33 i dag 42 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Ett av tre av dagens jobb sköts av robotar eller program 2025 Vad ska vi arbeta med då?
Bild till artikel Foto: Solo / flickr

Att programvara och olika typer av robotar kommer att ta över en hel del av våra sysslor i framtiden är det nog ingen som förnekar men exakt hur många av dagens arbetstillfällen som i framtiden kommer att skötas av robotar finns det lite olika uppfattningar om.

Vi har tidigare skrivit att runt hälften av alla svenska jobb kommer att skötas av robotar inom 20 års tid och nu förutspår analysföretaget Gartner att ett av tre arbeten som idag sköts av människor kommer att skötas av robotar eller programvaror om cirka 10 år.

2025 tror Gartner att inte bara fysiskt krävande och monotona arbeten kommer att skötas av robotar utan även att dessa skulle kunna användas som lärare, betygsätta uppsatser, skriva journalistik och ägna sig åt finansiella analyser. Man säger även att obemannade drönare kommer att ha tagit över mycket av det som idag kräver mänskliga ögon och öron att övervaka och utforska.

Vad som ska ersätta alla dessa "förlorade" arbetstillfällen pratar man inte direkt om men säger att mycket av framtidens jobb kommer att skapa inom IT-sektorn och att IT-chefer kommer att spela en allt större roll på framtidens företag, något som jag personligen tycker man märker av redan idag.

computerworld.com Pryl, Robotar, framtid, arbeten, arbetsmarknad, robokaplyps, robocalypse, statistik, gartner Hälften av de svenska jobben tas av robotar i framtiden Här är de värst drabbade yrkena Chefen för Reforminstitutet och nationalekonomen Stefan Fölster har tagit fram en rapport för Stiftelsen för strategisk forskning där man kollat på den framtida arbetsmarknaden och ur en mänsklig synpunkt är det ingen direkt upplyftande rapport. I rapporten skriver Fölster att över hälften av alla nuvarande jobb i Sverige kommer att skötas av robotar eller andra typer av digitala system inom 20 års tid. Några av de yrkesgrupper som tros drabbas hårdast är anställda inom vård/omsorg, försäljare, mäklare, chaufförer och kontorspersonal i största allmänhet. Detta på grund av att de ofta genomför arbetsuppgifter som i framtiden förhållandevis enkelt skulle kunna utföras av robotar. När det gäller vårdsektorn säger man dock att det inte behöver betyda att människor i vårdsektorn blir av med sina jobb utan istället kanske kan lägga sin tid på mer avancerade arbetsuppgifter och låta robotarna sköta rutinuppgifterna. Sannolikt är det dock så att det kommer att dyka upp arbeten inom andra sektorer och säkerligen uppstå branscher som vi inte ens känner till de kommande 20 åren. Tyvärr nämns dock inget om detta i rapporten. Under "Läs mer" hittar ni lite mer exakta siffror på hur många som kanske drabbas inom respektive bransch de närmsta 20 åren. Tumnagel
38.4°
0
Robotar kan ta en tredjedel av framtidens jobb Kommer dock även att skapa nya arbeten Etla, Näringslivets forskningsinstitut i Finland, har släppt en rapport där man beräknar att cirka en tredjedel av alla arbeten i Finland i framtiden kommer att kunna skötas av robotar. Det är primärt jobb som inte kräver så mycket mänsklig kontakt, som till exempel sekreterare, banktjänstemän och kontorsarbetare, som sägs kunna ersättas av robotar medan det är svårare att ersätta yrkeskategorier som till exempel dagis- och vårdpersonal samt socialarbetare med robotar. Man säger dock i rapporten att arbeten som försvinner från den mänskliga arbetsmarknade på sikt kommer att ersättas av andra arbeten men att det initialt kan leda till arbetslöshet när robotarna gör sitt intåg på arbetsmarknaden på allavar. Tumnagel
41.1°
0
40.5° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tis. 7 okt 2014, 10:15
Ett av tre av dagens jobb sköts av robotar eller program 2025 Vad ska vi arbeta med då?
40.5°
0