5 i dag 12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Intels VD: Vi kommer att överträffa Moores lag
Vill komma ikapp konkurrenter till 2024 – gå förbi 2025

Intels VD: Vi kommer att överträffa Moores lag
Foto: Intel

Moores lag, fenomenet uppkallat efter Intel-medgrundaren Gordon Moore, säger att transistorer som får plats på ett chip växer exponentiellt; en fördubbling varannat år. Intel har på senare år haft lite trubbel gällande att hänga med i denna utveckling, men nu säger VD:n Pat Gelsinger att företaget kommer göra en comeback.

Under gårdagen på företagets online-event sa Gelsinger att "... vi förutser att vi kommer hänga med eller överträffa Moores lag under det kommande årtiondet". Ganska vågat löfte från Intel, som på senare år har tappat ledningen till företag som Apple, som i år även har börjat använda sina egna chip i sina Macs. Själva tillverkningen är inte heller något Intel är ledande inom längre, iallafall vad gäller hur avancerad tillverkningstekniken är. Företag som TSMC är redan nere på chip med 5 nm, medan Intels senaste chip som kom så sent som igår tillverkas med 10 nm.

Om Intel ska lyckas att leva upp till Moore säger Gelsinger att man måste jobba med två nya tekniker: RibbonFet (GAA) och PowerVia. RibbonFET handlar transistorer som gör att ström går i en stapel av tunna bandformade halvledare helt omgivna av materialet som slår på och av strömmen. PowerVia innebär att transistorer drar elektrisk kraft från ena sidan medan de ansluter till datakommunikations på den andra, dagens chip gör båda från samma sida. Intel förklarar båda teknikerna bättre än jag någonsin skulle kunna göra det här.

Med hjälp av bland annat dessa tekniker ska Intel komma ikapp konkurrenter som Samsung och TSMC 2024, och gå om dem 2025.

PC, Hårdvara, intel, moors lag Via cnet.com
41.1° 0 Hugo Engström Hugo Engström
tors. 28 okt 2021, 20:15
41.1°
0

Intels VD: Vi kommer att överträffa Moores lag

Vill komma ikapp konkurrenter till 2024 – gå förbi 2025