar rejält
Vi har petat på det nya flaggskeppet
TL;DR: Mi 10T Pro erbjuder en komplett mobilupplevelse med ruskigt bra kamera, ordentlig batteritid, snorsnabb skärm och en allmänt härlig upplevelse.
Xiaomi har gjort rediga telefoner till ett förhållandevis lågt pris och med nya Mi 10T Pro är detta inget undantag. Vi har fått tillbringa lite kvalitetstid med telefonen den senaste veckan och vill man ha en flaggskeppsupplevelse, men inte vill pröjsa flaggskeppspriser så är Mi 10T Pro onekligen ett klockrent alternativ.
En rejäl pjäs
Designen på Mi 10T Pro är inte precis något som får oss att vända på huvudet då den påminner om praktiskt taget alla andra flaggskepp på marknaden just nu. Telefonen har en ordentlig skärm på 6,67 tum på framsidan som är helt platt samt glas med böjda kanter på baksidan. Den har praktiskt taget samma mått som OnePlus 8 Pro men då Mi 10T Pro är snäppet tjockare och har en platt skärm känns den lite större och bulkigare än OnePlus-telefonen. Det är väl inga större problem i sig, men väntar man sig en lätt och nätt telefon så är nog inte Mi 10T Pro ett bra alternativ.
Något jag inte riktigt älskar med utsidan är det faktum att baksidan är blank. Jag förstår inte riktigt hur mobiltillverkare tänker med sånt. ”Här har du en telefon som kommer se ut som en rejäl kladdfest tre sekunder efter du plockat upp den ur lådan.” Det kanske är jag som är extra grisig, alternativt bara gnällig, men jag uppskattar ändå en telefon som ser fräsch ut. Och en matt baksida är ett svinenkelt knep att se till att telefonen inte blir en fingeravtrycksmagnet. Med texturerad baksida får man även lite extra greppvänlighet, så varför envisas med blank baksida egentligen?
Sedan har vi kameramodulen som sticker ut någon millimeter på baksidan som gör telefonen lite tjockare. En helt platt sida hade ju varit fördelaktigt, men det är ändå ett nödvändigt ont för att rymma den ordentliga kameran.
Bortsett från mitt ogillande av blanka baksidor, vilket gäller alla telefoner oavsett tillverkare, så är Mi 10T Pro en riktigt väldesignad pjäs med en ordentlig tyngd som får luren att kännas redig och härlig. Enheten får lite minus för utstickande kameramodul och blank baksida, men dessa grejer är endast störningsmoment och inga regelrätta dealbreakers.
Riktigt bra hårdvara, men inte bäst
Mi 10T Pro är utrustad med den bästa hårdvaran som finns tillgänglig till Androider. Nästan i alla fall. På insidan sitter det ett stycke Snapdragon 865, 8GB ram och 128GB lagring. Xiaomi har skippat plus-versionen av Snapdragon 865, men det är ändå helt okej. Den extra krämen plus-versionen har att erbjuda påverkar inte upplevelsen på något märkbart sätt. Visst, man kan få några fler fps i tunga spel och spara några sekunder om man redigerar video, men då allt flyter på riktigt härligt på telefonen så känns det inte som att plus-versionen skulle bidra med någon härligare upplevelse.
Utöver Snapdragon 865 kör enheten UFS 3.1-lagring och LPDDR5-ram, så även om man inte får den snabbaste mobilprocessorn så har man tillgång till den snabbaste lagringsstandarden och ram-tekniken som finns i mobila enheter för tillfället.
Batteriet ligger på stabila 5000mAh och med den stora mängd batteri så är batteritorsk inget man behöver oroa sig för. Under vårt test har vi inte behövt ladda luren varje natt, utan petat in laddaren när det behövts, vilket skett ungefär varannan dag. Och om man behöver krisladda så är det bara att peta in den medföljande laddaren på 33W, vilket ger dig den kräm du behöver på kort tid.
Kort sagt så ger insidan oss det vi behöver och prestandamässigt erbjuder Mi 10T Pro samma kräm som andra flaggskepp på marknaden. Den största saken som skiljer Mi 10T Pro med andra flaggskepp är panelen. I stället för att köra en OLED-panel med riktigt bra svärta och tjusiga färger har man valt att köra en LCD-panel, vilket inte riktigt leverera samma härliga skärmupplevelse som OLED. Valet att skippa OLED är dock helt okej i slutändan. LCD-panelen i Mi 10T Pro erbjuder en riktigt härlig och snabb upplevelse tack vare riktigt bra färgåtergivning och 144Hz i uppdateringsfrekvens. Och helt ärligt är den extra färgåtergivningen OLED-paneler kan leverera inte allt för märkbar om man inte jämför enheter sida vid sida.
Gränssnittet är en fröjd
Xiaomi Mi 10T Pro kommer med Xiaomis senaste Android-gränssnitt MIUI 12. Jag har inte varit ett stort fan av gränssnittet tidigare då det känts som att Xiaomi tagit de sämsta delarna från iOS och petat in i Android, typ som avsaknaden av appbibliotek. Med tiden har gränssnittet förbättrats rejält och förbättringarna har skett till den grad att jag faktiskt gillar systemet. Hör och häpna. MIUI är ju fortfarande ett kärleksbarn mellan Android och iOS, men den konstanta finputsningen har gett användarna ett rätt härligt gränssnitt som känns rappt, inte är för bloatigt och ser bra ut.
Nyheterna som uppskattas med i MIUI 12 är bland annat appbiblioteket, kontrollcentret, bättre navigationsgester, svävande fönster, förbättrat dark mode och mer omfattande integritetskontroll. Och sedan förvånansvärt tjusiga animationer.
Appbiblioteket är en fröjd att använda. Att kunna ha en ren och fräsch hemskärm med några lättillgängliga appar och ett bibliotek med alla mina appar är i alla fall något som jag vill ha på en Android. Något Xiaomi gjort som jag verkligen uppskattar är appsortering. Sveper du upp från hemskärmen så ser du alla dina appar, men sveper du därefter till höger så hittar vi specifika kategorier för kommunikation, media och verktyg, vilket gör det väldigt lätt att hitta den app du behöver på telefonen. Sedan har vi ett lättillgängligt sökfält i botten av skärmen som låter dig söka bland dina appar. Det är ett smart system som gör dina appar lättillgängliga utan att fylla hemskärmen med plotter.
Det nya kontrollcentret uppskattas också rejält. Sveper du neråt på hemskärmen så dyker kontrollpanelen upp och ger dig snabb tillgång till inställningar som wifi, mobildata, bluetooth, ficklampa och ljusstyrka. iOS-användare lär känna igen kontrollcentret rejält då det praktiskt taget är en ren kopia av kontrollcentret på iOS.
Med det sagt så är allt inte toppen med MI UI. Xiaomi petar in lite reklam här och var i gränssnittet, vilket känns sådär. Till exempel om du laddar ner en ny app så kommer denna scannas av för virus och annat trams, och när scannen är klar så får man rekommendationer från Play Store. Det är möjligt att stänga av detta relativt lätt, men det hade ju varit trevligt om det var opt in i stället.
Kameran är smart, snabb och härlig
Kameran i Mi 10T Pro skiljer sig inte allt för mycket från vårens flaggskepp i Mi 10-serien. Enheten erbjuder en quad-kamera med en huvudsensor på rejäla 108MP med optisk bildstabilisering och är kapabel att spela in 8K-video. Monstersensorn ackompanjeras av en ultravidvinkelsensor på 13MP, en makrokamera på 5MP och en djupsensor. På framsidan sitter det en selfiekamera på 20MP. Något som saknas är telefoto, men helt ärligt är detta något vi utan problem kan leva utan.
Det handlar alltså om en rätt rejäl kameramodul och till skillnad från andra mobiltillverkare har Xiaomi varit rätt duktiga på att utnyttja sensorernas kapacitet till fullo för att leverera bra video- och bildmaterial. Och samma gäller med Mi 10T Pro. Kameran är riktigt vass och levererar skarpa bilder som är ljusa på rätt ställen och färgåtergivningen är verkligen på topp. Under vårt test har vi jämfört kameran med enheter som OnePlus 8 Pro och Samsung Galaxy Z Fold 2, som har samma kamerauppsättning som S20+, och Mi 10T Pro smäller båda på fingrarna genom att leverera bilder med mer korrekta färger. Nedan har ni en testbild och ni kan se hur Mi 10T levererar korrekt färgton, jämfört med OnePlus 8 Pro och Fold 2. Klicka här för att se jämförande bilder i högre upplösning.
På mjukvarufronten har det petats in en hel del trevligheter som drar nytta av sensorerna. Bland annat finns sex fristående lägen för långa exponeringar, vilket är finemang om man vill plåta stjärnor eller röriga folkmassor och få lite flådiga effekter. I Photo Clone-läget kan du kopiera dig själv genom att ställa dig på olika ställen framför kameran och läget kombinerar de olika bilderna till en bild, vilket även fungerar i video. Sedan finns Dual Video-läge som låter dig använda kamerorna på fram- och baksidan samtidigt. Kort och gott är det en varierad kompott foto- och videolägen som både är användbara och roliga att använda.
Sammanfattningsvis så är Mi 10T Pro ett regelrätt flaggskepp som folk kommer kunna lägga vantarna på utan att betala flaggskeppspris. Byggkvaliteten är verkligen på topp, den snabba skärmen höjer användarupplevelsen rejält och får luren att kännas riktigt rapp samt en kamera som slår de flesta konkurrenter på fingrarna.
När Xiaomi Mi 10T Pro kommer släppas och specifikt vad den kommer kosta är för tillfället okänt, men svensk releaseinfo bör dyka upp inom en snar framtid.
I vanlig ordning är det bara att plita ner en fråga eller två i kommentarsfältet om det är något ni undrar över om Mi 10T Pro.























