23 i dag 10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
ARM får äntligen en 64-bitars arkitektur AppliedMicro visar upp första plattformen baserad på ARMv8
ARM får äntligen en 64-bitars arkitektur

Applied Micro Circuits Corp. visade i fredags upp världens första ARM-baserade plattform kompatibel med 64 bitar, en plattform som kommer rikta sig mot nästa generation av datamoln, trådlös infrastruktur samt lagrings och säkerhetsapplikationer.

Företaget har valt att kalla den nya typen av processorer för X-Gene och är flerkärniga processorer med baserade på de högpresterande ARMv8-plattformen från ARM. Processorerna kan ligga på klockfrekvenser av upp till 3,0 GHz och kommer erbjuda bra prestanda samtidigt som strömförbrukningen sänks drastiskt jämfört med nuvarande lösningar, enligt Applied Micro.

Det här kommer säkerligen att bli en intressant plattform för dagens företag i datamolnsmarknaden, en marknad som till största del domineras av servrar baserade på x86-teknologi från AMD eller Intel. Fördelen med de nya processorerna är alltså att strömförbrukningen kan sänkas mycket, vilket i sin tur också reducerar kostnader för datacenter.

Applied Micro utlovar att med den nya plattformen ska man kunna sänka kostnaderna för servrar, strömförsörjning och komplexitet med mer än 50 %.

De första X-Gene processorerna, eller server-on-a-chip som Applied Micro kallar dem, beräknas att komma ut under andra halva av nästa år och chipen ska tillverkas av TSMC.

PC, Hårdvara, ARM, Applied Micro, 64-bit
37.5° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
mån. 31 okt 2011, 12:12
ARM får äntligen en 64-bitars arkitektur AppliedMicro visar upp första plattformen baserad på ARMv8
37.5°
0