m
Hela denna artikel är en annons från Asus

Så funkar Wi-Fi 6!
Allt du behöver veta om 802.11ax

Så funkar Wi-Fi 6!
Hela denna artikel är en annons!

Använd flera enheter samtidigt utan lagg och med högre hastighet. Vi listar allt du behöver veta om Wi-Fi 6, så här funkar det!

En ny generation av Wi-Fi tågade för en tid sedan in på marknaden och tar inte bara en rad viktiga och nya funktioner utan får också ett nytt namn. Med Wi-Fi 6 (802.11ax) kan vi använda flera enheter mer effektivt i våra nätverk och det med högre överföringshastighet. Samtidigt kan tekniken spara batteri i våra mobiltelefoner och prylar i det smarta hemmet. I denna artikeln kommer vi titta närmare på vad som är nytt med Wi-Fi 6, och vi börjar med att reda ut det nya namnet.

I samband med introduktionen av Wi-Fi 6 så har Wi-Fi Alliance nu också gett oss tydligare namn på de olika generationerna av Wi-Fi. De tidigare generationerna 802.11n kommer numera att benämnas som Wi-Fi 4, 802.11ac som Wi-Fi 5 samt den senaste 802.11ax som Wi-Fi 6.

Det är en välkommen förändring för gemene konsument då det blir lite enklare att förstå och hålla reda på vilka produkter som har stöd för vilken generations Wi-Fi.

Likt tidigare versioner av Wi-Fi så kommer även Wi-Fi 6 rullas ut i vågor. Den första vågens Wi-Fi 6 accesspunkter har redan hittat ut på marknaden medan den andra vågens acesspunkter och produkter förväntas dyka upp under 2021-2022.

Vad är nytt med Wi-Fi 6?
- Bättre nätverksprestanda i nätverk med många anslutna enheter
- Snabbare dataöverföringshastigheter
- Bättre räckvidd
- Högre nätverkseffektivitet
- Bättre batteritid för anslutna enheter.

För att bättre förstå vad som är nytt med Wi-Fi 6 måste vi först ta en titt på hur nuvarande och tidigare Wi-Fi-standard fungerar

Begränsningarna hos Wi-Fi 5 och äldre generationer


Tidigare generationer av Wi-Fi brottas med ett och samma problem. Begränsningen att kunna kommunicera till flera anslutna enheter samtidigt. 2016 rådde MU-MIMO någorlunda bot på detta med upp till 4 samtidiga enheter som kan kommunicera med den trådlösa routern samtidigt. Det kräver dock att de anslutna enheterna samt att den trådlösa routern är AC Wave 2-certifierad.

Så funkar Wi-Fi 4 och 5
- Kan endast prata med en enhet åt gången – Eller max 4 med MU-MIMO
- Alla enheter måste vänta på sin tur
- Alla anslutna enheter har exklusivitet till nätverkskanalen

Men vad händer när vi börjar ansluta allt fler enheter till nätverket? Allt fler smarta hem-produkter letar sig in i våra hem och övrig IoT-utrustning som vi gärna ansluter via Wi-Fi. Även om de bara skickar och tar emot en ytterst liten mängd data så blir varje enhet ytterligare en klient för din trådlösa router att stämma av med.


Illustration av hur OFDM (Orthogonal Frequency-Division Multiplexing) fungerar

Säkerligen har du försökt ansluta till ett publikt trådlöst nätverk och känt av både den långa responstiden och låga överföringshastigheten. Akilleshälen hos tidigare generationers Wi-Fi är nämligen oförmågan att hantera många anslutna enheter samtidigt på ett effektivt sätt.

Snabbare Wi-Fi med mer data i varje paket


Hur bra prestanda ett trådlöst nätverk har beror på ett flertal faktorer som mottagning, antal anslutna enheter, men också hur mycket data som får plats i varje paket som skickas till och från din trådlösa router. För det sistnämnda används en teknik som kallas QAM.

Vad är QAM?
QAM – Quadrature Amplitude Modulation, eller som vi säger på svenska kvadraturamplitudmodulering är en teknik som används i kommunikationsindustrin där data överförs via radiofrekvenser. Det är en standard för att tolka svängningarna i modulerade radiovågor som i slutändan resulterar i den information vi ser på våra enheter.

I tidigare versioner av Wi-Fi så har vi fått oss nöja med 256-QAM med 8 bitars stöd, även om några Wi-Fi 5-accesspunkter har haft 10 bitars 1024-QAM som experimentell funktion så blir alltså 10 bitars 1024-QAM en standard i Wi-Fi 6 accesspunkter. 1024-QAM med sitt 10 bitars-stöd vilket innebär att 25% mer information får plats i samma teknik och ger oss därmed snabbare hastigheter. De teoretiska överföringshastigheterna ökar därmed från förra generationens 866 Mb/s upp till 1201 Mb/s över en enkel ström med Wi-Fi 6.

Mer än dubbla överföringshastigheten i en konsument-router
RT-AX88U är en dual-band router från Asus med stöd för Wi-Fi 6 och 10 bitars 1024-QAM som har en sammanlagd teoretiskt överföringshastighet på upp till 6000 Mb/s.


Det är mer än dubbla teoretiska hastigheten jämfört med en Wi-Fi 5 dual-band router.

Effektiv ordning och reda i ditt trådlösa nätverk


Wi-Fi 6 är inte bara en ny trådlös standard som ger oss snabbare överföringshastigheter utan också den största utvecklingen inom Wi-Fi på 10 år. För första gången någonsin så har vi nu en trådlös teknik som på ett effektivt sätt kan hantera trafiken i nätverket till flera enheter på samma gång. Välkommen Orthogonal Frequency-Division Multiple Access eller OFDMA som det förkortas. ??

Så funkar OFDMA
- Distribuerar och tar emot data från flera anslutna enheter samtidigt
- Skapar underkanaler för att effektivt fördela bandbredden
- Tilldelar en eller flera underkanaler till enheten baserat på trafiken
- Förbättrar räckvidd och överföringshastigheter i hårt belastade nätverk

Till skillnad från den tidigare tekniken OFDM kan OFDMA skapa underkanaler i ditt trådlösa nätverk som dina anslutna enheter kan använda sig av för att kommunicera med din trådlösa router. På så sätt kan en trådlös router med Wi-Fi 6 effektivt tilldela dina enheter så många underkanaler de behöver baserat på behov av bandbredd. En smart glödlampa behöver bara endast en liten mängd bandbredd (underkanaler) medan en dator som streamar Netflix i 4K behöver betydligt mer bandbredd och blir då dedikerad flera underkanaler.


Illustration av hur OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) fungerar

Den strukturerade tekniken med OFDMA blir därför till mycket stor nytta i hårt belastade Wi-Fi-zoner så som tex. Kontor och flerlägenhetshus där väldigt många enheter slåss om accesspunktens uppmärksamhet och begränsade bandbredd.

En annan positiv aspekt av OFDMA är att med den strukturerade trafiken i underkanaler skapar ett mer städat utrymme i luften vilket också bidar till bättre räckvidd. Tidigare har vi behövt byta kanal till en mindre trafikerad för bästa möjliga mottagning och prestanda, men med OFDMA och underkanaler så finns det helt plötsligt mer plats och ordning och reda i ett redan hårt trafikerat Wi-Fi-utrymme.

OFDMA och MU-MIMO i kombination för snabb och effektiv anslutning


Det är inte bara OFDM-tekniken som utvecklats med Wi-Fi 6 utan också MU-MIMO. MU-MIMO, som varit lite av räddningen för tidigare generationers Wi-Fi när det kommer till simultana anslutningar får i Wi-Fi 6 stöd för upp till 8 samtidiga strömmar jämfört med endast 4 hos tidigare generationer av Wi-Fi. Likt tidigare generation är antalet MU-MIMO-kanaler styrt av hur många antenner den trådlösa routern har. Exempelvis 4 antenner = 4 MIMO-kanaler.


Bild: Qualcomm

Utvecklingen är däremot inte bara en fördubbling i antalet samtidiga strömmar utan MU-MIMO-stödet i Wi-Fi 6 kan nu även hantera uppladdning. Det betyder att du som har enheter med stöd för MU-MIMO kan med en andra vågens Wi-Fi 6-trådlös router använda ännu flera tungt belastande enheter samtidigt, oavsett om du laddar hem eller upp data till nätverket.

En första vågens Wi-Fi 6-router med MU-MIMO och OFDMA
Asus RT-AX88U har stöd för både OFDMA och MU-MIMO vilket gör att den parallellt kan hantera många enheter på samma gång, samtidigt som dina mest bandbreddskrävande enheter kan få den bandbredd de behöver. Som tex. Smarta hemmet-prylar och gamingdatorer.

Bättre batteritid för alla anslutna enheter


Har enheterna inget att säga kan de lika gärna vila. Det är filosofin i ytterligare en av de nya funktionerna med Wi-Fi 6, nämligen Target Wake Time (TWT).

TWT gör det möjligt för accesspunkten och den anslutna enheten att samarbeta om när enheten kan skicka sin data till accesspunkten och när den kan vila. Ta till exempel en smarta hemmet sensor som kanske endast behöver uppdatera nätverket om sin status en gång om dagen.


Bild: Qualcomm

Innan Wi-Fi 6 och TWT så var denna sensorn tvungen att konstant slåss för att få berätta om sin status till accesspunkten. Med TWT kan accesspunkten och den anslutna enheten se och avgöra när och hur ofta enheten behöver vara vaken, vilket frigör bandbredd och sparar batteritid hos de anslutna enheterna.

En trådlös router som sparar batteri
Asus RT-AX88U har stöd för Target Wake Time (TWT) och kan med smart schemaläggning av dina enheters behov att kommunicera, förlänga batteritiden hos den anslutna Wi-Fi 6-enheten upp till 7 gånger. En riktigt bra funktion för alla anslutna enheter som går på batteri, så som mobiltelefoner, surfplattor och smarta hemmet-prylar.

Låt inte ditt nätverk störas av grannarna


En av de största utmaningarna vi har idag när det kommer till trådlösa nätverk är störningar. Den vanligaste orsaken till störningar är att det finns flera andra aktiva trådlösa nätverk i närheten.

Föreställ dig att du är en accesspunkt och du pratar med dina enheter men i lägenheten ovanför så hör du att någon pratar. Du stannar upp för att lyssna om de pratar med dig, men de gör de inte, så du fortsätter prata med dina enheter. Föreställ dig att det här händer flera gånger, nästan hela tiden, varje dag, och du har ingen aning om vad dina enheter sa när du lyssnade på grannen. Förlorad data som kan resultera i lagg.

I andra vågen av Wi-Fi 6 så är lösningen på problemet färg med en funktion som kallas BSS Coloring. För att bekämpa problemet med att andra nätverk stör din accesspunkt så ger BSS Coloring ditt nätverk en färg. Din accesspunkt och enheter kommer endast lyssna och prata med enheter som har den bestämda färgen. Det innebär att du kan använda närliggande Wi-Fi-kanaler utan att det stör din trafik. Vilket minskar risken för lagg så länge du och din granne inte använder samma färg på nätverket.

Använd mesh för ännu bättre räckvidd


Förra generationens Wi-Fi (Wi-Fi 5) hoppade över 2,4 GHz-bandet och vi fick endast åtkomst till de nya funktionerna via 5 GHz-bandet. Det är det ändring på med i Wi-Fi 6 där alla funktioner kommer att fungera på både 2,4- samt 5 GHz bandet. Men hur är det med räckvidden?

Det är fortsatt så att räckvidden är begränsad till den maximalt tillåtna signalstyrkan på både 2,4- och 5 GHz-banden men med hjälp av mesh-tekniken så kan vi idag, på ett enkelt sätt, utöka våra trådlösa nätverk sömlöst.

Skapa sömlösa nätverk med gamla och nya trådlösa routrar
AiMesh är funktion från Asus som gör det möjligt att skapa Mesh-nätverk av redan befintliga Asus-routrar. Det betyder att du som kanske redan äger en trådlös router från Asus idag och funderar på att uppgradera kan med hjälp av AiMesh funktionen skapa ett sömlöst Mesh-nätverk mellan din gamla och dina nya Asus-router.

Det ger en flexibilitet då du själv kan blanda olika typer av trådlösa routrar från Asus som passar just dina behov.

Så kommer du igång med AiMesh
1. Se till att alla dina routrar är inkopplade och uppdaterade med senaste mjukvaran
2. Använd sedan Asus app eller logga in på din huvudrouter via router.asus.com för att lägga till mesh-noder till ditt nätverk.
Se bildspelet nedan för hur du lägger till en AiMesh-nod via routerns gränssnitt.


1. Gå till router.asus.com, logga in och klicka på AiMesh Node och Search
2. Välj sedan den andra Asus-routern som du har i ditt hem
3. Sist, välj Apply för att göra om den till en AiMesh-nod


Missa inte vår tidigare guide om du vill veta mer i detalj hur Mesh-nätverk fungerar.

Enheter och bakåtkompatibilitet


Så vilka enheter kan idag dra nytta av alla de nya funktionerna i Wi-Fi 6? I sedvanlig ordning så är routertillverkarna först ut med tekniken som gör allt möjligt och enheter med stöd för Wi-Fi 6 börjar dyka upp på marknaden. Mobiltelefoner med stöd för Wi-Fi 6 har redan nu hittat ut i handeln och fler enheter så som datorer och smarta hemmet-prylar förväntas dyka upp inom kort.

Under tiden vi väntar på att allt fler enheter med stöd för Wi-Fi 6 ska dyka upp så kan vi glädja oss med att Wi-Fi 6 är en bakåtkompatibel standard. Det innebär att alla dina nuvarande enheter kommer att fungera precis som vanligt.

I denna artikeln visas produkter fån Asus som exempel på trådlösa routrar med stöd för första vågen av Wi-Fi 6. Om du vill veta mer om Asus Wi-Fi 6 produkter så finns de att läsa om här:

- Asus RT-AX88U
- Asus AX92U
- Asus ROG Rapture GT-AX11000

Det summerar vår djupdykning i några av de viktigaste funktionerna i Wi-Fi 6. Vilken Wi-Fi-generation använder du idag och/eller använder du någon mesh-lösning i din bostad? Berätta gärna för oss om dina Wi-Fi-erfarenheter i kommentarsfältet och ha en riktigt trådlös sommar.

Läs mer
38.9°
0

Så funkar Wi-Fi 6!

Allt du behöver veta om 802.11ax

Epic Games köper svenska Planetic Labs
Heja Malmö

Epic Games har köpt upp Malmöbaserade Planetic Labs för en okänd summa pengar. Planetic Labs är ett relativt nytt bolag då det grundades 2019. Planetic Labs mjukvara används för att enkelt generera stadsmiljöer för datorspel. Mjukvaran skapar nämligen automatiskt stadsmiljöerna med hjälp av GIS-data så det enda utvecklarna egentligen behöver göra är att att fixa till fasaden och rita ut några fönster. Man får väl anta att Planetic Labs mjukvara kommer integreras i Unreal Engine i framtiden. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Days Gone 2 kunde ha haft en delad värld med co-op
Första spelets regissör talar ut

Nyligen fick vi lite insikt i Playstation Studios släpplaner och vi fick bland annat reda på att en uppfräschad version av The Last of Us är under utveckling och att Days Gone inte kommer få någon uppföljare. Vidare fick vi även reda på att Playstations fokus på stora blockbuster-spel har satt lite käppar i hjulen för moralen i bygget då utvecklarna inte känner att de får göra vad de vill. Troligtvis har stämningen inte varit allt för härlig hos Days Gone-utvecklarna Bend Studios som pitchade en uppföljare till sitt zombiespel strax efter releasen av första, men pitchen nekades och utvecklarna beordrades att hjälpa Naughty Dog med The Last of Us: Part 2 i stället för att göra någonting eget. Nyligen medverkade Days Gone-regissören Jeff Ross i God of War-pappan David Jaffes livestream för att prata om sin karriär och under strömmen fick vi reda på vad vi skulle fått göra i Days Gone-uppföljaren. Och det hela låter onekligen lite intressant. För det första verkar det som att Deacons berättelse skulle fortsätta, men vid sidan av detta skulle ett multiplayer-läge implementeras där spelvärlden skulle delas med andra spelare och fokus skulle ligga på att utföra co-op-uppdrag och skapa egna grupper. Lite som Red Dead Online, fast med motorcyklar och zombies. Mer specifikt sades detta: It wouldx27ve been a secondary mode if wex27d have done it in the first one, or even in another one. I wouldnx27t have complicated the main narrative... because thatx27s really what wex27re good at. That was the strength of the first title, so build on that and make it better. But then take this world that youx27ve built, and all these assets and systems, and repurpose them for some sort of similarly themed multiplayer version of this universe. So it would be with guys like Deacon trying to survive, building up a clubhouse or a crew. I think it would be fun to be in that world cooperatively and see what horde battles could be like. Vi har fortfarande inte fått det bekräftat att Days Gone-berättelsen kommer läggas ner helt och i strömmen säger Ross även att man aldrig ska säga aldrig. Days Gone kommer för övrigt vara nästa Playstation-titel som kommer släppas till PC och om spelet blir poppis där så finns det en möjlighet att Sony ger tummen upp för en uppföljare. Nedan har ni David Jaffes ström i sin helhet. Tumnagel
36.9°
+
André Stray
0

Kan vi få ett Apple-event nästa vecka?
Siri läcker?

Det dök upp en tweet om att Siri snällt svarat på frågan om när nästa Apple-event ska hållas och svaret blev 20 april, alltså om en vecka. Att något är på gång är nästan självklart, det rullar runt massor med rykten, men inget är bekräftat och när vi frågar Siri nu så svarar hon att all info om Apples event finns på apple.com så tweeten kan vara rakt igenom fejk. Vi återkommer när vi får det bekräftat från Apple. Tumnagel
38.3°
+
Roger Åberg
0

Android får en "se upp"-funktion
Kanske bra för oss som spelar Pokémon Go

XDA Developers har hittat en ny funktion i Androids Digital Wellbeing-app som ser ut att kunna påminna användare om att kolla upp från sin telefon då och då. Funktionen kallas för "Heads up" och är än så länge inte aktiverad. Tanken bakom funktionen är att denna ska skicka ut ett meddelande lite då och då om de märker att användaren går och samtidigt tittar in i sin telefon alltför frekvent, något som jag antar att telefonen kan upptäcka med hjälp av stegsensorn och telefonens frontkamera. Det finns inga uppgifter om när Google planerar att aktivera Heads Up-funktionen i Digital Wellbeing-appen men det tros att denna kommer att lanseras till Googles egna Pixel-telefoner först. Tumnagel
36.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

En sista trailer för The Falcon and the Winter Soldier
Snabba klipp från resterande avsnitt

Det är bara två avsnitt kvar av Marvel-serien The Falcon and The Winter Soldier men vill du redan nu lite snabbt kolla in vad som kommer hända i dessa avsnitt så kan du ju kolla in trailern ovan. I den får du nämligen se några snabba klipp från resterande avsnitt. Vill du hålla sig helt spoilerfri så kanske du ska undvika trailern annars är det bara till att trycka på play-knappen. Tumnagel
37.0°
+
Frode Wikesjö
0

Oculus anordnar spelfest nästa vecka
Drar igång 21 april

Oculus brukar snacka VR-teknik och visa upp hårdvara i samband med Oculus Connect, men nu verkar det som att gänget också vill visa upp lite spel till VR-plattformen. Nästa vecka kommer Oculus köra ett spelfokuserat event vid namn Oculus Gaming Showcase och detta kommer kunna ses på Oculus Facebook-sida, Twitch och Youtube 22 april klockan 00:00, även känt som midnatt. Specifikt vad som kommer visas upp är okänt men Oculus skriver detta om festligheterna: This is our first event wholly dedicated to the stellar games across the Oculus Platform. You can expect new updates to fan-favorite titles, never-before-seen footage from some unreleased games, and a few surprises in store. Cloudhead Games, Ready At Dawn, and ILMxLAB are just a few of the developers participating, with news to share on Pistol Whip, Lone Echo II, and Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge. Tumnagel
37.9°
+
André Stray
0

Nvidia presenterar CPU:n Grace
Nvidias första CPU för datacenter

Nvidia presenterade igår sin första CPU helt utvecklad för datacenter vilket gör att företaget börjar konkurrera med Intel på allvar även på det området. CPU:n Grace är en ARM-baserad processor som har fått sitt namn efter den legendariske amerikanska datorpionjären Grace Hopper. Nvidia uppger att Grace kommer att vara upp till 10 gånger effektivare att beräkna stora AI-modeller än vad deras DGXTM-maskiner idag kan hantera. Vidare kommer Grace använda sig av Nvidias NVLink-teknik som gör det möjligt att skicka data med 900 GB/s mellan CPU:er och GPU:er vilket ska vara 30 gånger snabbare än vad som är möjligt med dagens servrar. Grace använder sig av LPDDR5x-minnen som erbjuder dubbla bandbredden jämfört med DDR4-minne och som ska vara tio gånger så energieffektiva. Grace kommer att börja säljas på marknaden i början under 2023 men vad de då kommer att kosta finns det än så länge inga uppgifter om. Det är dock redan nu klart att det första två kunderna kommer att bli Swiss Supercomputing Center och US Department of Energy’s Los Alamos National Laboratory vilka kommer att använda Grace i kommande superdatorer. Tumnagel
39.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Gundam-spelfilm på gång!
Av Jordan Vogt-Roberts

Legendary Pictures meddelade i går att man anlitat Kong: Skull Island-regissören Jordan Vogt-Roberts för att göra spelfilm baserad på den legendariska animen Gundam. Brian K. Vaughan (Y: The Last Man, Runaways) ska skriva manuset för filmen som ska släppas exklusivt på Netflix. När filmen ska släppas är oklart men om det här ska bli bra så får det väl ta den tid det tar. Den första Gundam-serien släpptes 1979 och blev snabbt känd ett stort fenomen. Sedan dess har det släppts flertalet Gundam-serier så som Gundam SEED, Gundam 00 och fenomenala Gundam Wing. Tumnagel
38.1°
+
Frode Wikesjö
0

Volvo fördjupar samarbetet med Nvidia
Nästa Volvo XC90 ska köra Nvidia Drive Orin

Volvo XC90 var först ut på Volvos SPA-plattform och kommer också vara första Volvo som får nästa generations plattform som logiskt nog heter SPA2. Man har redan tidigare sagt att man kommer att jobba med Nvidia på den nya plattformen och nu går man ut med att man fördjupar samarbetet. Enkelt så kommer alla framtida Volvos att ha två datorer, en Nvidia Drive Xavier som tar hand om alla basfunktioner, energihantering och förarassistans. Nu berättar man också att man kommer att använda Nvidia Drive Orin för autonom körning och att man förhoppningsvis kommer att vara det första märket med denna teknik. Målet är att all teknik i bilen ska handhas av dessa två system, istället för ett antal olika system som jobbar på sin hörna. Tumnagel
44.3°
+
Roger Åberg
0

Mafia med lite överdrivna ansiktsanimationer
Varför är detta så roligt?

Det här med att pilla i spelfiler för att öka ansiktsanimationer en skvätt för att få karaktärer att se ut som folk i Youtube-thumbnails är rackarns roligt. Varför det är så är oklart, men oavsett så bör roligheter spridas. Tumnagel
44.2°
+
André Stray
0

En ordentlig titt på Midgar i Final Fantasy VII Remake
Lite kvällsnörderi

Midgar i Final Fantasy VII är en av spelvärldens mest ikoniska städer och med releasen av remaken av spelet fick staden ordentligt med kärlek. I en ny video från Polygon får vi en guidad tur genom Midgar och stadens olika sektioner. Final Fantasy VII Remake finns tillgängligt nu till PS4 och en PS5-version vid namn Final Fantasy VII Remake Intergrade kommer släppas 10 juni. Tumnagel
38.8°
+
André Stray
0

Nästa stora Ghost Recon: Breakpoint-uppdatering släpps i vår
Låter dig uppgradera dina AI-medspelare

Ghost Recon: Breakpoints existens överraskar varje gång man läser spelets titel, men några som inte glömmer bort att spelet finns är utvecklarna Ubisoft. Nu har gänget levererat lite nyheter om kommande uppdateringar och en stor sådan kommer släppas i slutet av våren. Titeln på uppdateringen kommer vara Teammate Experience Update och fokus i uppdateringen kommer ligga på dina AI-medspelare som lades till i spelet förra sommaren. Mer specifikt kommer du efter uppdateringen kunna förbättra dina medspelare genom att låsa upp passiva förmågor och nya färdigheter. Vidare kommer uppdateringen lägga till nya uppdrag som du kan se vad dina AI-medspelare går för. Ytterligare en stor uppdatering till spelet kommer släppas i höst, men vad denna kommer erbjuda är för tillfället okänt. Tumnagel
38.4°
+
André Stray
0

Kolla in när en varan röjer runt på 7-11
Var den sugen på människo-käk?

Här kan ni kolla in hur det såg ut när en jättelik varan av okänd anledning gled in på ett 7-11 i Thailand och började ställa till med oreda där. Det hela skedde i Nakhon Pathom-provinsen som ligger cirka fem mil från landets huvudstad Bangkok. Efter att butikspersonalen larmade polis som i sin tur tillkallade varan-specialister ska varanen ha fångats in och därefter blivit utsläppt i sin naturliga miljö. Varför varanen gav sig in i 7-11-butiken vet man inte men det spekuleras att det kan bero på att den var ute efter mat då tillgången på denna i dess naturliga miljö kan ha minskat på grund av torka. Tumnagel
41.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

I morgon öppnar Naturhistoriska Riksmuseet igen
Med tidsbokning för besök

I morgon, 13 april, slår Naturhistoriska Riksmuseet återigen upp sina portar efter att ha varit stängt en tid på grund av pandemin. Det kommer dock inte att vara lika enkelt att besöka museet som det var innan pandemin. För att följa restriktionerna så måste besökare nu boka sin biljett i förväg när de vill besöka museet. Tisdag till fredag finns det två olika pass tillgängliga som ger besökaren tillgång till museet i cirka två timmars tid. På lördag och söndag finns det tre pass tillgängliga. De flesta utställningarna på museet är öppna som vanligt men Cosmonova-biografen och Labbet är stängda tills vidare. För att boka biljett och läsa mer om vad som gäller för ett besök på Naturhistoriska Riksmuseet så hoppa vidare på länken nedan. Det går även att besöka museet virtuellt om man hellre föredrar det. Den upplevelsen hittas här. Tumnagel
47.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Mrwhosetheboss tar en ordentlig titt på Xiaomi Mi 11 Ultra
Tar sig an kampen mot Samsung Galaxy S21 Ultra

Xiaomi Mi 11 Ultra presenterades nyligen och Mrwhosetheboss har lagt vantarna på telefonen för att se hur den ställer sig mot Samsungs flaggskepp S21 Ultra. Och ovan har ni video som visar Ultra-fejden. För att göra en lång historia kort erbjuder Xiaomi Mi 11 Ultra en ordentlig fight och är ett riktigt bra alternativ jämte S21 Ultra, även om S21 Ultra är lite vassare på vissa punkter. Som bland annat att erbjuda en mer pålitlig kamera. Fler åsikter om Xiaomi Mi 11 Ultra har ni nedan. Tumnagel
38.7°
+
André Stray
0

Operan Play sänder dokumentären 50 personer
Om hur föreställning på Kungliga Operan påverkades av pandemin

Idag har dokumentären 50 Personer premiär på Kungliga Operans streamingtjänst, en dokumentär där tittarna får kolla närmare på vad som hände på operan när pandemin slog till med full kraft i Sverige. Kungliga Operan skriver själva om 50 Personer: "I denna unika inblick får tittaren uppleva arbetet med Alexander Ekmans dansverk SHIFT | CACTI och se produktionen hantera de nya riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten. Dokumentären är mitt i händelsernas epicentrum och belyser utmaningarna med planer som utvecklas för att sedan rivas och hoppet som ömsom tänds och släcks på Kungliga Operan under 2020." Sammanlagt har man dokumenterat 300 timmar från arbetet med SHIFT vilket sedan kokats ner till den en timma långa dokumentären som hittas på länken här nedanför. Här nedan hittas även en trailer för dokumentären. Tumnagel
36.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Temtem-spelare får tillgång till nytt område i morgon
Fånga nya digitala monster

Pokémon-liknande MMO:t Temtem kommer byggas ut en aning under morgondagen. Spelet släpptes i early access-form i augusti och då fick spelare möjlighet att utforska och leta rätt på diverse monster på ön Kisiwa, men nu är det dags att bege sig till det nya området Cipanku Island. Den nya ön kommer givetvis erbjuda nya miljöer och nya monster att lägga vantarna på och strida med, men också lite ny spelmekanik som möjligheten att teleportera sig mellan olika punkter. Spelare kommer även få möta nya mytologiska Temtems via Lairs, vilket är spelets motsvarighet till raids. Temtem går att spela på PC och PS5. Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0

Apple TV ryktas få både högtalare och kamera
Apple verkar även ha en smart skärm på gång

Det har nu gått över tre år sedan Apple släppte den senaste Apple TV-versionen men enligt källor som nyhetsbyrån Bloomberg har varit i kontakt med så verkar Apple ha en ordentlig uppdatering på gång av sin lilla streaming-box. Bloomberg skriver att Apple håller på och utvecklar en Apple TV som kommer att vara försedd med både högtalare och kamera. Högtalaren i Apple TV skulle i så fall vara en så kallad smart högtalare liknande Apples HomePod som ska kunna röststyras och ge tillgång till Apples smarta assistent Siri, något som nuvarande Apple TV redan har idag. Med kameran ska användare kunna genomföra videosamtal via Apple TV vilket kanske kan vara smidigt om man vill göra sådana på en lite större skärm. Förutom en ny Apple TV så uppger Bloombergs källor även att Apple har en så kallad smart skärm på gång. Det skulle i så fall kunna vara något som påminner om Googles Nest Hub eller Amazons Echo Show med skillnaden att Apples variant skulle köra Siri istället för Google Assistant och Alexa. Förra året slog Apple ihop utvecklingsdivisionerna för Apple TV och HomePod så det är inte alls omöjligt att de här ryktena kan stämma. Det nämns inget om hur långt Apple har kommit i utvecklingsarbetet med varken en eventuell ny Apple TV eller en smart skärm och inte heller när Apple skulle kunna tänka sig att presentera något sådant. Tumnagel
39.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Idrotter förklaras
Dags att prova något nytt?

Det finns många konstiga idrotter och olympiska spelen brukar vara ett ypperligt tillfälle att upptäcka dessa. I brist på OS får vi ta hjälp av Ninhs fantastiska kanal där han helt enkelt förklarar hur sporter går till, som den underliga sporten cricket eller det senaste årets toksuccé padel. Fler finns på länken nedan. Tumnagel
82kg
+
Roger Åberg

Folk gillade inte ölen Kitty Butthole
Folk är så känsliga

En kompis till mig beställde en öl med det fina namnet Kitty Butthole, producerad av Skellefteå Bryggeri. Han fick den till butik och hämtade ut den men i kassan blev han stoppat. Han fick helt enkelt inte köpa den eftersom den var säljstoppat på grund av namnet. Vi var så klart tvungna att kolla om det stämde, och det gjorde det. Enligt Systembolaget har det kommit in incidenter till Systembolaget sedan den lanserades förra veckan. Namnet anses väcka anstöt och är nu säljstoppat tills dess namnet är korrigerat. Inget kul ska man få ha. Vad tycker ni, tramsigt eller korrekt? Tumnagel
-127kg
+
Roger Åberg

Ung Cancer kampanjar på Sveriges golfbanor
Så att vi ska kolla våra bollar

Ung Cancers "Kolla Bollarna"-kampanj fortsätter och i år kommer man att promota den på Sveriges golfbanor skriver man i ett pressmeddelande. I kampanjen "Slå ett slag för testikelcancer" uppmanas män att kontrollera sina testiklar för att upptäcka om det kan eventuellt kan finnas några otäckheter där. Kampanjen innehåller information om hur självexaminering av pungen går till för att upptäcka symptom, samt var man kan söka hjälp och vilka steg en eventuell behandling omfattar. Emma Tonnes, Generalsekreterare Ung Cancer, säger om deras senaste kampanj: "Via golfbanorna når vi ut med ett viktigt budskap som annars riskerar att hamna i skymundan. Dessutom på ett sätt som når nya grupper av människor och avdramatiserar ett ämne som kan vara känsligt." Ung Cancer samarbetar med MoreGolf Mastercard Tour i "Slå ett slag för testikelcancer"-kampanjen och kampanjen är framtagen av reklambyrån Volt. Tumnagel
103kg
+
Wille Wilhelmsson

Festis presenterar sommarens smaker
Peach Mango och Kiwi Pineapple

Man kan väl säga att sommaren är någorlunda runt hörnet och inför den så har Festis presenterat två nya smaker som vi kommer att kunna börja avnjuta redan den här veckan. Det handlar om Peach Mango som kommer att ha smak av persika och mango samt den sockerfria Kiwi Pineapple där man kombinerat smaken av kiwi-frukt och ananas. Tumnagel
88kg
+
Wille Wilhelmsson

Prince släpper nytt album i sommar
Här kan ni lyssna på Welcome 2 America

I sommar kommer det ett nytt album med Prince, artisten som lämnade oss för snart fem år sedan. Det nya albumet "Welcome 2 America" kommer att innehålla musik som Prince spelade in 2010 men som sedan aldrig släpptes. Enligt Prince keyboardist och musikaliske ledare Morris Hayes så ville Prince spara den inspelade musiken till sina framtida barn. När Prince dog 2016 efterlämnade han dock varken barn eller något testament och därför släpps musiken nu. Här ovanför kan ni lyssna på ett smakprov från "Welcome 2 America" och här nedanför tar sig 60 Minutes Overtime ett snack med Morris Hayes och sångerskan Shelby J. om albumet, ett album som släpps i sin helhet 30 juli. Tumnagel
82kg
+
Wille Wilhelmsson

Avicii får minnesplats i Humlegården
Ska ha varit artistens favoritpark

Tidigare i år meddelade Östermalms stadsdelsnämnd att någon form av av minnesplats för artisten Tim "Avicii" Bergling skulle placeras i stadsdelen och nu är det klart att denna hamnar i Humlegården, en park i Stockholms centrala delar. Minnesplatsen kommer att placeras i närheten av den staty av Carl von Linne som finns i parkens mitt men exakt hur minnesplatsen till Avicii kommer att utformas är än så länge inte klart. Enligt Tim Berglings pappa Klas Bergling så var Humlegården Tims favoritpark. Han säger vidare om vad minnesplatsen kommer att betyda för familjen till DN: "Det är ju så att när man har förlorat en familjemedlem i självmord så behöver man nästan lura sig själv att den personen lever för att orka bära sorgen och saknaden. Det här kommer att öka Tims närvaro för oss, öka den känslan att han finns här med oss och är närvarande." Minnesplatsen för Tim "Avicii" Bergling är planerad att invigas i april 2022. Tumnagel
132kg
+
Wille Wilhelmsson

Flådig cykel i kolfiber och guld
Oväntat snygg kombo

Extans har tagit fram den här tokiga cykeln, helt byggd i kolfiber och med detaljer i äkta guld. Resultatet skulle kunna bli rejält smaklöst, men kombinationen fungerar faktiskt tycker jag. Självklart har den växlar och sånt av högsta kvalitet och totalt så väger den in på 9,5 kilo. Pris okänt, 19 stycken kommer att göras. Tumnagel
86kg
+
Roger Åberg

DMX är död
Legendarisk rappare blev 50 år

Tidigare i veckan lades Earl Simmons, aka DMX, in på sjukhus efter en hjärtattack orsakad av en överdos. Nu nås vi av nyheten att inte klarade sig ur detta utan nu bekräftats avliden. DMX hade en unik stil och var kanske mest känd för låten X Gonx27 Give It to Ya från soundtracket till filme Cradle 2 the Grave, men störst var han nog på 90-talt. Earl Simmons blev 50 år gammal. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av snoopdogg (@snoopdogg) Tumnagel
42kg
+
Roger Åberg

Dave Grohl släpper boken The Storyteller
Lyssna på ett utdrag från den här

Musikern Dave Grohl, som spelat i både Nirvana och Queens of the Stone Age såväl som grundat det egna bandet Foo Fighters, släpper i höst boken "The Storyteller". I boken kommer Grohl att dela med sig av sin historia och saker han upplevt under sin uppväxt och karriär i några av världens mest kända rockband. Han skriver själv om "The Storyteller". "A collection of memories of a life lived loud. From my early days growing up in the suburbs of Washington, DC, to hitting the road at the age of 18, and all the music that followed, I can now share these adventures with the world, as seen and heard from behind the microphone. Turn it up!" Dave Grohls "The Storyteller" släpps i både textbok- och ljudboksformat 5 oktober. Ni kan lyssna på ett utdrag där Grohl läser lite ur boken själv här ovanför. Tumnagel
113kg
+
Wille Wilhelmsson

MSCHF återkallar Lil Nas X djävulsskor
Efter uppgörelse med Nike

Företaget MSCHF som i slutet av förra månaden släppte skomodellen "Satan Shoes" tillsammans med Lil Nas X återkallar nu dessa. Det är något man gör efter det att Nike stämt MSCHF då Satans Shoes var baserade på Nike Air Max 97 och försedda med Nikes klassiska Swosh-logga. Då samtliga av de 666 paren av Satan Shoes sålde slut på rekordtid innebär återkallningen av skorna att MSCHF erbjuder sig att köpa tillbaka skorna från köparna till butikspriset 1018 dollar efter uppgörelsen med Nike. Nike säger i ett uttalande om uppgörelsen med MSCHF: "If any purchasers were confused, or if they otherwise want to return their shoes, they may do so for a full refund. Purchasers who choose not to return their shoes and later encounter a product issue, defect or health concern should contact MSCHF, not Nike." En advokat för MSCHF uppger att man gått med på uppgörelsen med Nike då företaget anser att man redan uppnått sitt syfte med skorna, ett syfte som advokaten säger var: "With these Satan Shoes — which sold out in less than a minute — MSCHF intended to comment on the absurdity of the collaboration culture practiced by some brands, and about the perniciousness of intolerance." De köpare som lyckades få tag på ett par Satan Shoes lär sannolikt inte heller sälja tillbaka dem till MSCHF för inköpspriset. Skorna har redan börjat säljas på eBay och där gick ett par nyligen för 5000 dollar medan en auktion som fortfarande pågår är uppe i närmare 7800 dollar för ett par. Tumnagel
87kg
+
Wille Wilhelmsson

I dag är det gin och tonic-dagen
Hur blandar du din?

Gin och tonic är ju rackarns gott och en drink som är väldigt enkel att få helt ok. Sen kan man nörda ihjäl sig hur mycket som helst men frågan är om det lönar sig. Lite bra gin, lite bra tonic och lite gurka brukar räcka för mig. Min bästa gin och tonic har jag druckit på en hotelbar i Amsterdam. När drack du en riktigt bra GT och hur gör du för att få den så där riktigt bra. Nedan får ni se en annorlunda version på GT. Tumnagel
97kg
+
Roger Åberg

Massive Attacks Blue Lines fyller 30 år
En till klassiker

Dagens andra klassiker blir Massive Attack och deras platta Blue Lines som numera är 30 år gammal. Plattan måste väl räknas som en av de moderna klassikerna. Hängde man i skivaffärer kring 1991 var det här ett självklart köp och det var nog också uppföljarna Protection och Mezzanine. Bandets bas har väl varit 3D (Robert Del Naja), Daddy G (Grant Marshall) och Tricky (Adrian Thaws) men har hela tiden använt massor av gästartister, som Shara Nelson här ovanför i Unfinished Sympathy. Tumnagel
95kg
+
Roger Åberg