m
Hela denna artikel är en annons från Asus

Så funkar Wi-Fi 6!
Allt du behöver veta om 802.11ax

Så funkar Wi-Fi 6!
Hela denna artikel är en annons!

Använd flera enheter samtidigt utan lagg och med högre hastighet. Vi listar allt du behöver veta om Wi-Fi 6, så här funkar det!

En ny generation av Wi-Fi tågade för en tid sedan in på marknaden och tar inte bara en rad viktiga och nya funktioner utan får också ett nytt namn. Med Wi-Fi 6 (802.11ax) kan vi använda flera enheter mer effektivt i våra nätverk och det med högre överföringshastighet. Samtidigt kan tekniken spara batteri i våra mobiltelefoner och prylar i det smarta hemmet. I denna artikeln kommer vi titta närmare på vad som är nytt med Wi-Fi 6, och vi börjar med att reda ut det nya namnet.

I samband med introduktionen av Wi-Fi 6 så har Wi-Fi Alliance nu också gett oss tydligare namn på de olika generationerna av Wi-Fi. De tidigare generationerna 802.11n kommer numera att benämnas som Wi-Fi 4, 802.11ac som Wi-Fi 5 samt den senaste 802.11ax som Wi-Fi 6.

Det är en välkommen förändring för gemene konsument då det blir lite enklare att förstå och hålla reda på vilka produkter som har stöd för vilken generations Wi-Fi.

Likt tidigare versioner av Wi-Fi så kommer även Wi-Fi 6 rullas ut i vågor. Den första vågens Wi-Fi 6 accesspunkter har redan hittat ut på marknaden medan den andra vågens acesspunkter och produkter förväntas dyka upp under 2021-2022.

Vad är nytt med Wi-Fi 6?
- Bättre nätverksprestanda i nätverk med många anslutna enheter
- Snabbare dataöverföringshastigheter
- Bättre räckvidd
- Högre nätverkseffektivitet
- Bättre batteritid för anslutna enheter.

För att bättre förstå vad som är nytt med Wi-Fi 6 måste vi först ta en titt på hur nuvarande och tidigare Wi-Fi-standard fungerar

Begränsningarna hos Wi-Fi 5 och äldre generationer


Tidigare generationer av Wi-Fi brottas med ett och samma problem. Begränsningen att kunna kommunicera till flera anslutna enheter samtidigt. 2016 rådde MU-MIMO någorlunda bot på detta med upp till 4 samtidiga enheter som kan kommunicera med den trådlösa routern samtidigt. Det kräver dock att de anslutna enheterna samt att den trådlösa routern är AC Wave 2-certifierad.

Så funkar Wi-Fi 4 och 5
- Kan endast prata med en enhet åt gången – Eller max 4 med MU-MIMO
- Alla enheter måste vänta på sin tur
- Alla anslutna enheter har exklusivitet till nätverkskanalen

Men vad händer när vi börjar ansluta allt fler enheter till nätverket? Allt fler smarta hem-produkter letar sig in i våra hem och övrig IoT-utrustning som vi gärna ansluter via Wi-Fi. Även om de bara skickar och tar emot en ytterst liten mängd data så blir varje enhet ytterligare en klient för din trådlösa router att stämma av med.


Illustration av hur OFDM (Orthogonal Frequency-Division Multiplexing) fungerar

Säkerligen har du försökt ansluta till ett publikt trådlöst nätverk och känt av både den långa responstiden och låga överföringshastigheten. Akilleshälen hos tidigare generationers Wi-Fi är nämligen oförmågan att hantera många anslutna enheter samtidigt på ett effektivt sätt.

Snabbare Wi-Fi med mer data i varje paket


Hur bra prestanda ett trådlöst nätverk har beror på ett flertal faktorer som mottagning, antal anslutna enheter, men också hur mycket data som får plats i varje paket som skickas till och från din trådlösa router. För det sistnämnda används en teknik som kallas QAM.

Vad är QAM?
QAM – Quadrature Amplitude Modulation, eller som vi säger på svenska kvadraturamplitudmodulering är en teknik som används i kommunikationsindustrin där data överförs via radiofrekvenser. Det är en standard för att tolka svängningarna i modulerade radiovågor som i slutändan resulterar i den information vi ser på våra enheter.

I tidigare versioner av Wi-Fi så har vi fått oss nöja med 256-QAM med 8 bitars stöd, även om några Wi-Fi 5-accesspunkter har haft 10 bitars 1024-QAM som experimentell funktion så blir alltså 10 bitars 1024-QAM en standard i Wi-Fi 6 accesspunkter. 1024-QAM med sitt 10 bitars-stöd vilket innebär att 25% mer information får plats i samma teknik och ger oss därmed snabbare hastigheter. De teoretiska överföringshastigheterna ökar därmed från förra generationens 866 Mb/s upp till 1201 Mb/s över en enkel ström med Wi-Fi 6.

Mer än dubbla överföringshastigheten i en konsument-router
RT-AX88U är en dual-band router från Asus med stöd för Wi-Fi 6 och 10 bitars 1024-QAM som har en sammanlagd teoretiskt överföringshastighet på upp till 6000 Mb/s.


Det är mer än dubbla teoretiska hastigheten jämfört med en Wi-Fi 5 dual-band router.

Effektiv ordning och reda i ditt trådlösa nätverk


Wi-Fi 6 är inte bara en ny trådlös standard som ger oss snabbare överföringshastigheter utan också den största utvecklingen inom Wi-Fi på 10 år. För första gången någonsin så har vi nu en trådlös teknik som på ett effektivt sätt kan hantera trafiken i nätverket till flera enheter på samma gång. Välkommen Orthogonal Frequency-Division Multiple Access eller OFDMA som det förkortas. ??

Så funkar OFDMA
- Distribuerar och tar emot data från flera anslutna enheter samtidigt
- Skapar underkanaler för att effektivt fördela bandbredden
- Tilldelar en eller flera underkanaler till enheten baserat på trafiken
- Förbättrar räckvidd och överföringshastigheter i hårt belastade nätverk

Till skillnad från den tidigare tekniken OFDM kan OFDMA skapa underkanaler i ditt trådlösa nätverk som dina anslutna enheter kan använda sig av för att kommunicera med din trådlösa router. På så sätt kan en trådlös router med Wi-Fi 6 effektivt tilldela dina enheter så många underkanaler de behöver baserat på behov av bandbredd. En smart glödlampa behöver bara endast en liten mängd bandbredd (underkanaler) medan en dator som streamar Netflix i 4K behöver betydligt mer bandbredd och blir då dedikerad flera underkanaler.


Illustration av hur OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) fungerar

Den strukturerade tekniken med OFDMA blir därför till mycket stor nytta i hårt belastade Wi-Fi-zoner så som tex. Kontor och flerlägenhetshus där väldigt många enheter slåss om accesspunktens uppmärksamhet och begränsade bandbredd.

En annan positiv aspekt av OFDMA är att med den strukturerade trafiken i underkanaler skapar ett mer städat utrymme i luften vilket också bidar till bättre räckvidd. Tidigare har vi behövt byta kanal till en mindre trafikerad för bästa möjliga mottagning och prestanda, men med OFDMA och underkanaler så finns det helt plötsligt mer plats och ordning och reda i ett redan hårt trafikerat Wi-Fi-utrymme.

OFDMA och MU-MIMO i kombination för snabb och effektiv anslutning


Det är inte bara OFDM-tekniken som utvecklats med Wi-Fi 6 utan också MU-MIMO. MU-MIMO, som varit lite av räddningen för tidigare generationers Wi-Fi när det kommer till simultana anslutningar får i Wi-Fi 6 stöd för upp till 8 samtidiga strömmar jämfört med endast 4 hos tidigare generationer av Wi-Fi. Likt tidigare generation är antalet MU-MIMO-kanaler styrt av hur många antenner den trådlösa routern har. Exempelvis 4 antenner = 4 MIMO-kanaler.


Bild: Qualcomm

Utvecklingen är däremot inte bara en fördubbling i antalet samtidiga strömmar utan MU-MIMO-stödet i Wi-Fi 6 kan nu även hantera uppladdning. Det betyder att du som har enheter med stöd för MU-MIMO kan med en andra vågens Wi-Fi 6-trådlös router använda ännu flera tungt belastande enheter samtidigt, oavsett om du laddar hem eller upp data till nätverket.

En första vågens Wi-Fi 6-router med MU-MIMO och OFDMA
Asus RT-AX88U har stöd för både OFDMA och MU-MIMO vilket gör att den parallellt kan hantera många enheter på samma gång, samtidigt som dina mest bandbreddskrävande enheter kan få den bandbredd de behöver. Som tex. Smarta hemmet-prylar och gamingdatorer.

Bättre batteritid för alla anslutna enheter


Har enheterna inget att säga kan de lika gärna vila. Det är filosofin i ytterligare en av de nya funktionerna med Wi-Fi 6, nämligen Target Wake Time (TWT).

TWT gör det möjligt för accesspunkten och den anslutna enheten att samarbeta om när enheten kan skicka sin data till accesspunkten och när den kan vila. Ta till exempel en smarta hemmet sensor som kanske endast behöver uppdatera nätverket om sin status en gång om dagen.


Bild: Qualcomm

Innan Wi-Fi 6 och TWT så var denna sensorn tvungen att konstant slåss för att få berätta om sin status till accesspunkten. Med TWT kan accesspunkten och den anslutna enheten se och avgöra när och hur ofta enheten behöver vara vaken, vilket frigör bandbredd och sparar batteritid hos de anslutna enheterna.

En trådlös router som sparar batteri
Asus RT-AX88U har stöd för Target Wake Time (TWT) och kan med smart schemaläggning av dina enheters behov att kommunicera, förlänga batteritiden hos den anslutna Wi-Fi 6-enheten upp till 7 gånger. En riktigt bra funktion för alla anslutna enheter som går på batteri, så som mobiltelefoner, surfplattor och smarta hemmet-prylar.

Låt inte ditt nätverk störas av grannarna


En av de största utmaningarna vi har idag när det kommer till trådlösa nätverk är störningar. Den vanligaste orsaken till störningar är att det finns flera andra aktiva trådlösa nätverk i närheten.

Föreställ dig att du är en accesspunkt och du pratar med dina enheter men i lägenheten ovanför så hör du att någon pratar. Du stannar upp för att lyssna om de pratar med dig, men de gör de inte, så du fortsätter prata med dina enheter. Föreställ dig att det här händer flera gånger, nästan hela tiden, varje dag, och du har ingen aning om vad dina enheter sa när du lyssnade på grannen. Förlorad data som kan resultera i lagg.

I andra vågen av Wi-Fi 6 så är lösningen på problemet färg med en funktion som kallas BSS Coloring. För att bekämpa problemet med att andra nätverk stör din accesspunkt så ger BSS Coloring ditt nätverk en färg. Din accesspunkt och enheter kommer endast lyssna och prata med enheter som har den bestämda färgen. Det innebär att du kan använda närliggande Wi-Fi-kanaler utan att det stör din trafik. Vilket minskar risken för lagg så länge du och din granne inte använder samma färg på nätverket.

Använd mesh för ännu bättre räckvidd


Förra generationens Wi-Fi (Wi-Fi 5) hoppade över 2,4 GHz-bandet och vi fick endast åtkomst till de nya funktionerna via 5 GHz-bandet. Det är det ändring på med i Wi-Fi 6 där alla funktioner kommer att fungera på både 2,4- samt 5 GHz bandet. Men hur är det med räckvidden?

Det är fortsatt så att räckvidden är begränsad till den maximalt tillåtna signalstyrkan på både 2,4- och 5 GHz-banden men med hjälp av mesh-tekniken så kan vi idag, på ett enkelt sätt, utöka våra trådlösa nätverk sömlöst.

Skapa sömlösa nätverk med gamla och nya trådlösa routrar
AiMesh är funktion från Asus som gör det möjligt att skapa Mesh-nätverk av redan befintliga Asus-routrar. Det betyder att du som kanske redan äger en trådlös router från Asus idag och funderar på att uppgradera kan med hjälp av AiMesh funktionen skapa ett sömlöst Mesh-nätverk mellan din gamla och dina nya Asus-router.

Det ger en flexibilitet då du själv kan blanda olika typer av trådlösa routrar från Asus som passar just dina behov.

Så kommer du igång med AiMesh
1. Se till att alla dina routrar är inkopplade och uppdaterade med senaste mjukvaran
2. Använd sedan Asus app eller logga in på din huvudrouter via router.asus.com för att lägga till mesh-noder till ditt nätverk.
Se bildspelet nedan för hur du lägger till en AiMesh-nod via routerns gränssnitt.


1. Gå till router.asus.com, logga in och klicka på AiMesh Node och Search
2. Välj sedan den andra Asus-routern som du har i ditt hem
3. Sist, välj Apply för att göra om den till en AiMesh-nod


Missa inte vår tidigare guide om du vill veta mer i detalj hur Mesh-nätverk fungerar.

Enheter och bakåtkompatibilitet


Så vilka enheter kan idag dra nytta av alla de nya funktionerna i Wi-Fi 6? I sedvanlig ordning så är routertillverkarna först ut med tekniken som gör allt möjligt och enheter med stöd för Wi-Fi 6 börjar dyka upp på marknaden. Mobiltelefoner med stöd för Wi-Fi 6 har redan nu hittat ut i handeln och fler enheter så som datorer och smarta hemmet-prylar förväntas dyka upp inom kort.

Under tiden vi väntar på att allt fler enheter med stöd för Wi-Fi 6 ska dyka upp så kan vi glädja oss med att Wi-Fi 6 är en bakåtkompatibel standard. Det innebär att alla dina nuvarande enheter kommer att fungera precis som vanligt.

I denna artikeln visas produkter fån Asus som exempel på trådlösa routrar med stöd för första vågen av Wi-Fi 6. Om du vill veta mer om Asus Wi-Fi 6 produkter så finns de att läsa om här:

- Asus RT-AX88U
- Asus AX92U
- Asus ROG Rapture GT-AX11000

Det summerar vår djupdykning i några av de viktigaste funktionerna i Wi-Fi 6. Vilken Wi-Fi-generation använder du idag och/eller använder du någon mesh-lösning i din bostad? Berätta gärna för oss om dina Wi-Fi-erfarenheter i kommentarsfältet och ha en riktigt trådlös sommar.

Läs mer
38.9°
0

Så funkar Wi-Fi 6!

Allt du behöver veta om 802.11ax

iPhone 13 väntas få riktigt tjocka kameralinser
Less is more fast tvärtom

Nu börjar de första läckorna av iPhone 13 dyka upp, den här gången i form av CAD-ritningar från ett företag som gör skal. Om läckan är korrekt så kommer kameramodulen att växa rejält i år och Apple verkar tänka att om man kan, varför inte ta i rejält. Även om man kan göra mycket trix med mjukvara så är ju större lins och större sensor något som utan tvekan betyder bättre bilder, framförallt under dåliga ljusförhållanden. Sen är det lite småjusteringar, EverythingApplePro tror bland annat att man kommer att integrera SIM-kortet med moderkortet, alltså inte själva SIM-kortet man stoppar i utan tekniken för att läsa SIM-kortet. Varför har vi förresten inte bara slutet med SIM-kort ännu? Hur svårt ska det vara att komma överens om en eSIM-teknik? Tumnagel
39.4°
+
Roger Åberg
0

NASA väljer SpaceX som leverantör till Artemis-programmet
Som ensam leverantör av månlandare

NASA bestämde sig natten till i dag att endast gå vidare med SpaceX anbud på månlandare. SpaceX alternativ hade enligt NASA flertalet fördelar jämfört med konkurenterna. Bland annat erbjöd rymdskeppet mycket plats för astronauterna, dubbla luftlås och mycket lagringsutrymme för att ta med tillbaka månstenar i. Denna månlandare ska ta två amerikaner till månen som ska spendera runt en vecka på månen innan de beger sig tillbaka igen. Tanken är att allt detta ska ske innan 2024 men om det blir av återstår att se. Hur som helst är kontraktet som NASA nu ger SpaceX är värt 2,89 miljarder dollar. Tumnagel
46.7°
+
Frode Wikesjö
0

Apple är miljövänliga när de inte packar med laddare
Sparar tydligen 861 000 ton koppar, zink och tenn

Som bekant slutade Apple packa med någon laddare när iPhone 12 släpptes i butiker. Många har säkert en laddare eller två övers i någon låga någonstans, men vissa har dåligt med det eller köper sin första iPhone och behöver därför köpa en ny. Men miljömässigt verkar det vara rätt vettigt då Apple nu påstår sparar 861 000 ton av koppar, zink och tenn genom att inte längre packa med någon laddare med sina telefoner. På grund av detta har paketen också blivit mindre vilket innebär minskad användning av kartong samt att de får plats med 70 procent fler enheter på samma utrymme. Apple nämnde också att de reducerade sin CO2-utsläpp från 25,1 miljon ton i 2019 till 22,6 miljon ton under 2020 och minskat sin energiförbrukning med 13,9 miljoner kWh. Tumnagel
48.7°
+
Frode Wikesjö
0

Rykte Battlefield 6 kanske inte släpps till gamla konsoler
Låter vettigt

I veckan började det dyka upp rapporter om att nästa Battlefield-spel inte kommer att släppas till PlayStation 4 eller Xbox One när det väl släpps senare i år. Detta skulle ju innebära att DICE har lite mer frihet att fläska på då man i så fall inte behövde begränsa sig till den begränsade prestandan som förra generationens konsoler har. EA har tidigare sagt att nästa Battlefield-spel kommer vara på en episk skala som ingen tidigare har skådat samt att spelet kommer utnyttja kraften i de nya konsolerna till max. Detta låter ju onekligen som att det inte går ihop med datorkraften som konsolerna från 2013 kör. Men då det fortfarande är rätt svårt att få tag i en ny konsol spekuleras det i att spelet kommer släppas direkt på Xbox Game Pass för att få så stor spelarbas som möjligt samt dra in lite extra para. Tumnagel
51.5°
+
Frode Wikesjö
0

Svenska Ekobot rensar ogräs på egen hand
Ska göra jordbruket mer hållbart

Ekobot är en svensktillverkad autonom ogräsrensare som identifierar ogräs på odlingar och som sedan plockar bort det. Detta görs med hjälp av robotens artificiella intelligens och maskinseende via visionsteknologi. Ekobots AI samlar också konstant in data, data som man sedan kan använda för att optimera ogräshanteringen ännu mer. Genom att låta Ekobot rensa ogräset slipper jordbrukaren använda bekämpningsmedel och på så vis hålla sina odlingar hållbara samt ekologiska. Under årets andra kvartal kommer Ekobots robotar börja användas i kommersiella odlingar ute hos svenska kunder. De har också siktet inställt på den internationella marknaden och kommer efter sommaren genomföra demonstrationer nere i Nederländerna. Ekobot tog sig nyligen också in på Nasdaq-börsen och kommer under hösten vara en av finalisterna i innovationstävlingen Agtech Challange som arrangeras av Hushållningssällskapet. Tumnagel
45.1°
+
Frode Wikesjö
0

Kamerahalsband på varg
Häng med vargen V089

Här får vi följa med på en tur med en varg i Minnesota. Några forskare satte nämligen en Vectronic-Aerospace-kamera på en varg som spelade in 30-sekundersklipp med hämna mellanrum. Trots att en stor del av kameran täcks av vargens päls kan man se hur vargen tuggar på ben, fångar fisk och plaskar i vatten. Tumnagel
39.2°
+
Frode Wikesjö
0

Ny Avatar-serie på väg till YouTube
Trailer släpps nästa vecka

Den officiella YouTube-kanalen för Avatar: Legenden om Aang (Avatar: The Last Airbender) meddelade under gårdagen att en ny Avatar-serie är på gång. Serien kommer sändas på YouTube så man ska nog kanske inte förvänta sig någon ny episk historia utan. Det är nog mer troligt att det blir kortare historier och avsnitt vilket passar plattformen mer. Exakt vad det blir kommer vi dock få reda på på måndag när de släpper den första trailern. Själva serien kommer ha premiär den 24 april. Vad det än blir är det kul att se att Nickelodeon har mer Avatar att bjuda på. I Sverige kan man se samtliga tre säsonger av Avatar: Legenden om Aang på Viaplay. Tumnagel
38.3°
+
Frode Wikesjö
0

Vilken extern hårddisk är bäst för din PlayStation 5?
Digital Foundry försöker reda ut detta

Nyligen fick PlayStation 5 ny funktionalitet vilket gjorde att man kunde lagra PlayStation 5-spel på en extern hårddisk så länge den externa lagringen fyller kravet med att ha överföringshastighet på över 5Gbps. Spelen man lagrar externt kommer dock inte kunna spela direkt, utan du måste föras tillbaka till konsolens interna SSD-lagring när du ska spela. Men vilken hårddisk är bra att köra då? Det är något som prestanda- och hårdvarufantasterna borta på Digital Foundry försökt reda ut. De körde nämligen ordentliga tester med en rad olika hårdiskar och kopplingar. Samsung 870 QVO SATA vekar vara alternativet de gillar bäst och du kan kolla in deras tester i klippet ovan eller läsa det i textform via länken nedan. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

VWs eldrivna prestandabilar döps till GTX
Kommer alla ha fyrhjulsdrift

Nu har Audi och Skoda presenterat lite snabbare versioner av sina motsvarigheter till Volkswagens prestandaversion av ID.4 så då är det dags för Volkswagen. Det har ryktas om att namnet kommer att bli GTX och nu är det officiellt att det blir så. Precis som GTI och GTE så blir det här ett varumärke. Presentation sker 28 april, men några hemligheter finns egentligen inte. Det kommer att bli fyrhjulsdrivet (därav X) och modellen kommer att få 299 hästar. Troligen kommer det precis som hos Skoda även att komma ett fyrhjulsdrivet alternativ med 265 hästar, Skoda har valt att inte döpa den till RS utan överlämnar det till 299-hästarn och det är troligt att Volkswagen följer samma väg. ID.4 GTX har setts på spionbilder och då har bilen en slankare taklinje och är lite mer coupe-inspirerad, så det kommer att bli skillnader även på utseendet. Hur mycket man kommer att göra på chassi och liknande återstår att se. Tumnagel
36.8°
+
Roger Åberg
0

Alfred Molina återvänder Doctor Octopus
I alla fall enligt Alfred Molina

Förra året börjad det snurra rykten om att skådespelarna från de tidigare Spider-Man-filmerna skulle dyka upp i kommande Spider-Man: No Way Home. Bland annat så snackades det om att Alfred Molina skulle återvända till som Doktor Otto Octavius. Nu har ingen mindre än Alfred Molina själv bekräftat detta och man får väl utgå från att han har koll på sin egna situation. Han nämnde nämligen detta i en intervju med Variety att han ska reprisera sin roll från Sam Raimis Spider-Man 2 från 2004. "When we were shooting it, we were all under orders not to talk about it, because it was supposed to be some great big secret. But, you know, it’s all over the internet. I actually described myself as the worst kept secret in Hollywood!" Nu kan man väl mer eller mindre utgå från att Spider-Man: No Way Home kommer bli någon form av historia med Spider-Verse-liknande parallella universum vilket ju onekligen låter lovande. Bonusklipp nedan. Tumnagel
43.2°
+
Frode Wikesjö
0

LG lanserar tre 4K-projektorer
Med laser som ljuskälla

LG har nu lanserat sina 4K-projektorer i Sverige. Dessa inkluderar LG ProBeam Laser 4K (BU50NST), LG CineBeam Laser 4K (HU85LS) och LG HU810P 4K. Samtliga modeller kommer med LG:s smart-tv-system, webOS, och använder laser som ljuskälla. LG lovar att ljuskällans livslängd är betydligt längre än en konventionell projektorlampa på grund av detta. Enligt dem ska källan klara av att visa 6 000 långfilmer innan den behöver bytas ut, vilket skulle motsvara att man spelar upp film åtta timmar om dagen i sju år. LG ProBeam Laser 4K är en mer kompakt modell men kan trots det få till en 4K-upplösning med en bildstorlek på upp till 300 tum. Ljusstyrka ligger på 5 000 ANSI Lumens och kör HDBaseT och kan ta emot fem olika signaler via en enda kabel. Tumnagel
41.0°
+
Frode Wikesjö
0

S04 av Castlevania har premiär nästa månad
Blir också seriens sista

Den fjärde säsongen av Castlevania har premiär på Netflix den 13 maj. Detta kommer tyvärr bli seriens sista säsong dock har Netflix planer på att göra en ny Castlevania-serie som ska följa ett nytt gäng karaktärer. En kort teaser finns att beskåda och den hittar du i tweeten nedan. Tumnagel
44.1°
+
Frode Wikesjö
0

Hyundai släpper pickupen Santa Cruz
Variant av Tucson

För i tiden fanns det en kategori bilar som var hälften personbil, hälften pickup. Kategorin har varit död rätt länge nu men nu gör Hyundai ett nytt, modernt försök där hälften är SUV och hälften är pickis. Låter ju som en helt vanlig pickis tänker du, men nä, det här är lite mer vanlig bil i sin form ändå eftersom SUV-delen egentligen är en Tucson och det inte är någon Land Cruiser direkt utan snarare en crossover. Modellen kallar man för Santa Cruz och här i Europa lär vi inte se den. Faktum är att det nog bara blir USA som den kommer att säljas i. Modellen har fyra dörrar och så klart en pickisbädd och drivs av en bensinfyra på antingen 190 eller 275 hästar. Frågan är om den här bilen kommer att träffa helt rätt i USA eller om de tycker att den är alldeles för liten. Tumnagel
40.4°
+
Roger Åberg
0

Leisure Suit Larry - Wet Dreams Dry Twice släpps till konsol 18 maj
Mer snuskäventyr till folket!

Gillar du äventyrsspel med diverse snusk och en drös sexreferenser? Då har vi goda nyheter då Leisure Suit Larry - Wet Dreams Dry Twice kommer släppas till konsol om en månad. Spelet släpptes till PC i oktober, men från 18 maj kommer vi få ta oss an nya äventyr med den pilske Larry på PS4, Xbox One och Nintendo Switch. Tumnagel
41.9°
+
André Stray
0

Kika på lite bortklippt material från Warcraft-filmen
#ReleasetheJonesCut

Warcraft: The Beginning släpptes 2016 och filmen kritiserades rejält av kritiker samtidigt som den älskades av folk som faktiskt betalade för att se den. Är man en av de som gillade filmen och bara vill ha mer så har Universal släppt en video med ett gäng bortklippta scener från filmen och dessa kan ni kika på ovan. Tumnagel
40.6°
+
André Stray
0

Retrohantverk skapar kuber med speltema
Retrohantverk med pixelkärlek

Instagram-användaren Retrohantverk tillverkar små kuber i akryl med speltema. Kuberna kan vara med motiv från spel som Pokémon, Earthbound och Kid Icarus men här finns också kuber med moderna spel så som Among Us. Retrohantverk tar också emot specialbeställningar om man nu vill ha sitt favoritspel i en kub. Kuberna har ett innermått på 8,5 x 8,5 cm och kostar mellan 300 till 500 kronor. Tumnagel
41.1°
+
Frode Wikesjö
0

Snubbe moddar piano med riktiga hammare
Ger lite mer dunk

Den svenske musikern och Youtubern Mattias Krantz har släppt en video där han visar sitt arbete med att ersätta trähammarna på ett piano mer lite mer rejäla hammare. Tumnagel
36.4°
+
André Stray
0

Kolla in Rocket Labs presentation av sig själva
Rymdföretaget som gör både egna raketer och satelliter

I år är det 15 år sedan det amerikanska rymdföretaget Rocket Lab drog igång sin verksamhet och sedan dess har man hunnit bli ett etablerat företag inom den privata rymdindustrin. Rocket Lab har bland annat utvecklat den egna raketen Electron som sedan 2017 används för att skjuta upp satelliter till rymden. Förutom det har man även tagit fram satellitplattformen Photon med vilken det ska bli billigare att skjuta upp satelliter. Förra månaden presenterade man även planerna på att bygga raketen Neutron, en raket som ska vara färdigutvecklad 2024 och då tros kunna komma att konkurrera med SpaceX trotjänare Falcon 9. Här ovanför kan ni kolla in en tre minuter lång film där Rocket Lab presenterar en del av det man har åstadkommit sedan starten 2006. Tumnagel
38.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

KRISS KYLE CYKLAR I WALES
På MTB istället för BMX

BMX-åkaren Kriss Kyle lämnade sin BMX hemma när han skulle åka till Wales. Väl där kunde han dock inte låta bli att cykla lite men istället för tuffa sig med BMX:en tog han en tur med en enduro-MTB istället. Tumnagel
81kg
+
Frode Wikesjö

Steve-O äter heta kycklingvingar
Och dricker lite sås

Det är dags för Steve-O att gästa Hot Ones och utöver att äta starka kycklingvingar pratas det om hans karriär och liv. Tumnagel
83kg
+
André Stray

Mode-"regler" för japanska kvinnor
Rätt mycket att hålla reda på alltså

YouTube-kanalen Life Where Ix27m From intervjuar här några japanska kvinnor om hur landets rätt strikta mode-"regler". Redan från tidig ålder lär man sig att man måste klä sig och se ut på ett visst sätt i formella sammanhang. Om man inte gör det kan det lätt bli lite problematiskt. Tumnagel
75kg
+
Frode Wikesjö

Nu kommer TipTop i godisform
Hurra!

TipTop är en fantastisk glass där glassen liksom är bonus. För choklad och puffarna i det och det där i mitten är ju det som är godast egentligen. Nu kommer TipTop som godis med bara dessa godbitar och kallas då TipTop Bites. Det är den åttonde godisversionen av glass som Candy People lanserar, tidigare har vi fått 88an Bites, Nogger Bites, Piggelin Drops, Sandwich Bites, Sandwich Bites Pepparkaka, Lakritspuck Bites och Calippo Drop. TipTop Bites kommer 23 april till Hemmakväll och till välsorterade livsmedels- och servicebutiker från vecka 19. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg

Kanye Wests Nike Air Yeezy 1 säljs på auktion
Prototyp tros gå för en miljon dollar

Auktionshuset Sothebys kommer snart att auktionera ut en prototyp av Nike Air Yeezy vilka kan komma att bli de dyraste sneakers som någonsin sålts på en auktion. Prototypen låg till förlaga till den första versionen av Nike Air Yeezy vilka Kanye West visade upp för första gången på Grammy Awards 2008 och som började säljas i butik året därpå. Sothebys själva tror att slutpriset på skorna kommer att landa på över en miljon dollar. Skulle så bli fallet så skulle det slå det nuvarande rekordet för ett par sneakers som sattes i maj förra året när ett par Nike Air Jordan 1 som Michael Jordan själv använt gick för 615.000 dollar. Prototypen av Nike Air Yeezy kommer att visas upp av Sothebys i Hongkong senare den här månaden. De kommer sedan att säljas via en privat auktion till den som kan hosta upp mest deg för att bli ägare till vad Sothebys kallar "one of the most prized and sought-after sneakers in existence". Tumnagel
41kg
+
Wille Wilhelmsson

Amason kör live på Twitch i kväll
Med Esther

Saknar du att gå på konsert? I kväll så kör Amason och Esther live på eventet 3,6h Ingrid och det hela strömmas helt gratis på Twitch. Strömmen öppnar klockan 17.00, sen kör DJ Gustav Ejstes från 18.00. Esther går på 18.40 och Amason går på 19.00 och spelar i en timme. Sedan tar DJ Lång-Kalle över. Nedan ett klipp från när Amason körde på en tidigare version av 3,6h Ingrid. Under det Esther. Tumnagel
86kg
+
Roger Åberg

Stan Smith Mylo är tillverkade av svamp
Adidas visar upp nytt koncept

Adidas har visat upp en ny version av sin klassiska tennisko Stan Smith där lädret i skon delvis är ersatt av materialet Mylo, ett naturmaterial som är framställt från svampmycel. Det hela är en del av Adidas plan att använda så mycket naturmaterial som möjligt i sin skotillverkning, något som man gör för att värna om miljön. Mylo tillverkas av biotech-företaget Bolt Thread men i dagsläget verkar det inte finnas tillräcklig tillgång på materialet för att det ska gå att producera en kommersiell version av Stan Smith Mylo. Det innebär att skon i dagsläget bara finns som ett koncept men förhoppningsvis kanske vi kan få se en lite svampigare version av Stan Smith i butikerna i framtiden. När så kan bli fallet finns det dock än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
99kg
+
Wille Wilhelmsson

Sluta göra olika Oreos, tack!
En fejkhälsning från Oreo-chefen

Oreos är rackarns goda och man kan utan problem klämma en hel förpackning på en sittning. Givetvis är det den vanliga versionen som gäller, men Oreo har ballat ur en aning när det kommer till att erbjuda olika varianter av kakan. Så pass att Oreo-chefen* bestämt sig för att tala ut. *Klart det inte är. Tumnagel
81kg
+
André Stray

Coop lanserar hållbarhetsdeklaration i sin app
Kolla in varans hållbarhetsavtryck

Livsmedelskedjan Coop lanserar nu en ny funktion i sin app med vilken kunder kan ta reda på något som Coop kallar för hållbarhetsdeklaration. Genom att scanna streckkoden på en vara får kunden information om varans avtryck utifrån tio olika områden som rör klimat, miljö och samhälle. Hållbarhetsdeklarationen har en skala mellan ett och fem inom varje område. Ju lägre siffror en vara har – desto lägre hållbarhetsavtryck bedöms varan ha. Hållbarhetsdeklarationen kommer hjälpa kunderna att äta mer hållbart, men också styra utvecklingen av Coops sortiment skriver Coop i ett pressmeddelande. Skulle du själv vilja testa Coop-varornas hållbarhetsdeklaration hittas Coops app gratis till iPhone i App Store här och till Android på Google Play här. I videoklippet här nedanför kan ni kolla in hur det hela går till. Tumnagel
204kg
+
Wille Wilhelmsson

Nu drar årets försäljning av majblommor igång
Köp i butik eller i barnens webbshoppar

Idag drog årets försäljning av majblommor igång, de små pinsen som säljs för att motverka barnfattigdom i Sverige. Traditionellt har majblommor sålts av skolbarn men på grund av pandemin fick detta ställas in förra året. I år har Majblomman förändrat upplägget av försäljningen vilket innebär att skolbarn kan skapa sina egna webbshoppar där de kan sälja de fysiska Majblommor som skulle sålts förra året och samla in pengar till sin skolklass. De fysiska Majblommorna från 2020 kommer även att säljas i ICA-butiker såväl som i Majblommans egna webbshop. I videoklippet här nedanför kan ni kolla in hur skolbarn som vill sälja Majblommor kan skapa sina egna webbshoppar för att sälja dessa. Det kommer även att säljas en digital variant av Majblomman 2021 vilken alla som donerar pengar till Majblommans arbete mot barnfattigdom kommer att få. Det kan man göra genom att bidra till insamlingar som kan startas av företag och privatpersoner på Majblommans hemsida. Ni kan kolla in både förra årets fysiska Majblomma såväl som årets digitala Majblomma på bilden här ovanför. Tumnagel
89kg
+
Wille Wilhelmsson

Le Creuset släpper ny serie med ugnstillbehör
Med nonstick

Le Creuset är kända för sina färgglada köksprylar men nu släpper man en serie med ugnstillbehör som inte är så färgglada. Tillverkade av hårdanodiserat aluminium och med PRFE-beläggning och man lovar att de ska tåla hårda dag så de går att diska i maskin och köras i ugn upp till 260 grader. De olika plåtarna och formarna kostar mellan 409 och 789 kronor och köper man flera så går de att förvaras i varandra. De finns i butik från 1 maj. Tumnagel
90kg
+
Roger Åberg

Patagonia skippar företagsloggor på sina kläder
För att kläderna ska få längre livslängd

Klädmärket Patagonia har beslutat att framöver tacka nej till företag som vill köpa Patagonia-kläder försedda med företagens egna logotyper. Detta är något man gör av miljöhänsyn då man tror att livslängden på ett klädesplagg blir kortare om detta är försett med en företagslogotyp. I ett blogginlägg skriver Patagonia: "What we’ve learned is that adding an additional non-removable logo reduces the life span of a garment, often by a lot, for trivial reasons. People change jobs, and the extra logo makes for an awkward re-gift. People tend not to pass logoed gear down to their kids, and not everyone wants to be an advertisement on weekends, even if they’re proud to go into work on weekdays. The result? Perfectly good gear ends up forgotten in the closet—or worse, gets tossed in the trash." Enligt Patagonia så slängdes bara 2018 11,3 miljoner ton kläder på soptippen, något som man hoppas minska med initiativet att inte längre tillåta företagslogotyper på sina kläder. Tumnagel
184kg
+
Wille Wilhelmsson