41 i dag 44 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Googles nya AI är bättre på datorspel än människor Bemästrar flera Atarispel
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Googles nya AI är bättre på datorspel än människor

Ett team på Google ville kolla om en AI skulle klara av att spela datorspel på egen hand och kopplade upp den mot ett gäng klassiska Atari 2600-spel utan att bidra med några instruktioner om hur spelen fungerade. Tanken var att den skulle lära sig med hjälp av ett belöningssystem där en liten belöning delades ut varje gång något genomfördes på rätt sätt, i det här fallet varje gång datorn lyckades ta poäng i spelen.

Efter att datorn börjat samla på sig mer och mer poäng började den också bemästra spelen med allt större säkerhet. Den var bland annat tvungen att ta fram strategier och anpassa sitt spelande för att avancera. I videon ovan kan ni exempelvis se hur den blir bättre och bättre på spelet Breakout tills den hittar en smart strategi för att använda bollens rörelsemönster för att effektivt ta poäng.

Totalt fick datorn testa 49 Atarispel och i hälften av spelen lyckades datorn lära sig så mycket att den presterade bättre än vad någon människa gjort. I spel som Space Invaders och Pong fick datorn 20-30 procent bättre poäng än den bästa människan.

Studien kring testerna publicerades idag och teamet bakom försöken konstaterar att datorn än så länge inte klarar av mer strategiskt avancerade spel som exempelvis Pac-Man, men de hoppas att det inte dröjer länge innan den klarar även det. Nästa steg i testerna kommer att handla om att försöka få datorn att lära sig av sina tidigare erfarenheter så att den kan använda kunskaper från ett spel och utnyttja dem i ett annat.

engadget.com PC, Mjukvara, Atari, Datorspel, AI, Google
63.0° 0 Emmy Zettergren Emmy Zettergren
tors. 26 feb 2015, 20:30
Googles nya AI är bättre på datorspel än människor Bemästrar flera Atarispel
63.0°
0