41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Intel planerar integrerad DSP för Broadwell Ska bland annat fokusera på röstigenkänning
Intel planerar integrerad DSP för Broadwell

När AMD släppte sina nya grafikkort så tillkännagav de även att de nya produkterna kommer ha en integrerad DSP för ljud. Nu verkar det som att Intel kommer göra något liknande med nästa generations plattformhubb och enligt läckta bilder så ska de 14 nm-baserade Broadwell-processorerna ha en integrerad DSP som driver Smart Sound Technology.

Till skillnad från AMDs TrueAudio, som designats för att förbättra ljud i spel, så fokuserar Intel på att sänka strömförbrukningen och förbättra röstigenkänning. Bilderna visar hur Smart Sound DSP kommer hantera mixing, decoding och post processing i realtid, något som det klarar av mycket effektivare än processorn själv.

Intels DSP kommer också att kunna spela upp ljud då Windows 8 försetts i low-power Connected Standby mode. Den funktionen finns redan i vissa Atom-processorer vilket tyder på att de kanske har en tidig version av den DSP som kommer sitta i Broadwell. Specifikationerna för den Clover Trail-baserade Atom Z2760-processorn nämner en 25-bit audio-processor som har en tidigare version av Smart Sound Technology. SoC-diagramet visar även en audio DSP.

Funktionen med Connected Standby i Broadwells DSP sträcker sig även till inspelning och det gör att den kan lyssna på röstkommandon medan systemet är i strömsparläge. Funktionen kommer kopplas till en "Genie" personal assistant mjukvara som kommer agera på användarens kommandon. Röstigenkänningen ska tydligen vara så bra att den kan identifiera olika röster men den är inte så bra att den kan ersätta lösenord.

PC, Hårdvara, Intel, Broadwell, DSP, Röstigenkänning
37.7° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
tors. 17 okt 2013, 14:34
Intel planerar integrerad DSP för Broadwell Ska bland annat fokusera på röstigenkänning
37.7°
0