32 i dag 10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Hackningsbar bärbar dator designas av "Bunnie" Huang Baseras mycket på open-source
Hackningsbar bärbar dator designas av

Andrew "Bunnie" Huang blev känd när han hackade Microsofts första Xbox-konsol. Nu har han designat en egen bärbar dator som kommer med hacker-vänliga funktioner.

Projektet påbörjades i juni och moderkortsprototypen genomgår nu valideringstestning. Komponenterna som används på moderkortet är så mycket open-source som möjligt och specifikationer för nyckeldelarna finns allmänt tillgängliga. Det betyder att man kan skriva sin egen firmware och bygga sin egen mjukvara för systemet utan att bry sig om copyright. Det finns också en färdig Linux-variant att köra på datorn.

På moderkortet sitter ett Freescale iMX6 SoC med qyadcore Cortex-A9 processor klockad till 1,2 GHz. Varje kärna har också en NEON FPU och med finns också en Vivante GC2000 GPU med stöd för OpenGL ES 2.0. Moderkortet har plats för en DDR3 SO-DIMM, vilket ger stöd för upp till 4 GB RAM. vi hittar också en 3 Gbps SATA-port, SD och Mini PCIe-portar, ett par USB 2.0-portar, LVDS och HDMI samt både GbE och 10/100 Ethernet-portar. Allt detta på en storlek av bara 4,8" x 5,9"

Huang har också lagt till en FPGA med analoga inputs, PWM headers och digital I/O-kanaler. Det finns till och med en Rapberry Pi-kompatibel expansions-header. Moderkortet ska också fungera med lithium-polymer batteripack som ofta används av RC-entusiaster.

Det som saknas nu är ett chassi till moderkortet men där har Huang ett par idéer. Det verkar luta åt ett löstagbart tangentbord och touchpad. Vi ska dock tänka på att Huang designar datorn för sig själv och kanske drar igång en begränsad upplaga via kickstarter. Han säger att slutprodukten inte kommer vara billig på grund av de komponenter som används och den låga produktionsvolymen.

PC, Hårdvara, Bärbar dator, Open Source, Andrew "Bunnie" Huang
41.9° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
tis. 18 dec 2012, 16:32
Hackningsbar bärbar dator designas av "Bunnie" Huang Baseras mycket på open-source
41.9°
0