7 i dag 33 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Operativsystemet Red Star analyserat Nordkoreas eget linuxbaserade OS
Bild till artikel

Det tyska säkerhetsföretaget ERNW har tagit sig en närmare titt på Nordkoreas "egetutvecklade" operativsystem Red Star som man tagit fram då man inte kände sig helt tillfreds med att köra Windows XP som verkar varit det vanligast förekommande operativsystemet när jag var där 2008.

Det handlar om ett operativsystem som baseras på linux-operativsystemet Fedora där man bland annat har implementerat ett helt eget system för att kryptera filer som lagras på hårddisken. Vidare har man gjort det väldigt svårt för användare att ändra vissa funktioner och försöker en användare att till exempel stänga av antivirusfunktionen eller brandväggen så visas ett felmeddelande eller så bootas datorn helt enkelt om.

Man har även sett till så att allt som överförs från datorn till ett USB-minne märks upp med en unik vattenstämpel som gör att myndigheter till exempel skulle kunna identifiera en användare som sprider otillåtet material via USB-minne. I Nordkorea är det populärt att distribuera förbjudna västerländska och sydkoreanska filmer via USB-minne eller minneskort.

När det gäller förinstallerade applikationer skriver forskarna att det bland annat ingår en ordbehandlare, en kalender samt en applikation med vilken man kan komponera musik. Ni hittar en lite äldre genomgång av Red Star i klippet nedan.

reuters.com PC, Mjukvara, nordkorea, red star, operativsystem, linux, fedora
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Operativsystemet Red Star analyserat
Nu kan du ladda ner Nordkoreas eget operativsystem Red Star Vice har testat det Nordkorea har av rädsla för USA och resten av världen de senaste 10 åren kört sitt eget operativsystem Red Star, ett linuxbaserat operativsystem som tidigare såg ut som Windows men sedan förra året mest påminner om Apples OS X. Nu har någon läckt ut Red Star 3.0 på GitHub och det ska gå att installera själv om man skulle vilja testa det. Vice har testat det hela och de säger att det endast finns tillgängligt på koreanska och att webbläsaren heter "Naenara" och mest påminner om FireFox. Man skriver även att om man skulle tröttna på Red Star så går det även att boota upp en version av Windows 3.0, oklart om denna finns tillgänglig på engelska. Skulle ni vilja testa att installera Red Star så görs det på egen risk men det är inget vi rekommenderar. Tumnagel
49.3°
0
Red Star OS - Linux på nordkoreanska Nordkoreas egen Linux-dist Det hermetiskt tillslutna Nordkorea har tagit fram en egen Linux-distribution som man kallar Red Star OS och som är framtaget på order av "Den käre ledaren" Kim Jong-il. En ryss bosatt i Nordkoreas huvudstad Pyong-yang köpte en version av Red Star OS för fem dollar och säger att det verkar vara en hygglig version om man bortser från att det enda språket som finns tillgängligt är koreanska. Som webbläsare används Firefox med vilken man kan surfa på det nordkoreanska internetett som är en kraftig nedbantad (filtrerad) version av Internet än det Internet som vi i den lite mindre diktatoriska världen känner till. Nedan finns lite skärmdumpar och vill du se fler så hoppa vidare på länken nedan. Tumnagel
37.2°
0
29.8° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
mån. 28 dec 2015, 15:00
Operativsystemet Red Star analyserat Nordkoreas eget linuxbaserade OS
29.8°
0