7 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Microsoft kan nu lagra data i DNA Men det dröjer nog ett tag innan det kan ersätta hårddiskar
Microsoft kan nu lagra data i DNA
Foto: Microsoft

2016 skrev vi lite om att Microsoft och University of Washington hade börjat experimentera med att lagra data i DNA och nu har man berättat lite mer om hur det arbetet går.

Tidigare har forskarna kunnat lagra och hämta data som lagrats i DNA manuellt men nu har man tagit fram en maskin som kan göra det helt automatiskt skriver MIT Technology Review:
"The gadget, made from about $10,000 in parts, uses glass bottles of chemicals to build DNA strands, and a tiny sequencing machine from Oxford Nanopore to read them out again."
Systemet har dock vissa begränsningar än så länge. Man har hittills bara lyckats lagra och läsa fem bytes, ordet "hello", och detta tog 21 timmar för systemet att hantera. Att det tog så lång tid sägs till större delen bero på de långsamma kemiska processerna som är inblandade när man ska konvertera datan som lagras i DNA till bitar som datorer kan tolka.

Forskarna är nöjda med sina framgångar men inser även att ett system som detta måste fungera miljontals mycket snabbare än vad det gör nu för att eventuellt kunna ersätta traditionella lagringsmedier i framtiden.

PC, Hårdvara, microsoft, lagring, dna, hårddiskar, genetik
Microsoft utforskar möjligheten med DNA-lagring USB snart ett minne blott? Tekniken för att lagra information utvecklas hela tiden och nu tittar Microsoft på möjligheten att använda syntetiska DNA-strängar för lagring. De ska ha köpt in tio miljoner DNA-strängar för att testa om det går att ta fram ett system för lagring av digital information som kan likna systemet som används för att lagra den mänskliga genetiska koden. Den stora fördelen med DNA-teknik är att väldigt mycket information kan lagras på en väldigt liten yta. Tekniskt sett skulle ett gram DNA kunna lagra närmare en biljon gigabyte data vilket är hisnande siffror men kanske också nödvändigt i framtiden med tanke på hur mycket mer information människor sammanlagt kommer att behöva lagra i framtiden. En annan fördel är att DNA-lagring har potentialen att vara väldigt kostnadseffektivt samtidigt som den lagrade informationen kan komma att hålla i flera tusen år. Det säger Emily Leproust, SEO för företaget Twist. “Today, the vast majority of digital data is stored on media that has a finite shelf life and periodically needs to be re-encoded. DNA is a promising storage media, as it has a known shelf life of several thousand years, offers a permanent storage format and can be read for continuously decreasing costs". Det ska bli väldigt intressant att se vad Microsoft kan göra med tekniken och kanske kan vi i framtiden säga hej då till klumpiga lagringsenheter till förmån för små millimetertunna lösningar. Tumnagel
51.7°
0
47.0° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
fre. 22 mar 2019, 10:45
Microsoft kan nu lagra data i DNA Men det dröjer nog ett tag innan det kan ersätta hårddiskar
47.0°
0