28 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Ny teknik kan lagra 580TB på magnetband Lär dock dröja innan dessa blir allmänt tillgänglig
Ny teknik kan lagra 580TB på magnetband
Foto: Fujifilm

IBM och Fujifilm har experimenterat med att lagra stora mängder data på magnetband och uppger nu att man har tagit fram teknik som skulle kunna lagra 580TB på en magnetbands-kassett.

Det kan jämföras med dagens magnetbands-kassetter som kan lagra 12TB data med tekniken LTO-8 (Linear Tape-Open). LTO-9 som kommer att bli tillgängligt snart utlovar en lagringskapacitet på 24TB per kassett, något som är långt mycket mindre än de 580TB som IBM och Fujifilm säger man utvecklat teknik för att lagra nu.

För att kunna lagra 580TB på en kassett har IBM och Fujifilm använt sig av ett material man kallar för Strontium Ferrite (SrFe) vilket har förmågan att lagra data mer kompakt än den magnettejp som används i dagens magnetbands-kassetter. Tack vare det så uppger man att det tekniskt sett ska bli möjligt att lagra över en halv petabyte data på en enda magnetbands-kassett i framtiden.

Det verkar dock som om vi kan få vänta länge innan kassetter med teknik som denna blir allmänt tillgängliga. När Fujifilm tidigare meddelat att man utvecklat teknik för att lagra 480TB data på magnetbands-kassetter med Strontium Ferrite så uppgav man att dessa kanske skulle kunna dyka upp på marknaden runt 2030. Vad kassetterna eller magnetbands-läsarna då kan komma att kosta finns det än så länge inga uppgifter om.

PC, Hårdvara, ibm, fujifilm, magnetband, lagring, världsrekord, Strontium Ferrite Via uk.pcmag.com
41.9° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
mån. 21 dec 2020, 08:40
Ny teknik kan lagra 580TB på magnetband Lär dock dröja innan dessa blir allmänt tillgänglig
41.9°
0